TasteFULL

Το τσουρέκι της μαμάς μου – το πιο τρυφερό ♥

Αναζητούσα το τέλειο – για μένα – τσουρέκι. Αυτό που να είναι μαλακό την επόμενη μέρα και να μένει μαλακό μέχρι τη Κυριακή του Πάσχα, αν κάνουμε τα τσουρέκια μας μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η πρόταση να τα βάλω στην κατάψυξη με αφήνει ασυγκίνητη. Γιατί θέλω να τα βλέπω να στολίζουν το σπίτι, να χαίρομαι το αποτέλεσμα του κόπου μου, να κορυφώνεται η προσμονή μου να τα γευτώ. Όχι να ξεχάσω ότι τα έκανα.

Οι δοκιμές

Μετά την συνταγή της Βέφας και την συνταγή του Στέλιου και της Αργυρώς -τις οποίες διάλεξα μετά από αναλυτική μελέτη όσων περισσότερων συνταγών για τσουρέκια μπόρεσα να βρω (στο internet και τα βιβλία μου) γιατί αντιπροσώπευαν τα ανώτερα και κατώτερα όρια αναλογίας υλικών- παρέμεινα απογοητευμένη.

Τα τσουρέκια και με τις δύο συνταγές ήταν τέλεια μόνο την ίδια μέρα. Με ψήσιμο στους 200οC/180οC τα τσουρέκια της Βέφας είχαν ροδοψημένη, τραγανή κρούστα. Με ψήσιμο στους 160οC, τα τσουρέκια του Στέλιου είχαν ροδοψημένη, μαλακή κρούστα. Την αμέσως επόμενη μέρα ήταν και τα δύο λιγότερο ή περισσότερο στεγνά. Της Βέφας ήταν πιο νόστιμα γιατί είχαν διπλάσιο βούτυρο και ζάχαρη.

Το τσουρέκι της μαμάς μου – η πρώτη δοκιμή

Μια από τις τρεις συνταγές για τσουρέκια που μου άφησε η μαμά μου, στο αγαπημένο τετράδιο μαγειρικής της, εκτόξευε το γάλα στα 500ml ανά κιλό αλεύρι (ενώ της Βέφας είχε 250ml και του Στέλιου 300ml). Σε καμμία άλλη συνταγή δεν είχα δει τόσο μεγάλη αναλογία υγρών στο αλεύρι και πάνω που σκεφτόμουν να το τολμήσω, βρήκα και τη συνταγή της μαμάς της Ντίνας Νικολάου, η οποία βάζει 450ml γάλα στο 1 κιλό αλεύρι. Η μαμά μου έγραφε για 50γρ φρέσκιας μαγιάς ενώ η μαμά της Ντίνας για 40γρ ξερή μαγιά.

Κράτησα το κατώτατο όριο -που είχα δοκιμάσει- των 60γρ φρέσκιας μαγιάς στο 1 κιλό αλεύρι και αναζητώντας τη νοστιμιά που είχαν τα τσουρέκια της Βέφας σκέφτηκα να αυξήσω λίγο τα λιπαρά, έτσι έβαλα 400γρ κρέμα γάλακτος 15% και 100γρ γάλα 3,5%. Επίσης, αντί για 250γρ ζάχαρη, έβαλα 200ζάχαρη και 50γρ μέλι. Στο άρωμα δεν έβαλα μαχλέπι αλλά φλούδα φρέσκου λεμονιού και μαστίχα.

Η ζύμη ήταν μαλακιά και ήθελε καλό ζύμωμα στο μίξερ για να μην κολλάει.

Αν κάνετε τη δόση για 1 κιλό αλεύρι, θα πρέπει να τη μοιράσετε στα δύο για να μπορέσετε να τη ζυμώσετε τη μια μετά την άλλη και μετά να βάλετε όλη τη ζύμη να φουσκώσει. Αυτό γίνεται, γιατί τα υλικά είναι πολλά και ξεχειλίζει η ζύμη πάνω από τον γάντζο του μίξερ, αν τα ζυμώσετε όλα μαζί.

Μην προσθέσετε άλλο αλεύρι. Απλά μοιράστε στη μέση και ζυμώστε μισή μισή τη ζύμη. Αυτή η ζύμη δεν μαζεύεται γύρω από τον γάντζο. Με σκληρή σπάτουλα ξεκολλήστε την από τα τοιχώματα και βάλτε τη στη λεκάνη όπου θα φουσκώσει.

Το πλάσιμο των κορδονιών απαιτεί δεξιοτεχνία γιατί η ζύμη είναι πολύ τρυφερή. Θέλει ελάχιστο αλεύρι, για να κάνει μια επίστρωση στο κορδόνι και να μπορέσετε να το πλέξετε. Δείτε το βίντεο πλασίματος, θα καταλάβετε την τεχνική και θα δείτε πόσο μεταξένια είναι η ζύμη.


Απαντώ τις ερωτήσεις σας σε ζωντανή σύνδεση στη σελίδα Facebook (κλικ στην φωτογραφία).

Η αποκάλυψη!

Εκεί, στο πλάσιμο των κορδονιών, άρχισα να καταλαβαίνω τη διαφορά αυτής της ζύμης με τις άλλες δύο που είχα ζυμώσει. Αυτή ήταν βαριά, μεταξένια και υγρή. Της Βέφας (ζύμωμα στο χέρι) ήταν βαριά και συμπαγής, δεν κολλούσε στον πάγκο. Του Στέλιου (ζύμωμα στο μίξερ) ήταν ελαφριά και στεγνή. Σε καμία από τις δύο δεν χρειάστηκε να βάλω αλεύρι για να πλάσω τα κορδόνια.

Άρχισα να έχω ελπίδες πως θα βρω τελικά την συνταγή για τρυφερό τσουρέκι επόμενης μέρας.

Το πλέξιμο των τσουρεκιών

Το πλέξιμο θέλει κι αυτό τη δεξιοτεχνία του με τέτοια ζύμη. Η γνωστή πλεξούδα με τα 3 κορδόνια δεν είναι κατάλληλη για μαλακή ζύμη τσουρεκιού γιατί το αφήνει να απλώσει στο ταψί. Ιδανικό πλέξιμο για τέτοια ζύμη είναι με 4 κορδόνια ή με 6 κορδόνια (βίντεο στο τέλος). Μ’αυτό το πλέξιμο, το τσουρέκι παίρνει ύψος και το πυκνό σταύρωμα δεν αφήνει περιθώρια να φουσκώσει στο πλάι. Έκανα τσουρέκι με 5 κορδόνια, είναι αυτό που έχει ανοίξει στη φωτογραφία και είναι λευκό στη μέση. Νομίζω πως τα τσουρέκια με σφικτή ζύμη πλέκονται καλύτερα με 3 ή 5 κορδόνια και τα τσουρέκια με μαλακιά ζύμη πλέκονται καλύτερα με 4 ή 6 κορδόνια.

Με τη δόση του 1 κιλού αλευριού, έφτιαξα 2 μεγάλες κοτσίδες με 6 κορδόνια, 1 μεγάλη κοτσίδα με 5 κορδόνια, 1 μικρό γεμιστό με 2 κορδόνια και 2 γεμιστά μικρά σαλιγκαράκια.

Όταν τελείωσα το πλέξιμο, είχα μείνει εντυπωσιασμένη από τις καλοπλεγμένες κοτσίδες. Ακουμπούσα τα χείλη μου στη ζύμη και την ένοιωθα παγωμένη, σημάδι πως η υγρασία ήταν φυλακισμένη μέσα της. Μικρές φυσαλίδες αέρα φούσκωναν το διάφανο περίβλημα και έκαναν τα σφικτοπλεγμένα κορδόνια να φουσκώνουν σαν μαγουλάκια.

Μετά το γυάλισμα του αυγού, κάθε πλεξούδα ήταν έργο τέχνης, ενώ ήταν ακόμα άψητη!

Δείτε στο βίντεο, το κόλπο στολίσματος με το δάχτυλο: βρέχεις το δάχτυλο στο αυγό, βουτάς στο σουσάμι ή στον παπαρουνόσπορο και το ακουμπάς εκεί που θέλεις, ζωγραφίζοντας το τσουρέκι.

Όταν τα έψησα, ήμουν πολύ χαρούμενη! Κάθε τσουρέκι ήταν ένα κουκλάκι και τόσο αφράτο! Την επόμενη μέρα το τσουρέκι ήταν ακόμα τρυφερό στο πιάσιμο. Και τι θαύμα!!! Ήταν τρυφερό και στην υφή. Μαλακό σαν φρεσκοζυμωμένο. Επιτέλους! Μετά από ώρες διαβάσματος, αριθμητικών αναγωγών, σκέψης, δοκιμών, νομίζω πως μπορώ να το ανακοινώσω με σιγουριά!

Σας δίνω τη συνταγή για το πιο τρυφερό τσουρέκι που μπορείτε να φτιάξετε. 

Το τσουρέκι της μαμάς μου!

Ήταν στα τετράδιά μου αλλά δεν το είχα δοκιμάσει. Έψαχνα αλλού γιατί συνήθως δεν πιστεύουμε ότι αυτό που έχουμε είναι αρκετά καλό. Η μαμά μου έφυγε ξαφνικά πριν από 7 χρόνια και δεν πρόλαβα να καταγράψω όλα της τα μυστικά.

Μου άφησε το τετράδιό της, που τελικά, περισσότερο από θησαυρός συνταγών, είναι πολύτιμο γιατί μου δείχνει το δρόμο να ξαναγυρίσω σε αγαπημένες μνήμες. Μαγειρεύοντας το τσουρέκι της, ένοιωσα πάλι παιδί στην αγκαλιά της.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

tsoureki-mamas-mou

Το τσουρέκι της μαμάς μου – τα στάδια παρασκευής

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια, με πρωτεϊνες ±14%
  • 60 γρ. μαγιά νωπή (ή 2 φακελάκια ξηρή)
  • 500ml γάλα χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 2 κουταλιές γλυκού λεπτοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
  • 2 κοφτές κουταλιές γλυκού κοπανισμένη μαστίχα
  • 4 αυγά, θερμοκρασία δωματίου
  • 125 γρ βούτυρο, λιωμένο ζεστό
  • αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για άλειμμα
  • αμύγδαλα τριμμένα, παπαρουνόσπορος, σουσάμι

Τα κλασικά αρωματικά:

  • 8 γρ τριμμένο μαχλέπι (ή 2 κουταλιές σούπας κοφτές αν θέλετε έντονο το μαχλέπι)
  • 1 κουταλιά γλυκού τριμμένη μαστίχα
  • 10 σποράκια πράσινο καρδάμωμο, μόνο το εσωτερικό κοπανισμένο

Μέθοδος εκτέλεσης

Σας δίνω τα υλικά για την κανονική συνταγή, όχι τις δικές μου παραλλαγές που έκανα στα στάδια των δοκιμών (1. με κρέμα γάλακτος 15% και γάλα βγαίνει πιο σφικτό γιατί αυξάνουν τα λιπαρά, 2. με χυμό πορτοκάλι μισό μισό με γάλα βγαίνει πιο τριφτό -μη φοβηθείτε που κόβει όταν το ζεσταίνεις, βάλτε τα πήγματα μαζί).

Η εκτέλεση αυτής της συνταγής είναι στο μίξερ. Τα περισσότερα μίξερ της αγοράς μπορούν να ζυμώσουν 750 γρ αλεύρι, γι αυτό σας προτείνω να μοιράσετε τη ζύμη στο ζύμωμα για να μην ζορίσετε το μοτέρ.

Με νωπή μαγιά θα κάνετε προζύμι. Με ξηρή μαγιά θα παραλείψετε αυτό το στάδιο.

Αν θέλετε να ζυμώσετε στο χέρι, διαβάστε τη συνταγή στο άρθρο Τα τσουρέκια αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Το προζύμι

Σ' ένα μπολ, βάλτε τα 100ml χλιαρό γάλα, τη μαγιά και 80γρ από το αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε το μίγμα σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο και να κάνει φούσκες. Χρειάζεται περίπου 30'. Το έβαλα στο φούρνο -που είχα ανάψει για λίγο και είχα σβήσει- με ένα μπολάκι νερό. Μέσα στο φούρνο, κρεμάω ένα θερμόμετρο που μου επιτρέπει να παρακολουθώ την πραγματική θερμοκρασία που έχει ο φούρνος.

Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά προσθέστε 2 φακελάκια κατευθείαν στο αλεύρι και παραλείψτε το παραπάνω βήμα.

Το ζύμωμα

Σε κατσαρολάκι ζεστάνετε λίγο το βούτυρο να λυώσει, προσθέστε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού ή τα κλασσικά αρωματικά, το υπόλοιπο γάλα και ανακατέψτε. Προσθέστε τ' αυγά και ανακατέψτε να ενωθούν με το μίγμα.

Ρίξτε τα στο μπολ του μίξερ, προσθέστε το μίγμα της μαγιάς και ανακατέψτε με τον γάντζο. Ρίξτε το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις, ζυμώνοντας συνεχώς σε αργή ταχύτητα. Προσθέστε και την κοπανισμένη μαστίχα.

Όταν βάλετε όλο το αλεύρι, σταματήστε το ζύμωμα, αφαιρέστε τη μισή ποσότητα σε ένα μπολ και συνεχίστε να ζυμώνετε την υπόλοιπη ζύμη στο μίξερ.

Αρχικά κολλάει πολύ αλλά σταδιακά-όταν την τσιμπάτε με τα δάχτυλά σας- δεν κολλάει. Αυτή η ζύμη δεν ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ. Βγάλτε τη με μια σκληρή σπάτουλα και βάλτε τη σε μια μεγάλη λεκάνη. Ζυμώστε την άλλη μισή ζύμη. Όταν τελειώσετε, βάλτε όλη τη ζύμη στη λεκάνη.

Το α' φούσκωμα

Σκεπάστε πρώτα με μεμβράνη κι ύστερα τυλίξτε τη λεκάνη σε μια κουβέρτα. Αφήστε τη να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο. Χρειάζονται περίπου 3 ώρες.

Ένα τεστ για να δείτε ότι το ζυμάρι έχει φουσκώσει όσο παίρνει, είναι να βυθίσετε το δάχτυλό σας στη ζύμη. Αν παραμείνει η τρύπα και δεν ξανασηκώνεται το ζυμάρι σημαίνει ότι έχει φουσκώσει όσο παίρνει.

Το πλάσιμο

Μοιράστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη για κάθε τσουρέκι (περίπου 500γρ θα είναι). Αποφασίστε τι τσουρέκια θα πλέξετε και μοιράστε το κάθε κομμάτι ζύμης σε ανάλογη ποσότητα για τα κορδόνια. Για 6κλωνο το κάθε κορδόνι είναι 86 γρ περίπου. Για 5κλωνο 100γρ, για 4κλωνο μοιράστε 2 κορδόνια των 250 γρ που θα μπουν σταυρωτά, για 3κλωνο 160γρ περίπου.

Το πλάσιμο είναι το σημαντικότερο στάδιο για να κάνετε καλοσχηματισμένα τσουρέκια. Μπορείτε να πλάσετε και 3 φορές τα κορδόνια πριν ξεκινήσετε τα πλέκετε. Ετσι δυναμώνει το δίκτυο γλουτένης και οι ίνες μέσα στη ζύμη. Δείτε ξανά το βίντεο για το πλάσιμο.

Πλάστε τα κομμάτια της ζύμης σε κορδόνια. Η ζύμη είναι μαλακιά, πολύ ελαστική και κολλάει λίγο στον πάγκο. Φτιάξτε πρώτα όλα τα κορδόνια, βάζοντας λάδι στα χέρια και τον πάγκο αν κολλάει. Στο τέλος ρίξτε λίγο αλεύρι πάνω τους, ίσα να καθήσει στην επιφάνεια και να μπορέσει να πλεχθεί εύκολα.

Πλέξτε τα σε πλεξίδες με 4 ή 6 κορδόνια  για μένα είναι πιο στητά.

Ακουμπήστε κάθε τσουρέκι στο δικό του αντικολλητικό χαρτί. Είναι πιο εύκολο να τα μετακινήσετε έτσι και ακόμα αν χωρούν να ψηθούν δύο μαζί το χαρτί τα χωρίζει σε περίπτωση που φουσκώσουν επικίνδυνα πολύ. Μπορείτε να ψήσετε κάποιο ξεχωριστά, αν έχει φουσκώσει πολύ ή να το διορθώσετε, αν το έχετε στραβοακουμπήσει και έχει φουσκώσει στραβά. Διορθώνεται αυτό, έχω κάνει βιντεάκι με το κόλπο!

Το β' φούσκωμα

Αφήστε τα τσουρέκια στον πάγκο και περιμένετε να φουσκώσουν. Σε θερμοκρασία δωματίου 16-17 βαθμοί μου πήραν 2 ώρες.

Στις δοκιμές μου είχα βάλει μερικά τσουρέκια σε φούρνο 40 βαθμών μαζί με ένα μπολάκι νερό στο φούρνο για να δίνει υγρασία αλλά δεν βοηθά γιατί μαλακώνει το περίβλημα και κάνει τα τσουρέκια να απλώνουν.

Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις. Να πάρετε ένα θερμόμετρο φούρνου για να είστε σίγουροι πως η πραγματική θερμοκρασία μέσα στο φούρνο είναι 200 βαθμοί. Αυτό το τσουρέκι θέλει μόνο 15 λεπτά ψήσιμο!

Το στόλισμα

Αλείψτε μόνο το/τα τσουρέκια που θα ψήσετε πρώτο/α, με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό. Αλείψτε πολύ προσεκτικά, να μην τρυπήσετε την κρούστα. Αλείψτε δεύτερη φορά με αυγό και διακοσμείστε με ασπρισμένα αμύγδαλα, ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο, βουτώντας το δάχτυλό σας πρώτα στο αυγό, μετά στο σπόρο και μετά πάνω στο τσουρέκι, όσο το αυγό είναι νωπό.

Το ψήσιμο

Με την υγρή ζύμη σκέφτηκα πως θέλω σίγουρα δυνατή φωτιά για να εξατμισθεί η υπερβάλουσα υγρασία.

Έψησα σε αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 15' συνολικά, το κάθε μεγάλο. Ψήνω ένα ένα τσουρέκι στη δεύτερη θέση του φούρνου από κάτω, πάνω σε αναποδογυρισμένο χάλκινο ταψί. Μεταφέρω κάθε τσουρέκι με ένα ξύλινο φτυάρι φούρνου.

Αν έχετε σκουρόχρωμη λαμαρίνα ακουμπήστε πάνω της ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και πάνω σ αυτό βάλτε το τσουρέκι με το χαρτί του να ψηθεί. Αυτό το κάνουμε για να μην παραψηθεί η βάση του τσουρεκιού.

Το φύλαγμα

Τα διπλώνουμε σε μεμβράνη και είναι έτοιμα για δώρα ή για να στολίσουν το σπίτι μας και να προφυλαχθούν από τη σκόνη μέχρι να τα φάμε. Ή τα βάζουμε στην κατάψυξη καλά τυλιγμένα. Ξεπαγώνουν στη συσκευασία τους μια νύχτα και το πρωϊ σαν περιμένουν τρυφερά τρυφερά!

Αν θέλετε να κάνετε τσουρέκια, μια φορά το μήνα -αν έχετε μικρά παιδιά-, φτιάξτε μικρά τσουρεκάκια, σαλιγκαράκια, ψήστε τα, τυλίξτε σε μεμβράνη αφού κρυώσουν και φυλάξτε στον καταψύκτη. Τα ξεπαγώνετε το βράδυ και τα δίνετε το πρωϊ στο σχολείο. Για τα σουπερ πρωϊνά, ζεστάνετέ τα λίγο στο φούρνο και θα είναι σαν φρεσκοψημένα!

Για τα πασχαλινά τσουρέκια

Το κόκκινο αυγό μην το βάζετε από την αρχή στο τσουρέκι αλλά αφού το ψήσετε. Μόλις βγει από το φούρνο, τρυπήστε με το πίσω μέρος μια ξύλινης κουτάλας στο σημείο που θέλετε να βάλετε το αυγό και προσεκτικά βυθίστε το αυγό. Το ζεστό τσουρέκι υποχωρεί και αγκαλιάζει το αυγό. Όταν κρυώσει σφίγγει γύρω του. Και να θέλετε δεν μπορείτε να το βγάλετε.

Tags: , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

123 σχόλια για το “Το τσουρέκι της μαμάς μου – το πιο τρυφερό ♥”

  1. Αθηνά Δασκαλάκη

    Κα Βίκυ Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη. Ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υπέροχη συνταγή της μαμάς που μοιραστήκατε μαζί μας. Είναι δώρο προς όλους μας. Εγώ πρώτη φορά έκανα τσουρέκια και μελέτησα πολύ στο ίντερνετ πριν αποφασίσω τι θα κάνω, αλλά σας διάβασα, κατανόησα το σκεπτικό σας και με εμπνεύσατε. Τα τσουρέκια ήταν απίστευτα νόστιμα τρυφερά μαλακά. Καταρχήν η συνταγή όπως μας τη δίνετε είναι για εμένα εύκολη. Είστε επεξηγηματική, δινετε σωστές ποσότητες στα υλικά, σωστούς χρόνους τα πάντα. Πήγα βήμα βήμα και έκανα τα τέλεια τσουρέκια. Σας γράφω σήμερα που έχουν περάσει οι μέρες επειδή μου ζήτησαν τη συνταγή. Αυτό είναι βράβευση για τη νοικοκυρά και τη μοιράζομαι μαζί σας. Να είστε καλά. Και του χρόνου.
    Αθηνά.

    Reply

  2. Sofia

    Γεια σας!! Δυστυχώς επειδή δεν μπόρεσα να βρω αλεύρι για τσουρέκια αγόρασα μαλακό για ζύμες,γλυκά,κουραμπιέδες και λοιπά. Να επιχειρήσω να φτιάξω τη συνταγή που μας προτείνετε ή όχι;

    Reply

  3. Βίκυ Ελευθερίου

    Καλησπέρα σας. Άφησα τη ζύμη 4 ώρες να φουσκώσει και μόλις άνοιξα την κουβέρτα είδα ότι ήταν σχεδόν όπως την έβαλα. Ξέχασα να βάλω τη μαγιά!!! Υπάρχει τρόπος να σωθούν; Καλή Ανάσταση!

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Συγνώμη αλλά γέλασα πολύ!!! Ναι υπάρχει τρόπος. Ζέστανε λίγο νεράκι ελαφρά, ρίξε λίγη ζαχαρη, τη μαγια που αναλογει στη δόση που κάνεις και μια κουταλιά αλεύρι(όποιο αλευρι). Ανακάτεψε προσεκτικά και άστο να φουσκώσει. Ανοιξε τη ζύμη και ρίξε το μίγμα. Με διπλώματα ζύμωσε την μέχρι να το πιει. Αν εχεις μίξερ βάλτο στο μιξερ. Και μετά ξεκίνα το φούσκωμα. Αν σε πάρει η νύχτα και δεν μπορείς απόψε να τελειώσεις, βάλε την στο ψυγειο και το πρωι αύριο ξεκινάς μοίρασμα και πλάσιμο.
      Ολα θα πάνε καλά, θα δεις 🙂

      Reply

  4. Fentina Gkika

    Τα έφτιαξα ακριβώς όπως έλεγε η συνταγή και βγήκαν υπέροχα. Ευχαριστώ πολύ ❤❤

    Reply

  5. ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ

    Βίκυ με παίδεψε το πλάσιμο με τα 4 κορδόνια ενώ ξεκινούσα μια χαρά όταν έφτανα στη μέση και μετά λεπτεναν τα κορδόνια και κοβόταν τα ξαναζύμωνα …ε από σχέδιο δεν πέτυχαν γιατί άπλωσαν λίγο στο ψήσιμο,,από γεύση φάγανε ήδη τα μισά .Την επόμενη φορά μαζί με τα αρωματικά που έβαλα θα βάλω και λίγο ξύσμα πορτοκάλι.Επίσης κολλούσε η ζύμη στον πάγκο έβαλα και λάδι και αλεύρι..δεν είχα robin και έβαλα μάνα το χρυσό μπορεί αυτό να έφταιξε αυτό..ευχαριστώ πάντως

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Το πλάσιμο των κορδονιών είναι το πιο σημαντικό στάδιο για να κάνουν ίνες τα τσουρέκια και να κρατήσουν καλό σχήμα στο ψήσιμο. Όταν σπάνε τα κορδόνια, άφησε τα, μην τα πιέζεις να μακρύνουν περισσότερο από όσο πηγαίνουν μόνα τους. Οταν τα αφήνεις να σταθούν χαλάρωνει η γλουτένη κι όταν τα πλάσεις ξανά ανοίγουν οπως τα θες. Θέλει ηρεμία και υπομονή αυτό το στάδιο. Τα κορδόνια θέλουμε να έχουν λεία επιφάνεια και να έχουν “σωμα”.
      Ελπίζω να σε βοηθώ.

      Reply

  6. Φωτεινή Κάππα

    Καλησπέρα! θέλω να δοκιμάσω την συνταγή αλλά έχω κάποιες απορίες. Αν θέλω να κάνω την μισή δόση μειώνω όλα τα υλικά στο μισό? κ τα αυγά? Επίσης επειδή μένω το εξωτερικό κ υπάρχει μία δυσκολία με το αλεύρι για τσουρέκια, το μόνο σκληρό αλεύρι που έχω βρει είναι το durum wheat το έχεις ακούσει καθόλου?πιστεύεις ότι θα κάνει? Τέλος, μπορώ να ψήσω σε αέρα? Γιατί ο φούρνος που έχω δεν έχει αντιστάσεις και οι θερμοκρασίες που έχει είναι 150, 175 κ 200 βαθμούς!

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Καλησπέρα! Ναι, είναι αναλογική η μειωση ή η αύξηση της δόσης, σε όλα τα υλικά. Πιστεύω πως θα είναι καλό το αλεύρι που λες. Μπορείς να ψήσεις σε αέρα. Αν ψήσεις ένα ενα τα τσουρέκια θέλεις θερμοκρασία φούρνου 200 βαθμών. Αν τα ψήσεις 2 ή 3 μαζί θέλεις χαμηλότερη θερμοκρασία 190 ή 180 βαθμών. Αν έχεις θερμόμετρο που κρεμάς μεσα στο φούρνο θα ξέρεις την πραγματική θερμοκρασία του φούρνου. Διαφορετικά, θα πρέπει να εμπιστευθείς την εμπειρια σου.
      Καλή Ανάσταση! Με υγεια

      Reply

  7. ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ

    καλημέρα αρα δε χρυπαμε το βουτυρο με τη ζαχαρη να αφρατέψει ολα μαζι και κατευθειαν γαντο?

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Καλημέρα Ιωάννα
      Το τσουρέκι δεν χρειάζεται τεχνικές του κέικ. Ούτε χτύπημα βούτυρο με ζάχαρη, ούτε μαρέγκα τα ασπράδια. Δεν προσφέρουν κάτι στη ζύμη.
      Αν θέλεις μπορείς να βάλεις το βούτυρο τελευταίο, οταν έχεις κάνει τη ζύμη με όλα τα άλλα υλικά (που τα βάζεις κατευθειαν στο μιξερ). Το έχω κάνει και δεν έχω δει διαφορά γι αυτό λέω στη συνταγη να βάλουμε και το βούτυρο στη ζύμη εξαρχής.

      Reply

  8. Xaris Kiprianidis

    Στην περιγραφή αναφέρεται αλλαγή στα συστατικά. Αντί για 500 γάλα προστέθηκε και κρέμα γάλακτος. επηρεάζει την υφή του τσουρεκιού; Με ποιον τρόπο μένουν για μέρες τρυφερά;

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Γράφω στην περιγραφή τις παραλλαγες στα υγρά που έκανα και το αποτέλεσμα που έδωσε. “1. με κρέμα γάλακτος 15% και γάλα βγαίνει πιο σφικτό γιατί αυξάνουν τα λιπαρά”. Εβαλα μισό μισό το μίγμα από τα δύο υλικά και στην ουσία τι έκανα; αυξησα την ποσότητα των λιπαρών στο τσουρέκι. Βγήκε πιο νόστιμο, πιο σφικτό και στεγνώνει πιο γρηγορα από την επιλογή να βάλεις σκέτο γάλα.
      Αυτη η συνταγη διατηρει τρυφερά τα τσουρέκια για μερες γιατί έχει πολλά υγρά. Στο 1 κιλό αλεύρι έχει 500γρ γάλα. Γι αυτό έχει πιο υγρή ζύμη και θέλει κατάλληλο αλευρι για να μπορέσει να κάνει ίνες και να φουσκώσει.

      Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Οπως σας αρέσει εσας! Μπορείτε να βάλετε μόνο τα κλασσικά αρωματικά ή να βάλετε ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι. Τη γευση την φτιάχνετε όπως θέλετε.

      Reply

  9. Αγοριτσα

    Πρώτη μου προσπάθεια,η δική σου!! Υπέροχα!! Πεντανόστιμα….αλλαααααααα😥😥😥 δεν φουσκωσαν στο ψήσιμο κ άπλωσαν.. ακολούθησα την συνταγή κατά γράμμα απλά × 2…

    Reply

  10. Eva Kousi

    Καλησπέρα σας. Ελπίζω το μήνυμά μου να σας βρίσκει καλά. Είναι η πρώτη φορά φέτος που θα φτκάνω τσουρέκι όμως μένω στο εξωτερικό και λόγω του πανικού που έχει επικρατήσει εξαιτίας της πανδημίας δεν μπορώ μα βρω σκληρό αλεύρι. Κατάφερα να βρω απλό με 9gr πρωτεΐνη. Να επιχειρήσω να φτιάξω τα τσουρέκια; Σας ευχαριστώ πολύ, καλό Πάσχα με υγεία.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Καλησπέρα Εύα
      Μην προσπαθήσεις να κάνεις τσουρέκια με 9γρ πρωτεϊνη στα 100γρ αλευριού. Είναι πολύ μαλακό και δεν θα κρατησει τα υγρά αυτης της συνταγης. Δοκίμασε μήπως βρεις manitoba, αυτό είναι κατάλληλο.
      Εύχομαι Καλό Πάσχα, με υγεια και προστασία!

      Reply

  11. ευνικη κατσαρου

    Βίκυ συγχαρητήρια..Δοκίμασα αρκετές συνταγές αλλά δεν εμενα ευχαριστημένη.Μέχρι που είδα την δική σου χθες βράδυ. Σήμερα το πρωί την έφτιαξα. Δεν έχω λόγια. Φοβερά τσουρεκια. Και με τις αναλυτικές οδηγίες και τα βίντεο πολύ εύκολα και σίγουρη επιτυχία Σ’ευχαριστουμε πολύ.

    Reply

  12. Ειρήνη

    Καλημέρα! Η συνταγή σας είναι αξεπέραστη, τα τσουρέκια αυτά τα κάνω χρόνια και είναι πάντα απίθανα. Μια ερώτηση έχω μόνο: Θα μπορούσα να αυξήσω τη δόση του βουτύρου χωρίς να πειράξω κάτι άλλο; Να βάλω πχ 200γρ αντί για 125γρ;

    Reply

  13. Giannoula Vlessidi

    Γεια σας.Μπορω να βαλω ηλιελαιο αντι για βουτυρο και ποσο;

    Reply

  14. Κατερίνα

    Τα ωραιότερα σπιτικά τσουρέκια που έχω γευτεί ποτέ και τώρα από τα δικά μου τα χέρια!!! Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις όμορφες συνταγές σας και ακόμα περισσότερο για τις απίστευτα αναλυτικές οδηγίες σας και τις συμβουλές σας!!!!!
    Θα ήθελα τη γνώμη σας για κάτι που έχω παρατηρήσει και δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό ή αν κάνω κάτι λάθος εγω. Όσο είναι μέσα στο φούρνο τα τσουρέκια μου είναι απίστευτα φουσκωτά αλλα μόλις τα βγάζω από το φούρνο χάνουν λίγο από τον όγκο τους, και πάλι ειναι αρκετά “καμαρωτά” αλλά δεν είναι όπως πρίν. Είναι φυσιολογικό ή κάνω κάποιο λάθος και θα μπορούσα με κάποιο τρόπο να διατηρήσουν το απίστευτο σχήμα που έχουν μέσα στο φούρνο? Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!!?

    Reply

  15. ΜΑΡΙΑ 66

    Επιτελους, στα 50 μου, εκανα κι εγω τσουρεκια. Τοσα χρονια ακουγα για όλα αυτά τα δυσκολα ζυμωματα, φουσκώματα, κουραση κλπ. και προτιμουσα το ζαχαροπλαστειο. Από σημερα μονο τα δικα μου. Ευχαριστούμε που μοιραστηκατε τη συνταγή σας μαζι μας. Ηδη τρωω αυτή τη στιγμη ζεστο τσουρεκι μαζι με τον καφε μου. Να ειστε καλα.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Μια όμορφη στιγμή για εσένα και τους αγαπημένους σου που έχεις τη δύναμη πλέον να δημιουργείς μόνη σου, όπου βρεθείς. Χαίρομαι πάρα πολύ κι εγώ!

      Reply

  16. Χριστινα Μιναρδου

    πραγματικα τελεια ,εκανα μικρα και μου πηρε λιγο παραπανω χρονο στο ψησιμο .ευχαριστουμε !!!!! σε παρακολουθω πολλα χρονια,εισαι ιδανικη στην ερευνα ,που ειναι σημαντικη στη ζαχαροπλαστικη.

    Reply

  17. Νίκη

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!! Κάνουμε χρόνια τσουρέκια με τη μαμά μου, αλλά είναι η πρώτη φορά που βγήκαν τόοοοσο τρυφερά και ελαστικά με ίνες! Μετά το ζύμωμα, χρησιμοποίησα περίπου 20 gr επιπλέον λιωμένο βούτυρο και το ένωσα με το ζυμάρι. Τη ζύμη μην τη φοβηθείτε, εμένα δεν κόλλησε καθόλου, θέλει απλά υπομονή και ζύμωμα με διπλώματα!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Καλή Ανάσταση!!

    Reply

  18. Χριστινα

    Συγχαρητήρια για την υπέροχη συνταγή! Είσαι φοβερή!!!Τώρα είμαι στο στάδιο του πρώτου φουσκώματος. Τα έχω ήδη 3 ώρες και έχουν γίνει τεράστια! Αν τα αφήσω εκτός ψυγείου όλο το βράδυ και ξυπνήσω πρωί να τα φτιάξω, λες να έχει χαλάσει η ζύμη? Νομίζω όχι… αλλά εσυ τι λες?

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Αν ο χωρος της κουζινας ειναι σχετικα κρυος, δεν θα παθει τιποτα. Να ειναι μεγαλη η λεκανη να μην ξεχειλισει κ να σκεπασεις καλα με μεμβρανη να μην ξεραθει. Το πρωι, με το καλο, τα υπολοιπα. Καλη επιτυχια!

      Reply

  19. thekla

    Εκανα τσουρεκια για πρωτη φορα, με πολύ φοβο ότι είναι κατι δυσκολο…..ακολουθησα τη συνταγή ακριβως και το αποτέλεσμα είναι ΑΠΙΘΑΝΟ!!!!! Η ζυμη είναι τοσο μεταξενια αλλα το κολπο μου για μην κολλαει στα χερια ηταν, εκτος από ελαχιστο αλευρι όπως ειπες, να τη δουλευω πιο πολύ με τα δαχτυλα, με γρηγορες κινησεις, γιατι κολλαει οσο μενει στο χερι. Ο χρονος ψησηματος ειναι ο ιδανικος, δεν θελει πανω απο 15 λεπτα. Ευχαριστουμε για την τελεια συνταγή!

    Reply

  20. 'Ολγα

    βικυ καλησπερα! ειμαι σε αναμονη για το α’ φουσκωμα και ηθελα να σε ρωτησω τα εξης..1) θα μπορουσα να καλυψω με γλασο καποια απο τα τσουρεκια? αν ναι μετα πως θα τα καλυψω με μεμβρανη,δε θα κολλησει επανω? 2) ποση ωρα μπορω να περιμενω να κρυωσουν αφου ψηθουν τα τσουρεκακια πριν τα τυληξω με μεμβρανη? το λεω γιατι τα αφηνω αρκετη ωρα,να κρυωσουν και μεσα,φοβαμαι ομως μη ξεραθουν…σ’ευχαριστω εκ των προτερων!!! καλη ανασταση!

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Αυτη η συνταγη θελει να κρυωσουν εντελως πριν τα τυλιξεις στη μεμβρανη. Για το γλασο δεν ειμαι ετοιμη να απαντησω γιατι δεν εχω ασχοληθει. Καλη ξεκουραση και Καλή Ανασταση!

      Reply

  21. ΜΑΝΟΣ

    Υπέροχή μου κυρία,σας ευχαριστώ θερμά για την καταπληκτική συνταγή σας που μας προσέφερε για ένα ακόμα Πάσχα τσουρέκια που δημιουργούν στα παιδιά μας αναμνήσεις που δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν ποτέ.
    Να είστε πάντα καλά !!

    Reply

  22. Thomaisa

    Καλημέρα, αρχίζω και αγχώνομαι !!! Μπερδεύτηκα σχετικά με το πόσα τσουρέκια μπορώ να πλάσω με ένα κιλό αλεύρι , κάπου λες “Με τη δόση του 1 κιλού αλευριού, έφτιαξα 2 μεγάλες κοτσίδες με 6 κορδόνια, 1 μεγάλη κοτσίδα με 5 κορδόνια, 1 μικρό γεμιστό με 2 κορδόνια και 2 γεμιστά μικρά σαλιγκαράκια” και κάπου αλλού να χωρίσω τη ζύμη σε 4 κομμάτια των 500 γρ. …: Τι να κάνω ;

    Read more at https://www.tastefull.gr/recipe/tsoureki-mamas-mou-pio-trifero#VgfgowR2OWIhVxyU.99

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Να ηρεμησεις αρχικα κ να χαμογελάσεις με το ευρυ πεδίο δημιουργικοτητας που δίνει αυτη η ζυμη 🙂
      Σας ειπα στο κειμενο που επισημαινεις πως διαχειριστηκα καποια στιγμη την ποσότητα της διαθεσιμης ζυμης, με δοση 1 κιλου αλευριου. Να σας βαλω να σκεφτειτε ηθελα σ αυτο το σημειο.
      Στην εκτελεση γραφω πως μοιραζουμε τη διαθεσιμη ζυμη σε 4 ισα μερη, θα βγει περιπου 500 το καθενα, γιατι για μακροστενα τσουρεκια αυτος ο ογκος ειναι ικανος να ψηθει στο χρονο που δινω κ κανει ευπαρουσιαστο τσουρεκι.
      Ο καθενας μπορει να επιλεξει αν θα μοιρασει τα 500γρ σε 6,5,4,3,2 κορδόνια. Εφοσον το βαρος της ζυμης ειναι 500γρ, η μακροστενη πλεξουδα ψηνεται σε 15 λεπτα στους 200.
      Ξεκαθαρισε το τοπίο τωρα;

      Reply

      1. Thomaisa

        4 ίσα μέρη = 250 το καθένα = 1 κιλό .Εδώ χάνω το λογαριασμό …
        4 ίσα μέρη = 500 το καθένα = 2 κιλά

        Reply

        1. Βίκυ Κουμάντου Post author

          Θα κανουμε ιδιαιτερα 🙂
          Το βαρος της ζυμης δημιουργειται οχι μονο με το βαρος του αλευριου αλλά και το γαλα, τα αυγα, τη ζαχαρη κλπ. Με 1 κιλο αλευρι σε αυτη την συνταγη γίνεται ζυμη βαρους περιπου 2 κιλων, την οποια μοιραζεις σε 4 ισα μερη των 500γρ.

          Reply

  23. Dimi Vvdi

    Βίκυ γειά σου!!!!!! Έφτιαξα σήμερα τα τσουρέκια. Γεύση εκπληκτική. Σαν αυτή τοτ εμπορίου. ΒασΒασ διαβάζω και ξαναδιαβαζω και δεν καταλαβαίνω. Τα ζυμωσα στο χέρι. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι :αφού τα πλάσουμε, τα ψήνουμε κατευθείαν στις αντιστασεις ή τα προθερμαινουμε στις αντιστασεις για να φουσκωτό, και μετά αλειφουμε το αυγό και τα ψήνουμε τελειωτικα ?? Ευχαριστώ πολλή πολλή και Καλη Ανασταση

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Δεν καταλαβα καλα τι εννοεις, θα πω τα σταδια ξανα. Αφου πλασεις καλα τα κορδονια, να εχουν συνοχη και να ειναι ομοιομορφα, πλεκεις τσουρεκια. Αφηνεις να φουσκωσουν στον παγκο, στον ηλιο, οπου ειναι ζεστα. Προθερμαίνεις το φουρνο να πιασει 200. Αλειφεις με αυγο κ στολιζεις το πρωτο που επλεξες και ψηνεις. Οσο ψηνεται ετοιμαζεις το επομενο. Ολα καλα τωρα;

      Reply

      1. dimitra

        το λαθος μου ειναι που δεν τα αφησα να φουσκωσουν!!! και τα εβαλα κατευθειαν για ψησιμο στο φουρνο. ευχαριστω πολυ παντως..

        Reply

  24. Ολγα

    καλησπερα βικυ μουμου, κανω καθε χρονο τα υπεροχα τσουρεκια σου και με βγαζουν παντα ασπροπροσωπη! φετος ηθελα να δοκιμασω να κανω γεμιστα τα 6 κλωνα τσουρεκια μου.γινεται η λογω πολλων κορδονιων θα τα φορτωσω πολυ κ θα αποτυχουνε?

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Αν βάλεις στεγνά υλικά, πχ κομμάτια σοκολάτας, κονφί πορτοκαλιού, σταφίδες δεν έχουν κανένα θέμα. Αν θες να βάλεις μερέντα θα προβληματιζόμουν. Δοκίμασε σε 1 τσουρέκι και πες μας 🙂

      Reply

  25. Despina

    Καλησπέρα ακολούθησα ακριβώς τη συνταγή και δεν φούσκωσε η ζύμη στο πρώτο φουσκωμα.οι θερμοκρασίες μετρήθηκαν με θερμόμετρο .τι λάθος έγινε?????

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Αν δεν φούσκωσε η ζύμη στο α φούσκωμα ή το νερό ήταν καυτό και έκαψε τη μαγιά ή ήταν κρύο και έχει ξεκινήσει αργά η διαδικασία ή σε σπάνια περίπτωση η μαγιά δεν ήταν καλή. Τι πιστεύεις πως πήγε λάθος;

      Reply

  26. Καλλιόπη

    Καλημέρα! Έχω δοκιμάσει πολλές διαφορετικές συνταγές και από το διαδίκτυο και σπιτικές και η δική σου είναι η καλύτερη με μεγάλη διαφορά! Φέτος θα πειραματιστώ να τα φτιάξω μόνο με μέλι (χωρίς ζάχαρη). Αν έχεις κάποια πρόταση για τις αναλογίες ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ 🙂

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Καλημέρα Καλλιόπη
      Πολύ ενδιαφέρον έχει το πείραμά σου. Θα πρότεινα να βάλεις μέλι 2/3 της δοσομετρικής κούπας, περίπου μέχρι 200γρ. Το κάθε μέλι έχει άλλο βάρος και βαθμό γλυκύτητας. Αραίωσέ το στο γάλα. Θα χαρώ να μάθω το αποτέλεσμα. Καλές ετοιμασίες!

      Reply

      1. Καλλιόπη

        Το πείραμα πέτυχε! Τα τσουρέκια με μέλι μόλις βγήκαν & είναι τέλεια! Έβαλα πράγματι 2/3 της δοσομετρικής κούπας μέλι ανθέων και το αραίωσα στο γάλα. Παράλληλα μείωσα το γάλα κατά 50ml για να ισορροπήσει η υγρασία στο μείγμα. Να ομολογήσω ότι το ένα τσουρέκι το έφαγα μόνη μου με το που βγήκε (είμαι έγκυος, όλα δικαιολογούνται…). Καλό Πάσχα!

        Reply

        1. Βίκυ Κουμάντου Post author

          Τι ωραία εικόνα! Συγχαρητηρια για την επιτυχημενη δοκιμή και την εξυπνη σκέψη. Ετσι επρεπε να κάνεις, να μαθαινεις το μωρό σε ομορφες γευσεις!
          Να εχεις ομορφη εγκυμοσυνη και με το καλό να γεννηθεί ο θησαυρός σου. Καλο Πάσχα!

          Reply

  27. Νάνσυ

    Βίκυ καλημέρα! Η συνταγή σου, όπως ανέφερα και σε προηγούμενο σχόλιο, είναι τέλεια απ’ όλες τις απόψεις. Ήθελα μονο να σε ρωτήσω. Αν θελήσουμε να διατηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο ώστε να την ψήσουμε την επόμενη ημέρα:
    1. Σε ποιο ακριβώς στάδιο της εκτέλεσης το κάνουμε;
    2. Μέχρι πόσες ώρες διατηρείται στην ψύξη;
    3. Πρέπει αφήσουμε τη ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να την ψήσουμε;
    Ρωτάω επειδή θέλω να τα φτιάχνω πιο συχνά αλλά δεν μου το επιτρέπει ο χρόνος. Να σου πω ότι χρησιμοποιώ το τσουρέκι μέχρι και για βάση για εκμέκ, αφού πρώτα το φρυγανισω. Είναι πεντανόστιμο. Σίγουρα θα δοκιμάσω κι άλλες συνταγές σου.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      1. Μπορούμε να καθυστερήσουμε τη διαδικασία, βάζοντας τη ζύμη στο ψυγείο αφού έχει γίνει το α’φούσκωμα ιδανικά.Όμως μπορεί να μπει και αμέσως μόλις την ζυμώσουμε και ακόμα κι αν έχουμε πλάσει τα τσουρέκια. Στην τελευταία (έκτακτη) περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να χωρίσουμε και να ξαναπλέξουμε τα τσουρέκια.
      2. Καλά σκεπασμένη με μεμβράνη και λαδωμένη για να μην ξεραθεί μπορεί να μείνει μέχρι 2 ημέρες στο ψυγείο. Όμως μπορούμε να διατηρήσουμε ζύμη τσουρεκιού στην κατάψυξη μεχρι 2 μήνες! Ιδανικά σε αυτό το στάδιο: Αφού χωρίσουμε τα κορδόνια, τυλίγουμε κάθε μπαστουνάκι τριπλά σε μεμβράνη και μετά σε σακούλα κατάψυξης καλά κλεισμένη.
      3. Ξεπαγώνουμε μια νύχτα, πλάθουμε την επόμενη σε τσουρέκια, αφήνουμε να φουσκώσουν και ψήνουμε.
      Δεν σας έχω πει πως το τσουρέκι είναι μια απλή ιστορία;;; Τα εννοώ όσα λέω 🙂

      Reply

  28. Νάντια

    Καλησπέρα Βίκυ μου! Δοκίμασα σημέρα τη συνταγή σου και θέλω να σου πω ένα μεγάλο μπράβο και ενα εξίσου μεγάλο ευχαριστώ! Έγιναν τέλεια! Χωρίς πολύ κόπο και με τις λεπτομερείς οδηγίες σου έγιναν μούρλια! Δυστυχώς ούτε μαστίχα είχα ούτε αρκετό μαχλέπι αλλά πάλι μια χαρά είναι. Τα έψησα στους 180 για περίπου 30 λεπτά και αυτά που έκανα πιο μικρά τα γέμισα με τριμμένο καρύδι και αμύγδαλα και με έβαλα και γλάσο μαύρης και άσπρης σοκολάτας… Η συνταγή σου είναι η καλύτερη που υπάρχει!

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Χαμογελώ με τη χαρά σου! Συγχαρητήρια και σε σένα που κατανόησες και συνειδητά εφάρμοσες τις οδηγίες. Η επιβράβευσή σου είναι τα τσουρέκια που επιθυμείς για όλη σου τη ζωή 🙂

      Reply

  29. Εύη Χόνδρη

    Χρόνια πολλά ήθελα να ρωτήσω αφού γίνει το πρώτο φούσκωμα μετά πλάθουμε κατευθείαν τα κορδόνια ή πρώτα διπλώνουμε όπως λέτε τη ζύμη? και πόσες φορές πρέπει να διπλώσουμε για να γίνουν οι ίνες? ευχαριστώ πολύ

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Το δίπλωμα της ζύμης μετά το πρώτο φούσκωμα βοηθά να γίνει πιο στητή σε περίπτωση που -λόγω αλευριού- είναι πολύ μαλακή. Οι ίνες σχηματίζονται στο πλάσιμο των κορδονιών. Ενας ζαχαροπλάστης της Πόλης μου είχε πει πως πλάθει 3 φορές τα κορδόνια πριν πλέξει το τσουρέκι! Εγω το κάνω 2 φορές συνήθως

      Reply

  30. Κωστας

    δοκιμασα τη συνταγη και ομολογω οτι ειναι πολυ ευκολο να “πετυχεις” τα τσουρεκια. χρησιμοποιω 16 gr μαχλεπι και 8 γρ κακουλε.πλασιμο με 5 κορδονια σε φορμα. ψησιμο σε προθερμασμενο 170-180 για 25 λεπτα. Καλη Ανασταση 🙂

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Ακριβώς έτσι! Εγω δείχνω τα πως και τα γιατί και ο καθένας από εμάς προσαρμόζει τη συνταγή στη γεύση, τις προτιμήσεις του και τα διαθέσιμα εργαλεία του. Χαίρομαι πολύ που έγινε εύκολο το τσουρέκι για εσάς. Καλή Ανάσταση!

      Reply

  31. Ολγα

    βικυ μου καλησπερα! θελω τη βοηθεια σου.ειμαι στο πρωτο φουσκωμα και κατι πηγε στραβα αλλα δε ξερω γιατι.αναψα κ εσβησα για λιγο τον φουρνο στους 50 και μεσα σε μια ωρα η ζυμη ξεχειλησε απο τη λεκανη.την πηρα, τη διπλωσα κ ξαναναψα το φουρνο και εβαλα να φουσκωσει παλι.εκανα καλα η επρεπε να κανω κατι αλλο?

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Στο φούρνο φουσκώνει γρήγορα. Δεν πειράζει, έκανες διπλό πρωτο φούσκωμα 🙂 Πιστεύω πως όταν δεις το σχόλιο θα έχεις τέλεια τσουρέκια στα χέρια σου!

      Reply

  32. Νανσυ

    Γεια σας. Να σας πω ότι πριν καταλήξω σε αυτή τη συνταγη το έψαξα πολύ. Η μόνη μου αμφιβολία ήταν ο χρόνος ψησίματος. Φοβόμουν πως δεν θα ψηθούν σε 15 μόνο λεπτα. Όλες οι άλλες συνταγές είναι σε χαμηλή θερμοκρασία για περισσότερη ώρα. Τελικά ακολούθησα κατά γράμμα τη δική σου εκτέλεση και το αποτέλεσμα ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ! Να είσαι καλά που το μοιράστηκες μαζί μας. Καλό Πάσχα με υγεία.

    Reply

  33. Tsakni Pelagia

    Καλησπερα εκανα σημερα την συνταγη και περιμενω τώρα το δεύτερο φούσκωμα. Μέχρι τώρα όλα τελεια ακομα και το πλάσιμο που φοβόμουν επειδή κολούσε αλλα το λάδι έκανε τη δουλειά του. Έκανα με 6 κορδόνια πρωτη φορά (ειδα το βιντεάκι) και έγιναν τέλεια το απόγευμα θα τα τιμήσουμε όλοι!!!

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Το πλάσιμο είναι σημαντικότερο στάδιο από το ζύμωμα στα τσουρέκια. Ομοιόμορφα κορδονια με λείο περίβλημα είναι οδηγός σε καλοφουσκωμένα τσουρέκια με ίνες.

      Reply

      1. Μαρίνα Παπαστεφανάκη

        Είναι το καλύτερο τσουρέκι που έχω κάνει ποτέ. Δεν με δυσκόλεψε καθόλου. Έβαλα κατσικίσιο γάλα και περισσότερο μαχλέπι, γιατί μου αρέσει. Έγινε καταπληκτικό!!!!!!! Ευχαριστώ πολύ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ από ΚΡΗΤΗ!

        Reply

  34. ioanna

    Καλημερα. Το σαββατο εκανα τα τσουρεκια και ηταν εξαιρετικα, οτι ακριβως εψαχνα. Θελω να ξανα κανω μια δοση αλλα εχω αλευρι για ολες τις χρησεις μονο. Μπορω να το χρησιμοποιησω; εκανα αυτα με την ξηρη μαγια. Τωρα θαχρησιμοποιησω νωπη.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις δεν είναι τόσο δυνατό όσο το αλεύρι για τσουρέκι. Θα σου απλώσουν οι πλεξίδες. Με αυτό μπορείς να κάνεις τσουρέκι μόνο σε φόρμα.

      Reply

  35. Tania

    Υπέροχη συνταγή Βίκυ και εγώ προσωπικά δεν την αλλάζω με τίποτα! Σε ευχαριστούμε πολύ που την μοιράστηκες μαζί μας και έτσι μπορούμε να απολαμβάνουμε υπέροχα και αφράτα για μέρες τσουρέκια! Καλό Πάσχα!!!

    Reply

  36. Ολγα

    Καλησπέρα βικυ και συγχαρητηρια για ότι υπεροχο εχεις μοιραστει μαζι μας! θα ηθελα να σε ρωτησω το εξης: αν κανω τη συνταγή με την ξερη μαγια όπως δειχνει το βιντεακι, μολις φουσκωσει η ζυμη μετα από 4 ωρες που λες, ξεκιναω αμεσως το πλασιμο? παραλείπω δλδ το σταδιο του α’ φουσκώματος της συνταγης που εχει τη νωπη μαγια? ευχαριστω εκ των προτερων…

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Δες τη συνταγή ξανά, την έχω συμπληρώσει. Αν βάλεις ξηρή μαγιά, την βάζεις κατευθείαν στο αλεύρι. Αν βάλεις νωπή μαγιά, πρέπει να περάσεις το σταδιο που περιγράφω σαν “προζύμι”. Μετά το α’φούσκωμα της ζύμης, χωρίζεις, πλάθεις κορδόνια και πλέκεις.

      Reply

  37. ALEXIA

    καλησπέρα …υπεροχη η συνταγη και εξαιρετικα αναλυτική η περιγραφή, θα ήθελα να ρωτήσω εάν βαλω μαχλέπι πόσο προτεινετε και σχετικα με τη θερμοκρασία του φούρνου ακόμα και οι 180 δεν ειναι πολύ για το τσουρέκι; Δεν υπάρχει κινδυνος να ψηθεί απο έξω και να μεινει υγρη/λασπη απο μεσα;
    Ευχαριστω και περιμένω την απαντησή σας (ήδη μου μυρίζουν!!!!)

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Low and slow είναι ο κατάλληλος δρόμος για να αποκτήσεις χλωμό και ξερό τσουρέκι. Η πλεξούδα που κάνω με 500γρ ζύμης θέλει 15 λεπτά ψήσιμο σε φούρνο 200 βαθμών. Χρησιμοποιώ ένα κρεμαστό θερμόμετρο μέσα στο φούρνο για να γνωρίζω πόση πραγματικά είναι η θερμοκρασία μέσα στο φούρνο. Προθερμαίνω το φούρνο και όταν φτάσει στους 200 βαθμούς τοτε βάζω το τσουρέκι και μετρώ 15 λεπτά.
      Αυτη η συνταγή είναι για ελαφριά ζύμη η οποία στερεοποιείται με τον τρόπο ψησίματος που λέω. Μην τον ακολουθείτε σε άλλες συνταγές.
      Μαχλέπι 8γρ στο 1 κιλό αλεύρι

      Reply

  38. Χριστινα Σγουρεα

    Βικυ θα ηθελα να ρωτησω αν σε αυτη τη συνταγη,,μπορουμε να βαλουμε μαχλεπι..εαν ναι τι πρεπει να αφαιρεσουμε και τι ποσοτητα σε μαχλεπι να προσθεσουμε ..ευχαριστω για τις υπεροχες συνταγες σου..και ευχομαι σε εσενα στην οικογενεια σου και σε ολες τις φιλες καλο πασχα,,ευχαριστω πολυ <3

    Reply

  39. Τέτα Γίδαρη

    Καλησπέρα. Είδα το βίντεο για ζύμωμα στο χέρι, με ξηρή μαγιά. Τώρα θέλω να δω το επόμενο βίντεο, αφού περάσουν τέσσερις ώρες κ φουσκώσει η ζύμη αλλά δεν το βρίσκω. Επίσης, είναι εύκολο να μου πείτε πόσο βάρος πρέπει να έχει το κάθε κορδόνι; Μπορείτε να με βοηθήσετε; Ευχαριστώ πολύ

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Μετά από αυτό το στάδιο, διπλώνουμε τη ζύμη με μια σκληρή σπάτουλα και μοιράζουμε σε κορδόνια. Το επόμενο βίντεο είναι πως να πλάσεις τα κορδόνια σωστά και μετά ακολουθούν βίντεο πλεξίματος, αυγώματος κλπ στο άρθρο Πως πλάθουμε τα τσουρέκια – βίντεο . Στο 6κλωνο τσουρέκι το κάθε κορδόνι έχει βάρος 86 γρ, στο 5 κλωνο 100γρ, στο 4κλωνο 125γρ, στο 3κλωνο 166γρ.
      Καλό Πάσχα!

      Reply

  40. Κωνσταντίνα

    Έχω φτιάξει πολλές συνταγές για τσουρέκια γνωστών και άγνωστων σεφ, τα δικά σου είναι τα καλύτερααααααα!!!!!!!!!!!!!!!! όσο και να με δυσκολεύει στο πλάσιμο μπράβο και πάλι μπράβο!!!!!!!!!!!

    Reply

  41. Maria Louka

    Τα τσουρέκια σου Βίκυ είναι νομίζω ότι καλύτερο έχω φτιάξει ποτέ. Μοσχομυρίζει το σπίτι και φυσικά δεν μένει και πολύ για την επόμενη μέρα. Ακολούθησα όλα τα βήματα της συνταγής με ξηρή μαγιά και ζύμωμα στο χέρι ακριβώς μόνο που ακόμη προσπαθώ να βρω το κατάλληλο αλεύρι γιατί μένω στο Λονδίνο και δεν υπάρχουν οι μάρκες που προτείνεις. Ισως γι αυτο η ζύμη μου μοιάζει περισσότερο με τσίχλα (με μεγάλες φουσκάλες) όταν φουσκώνει και τα τσουρέκια μου δεν είναι τόσο όμορφα. Μήπως μπορείς να μου πείς πόσο περίπου πρέπει να ζυγίζει το κάθε κορδόνι? την δεύτερη φορά δοκίμασα με 80γρ και 120γρ αλλα δεν ξέρω ποιο είναι το ιδανικό βάρος. Ευχαριστώ πολύ!!! Μαρία

    Reply

  42. Aspa

    Καλησπέρα.Αν και καθυστέρησα κάπως, θέλω και εγώ να αφήσω το σχόλιο μου. Έφτιαξα τα τσουρέκια για πρώτη φορά και έγιναν εκπληκτικά. Τα έκανα σκέτα με τα 6 κορδόνια αλλά και γεμιστά με 2 κορδόνια. Τα παιδιά μου, που είναι αυστηροί κριτές, τα εξαφάνισαν σε 2-3 μέρες. Το σχόλιό τους; !!! Σ΄ευχαριστώ πολύ

    Reply

  43. Giorgos

    Αυτή είναι πραγματικά η καλύτερη συνταγή που έχω φτιάξει και είμαι ψείρας με τις ζύμες. Όλη η ύπόθεση έγκειται στο να γίνει σωστά η πλεξούδα με αυτή τη ζύμη (κολλάει ΠΆΡΑ ΠΟΛΥ) αλλά άν έχει κανείς: σπάτουλα για ζύμη, καλό αλεύρι και λάδι/βούτυρο, είναι πολύ πιο εύκολο.

    Ευχαριστώ πολύ

    Reply

  44. Άση

    Για άλλη μια φορά μοσχομύρισε το σπίτι κ γέμισε η καρδιά αγάπη κ ευγνωμοσύνη για τις υπέροχες μυρωδιές!! Κυρία Βίκυ,σας ευχαριστούμε που κάνετε την ζωή μας πιο όμορφη!! Να ναι καλά κι η μανούλα σας απο εκεί που βρίσκεται… Καλο Πάσχα!

    Reply

  45. Βούλα Γεωργουλά

    Μόλις τελείωσα με τα τσουρέκια και ειμαι ενθουσιασμένη !!! Εκανα τη συνταγή σου κατα γράμμα και η επιτυχία ηταν πραγματικά μονόδρομος !!!
    Εγω θα τα γευτώ το βραδυ της Ανάστασης (λόγο νηστείας) απο τους μικρούς της οικογένειας όμως πήρα τα εύσημα !!!! Για την ακρίβεια εσυ τα πήρες ? Ευχαριστω !!
    Καλο Πασχα και καλή Ανάσταση !!

    Reply

  46. ΟΛΓΑ

    Βικυ μου καλησπερα,συγνωμη που αργησα να σου απαντησω.Λοιπον ακου τα τσουρεκια σου εχουν γινει αναρπαστα,εχω δωσει την συνταγη στη δουλεια σχεδον σε ολες τις κοπελες.Μου βγηκαν φανταστικα ,τελικα στην πρωτη δοση εβαλα αλευρι ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (κιτρινη συσκευασια),τωρα πηρα το ROBIN HOOD.Τα παιδια μου και ο αντρας μου εχουν ξετρελαθει.για μια ακομη φορα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.Να σε ρωτησω και κατι ακομα η συνταγη με το προζυμι εχει διαφορα μεγαλη;

    Reply

  47. Αθανασία

    Καλησπέρα σας, έφτασα στο στάδιο του πλασίματος των κορδονιών και αντιμετώπισα πρόβλημα γιατί η ζύμη μαζευόταν ξανά παρόλο που τα έπλασα 4 φορές και έγινε τούβλο. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σαν το δικό σας.
    Αναγκάστηκα να πετάξω 2 κιλά ζύμη.
    Σκέτη απογοήτευση.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Ενδιαφέρουσα παρατήρηση.Όταν μαζεύεται η ζύμη χρειάζεται να την αφήσουμε να χαλαρώσει και μετά να ξαναδοκιμάσουμε να ανοίξουμε. Τι αλεύρι έβαλες και σου έδωσε τέτοια ζύμη; Δεν έχω ακούσει κανένα παρόμοιο σχόλιο. Οι περισσότεροι έχουν θέμα με το πόσο μαλακή είναι. Εβαλες σωστά τα υγρά;
      Καταλαβαίνω την απογοήτευσή σου κι εγω θα στεναχωριόμουν.

      Reply

  48. Paraskevi Pavlopoulou

    Καλησπερα Βίκυ Κουμάντου ….απο το 2013 εφτιαξα για πρωτη φορα αυτα τα τσουρεκια ηταν αυτα που εψαχνα!!!! Απο τοτε δεν τα αλαζω…αλλα παντα πρεπει να εχω το βιβλιο με τις συνταγες που κραταω οταν κατι μου αρεσει και θελω να το φτιαχνω καθε χρονο και οποτε μπορω στα ενδιαμεσα της καθε χρονιας.Τωρα εχω ενα μικρο προβλημα με την συνταγη την εφτιαχνα παντα με ξερη μαγια οπως δειχνεις αλλα δεν θυμαμαι ποσο ξερη μαγια θελει (το αγαπημενο μου βιβλιο συνταγων ειναι στο σπιτι του πρωην αντρα μου (προσφατα χωρισμενη)και το βιβλιο δεν μου το δινει και ζοριζομαι γιατι ειναι ολες η ομορφες συνταγες μου εκει και τα υπεροχα τσουρεκια της μαμας σου μεσα σε αυτο!!!!Μπορεις να με βοηθεισεις;;;ποσο ξερει μαγια να βαλω στο 1 κιλο αλευρι;Βίκυ βοηθεια!!!Σε ευχαριστω και περιμενω απαντηση σου

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Μου ξέφυγε αυτό το σχόλιο Παρασκευή μου. Κι εγω περνώ τη δική μου διαδρομή… 1 κιλό αλεύρι 2 φακελάκια ξερή μαγιά. Εύχομαι φέτος να έχεις στα χέρια σου το αγαπημένο σου βιβλίο συνταγών 🙂

      Reply

  49. Vaso Kantzou

    ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΕΛΟΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

    Reply

  50. SofiaAdams

    Κάθε χρόνο φτιαχνω αυτά τα τσουρέκια ακολουθώντας κατα γράμμα τη συνταγή. Βγαίνουν νόστιμα μυρωδάτα και πολύ πολύ αφράτα. Και ενώ κάθε χρόνο μου γίνονται πολύ ωραία απ’ έξω, από μέσα μένουν άψητα! Μάλλον φταίει ο φούρνος μου. Τι μπορώ να αλλάξω στο ψήσιμο για να γίνονται καλά και από μέσα;

    Reply

  51. Ολγα

    καλημερα θα κανω σημερα κιολας την συνταγη γιατι την βλεπω πιο οικεια απο τις αλλες αλλα τι αλευρι να βαλω ;Να παεω απο τον φουρνο η απο το σουπερ μαρκετ;Εχετε να μου προτεινετε καποιο;

    Reply

      1. ΚΑΡΙΝ

        Φιλενάδα του Αγίου Γεωργίου το δοκίμασα κι εγώ κάνοντας αφράτα ψωμάκια κι είναι όντως καλό. δεν το περίμενα

        Reply

        1. Βίκυ Κουμάντου Post author

          Χαίρομαι πολύ που έχεις μια συνταγή που κάνει αφράτα ψωμάκια και τσουρέκια και αν βάλεις σταφίδες, σταφιδόψωμα και αν βάλεις σοκολάτα ή μερέντα ή φρουι γλασέ, θα κάνεις όλων των ειδών τα τσουρεκοψωμάκια.
          Η καρδούλα για τη παλιά μας γειτονιά ♥

          Reply

  52. Alexandra

    Ομολογώ ότι τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ “αυτή τη συνταγή” – αποκλειστικά – και για τα τσουρέκια μου και για τη Βασιλόπιττα, γιατί μένουν τρυφερά μέχρι να “σωθούνε” σε 2-3 μέρες. Την έχουν ζητήσει πολλές και τις παρέπεμψα στο Tastefull.gr για τις σωστές αναλογίες, και την “απόλυτη τεχνική”.
    Βρίσκω ότι είναι η μόνη ζύμη που “δεν ξεχειλώνει” μετά το πλάσιμο της κοτσίδας

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Πάρα πολύ χαίρομαι! Το Robin Hood άλλαξε την σύστασή του αυτό το Πάσχα και δεν δίνει το ίδιο αποτέλεσμα. Ψάχνω συνεχώς τα αλεύρια. Δοκίμασα Αγίου Γεωργίου το κίτρινο και μου άρεσε καλύτερα. Δεν έχω καταλήξει σε κάποιο ακόμα.

      Reply

  53. Δεσποινα

    καλησπερα και συγχαρητήρια!! εγω που δεν εχω μιξερ θα το κανω οπως το video? Γιατι γραφει οτι η ζύμη είναι μαλακιά και θέλει καλό ζύμωμα στο μίξερ για να μην κολλάει.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Να το κανεις στο χέρι, όπως δείχνω. Όταν φουσκώσει θα κάνεις διπλώματα. Αυτά θα σταθεροποιήσουν τη μαλακιά ζύμη. Μετά θα μοιράσεις σε κορδόνια και θα τα πλάσεις καλά με λαδωμένα χέρια και πάγκο. Να εχουν ενιαία συνοχή, να μην έχουν μεγάλες φουσκάλες.
      Καλή επιτυχία!

      Reply

      1. Daniela Trik

        Τι εννοείς όταν λες διπλώματα..δεν εχω φτιάξει άλλη φορά κ αν θα μπορούσες να με βοηθήσεις θα με έκανες πολύ χαρούμενη.!

        Reply

  54. Pingback: e-mama.gr | Το πιο αφράτο - κορδωτό τσουρέκι, που μένει φρέσκο για μέρες! - e-mama.gr

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry