TasteFULL

Χαβιάρι μελιτζάνας – η γιορτινή μελιτζανοσαλάτα

Η μελιτζανοσαλάτα, γνωστή και αγαπημένη στους Έλληνες συνοδεύεται με έντονες καλοκαιρινές γεύσεις: σκόρδο, κρεμμύδι, κάππαρη, πιπεριά κόκκινη ή καρύδια. Ασπρίζει με γάλα στην πολίτικη κουζίνα και γίνεται βελούδινα απαλή. Καπνίζεται και γίνεται γήινη κρέμα Baba Ghanoush, με ταχίνι και λεμόνι στη Μέση Ανατολή.

Οι Γάλλοι την ονομάζουν caviar d’aubergine, χαβιάρι μελιτζάνας, όπως ονομάζουν caviar de poivre rouge, χαβιάρι κόκκινης πιπεριάς και πιστεύω πως αναφέρονται στη τεχνική ετοιμασίας, που επικεντρώνεται να αναδείξει τη γεύση του κάθε λαχανικού αυτή καθ’αυτή, χωρίς υπερβολικές προσθήκες υλικών.

Είδα τον Gordon Ramsay να προτείνει αυτή την συνταγή για welcome bites στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με εντυπωσίασε ο τρόπος που έψησε τις μελιτζάνες και το δοκίμασα. Κρατάω την τεχνική, αλλάζω τα μυρωδικά. Έβαλε δεντρολίβανο και θυμάρι, δύο μυρωδικά που χρησιμοποιούν πολύ οι Άγγλοι και που αγαπώ κι εγώ, αλλά το δεντρολίβανο στη μελιτζάνα δεν μου άρεσε καθόλου.

Όπως θα δείτε στη φωτογραφία στο τέλος, χαράζοντας τη μελιτζάνα, βρέχοντας με λάδι, βάζοντας τα μυρωδικά και κλείνοντας σε αλουμινόχαρτο ακολουθούμε ένα εξαιρετικό τρόπο για να ποτίσει η σάρκα της μελιτζάνας με το μυρωδικό που επιλέγουμε. Το σκόρδο, επίσης, ψήνεται ανάμεσα στη μελιτζάνα και γίνεται πολύ γλυκό. Αρωματίζει χωρίς να κυριαρχεί ούτε στη γεύση ούτε στην αναπνοή. Αυτό είναι στα μεγάλα συν των χειμωνιάτικων τραπεζιών και πάρτι, σε κλειστούς χώρους!

Οι μελιτζάνες αυτήν την εποχή δεν είναι πικρές, δεν έχουν σπόρια, δεν χρειάζονται αλάτισμα στην ετοιμασία και μπορούν να κάνουν μια πολύ νόστιμη, ελαφριά και διαφορετική μελιτζανοσαλάτα. Ετσι τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο, σαν καραμέλες, μπαίνουν δίπλα στα ταψιά που ψήνονται στο φούρνο και γίνονται παράλληλα, χωρίς κόπο. Επίσης μένουν, έτσι ψημένες και τυλιγμένες, άνετα για 2-3 μέρες στο ψυγείο.

Σερβίρονται παρέα με κρακεράκια βρώμης ή όποια άλλα και φετούλες ψωμιού. Ιδέα διακόσμησης: φτιάξτε ένα στεφανάκι από ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, σκορπίστε πάνω του κυβάκια κόκκινης πιπεριάς σαν χριστουγεννιάτικα δωράκια και στη μέση βάλτε το χαβιάρι μελιτζάνας.

 

Sharing is caring!

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο, αλάτι
  • μυρωδικά που σας αρέσουν: ματζουράνα, ρίγανη, βασιλικός, δυόσμος
  • μπαχαρικά που σας αρέσουν: κίμινο, κόλιανδρος, αστεροειδής γλυκάνισος, μαραθόσπορος

Μέθοδος εκτέλεσης

Χωρίστε τις μελιτζάνες κατα μήκος. Χαράξτε σε ρόμβους. Κόψτε τα σκόρδα στη μέση και τρίψτε κάθε τμήμα με μισή σκελίδα σκόρδο. Περιχύστε με ελαιόλαδο. Πασπαλίστε με λίγο αλάτι. Σκορπίστε στην επιφάνεια τα μυρωδικά ή τα μπαχαρικά, με τα οποία θέλετε να αρωματίσετε.

Αν θέλετε μετά το ψήσιμο, να αφαιρέσετε τα σποράκια (από κίμινο, κόλιανδρο,μαραθόσπορο) τότε να μην χαράξετε την επιφάνεια με ρόμβους. Θα έχουν δώσει το άρωμα στη μελιτζάνα και δεν χρειάζεται να τα βρίσκετε στο δόντι σας.

Ταιριάξτε πάλι τα μισά κομμάτια και τυλίξτε σφικτά κάθε μελιτζάνα σε αλουμινόχαρτο, σαν καραμέλα.

Ψήστε στους 200βαθμούς για 40 λεπτά, θα πρέπει να έχουν μαλακώσει.

Αφαιρέστε τη φλούδα, ψιλοκόψτε τη σάρκα πάνω σε ξύλο κοπής για να κόψετε τις μακριές ίνες. Βάλτε τον πολτό σε κατσαρολάκι να σιγοψηθεί για να φύγει η περιτή υγρασία. Εκτός φωτιάς, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού και πιπέρι. Διορθώστε το αλάτι. Προσθέστε ανακατεύοντας λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Για να ανεβάσετε τώρα όλο το δημιούργημα σε άλλο επίπεδο, ένα υλικό το κάνει αυτό και δεν έχουμε συνηθίσει τη χρήση του: η crème fraîche.

Μπορείτε να ρίξετε μαϊντανό για φρεσκάδα ή κυβάκια κόκκινης πιπεριάς για το χρώμα ή κοπανισμένο κουκουναρόσπορο ή φρεσκοψημένα καρύδια

Tags: , , , , ,

Άλλες συνταγές με , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry