HOME > Συνταγές > Γλυκά > Το τσουρέκι > Βασιλόπιτα με το τσουρέκι της μαμάς μου ♥

Βασιλόπιτα με το τσουρέκι της μαμάς μου ♥

5.0 from 1 vote

“Η βασιλόπιτα της Ελπίδας” είναι ο εναλλακτικός τίτλος αυτής της συνταγής.

Γιατί η Ελπίδα, είναι η φίλη του TasteFULL στη Φλώρινα, που μου ψιθυρίζει τις σκέψεις της και με βάζει να βρίσκω λύσεις. Με ρώτησε αν γίνεται βασιλόπιτα, της είπα “ναι” όταν το δοκίμασα και μου είπε “ένα βίντεο θα μας βοηθούσε πολύ”. Βασική αρχή του σύμπαντος : “Ζήτησες; θα λάβεις!” (λειτουργεί παράλληλα με κάποιες άλλες εξίσου θεμελιώδεις αρχές 🙂

Το τσουρέκι της μαμάς μου – το πιο τρυφερό ♥ είναι το πιο δημοφιλές άρθρο του TasteFULL, με περισσότερες από 320.000 επισκέψεις και 390 σχόλια (3.4.2015). Έκανε πολλούς ανθρώπους, άπειρους και έμπειρους, να μπουν στην κουζίνα και να βγουν κρατώντας περήφανα το καλύτερο τσουρέκι που έφαγαν ποτέ. Δεν έφτασα άκοπα σ’αυτόν τον παράδεισο. Έψαξα πολύ και δοκίμασα συνταγές, μέχρι να αποφασίσω πως το πιο τρυφερό τσουρέκι, αυτό που δεν στεγνώνει την επόμενη μέρα αλλά παραμένει τρυφερό πέντε μέρες μετά, είναι το τσουρέκι το οποίο έχει μεγάλη ποσότητα υγρών στη ζύμη του. Περιέγραψα τη διαδρομή μου σ’αυτό το άρθρο “Τα τσουρέκια αποκαλύπτουν τα μυστικά τους!”

Ανησυχούσα μήπως η υγρή ζύμη δεν ψηθεί καλά σε στρογγυλή φόρμα. Ψήνεται τέλεια. Το βίντεο που γυρίσαμε είναι ερασιτεχνικό, χωρίς ιδιαίτερα μικρόφωνα, με το φως που μπαίνει στην κουζίνα μου, από τις 10πμ μέχρι τις 6μμ. Θα δείτε όλα τα στάδια, από το ζύμωμα μέχρι το κόψιμο. Η διάρκεια του είναι 28 λεπτά.

Mην χάσετε με τίποτα την εικόνα της μεταξένιας ζύμης στο 08:45! Θα χαραχθεί στο μυαλό σας και θα την αναζητάτε σε κάθε ζύμωμα τσουρεκιού.

Ξαναλέω: Το τσουρέκι είναι μια απλή ιστορία. Ο δρόμος είναι φωτισμένος και με σωστή σηματοδότηση. Ακολουθείστε τον και θα φτάσετε στον προορισμό του πιο τρυφερού τσουρεκιού. Με την εμπειρία των σχολίων που έχω απαντήσει, θα προσπαθήσω να κάνω μια περιεκτική λίστα των σημείων που πρέπει να γνωρίζουμε. Αφορά τα θέματα : Αλεύρι, Μαγιά, Ζάχαρη, Βούτυρο, Γάλα, Αυγά, Αρωματικά, Ζύμωμα-Φούσκωμα, Στόλισμα, Ταψί, Ψήσιμο, Παραλλαγές.

Απαντώ τις ερωτήσεις σας σε ζωντανή σύνδεση στη σελίδα Facebook (κλικ στην φωτογραφία).

Το τσουρέκι είναι ένα γλυκό και πολυτελές ψωμί, γιατί έχει μέσα λευκό αλεύρι, γάλα, ζάχαρη και αυγά. Η συνταγή που σας δίνω έχει λίγα λιπαρά (από τα 60γρ βούτυρο, όσα λιπαρά έχει το γάλα και οι 2 κρόκοι αυγών). Αν αποδυναμώσετε τα λιπαρά, βάζοντας άπαχο γάλα ή μαργαρίνη, θα πάρετε πάλι αφράτο και τρυφερό τσουρέκι, αλλά η γεύση του δεν θα έχει καμμία σχέση με εκείνη που θα έχει ένα τσουρέκι με 60γρ beurre noisette και πλήρες γάλα. Απλά, θέλω να καταλάβετε πως η συνταγή δίνει τα υλικά που δένουν, η τεχνική τον τρόπο για να φτάσετε στον προορισμό αλλά τα υλικά που θα διαλέξετε είναι αυτά που καθορίζουν τη γεύση.

Αλεύρι- 500γρ

Μια υγρή ζύμη είναι μια απαιτητική ζύμη στον χειρισμό της. Χρειάζεται οπωσδήποτε σκληρό αλεύρι, με περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες 13-15γρ ανά 100γρ αλευριού. Αυτή η πληροφορία βρίσκεται πάνω στη συσκευασία, μέσα σε ένα τετράγωνο πλαίσιο.’Οσο πιο ψηλό είναι αυτό το νούμερο τόσο περισσότερη γλουτένη περιέχει το αλεύρι, που σημαίνει πως με την υγρασία και το ζύμωμα, θα αναπτυχθεί ένα ισχυρό δίχτυ, το οποίο θα είναι ικανό να συγκρατήσει το φούσκωμα της μαγιάς και να δώσει σωστό τσουρέκι. Τα μαλακά αλεύρια έχουν περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες περίπου 9γρ στα 100γρ αλευριού.

Στην Ελλάδα, δύο αλεύρια τυποποιημένα είναι τόσο σκληρά. Το Robin Hood και το Μωβ για τσουρέκια της Αλλατίνη. Όλα τα άλλα, είναι σημαντικά χαμηλότερα σε περιεκτικότητα και δεν είναι κατάλληλα γι’αυτό το τσουρέκι. Αν αγοράζετε χύμα αλεύρι, κανείς δεν μπορεί να σας δώσει αυτήν την πληροφορία. Αν ζείτε εκτός Ελλάδος, αναζητείστε τον επιθυμητό αριθμό πρωτεϊνών πάνω στη συσκευασία και έτσι επιλέξτε αλεύρι.

(Μην με ρωτήσετε γιατί το Robin Hood γράφει πως κάνει για όλες τις χρήσεις, ούτε γιατί το σκληρό και το μαλακό αλεύρι Αγ. Γεωργίου έχουν ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες!)

Μαγιά – 1 φακελάκι ξερή μαγιά

Μπαίνει κατευθείαν στο αλεύρι και δεν χρειάζεται να γίνει προζύμι, όπως απαιτεί η φρέσκια μαγιά. Εχω ακούσει προβλήματα με τη μαγιά και είχα κι εγω μια εμπειρία, αλλά ήταν δικό μου λάθος. 9 φορές στις 10, η ξερή μαγιά δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα. Το μόνο που θέλει είναι ζεστό νερό για να ξυπνήσει. Το μόνο που δεν θέλει είναι κρύο νερό γιατί δυστροπεί και φουσκώνει όχι σε 2 αλλά σε 12 ώρες και η γεύση αυτού του τσουρεκιού δεν έχει καμμία σχέση με το κανονικό (είναι σφικτής υφής ενώ έχει φουσκώσει όσο και το φυσιολογικό). Επίσης, δεν θέλει καυτό νερό γιατί πέφτει για πάντα για ύπνο!

Ζάχαρη – 100γρ

Όταν το φάτε ζεστό, θα πείτε δεν έχει καθόλου ζάχαρη. Όταν το φάτε κρύο, είναι ό,τι πρέπει αν έχετε γλυκά στοιχεία μέσα ή πάνω στο τσουρέκι, ή αν σας αρέσουν τα λιγότερο γλυκά. Αν βάλετε άγλυκη επίστρωση επάνω και σας αρέσουν οι γλυκειές γεύσεις, βάλτε 150γρ ζάχαρη.

Βούτυρο – 60γρ

Μπορείτε να βάλετε είτε βούτυρο είτε μαργαρίνη. Το βούτυρο περιέχει 80% ζωϊκά λιπαρά και 20%υγρά (υπολείμματα γάλακτος). Η μαργαρίνη περιέχει 60% φυτικά λιπαρά και 40% υγρά. Αν βάλετε μαργαρίνη, το τσουρέκι θα έχει λιγότερα λιπαρά και περισσότερο υγρό στοιχείο. Δεν κάνει ζημιά στη ζύμη, είναι πολύ μικρή η ποσότητα. Η γεύση όμως, αλλάζει σημαντικά κι εδώ πρέπει να επιλέξετε εσείς τι σας αρέσει να τρώτε. Διαλέξτε 60γρ ανάμεσα στα παρακάτω βούτυρα, όποιας περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Μεταξύ των βουτύρων έχετε τις ακόλουθες επιλογές, τις οποίες γράφω συγκεντρωτικά για πρώτη φορά:

 • Βούτυρο αγελάδος : 80% λιπαρά, πιο κίτρινο, ήπια γεύση. Πωλείται σε πλάκα.
 • Βούτυρο Κερκύρας : 80% λιπαρά, πιο λευκό, πάλι αγελαδινό, φρέσκια και ιδιαίτερη γεύση. Πωλείται σε πλάκα.
 • Βούτυρο πρόβειο : 80% λιπαρά, πιο λευκό, ιδιαίτερη γεύση. Πωλείται σε πλάκα.
 • Βούτυρο γάλακτος εμπορίου: καθαρισμένο βούτυρο, 100% λιπαρά, πρόβειο ή αγελαδινό, κίτρινο στο χρώμα και ρευστό όταν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Πωλείται σε βάζο.
 • Καθαρισμένο βούτυρο σπιτικό ή κλαριφιέ (beurre clarifie) : τα τρία πρώτα βούτυρα μπορούν να καθαριστούν στο σπίτι για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα γάλακτος. Ετσι γίνονται 100% λιπαρά και μπορούμε να αλείφουμε τα φύλλα μπακλαβά και γαλακτομπούρεκου χωρίς να αποκτούν μαύρα σημάδια στο ψήσιμο. Σπιτικό προϊόν.
 • Beurre noisette: 100% λιπαρά. Επίσης καθαρισμένο βούτυρο, ένα στάδιο μετά το βούτυρο κλαριφιέ. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να καφετίσουν τα υπολείμματα γάλακτος και μετά διαχωρίζουμε το λυωμένο βούτυρο. Η γεύση αυτού του βουτύρου είναι ασύγκριτη. Τρώγεται με το κουταλάκι και είναι ό,τι γευστικότερο μπορείτε να ρίξετε στα σπιτικά ζυμαρικά (και στο τσουρέκι!). Σπιτικό προϊόν.
 • Στακοβούτυρο : καθαρισμένο βούτυρο, από πρόβεια κρέμα γάλακτος, 100% λιπαρά, η γεύση ποικίλει ανάλογα με τον παραγωγό. Γενικά έχει έντονο άρωμα ψημένου καρπού, από το κρίθινο ή σταρένιο αλεύρι που ρίχνουν στην παρασκευή του για να δεσμεύσει τα υπολείμματα γάλακτος. Πωλείται σε σκαφάκι.

Γάλα – 250ml

Χρησιμοποιείστε όποιο γάλα θέλετε. Αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο. Πλήρες ή με λίγα λιπαρά ή άπαχο. Δικό σας είναι το τσουρέκι και μπορείτε να το φτιάξετε όπως θέλετε. Αν θέλετε να αυξήσετε γεύση και λιπαρά, αντικαταστείστε μέρος του γάλατος με κρέμα γάλακτος. Αν δεν θέλετε να βάλετε γάλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σουρωμένο χυμό πορτοκαλιού.

Αν θέλετε να φτιάξετε “μεθυσμένη βασιλόπιτα”, αφαιρέστε μέρος του γάλατος και προσθέστε ένα σφηνάκι λικέρ (amaretto ή λιμοντσέλο ή πορτοκάλι…) ή γλυκό κρασί. Ζεστάνετέ το κι αυτό, δεν είναι πρόβλημα.

Αυγά – 2 μέτρια κότας

Υπάρχουν πολλά αυγά, μόνο κότας έχω χρησιμοποιήσει

Αρωματικά

Στη δόση της βασιλόπιτας μπορείτε να βάλετε μία ή περισσότερες, από τις παρακάτω επιλογές, ανάλογα με τη γεύση που θέλετε να πετύχετε:

 • ξύσμα από 1 λεμόνι ή ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή ξύσμα από 2 μανταρίνια
 • 1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένη μαστίχα
 • 1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένο μαχλέπι
 • 1 κουταλιά γλυκού σποράκια κάρδαμου κοπανισμένα στο γουδί

Παραλλαγές ζύμης

Μπορείτε να γεμίσετε τα κορδόνια κατά μήκος με ψιλοκομμένα γλυκά κουταλιού ή ξερά φρούτα μαλακά (σε νερό ή λικέρ ή γλυκό κρασί), τα οποία θα δώσουν και άρωμα και χρώμα, όταν κόψετε το τσουρέκι. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς, λεπτοτριμμένους (λίγους) ή σταφίδες ή σταγόνες σοκολάτας.

Μπορείτε, επίσης, να απλώσετε μαρμελάδα κάστανο ή σπασμένα μαρόν γλασέ, κατα μήκος των κορδονιών, πλαταίνοντάς τα και διπλώνοντας ξανά.

Ζύμωμα – Φούσκωμα

Το ζύμωμα αυτής της δόσης γίνεται εύκολα στο μίξερ. Αν δεν έχετε μίξερ, δείτε το βίντεο ζυμώματος στο χέρι, σ’αυτό το άρθρο. Βάζουμε αλεύρι, μαγιά, αρωματικά, αυγά χτυπημένα με το πηρούνι στον κάδο, βάζουμε μπρος και ρίχνουμε λίγο λίγο τα υγρά ζεστά υλικά (γάλα, βούτυρο, ζάχαρη). Χτυπάμε 5′ σε χαμηλή ταχύτητα να ζυμωθούν καλά.

Βάζουμε για 1ο φούσκωμα, σκεπασμένο με μεμβράνη και πετσέτα. Σε ζεστό φούρνο, στη χαμηλότερη θερμοκρασία, 40 ή 50 βαθμούς και αφήστε το εκεί για 2 ώρες, ενώ δουλεύει ο φούρνος. Θα πρέπει να έχει ξεχειλίσει το μπολ του μίξερ ή να έχει γίνει δυόμιση φορές πιο πολύ.

Ξαναζυμώνουμε ακόμα μία φορά. Εχω παρατηρήσει πως το ζύμωμα μετά το 1ο φούσκωμα δίνει καλύτερο κράτημα και υφή στο τσουρέκι, ιδιαίτερα σ’αυτήν τη ζύμη. Ζυμώνουμε για 2-3λεπτά στο μίξερ και χωρίζουμε σε τρία μέρη. 250γρ για το κεντρικό τμήμα και το υπόλοιπο στη μέση γαι τα δύο κορδόνια.

Ζυμώστε πολύ καλά το κεντρικό τμήμα, όχι όπως κάνω στο βίντεο. Ζυμώστε ώστε να ισομοιραστούν οι φυσαλίδες της μαγιάς. Μόνο έτσι θα κάνει ομοιόμορφο φούσκωμα. Αν το ζυμάρι είναι πολύ ελαστικό, ανοίγει ατελείωτα και δεν στέκεται όπου το θέλετε, ζυμώστε προς μια κατεύθυνση με λίγο αλεύρι. Στο βίντεο εξηγώ τι σημαίνει “προς μία κατεύθυνση” και πως πρέπει να είναι τα σωστά κορδόνια.

Ανοίξτε τα κορδόνια, κάντε επίστρωση με αλεύρι, στρίψτε, μετακινήστε στο ταψί (στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί) και εκεί κάντε την τελική τοποθέτηση του σχήματος. Βάλτε το λαδωμένο τσέρκι (αν χρησιμοποιείτε) και βάλτε το παλι σκεπασμένο (μεμβράνη, πετσέτα) στο φούρνο, όπως πριν, μέχρι να έχει φουσκώσει μέχρι πάνω πάνω στο τσέρκι (8εκ ύψος).

Ταψί

Χρησιμοποιείστε ανοιχτόχρωμο ταψί, χάλκινο ή αλουμίνιο. Τα σκουρόχρωμα ταψιά συγκρατούν περισσότερη θερμοκρασία και θα σκουρύνουν πολύ τη βάση του τσουρεκιού.

Χρησιμοποιώ τσέρκι γιατί προσαρμόζεται στις ανάγκες διαφορετικής διαμέτρου κάθε φορά και έχει ύψος για να κάνω ψηλά γλυκά και τάρτες. Αυτή η ζύμη, με τσέρκι διαμέτρου 26εκ έδωσε ύψος 8εκ. Αν βάλετε πιο πλατύ ταψί 28 ή 30 εκ θα σας δώσει λιγότερο ύψος. Να φροντίσετε το ταψί να έχει ψηλά τοιχώματα.

Βάλτε αντικολλητικό χαρτί για να βγάλετε εύκολα το τσουρέκι.

Γυάλισμα

Γυαλίζω με κρόκο αυγού αραιωμένο με γάλα και λίγη ζάχαρη για να κάνει λούστρο. Εναλλακτικά γίνεται και με ελαφρά αραιωμένο ζαχαρούχο γάλα. Πολύ απαλά το πινελάκι, να μην τρυπήσετε το περίβλημα.

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή χοντρή ζάχαρη. Αν θέλετε, μπορείτε να στολίσετε τις ενώσεις με ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα (άψητα, θα ψηθούν στο φούρνο).

Ψήσιμο

Στους 180 βαθμούς πραγματική θερμοκρασία φούρνου, για 25-30 λεπτά. Μπορείτε να γνωρίζετε πόση είναι η θερμοκρασία μέσα στο φούρνο σας μόνο με θερμόμετρο μέσα στο φούρνο. Το κοντρόλ λέει ψέματα στην αρχή. Μόνο όταν έχετε κάψει πολλή ώρα το φούρνο, αρχίζει να έχει ίδιες ενδείξεις.

Αντιστάσεις πάνω κάτω, στην 1η σχάρα από κάτω, ανοιχτόχρωμο ταψί. Αν έχετε μόνο αέρα στο φούρνο σας, δοκιμάστε κι έτσι.

Η ζύμη παίρνει χρώμα έντονο. Στα 15-20 λεπτά (όχι πριν) ανοίξτε το φούρνο και ακουμπήστε πάνω στο τσουρέκι ένα αλουμινόχαρτο, αν χρειάζεται.

Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε 5λεπτά να σταθεί. Απαλά περάστε ένα μαχαίρι γύρω γύρω να ξεκολλήσει και τουμπάρετε σε μια σίτα, καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί (για να μην χαλάσει η επιφάνεια). Αφήστε να κρυώσει έτσι και αναποδογυρίστε στην πιατέλα σερβιρίσματος.

Στόλισμα πίτας

Αν θέλετε κάτι παραπάνω από το απόλυτο λούστρο και τα αμυγδαλάκια, τότε μπορείτε να βάλετε royal icing στο κεντρικό κομμάτι για να γράψετε μετά το 2012.

Μια εύκολη μοντέρνα διακόσμηση είναι η βαμμένη αμυγδαλόπαστα (έτοιμη στο σμ) με τα ρευστά χρώματα ζαχαροπλαστικής. Για το πράσινο ενώνετε μπλε και κίτρινο. Για το κόκκινο ενώνετε ματζέντα και κίτρινο. Ετσι έκανα τα κορδονάκια που έπλεξα σε στεφανάκι και τους αριθμούς στο κέντρο.

Αν θέλετε μπορείτε να περιχύσετε με λυωμένη σοκολάτα (με λίγο ηλιέλαιο για να γυαλίσει και να μείνει μαλακιά) ή με λευκή σοκολάτα και να διακοσμήσετε με smarties.

Αυτή είναι η βασιλόπιτα της Ελπίδας, με το πιο τρυφερό τσουρέκι, το τσουρέκι της μαμάς μου.

Εύχομαι να φέρει ελπίδα στις ψυχές όλων, να δώσει δύναμη και αισιοδοξία για τις δοκιμασίες που περνά κάθε οικογένεια και να γλυκάνει τα γιορτινά μας τραπέζια. Να θυμάστε πως πλούσιοι και φτωχοί δυστυχούν, όταν επιλέγουν τη λάθος οπτική γωνία. 

Να χαρείτε τις γιορτές, παρέα με τους αγαπημένους σας.

♥ Καλή χρονιά ♥

Βίκυ Κουμάντου 

Βασιλόπιτα – με το τρυφερό τσουρέκι της μαμάς μου ♥

Recipe by Βασιλική Κουμάντου
5.0 from 1 vote
Course: Το τσουρέκιCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Μέτρια
Servings

12

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

 • 500γρ αλεύρι

 • 1 φακελάκι ξερή μαγιά

 • 100γρ ζάχαρη

 • 60γρ βούτυρο

 • 250ml γάλα

 • 2 μέτρια αυγά

 • Αρωματικά ανάλογα με τη γεύση που θέλετε
 • ξύσμα από 1 λεμόνι ή ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή ξύσμα από 2 μανταρίνια

 • 1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένη μαστίχα

 • 1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένο μαχλέπι

 • 1 κουταλιά γλυκού σποράκια κάρδαμου κοπανισμένα στο γουδί

Μέθοδος

 • Ζύμωμα – Φούσκωμα
  Το ζύμωμα αυτής της δόσης γίνεται εύκολα στο μίξερ. Βάζουμε αλεύρι, μαγιά, αρωματικά, αυγά χτυπημένα με το πηρούνι στον κάδο, βάζουμε μπρος και ρίχνουμε λίγο λίγο τα υγρά ζεστά υλικά (γάλα, βούτυρο, ζάχαρη).
  Χτυπάμε 5′ σε χαμηλή ταχύτητα να ζυμωθούν καλά.

  Βάζουμε για 1ο φούσκωμα, σκεπασμένο με μεμβράνη και πετσέτα. Σε ζεστό φούρνο, στη χαμηλότερη θερμοκρασία, 40 ή 50 βαθμούς και αφήστε το εκεί για 2 ώρες. Θα πρέπει να έχει ξεχειλίσει το μπολ του μίξερ ή να έχει γίνει δυόμιση φορές πιο πολύ.

  Ξαναζυμώνουμε ακόμα μία φορά. Έχω παρατηρήσει πως το ζύμωμα μετά το 1ο φούσκωμα δίνει καλύτερο κράτημα και υφή στο τσουρέκι, ιδιαίτερα σ’αυτήν τη ζύμη. Ζυμώνουμε για 2-3λεπτά στο μίξερ και χωρίζουμε σε τρία μέρη. 250γρ για το κεντρικό τμήμα και το υπόλοιπο στη μέση για τα δύο κορδόνια.

  Ζυμώστε πολύ καλά το κεντρικό τμήμα, όχι όπως κάνω στο βίντεο. Ζυμώστε ώστε να ισομοιραστούν οι φυσαλίδες της μαγιάς. Μόνο έτσι θα κάνει ομοιόμορφο φούσκωμα. Αν το ζυμάρι είναι πολύ ελαστικό, ανοίγει ατελείωτα και δεν στέκεται όπου το θέλετε, Ζυμώστε προς μια κατεύθυνση με λίγο αλεύρι. Στο βίντεο εξηγώ τι σημαίνει “προς μία κατεύθυνση” και πως πρέπει να είναι τα σωστά κορδόνια.
  Ανοίξτε τα κορδόνια, κάντε επίστρωση με αλεύρι, στρίψτε, μετακινήστε στο ταψί (στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί) και εκεί κάντε την τελική τοποθέτηση του σχήματος.

  Βάλτε το λαδωμένο τσέρκι (αν χρησιμοποιείτε) και βάλτε το πάλι σκεπασμένο (μεμβράνη, πετσέτα) στο φούρνο, όπως πριν, μέχρι να έχει φουσκώσει μέχρι πάνω πάνω στο τσέρκι (8εκ ύψος).
 • Ταψί
  Χρησιμοποιείστε ανοιχτόχρωμο ταψί, χάλκινο ή αλουμίνιο. Τα σκουρόχρωμα ταψιά συγκρατούν περισσότερη θερμοκρασία και θα σκουρύνουν πολύ τη βάση του τσουρεκιού.

  Χρησιμοποιώ τσέρκι γιατί προσαρμόζεται στις ανάγκες διαφορετικής διαμέτρου κάθε φορά και έχει ύψος για να κάνω ψηλά γλυκά και τάρτες. Αυτή η ζύμη, με τσέρκι διαμέτρου 26εκ έδωσε ύψος 8εκ. Αν βάλετε πιο πλατύ ταψί 28 ή 30 εκ θα σας δώσει λιγότερο ύψος. Να φροντίσετε το ταψί να έχει ψηλά τοιχώματα.

  Βάλτε αντικολλητικό χαρτί για να βγάλετε εύκολα το τσουρέκι.
 • Γυάλισμα
  Γυαλίζω με κρόκο αυγού αραιωμένο με γάλα και λίγη ζάχαρη για να κάνει λούστρο. Εναλλακτικά γίνεται και με ελαφρά αραιωμένο ζαχαρούχο γάλα. Πολύ απαλά το πινελάκι, να μην τρυπήσετε το περίβλημα.

  Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή χοντρή ζάχαρη. Αν θέλετε, μπορείτε να στολίσετε τις ενώσεις με ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα (άψητα, θα ψηθούν στο φούρνο).
 • Ψήσιμο
  Στους 180 βαθμούς πραγματική θερμοκρασία φούρνου, για 25-30 λεπτά. Μπορείτε να γνωρίζετε πόση είναι η θερμοκρασία μέσα στο φούρνο σας μόνο με θερμόμετρο μέσα στο φούρνο. Το κοντρόλ λέει ψέματα στην αρχή. Μόνο όταν έχετε κάψει πολλή ώρα το φούρνο, αρχίζει να έχει ίδιες ενδείξεις.

  Αντιστάσεις πάνω κάτω, στην 1η σχάρα από κάτω, ανοιχτόχρωμο ταψί. Αν έχετε μόνο αέρα στο φούρνο σας, δοκιμάστε κι έτσι.

  Η ζύμη παίρνει χρώμα έντονο. Στα 15-20 λεπτά (όχι πριν) ανοίξτε το φούρνο και ακουμπήστε πάνω στο τσουρέκι ένα αλουμινόχαρτο, αν χρειάζεται.

  Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε 5λεπτά να σταθεί. Απαλά περάστε ένα μαχαίρι γύρω γύρω να ξεκολλήσει και τουμπάρετε σε μια σίτα, καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί (για να μην χαλάσει η επιφάνεια).
  Αφήστε να κρυώσει έτσι και αναποδογυρίστε στην πιατέλα σερβιρίσματος.
 • Στόλισμα πίτας
  Αν θέλετε κάτι παραπάνω από το απόλυτο λούστρο και τα αμυγδαλάκια, τότε μπορείτε να βάλετε royal icing στο κεντρικό κομμάτι για να γράψετε μετά το 2012.

  Μια εύκολη μοντέρνα διακόσμηση είναι η βαμμένη αμυγδαλόπαστα (έτοιμη στο s.m) με τα ρευστά χρώματα ζαχαροπλαστικής. Για το πράσινο ενώνετε μπλε και κίτρινο. Για το κόκκινο ενώνετε ματζέντα και κίτρινο. Έτσι έκανα τα κορδονάκια που έπλεξα σε στεφανάκι και τους αριθμούς στο κέντρο.

  Αν θέλετε μπορείτε να περιχύσετε με λυωμένη σοκολάτα (με λίγο ηλιέλαιο για να γυαλίσει και να μείνει μαλακιά) ή με λευκή σοκολάτα και να διακοσμήσετε με smarties.

Βίντεο

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow TasteFULL.gr on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*