HOME > Συνταγές > Γλυκά > Το τσουρέκι > Το τσουρέκι της μαμάς μου – το πιο τρυφερό ♥
το τσουρέκι της μαμάς μου

Το τσουρέκι της μαμάς μου – το πιο τρυφερό ♥

Αναζητούσα το τέλειο – για μένα – τσουρέκι. Αυτό που να είναι μαλακό την επόμενη μέρα και να μένει μαλακό μέχρι τη Κυριακή του Πάσχα, αν κάνουμε τα τσουρέκια μας μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η πρόταση να τα βάλω στην κατάψυξη με αφήνει ασυγκίνητη. Γιατί θέλω να τα βλέπω να στολίζουν το σπίτι, να χαίρομαι το αποτέλεσμα του κόπου μου, να κορυφώνεται η προσμονή μου να τα γευτώ. Όχι να ξεχάσω ότι τα έκανα.

Οι δοκιμές

Μετά την συνταγή της Βέφας και την συνταγή του Στέλιου και της Αργυρώς -τις οποίες διάλεξα μετά από αναλυτική μελέτη όσων περισσότερων συνταγών για τσουρέκια μπόρεσα να βρω (στο internet και τα βιβλία μου) γιατί αντιπροσώπευαν τα ανώτερα και κατώτερα όρια αναλογίας υλικών- παρέμεινα απογοητευμένη.

Τα τσουρέκια και με τις δύο συνταγές ήταν τέλεια μόνο την ίδια μέρα. Με ψήσιμο στους 200οC/180οC τα τσουρέκια της Βέφας είχαν ροδοψημένη, τραγανή κρούστα. Με ψήσιμο στους 160οC, τα τσουρέκια του Στέλιου είχαν ροδοψημένη, μαλακή κρούστα. Την αμέσως επόμενη μέρα ήταν και τα δύο λιγότερο ή περισσότερο στεγνά. Της Βέφας ήταν πιο νόστιμα γιατί είχαν διπλάσιο βούτυρο και ζάχαρη.

Το τσουρέκι της μαμάς μου – η πρώτη δοκιμή

Μια από τις τρεις συνταγές για τσουρέκια που μου άφησε η μαμά μου, στο αγαπημένο τετράδιο μαγειρικής της, εκτόξευε το γάλα στα 500ml ανά κιλό αλεύρι (ενώ της Βέφας είχε 250ml και του Στέλιου 300ml). Σε καμμία άλλη συνταγή δεν είχα δει τόσο μεγάλη αναλογία υγρών στο αλεύρι και πάνω που σκεφτόμουν να το τολμήσω, βρήκα και τη συνταγή της μαμάς της Ντίνας Νικολάου, η οποία βάζει 450ml γάλα στο 1 κιλό αλεύρι. Η μαμά μου έγραφε για 50γρ φρέσκιας μαγιάς ενώ η μαμά της Ντίνας για 40γρ ξερή μαγιά.

Κράτησα το κατώτατο όριο -που είχα δοκιμάσει- των 60γρ φρέσκιας μαγιάς στο 1 κιλό αλεύρι και αναζητώντας τη νοστιμιά που είχαν τα τσουρέκια της Βέφας σκέφτηκα να αυξήσω λίγο τα λιπαρά, έτσι έβαλα 400γρ κρέμα γάλακτος 15% και 100γρ γάλα 3,5%. Επίσης, αντί για 250γρ ζάχαρη, έβαλα 200ζάχαρη και 50γρ μέλι. Στο άρωμα δεν έβαλα μαχλέπι αλλά φλούδα φρέσκου λεμονιού και μαστίχα.

Η ζύμη ήταν μαλακιά και ήθελε καλό ζύμωμα στο μίξερ για να μην κολλάει.

Αν κάνετε τη δόση για 1 κιλό αλεύρι, θα πρέπει να τη μοιράσετε στα δύο για να μπορέσετε να τη ζυμώσετε τη μια μετά την άλλη και μετά να βάλετε όλη τη ζύμη να φουσκώσει. Αυτό γίνεται, γιατί τα υλικά είναι πολλά και ξεχειλίζει η ζύμη πάνω από τον γάντζο του μίξερ, αν τα ζυμώσετε όλα μαζί.

Μην προσθέσετε άλλο αλεύρι. Απλά μοιράστε στη μέση και ζυμώστε μισή μισή τη ζύμη. Αυτή η ζύμη δεν μαζεύεται γύρω από τον γάντζο. Με σκληρή σπάτουλα ξεκολλήστε την από τα τοιχώματα και βάλτε τη στη λεκάνη όπου θα φουσκώσει.

Το πλάσιμο των κορδονιών απαιτεί δεξιοτεχνία γιατί η ζύμη είναι πολύ τρυφερή. Θέλει ελάχιστο αλεύρι, για να κάνει μια επίστρωση στο κορδόνι και να μπορέσετε να το πλέξετε. Δείτε το βίντεο πλασίματος, θα καταλάβετε την τεχνική και θα δείτε πόσο μεταξένια είναι η ζύμη.


Απαντώ τις ερωτήσεις σας σε ζωντανή σύνδεση στη σελίδα Facebook (κλικ στην φωτογραφία).

Η αποκάλυψη!

Εκεί, στο πλάσιμο των κορδονιών, άρχισα να καταλαβαίνω τη διαφορά αυτής της ζύμης με τις άλλες δύο που είχα ζυμώσει. Αυτή ήταν βαριά, μεταξένια και υγρή. Της Βέφας (ζύμωμα στο χέρι) ήταν βαριά και συμπαγής, δεν κολλούσε στον πάγκο. Του Στέλιου (ζύμωμα στο μίξερ) ήταν ελαφριά και στεγνή. Σε καμία από τις δύο δεν χρειάστηκε να βάλω αλεύρι για να πλάσω τα κορδόνια.

Άρχισα να έχω ελπίδες πως θα βρω τελικά την συνταγή για τρυφερό τσουρέκι επόμενης μέρας.

tsoureki-mamas-mou
Το τσουρέκι της μαμάς μου – τα στάδια παρασκευής

Το πλέξιμο των τσουρεκιών

Το πλέξιμο θέλει κι αυτό τη δεξιοτεχνία του με τέτοια ζύμη. Η γνωστή πλεξούδα με τα 3 κορδόνια δεν είναι κατάλληλη για μαλακή ζύμη τσουρεκιού γιατί το αφήνει να απλώσει στο ταψί. Ιδανικό πλέξιμο για τέτοια ζύμη είναι με 4 κορδόνια ή με 6 κορδόνια (βίντεο στο τέλος). Μ’αυτό το πλέξιμο, το τσουρέκι παίρνει ύψος και το πυκνό σταύρωμα δεν αφήνει περιθώρια να φουσκώσει στο πλάι. Έκανα τσουρέκι με 5 κορδόνια, είναι αυτό που έχει ανοίξει στη φωτογραφία και είναι λευκό στη μέση. Νομίζω πως τα τσουρέκια με σφικτή ζύμη πλέκονται καλύτερα με 3 ή 5 κορδόνια και τα τσουρέκια με μαλακιά ζύμη πλέκονται καλύτερα με 4 ή 6 κορδόνια.

Με τη δόση του 1 κιλού αλευριού, έφτιαξα 2 μεγάλες κοτσίδες με 6 κορδόνια, 1 μεγάλη κοτσίδα με 5 κορδόνια, 1 μικρό γεμιστό με 2 κορδόνια και 2 γεμιστά μικρά σαλιγκαράκια.

Όταν τελείωσα το πλέξιμο, είχα μείνει εντυπωσιασμένη από τις καλοπλεγμένες κοτσίδες. Ακουμπούσα τα χείλη μου στη ζύμη και την ένοιωθα παγωμένη, σημάδι πως η υγρασία ήταν φυλακισμένη μέσα της. Μικρές φυσαλίδες αέρα φούσκωναν το διάφανο περίβλημα και έκαναν τα σφικτοπλεγμένα κορδόνια να φουσκώνουν σαν μαγουλάκια.

Μετά το γυάλισμα του αυγού, κάθε πλεξούδα ήταν έργο τέχνης, ενώ ήταν ακόμα άψητη!

Δείτε στο βίντεο, το κόλπο στολίσματος με το δάχτυλο: βρέχεις το δάχτυλο στο αυγό, βουτάς στο σουσάμι ή στον παπαρουνόσπορο και το ακουμπάς εκεί που θέλεις, ζωγραφίζοντας το τσουρέκι.

Όταν τα έψησα, ήμουν πολύ χαρούμενη! Κάθε τσουρέκι ήταν ένα κουκλάκι και τόσο αφράτο! Την επόμενη μέρα το τσουρέκι ήταν ακόμα τρυφερό στο πιάσιμο. Και τι θαύμα!!! Ήταν τρυφερό και στην υφή. Μαλακό σαν φρεσκοζυμωμένο. Επιτέλους! Μετά από ώρες διαβάσματος, αριθμητικών αναγωγών, σκέψης, δοκιμών, νομίζω πως μπορώ να το ανακοινώσω με σιγουριά!

Σας δίνω τη συνταγή για το πιο τρυφερό τσουρέκι που μπορείτε να φτιάξετε. 

Το τσουρέκι της μαμάς μου!

Ήταν στα τετράδιά μου αλλά δεν το είχα δοκιμάσει. Έψαχνα αλλού γιατί συνήθως δεν πιστεύουμε ότι αυτό που έχουμε είναι αρκετά καλό. Η μαμά μου έφυγε ξαφνικά πριν από 7 χρόνια και δεν πρόλαβα να καταγράψω όλα της τα μυστικά.

Μου άφησε το τετράδιό της, που τελικά, περισσότερο από θησαυρός συνταγών, είναι πολύτιμο γιατί μου δείχνει το δρόμο να ξαναγυρίσω σε αγαπημένες μνήμες. Μαγειρεύοντας το τσουρέκι της, ένοιωσα πάλι παιδί στην αγκαλιά της.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Το τσουρέκι της μαμάς μου – το πιο τρυφερό ♥

5 from 5 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Το τσουρέκιCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Μέτρια
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια, με πρωτεϊνες ±14%

  • 60 γρ. μαγιά νωπή (ή 2 φακελάκια ξηρή)

  • 500ml γάλα χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)

  • 300 γρ ζάχαρη

  • 2 κουταλιές γλυκού λεπτοτριμμένο ξύσμα λεμονιού

  • 2 κοφτές κουταλιές γλυκού κοπανισμένη μαστίχα

  • 4 αυγά, θερμοκρασία δωματίου

  • 125 γρ βούτυρο, λιωμένο ζεστό

  • αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για άλειμμα

  • αμύγδαλα τριμμένα

  • παπαρουνόσπορος

  • σουσάμι

  • Τα κλασικά αρωματικά:
  • 8 γρ τριμμένο μαχλέπι
    (ή 2 κουταλιές σούπας κοφτές αν θέλετε έντονο το μαχλέπι)

  • 1 κουταλιά γλυκού τριμμένη μαστίχα

  • 10 σποράκια πράσινο καρδάμωμο, μόνο το εσωτερικό κοπανισμένο

Μέθοδος

  • Σας δίνω τα υλικά για την κανονική συνταγή, όχι τις δικές μου παραλλαγές που έκανα στα στάδια των δοκιμών (1. με κρέμα γάλακτος 15% και γάλα βγαίνει πιο σφικτό γιατί αυξάνουν τα λιπαρά, 2. με χυμό πορτοκάλι μισό μισό με γάλα βγαίνει πιο τριφτό -μη φοβηθείτε που κόβει όταν το ζεσταίνεις, βάλτε τα πήγματα μαζί).

    Η εκτέλεση αυτής της συνταγής είναι στο μίξερ. Τα περισσότερα μίξερ της αγοράς μπορούν να ζυμώσουν 750 γρ αλεύρι, γι αυτό σας προτείνω να μοιράσετε τη ζύμη στο ζύμωμα για να μην ζορίσετε το μοτέρ.

    Με νωπή μαγιά θα κάνετε προζύμι. Με ξηρή μαγιά θα παραλείψετε αυτό το στάδιο.

    Αν θέλετε να ζυμώσετε στο χέρι, διαβάστε τη συνταγή στο άρθρο Τα τσουρέκια αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.
  • Το προζύμι
    Σ’ ένα μπολ, βάλτε τα 100ml χλιαρό γάλα, τη μαγιά και 80γρ από το αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε το μίγμα σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο και να κάνει φούσκες. Χρειάζεται περίπου 30′. Το έβαλα στο φούρνο -που είχα ανάψει για λίγο και είχα σβήσει- με ένα μπολάκι νερό. Μέσα στο φούρνο, κρεμάω ένα θερμόμετρο που μου επιτρέπει να παρακολουθώ την πραγματική θερμοκρασία που έχει ο φούρνος.

    Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά προσθέστε 2 φακελάκια κατευθείαν στο αλεύρι και παραλείψτε το παραπάνω βήμα.
  • Το ζύμωμα
    Σε κατσαρολάκι ζεστάνετε λίγο το βούτυρο να λιώσει, προσθέστε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού ή τα κλασσικά αρωματικά, το υπόλοιπο γάλα και ανακατέψτε. Προσθέστε τ’ αυγά και ανακατέψτε να ενωθούν με το μίγμα.

    Ρίξτε τα στο μπολ του μίξερ, προσθέστε το μίγμα της μαγιάς και ανακατέψτε με τον γάντζο. Ρίξτε το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις, ζυμώνοντας συνεχώς σε αργή ταχύτητα. Προσθέστε και την κοπανισμένη μαστίχα.

    Όταν βάλετε όλο το αλεύρι, σταματήστε το ζύμωμα, αφαιρέστε τη μισή ποσότητα σε ένα μπολ και συνεχίστε να ζυμώνετε την υπόλοιπη ζύμη στο μίξερ.

    Αρχικά κολλάει πολύ αλλά σταδιακά-όταν την τσιμπάτε με τα δάχτυλά σας- δεν κολλάει. Αυτή η ζύμη δεν ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ. Βγάλτε τη με μια σκληρή σπάτουλα και βάλτε τη σε μια μεγάλη λεκάνη. Ζυμώστε την άλλη μισή ζύμη. Όταν τελειώσετε, βάλτε όλη τη ζύμη στη λεκάνη.
  • Το α’ φούσκωμα
    Σκεπάστε πρώτα με μεμβράνη κι ύστερα τυλίξτε τη λεκάνη σε μια κουβέρτα. Αφήστε τη να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο. Χρειάζονται περίπου 3 ώρες.

    Ένα τεστ για να δείτε ότι το ζυμάρι έχει φουσκώσει όσο παίρνει, είναι να βυθίσετε το δάχτυλό σας στη ζύμη. Αν παραμείνει η τρύπα και δεν ξανασηκώνεται το ζυμάρι σημαίνει ότι έχει φουσκώσει όσο παίρνει.
  • Το πλάσιμο
    Μοιράστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη για κάθε τσουρέκι (περίπου 500γρ θα είναι). Αποφασίστε τι τσουρέκια θα πλέξετε και μοιράστε το κάθε κομμάτι ζύμης σε ανάλογη ποσότητα για τα κορδόνια. Για 6κλωνο το κάθε κορδόνι είναι 86 γρ περίπου. Για 5κλωνο 100γρ, για 4κλωνο μοιράστε 2 κορδόνια των 250 γρ που θα μπουν σταυρωτά, για 3κλωνο 160γρ περίπου.

    Το πλάσιμο είναι το σημαντικότερο στάδιο για να κάνετε καλοσχηματισμένα τσουρέκια. Μπορείτε να πλάσετε και 3 φορές τα κορδόνια πριν ξεκινήσετε τα πλέκετε. Ετσι δυναμώνει το δίκτυο γλουτένης και οι ίνες μέσα στη ζύμη. Δείτε ξανά το βίντεο για το πλάσιμο.

    Πλάστε τα κομμάτια της ζύμης σε κορδόνια. Η ζύμη είναι μαλακιά, πολύ ελαστική και κολλάει λίγο στον πάγκο. Φτιάξτε πρώτα όλα τα κορδόνια, βάζοντας λάδι στα χέρια και τον πάγκο αν κολλάει. Στο τέλος ρίξτε λίγο αλεύρι πάνω τους, ίσα να καθήσει στην επιφάνεια και να μπορέσει να πλεχθεί εύκολα.

    Πλέξτε τα σε πλεξίδες με 4 ή 6 κορδόνια  για μένα είναι πιο στητά.

    Ακουμπήστε κάθε τσουρέκι στο δικό του αντικολλητικό χαρτί. Είναι πιο εύκολο να τα μετακινήσετε έτσι και ακόμα αν χωρούν να ψηθούν δύο μαζί το χαρτί τα χωρίζει σε περίπτωση που φουσκώσουν επικίνδυνα πολύ. Μπορείτε να ψήσετε κάποιο ξεχωριστά, αν έχει φουσκώσει πολύ ή να το διορθώσετε, αν το έχετε στραβοακουμπήσει και έχει φουσκώσει στραβά. Διορθώνεται αυτό, έχω κάνει βιντεάκι με το κόλπο!
  • Το β’ φούσκωμα
    Αφήστε τα τσουρέκια στον πάγκο και περιμένετε να φουσκώσουν. Σε θερμοκρασία δωματίου 16-17 βαθμοί μου πήραν 2 ώρες.

    Στις δοκιμές μου είχα βάλει μερικά τσουρέκια σε φούρνο 40 βαθμών μαζί με ένα μπολάκι νερό στο φούρνο για να δίνει υγρασία αλλά δεν βοηθά γιατί μαλακώνει το περίβλημα και κάνει τα τσουρέκια να απλώνουν.

    Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις. Να πάρετε ένα θερμόμετρο φούρνου για να είστε σίγουροι πως η πραγματική θερμοκρασία μέσα στο φούρνο είναι 200 βαθμοί. Αυτό το τσουρέκι θέλει μόνο 15 λεπτά ψήσιμο!
  • Το στόλισμα
    Αλείψτε μόνο το/τα τσουρέκια που θα ψήσετε πρώτο/α, με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό. Αλείψτε πολύ προσεκτικά, να μην τρυπήσετε την κρούστα. Αλείψτε δεύτερη φορά με αυγό και διακοσμείστε με ασπρισμένα αμύγδαλα, ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο, βουτώντας το δάχτυλό σας πρώτα στο αυγό, μετά στο σπόρο και μετά πάνω στο τσουρέκι, όσο το αυγό είναι νωπό.
  • Το ψήσιμο
    Με την υγρή ζύμη σκέφτηκα πως θέλω σίγουρα δυνατή φωτιά για να εξατμισθεί η υπερβάλουσα υγρασία.

    Έψησα σε αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 15′ συνολικά, το κάθε μεγάλο. Ψήνω ένα ένα τσουρέκι στη δεύτερη θέση του φούρνου από κάτω, πάνω σε αναποδογυρισμένο χάλκινο ταψί. Μεταφέρω κάθε τσουρέκι με ένα ξύλινο φτυάρι φούρνου.

    Αν έχετε σκουρόχρωμη λαμαρίνα ακουμπήστε πάνω της ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και πάνω σ αυτό βάλτε το τσουρέκι με το χαρτί του να ψηθεί. Αυτό το κάνουμε για να μην παραψηθεί η βάση του τσουρεκιού.
  • Το φύλαγμα
    Τα διπλώνουμε σε μεμβράνη και είναι έτοιμα για δώρα ή για να στολίσουν το σπίτι μας και να προφυλαχθούν από τη σκόνη μέχρι να τα φάμε. Ή τα βάζουμε στην κατάψυξη καλά τυλιγμένα. Ξεπαγώνουν στη συσκευασία τους μια νύχτα και το πρωϊ σαν περιμένουν τρυφερά τρυφερά!

    Αν θέλετε να κάνετε τσουρέκια, μια φορά το μήνα -αν έχετε μικρά παιδιά-, φτιάξτε μικρά τσουρεκάκια, σαλιγκαράκια, ψήστε τα, τυλίξτε σε μεμβράνη αφού κρυώσουν και φυλάξτε στον καταψύκτη. Τα ξεπαγώνετε το βράδυ και τα δίνετε το πρωϊ στο σχολείο. Για τα σούπερ πρωϊνά, ζεστάνετέ τα λίγο στο φούρνο και θα είναι σαν φρεσκοψημένα!

    Για τα πασχαλινά τσουρέκια
    Το κόκκινο αυγό μην το βάζετε από την αρχή στο τσουρέκι αλλά αφού το ψήσετε. Μόλις βγει από το φούρνο, τρυπήστε με το πίσω μέρος μια ξύλινης κουτάλας στο σημείο που θέλετε να βάλετε το αυγό και προσεκτικά βυθίστε το αυγό. Το ζεστό τσουρέκι υποχωρεί και αγκαλιάζει το αυγό. Όταν κρυώσει σφίγγει γύρω του. Και να θέλετε δεν μπορείτε να το βγάλετε.

Recipe Video

Notes

  • Η συνταγή με τα ίδια υλικά γίνεται πολύ εύκολα στο χέρι σε μια μεγάλη λεκάνη. 20 λεπτά θέλει το ένωμα των υλικών, ετοιμάζω τη ζύμη το βράδυ στις 10μμ και την αφήνω στον πάγκο της κουζίνας μέχρι το πρωί που ξεκινώ να μοιράσω ζυγίζοντας, να πλάσω τα κορδόνια (το σημαντικότερο στάδιο), να πλέξω τσουρέκια, να φουσκώσουν, να αλείψω, να ψήσω.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

2 Comments

  1. Ράνια

    Βγήκαν τα πιο τρυφερά τσουρέκια! Πολύ μυρωδάτα και γεμάτα ίνες. Έκανα την ζύμη σε μεγάλη κουζινομηχανη, με καλό χτυπημα. Με λίγο σπορελαιο στο χέρι άδειασα την ζύμη και την χωρισα. Στο πλασιμο, ακολούθησα την τεχνική σας και έκανα 3-4 φορές πλασιμο στο κάθε κορδόνι πριν πλέξω το τσουρεκι, χωρίς κανένα πρόβλημα με την ζύμη. Δεν έβαλα καθόλου αλεύρι στον πάγκο, ΑΝ χρειαζόταν έβαλα ελάχιστο σπορελαιο στα χέρια μου. Γρήγορη και εύκολη συνταγή. Για εμένα θα καθιερωθεί, γιατί με βόλεψε και το αποτέλεσμα ήταν κάτι πολύ ντελικάτες πλεξουδιτσες, τόσο τρυφερές και ευαίσθητες που λυπάσαι να τις κόψεις! Το μόνο αρνητικό, είναι ότι δεν καταφέρνω με τίποτα να κάνω πλέξη με πάνω από 3κορδονια, οπότε δεν έχω το τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θα ήθελα. Ευχαριστώ για την συνταγή!

  2. Αντιγόνη

    Τσουρέκι εγγυημένο, νοστιμότατο, με οδηγίες λεπτομερέστατες

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*