2η δοκιμή: Τα τσουρέκια του Στέλιου Παρλιάρου και της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, με αναγωγή των συνταγών σε 1 κιλό αλεύρι.
Αφού έδειξα στην κόρη μου πως να ζυμώνει τσουρέκια στο χέρι και κατέγραψα με φωτογραφίες τη διαδρομή για να ξαναγυρίσει όποτε εκείνη θέλει, ας δούμε τώρα τον πιο εύκολο δρόμο: πως κάνουμε τσουρέκια στο μίξερ.
Αφορμή η συνταγή για τσουρέκια του Στέλιου Παρλιάρου, η οποία είναι ο αντίποδας της συνταγής της Βέφας Αλεξιάδου, γιατί περιέχει σημαντικά λιγότερη μαγιά-βούτυρο-ζάχαρη (60γρ-115γρ-245γρ σε σχέση με 100γρ-250γρ-350γρ). Τα αυγά είναι ίδια (5 στο 1 κιλό αλεύρι) και τα υγρά σχεδόν ίδια (300ml αντί για 250ml της Βέφας).
Απαντώ τις ερωτήσεις σας σε ζωντανή σύνδεση στη σελίδα Facebook (κλικ στην φωτογραφία).
Τα τσουρέκια του Στέλιου Παρλιάρου με αναγωγή σε 1 κιλό αλεύρι
Διάβασα όσες περισσότερες συνταγές μπόρεσα στο διαδίκτυο, τις οποίες έκανα συγκρίσιμες, ανάγοντάς τις σε αναλογίες για 1 κιλό αλεύρι. Έτσι φάνηκε ο διπολισμός της συνταγής μεταξύ Στέλιου και Βέφας και οι ενδιάμεσες τοποθετήσεις των υπολοίπων συνταγών, οι οποίες όμως δεν ξεπερνούσαν τα όρια υλικών.
Εκτός από μία συνταγή της μαμάς μου, η οποία -με όλα τα υλικά σχεδόν ίδια με του Στέλιου Παρλιάρου- εκτόξευε το γάλα στα 500ml ανά 1 κιλό αλεύρι. Και το ίδιο βρήκα στη συνταγή της μαμάς της Ντίνας Νικολάου, όπως είναι γραμμένη στο βιβλίο της (450ml γάλα στο 1 κιλό αλεύρι).
Δεν είχα δοκιμάσει την συνταγή, αλλά μ’ άρεσαν τα τσουρέκια της μαμάς μου, έστω κι αν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που έφαγα το τελευταίο από τα χέρια της. Έτσι αποφάσισα να ξανακάνω τσουρέκια για 3η δοκιμή, τα τσουρέκια της μαμάς μου.
Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι ίδια με του Στέλιου Παρλιάρου, με μόνη διαφορά ότι έχει 55γρ περισσότερο βούτυρο και ότι προτείνει ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία, στους 160βαθμούς, ενώ ο Παρλιάρος στους 180βαθμούς. Και οι δυό τους δίνουν υλικά για 650-700γρ αλεύρι και αυτή είναι μια ποσότητα που μπορεί να ζυμωθεί στο μίξερ. Δοκίμασα να ζυμώσω συνταγή με 1 κιλό αλεύρι και ξεχύλισε πάνω στον γάντζο.
Το βίντεο για τσουρέκι (11.4.2009) στο μίξερ για 650γρ αλεύρι, του Στέλιου Παρλιάρου και το βίντεο για τσουρέκι (25.3.2010) στο χέρι για 700γρ αλεύρι, της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, θα τα βρείτε στα links. Εδώ σας δίνω την αναγωγή στο 1 κιλό, για να είναι συγκρίσιμες οι τρεις συνταγές που δοκιμάζω φέτος.