TasteFULL

Χριστουγεννιάτικο κέικ με amaretto

“Μα, θα βάλεις λουκούμια στο χριστουγεννιάτικο κέϊκ, μαμά;” “Ναι! Λουκούμι τριαντάφυλλο, σαν το ρόδισμα της αυγής… και βερύκοκα πορτοκαλιά του δειλινού… και δυο φύλλα δάφνης για τα πτυχία σας… και τρία γεμιστά σύκα για την αφθονία στο σπιτικό μας… και κόκκινα καρύδια για να έρχεται όση γνώση δεν ξέρουμε… και 12 αμύγδαλα για τους μήνες του νέου χρόνου… και ένα αστέρι γλυκάνισο στην κορφή για να δίνει το TasteFULL Γεύση στη ζωή των ανθρώπων. Τα σημάδια του σπιτιού μας είναι αυτά, Άννα μου”.

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας έκανε δώρο αυτή τη συνταγή σαν Βασιλόπιτα, τα Χριστούγεννα του 2008. Την έφτιαξα  και μοίρασα στους φίλους μου. Σε μεγάλο τσέρκι για το σπίτι, σε μικρά φορμάκια για δώρα. Τύλιξα γύρω γύρω κόκκινη κορδέλα, έβαλα τα μικρά κεκάκια σε διάφανα σακουλάκια και τα έδωσα από καρδιάς.  Θυμάμαι το άρωμα και τη γεύση της κάθε μπουκιάς ακόμα!

Όμως στο σπίτι μας πήρε θέση χριστουγεννιάτικου κέϊκ και πλέον το ετοιμάζουμε για τη μέρα των Χριστουγέννων, όταν το πρωϊνό ξύπνημα θέλει δυναμωτικό γλυκό και καλό καφέ.

H εκτέλεση είναι εύκολη, θέλει μόνο προσοχή στο ψήσιμο. Μέτριο προς δυνατό φούρνο για 1 ώρα ώστε να ψηθεί καλά στο κέντρο.

Αντί για φιστίκι, έβαλα σε μια από τις εκτελέσεις της συνταγής cashews (ψημένα, ανάλατα) και έγινε πιο λευκό το μίγμα. Πιο πολλά δαμάσκηνα και σύκα, πιο σκούρο κέηκ. Πιο πολλά βερύκοκα, πιο ανοικτόχρωμο.

Αντί για amaretto, μπορείτε να βάλετε κονιάκ ή ρούμι, αν και το amaretto μοσχοβολά Χριστούγεννα!χριστουγεννιάτικο κέικ

Υλικά

  • 250 γρ. Βούτυρο
  • 250 γρ. Ζάχαρη άχνη
  • 125 γρ. Αμύγδαλο αποφλοιωμένο
  • 125 γρ. Φιστίκι αιγίνης
  • 6 μεγάλα Αυγά
  • 250 γρ. Αλεύρι
  • 1 κ.γ. Baking powder
  • 300 γρ. Ξερά φρούτα ψιλοκομμένα (σύκα, βερύκοκα, δαμάσκηνα)
  • 200 ml. Amaretto (ρούμι ή κονιάκ)

Μέθοδος εκτέλεσης

Προετοιμασία

Μουσκεύουμε τα ξερά φρούτα μέσα στο amaretto από το προηγούμενο βράδυ. Πριν ξεκινήσουμε, βγάζουμε το βούτυρο και τα αυγά απ'το ψυγείο και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Αλέθουμε τα αμύγδαλα και τα φιστίκια στο blender ώστε να γίνουν λεπτοτριμμένη σκόνη και τα αφήνουμε στην άκρη. Πολτοποιούμε επίσης στο blender τα μουσκεμένα ξερά φρούτα με το amaretto.

Παρασκευή

Χτυπάμε καλά στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη και τις δύο σκόνες -αμυγδάλου και φιστικιού- μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια λευκή κρέμα. 'Οταν το μίγμα μας έχει αφρατέψει επαρκώς, προσθέτουμε τον πολτό των φρούτων συνεχίζοντας για λίγο το χτύπημα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder.

Ξεκινάμε και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά στο μίγμα μας χρησιμοποιώντας τη χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μας ή εναλλακτικά -αν δεν έχουμε τέτοια ρύθμιση- κατεβάζουμε το μίγμα απ'το μίξερ και ανακατεύουμε στο χέρι με μια κουτάλα.

Αφού ενσωματωθούν τα πρώτα αυγα αρχίζουμε και ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το κοσκινισμένο αλεύρι-baking powder. Εναλλάσουμε αυγά με αλεύρι μέχρι να τα έχουμε προσθέσει όλα.

Ψήσιμο

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα ή τσέρκι διαμέτρου 30 εκ. Μπορείτε επιπλέον να στρώσετε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο του σκεύους σας για να είστε σίγουροι ότι θα βγεί χωρίς ατυχήματα. Τοποθετούμε το μίγμα στη φόρμα και τη χτυπάμε ελαφρά στο πάγκο για να απλώσει καλύτερα.

Ψήνουμε με πάνω-κάτω αντιστάσεις στους 170 βαθμούς για 1 ώρα. Στο τέλος του ψησίματος ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα ότι η βασιλόπιτα μας έχει ψηθεί (τρυπάμε στο κέντρο και πρέπει να βγαίνει καθαρή).

Αφήνουμε να σταθεί εκτός φούρνου 5-10 λεπτά και τη ξεφορμάρουμε περνώντας ενα μαχαίρι γύρω της.

Για να κανουμε λεία την πάνω επιφάνεια όπου θα διακοσμήσουμε, τουμπάρουμε τη βασιλόπιτα με προσοχή πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και την αφήνουμε έτσι ανάποδα να κρυώσει. Αφού κρυώσει, τη γυρίζουμε απ΄τη σωστή μεριά και αχνίζουμε.

Tags: , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry