TasteFULL

Τσιγαριαστά χόρτα στο φούρνο, σαν πίτα

Αυτά τα χόρτα στο φούρνο έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και σαν συνδυασμό γεύσεων και σαν τεχνική μαγειρέματος αλλά και σαν τρόπο σερβιρίσματος για τραπέζι ή για άτομα στην οικογένεια που τρώνε διαφορετικές ώρες. Σκεφτείτε τα σαν να τρώτε τη γέμιση της πίτας, χωρίς το φύλλο. Με μια ενδιαφέρουσα προσθήκη: σάλτσα ντομάτας.

Σαν το Αλάτι, Άγιος Φωκάς, Τήνος

Συνάντησα τα χόρτα στο φούρνο, στην Τήνο, στο εστιατόριο Σαν το Αλάτι. Ο Βασίλης Πλακιάς, με προθυμία μοιράστηκε την συνταγή και να τη στις κουζίνες μας, έτοιμη να αξιοποιήσει μεγάλες ποσότητες από χόρτα του μποστανιού. Στο βίντεο θα δείτε μόνο σπανάκι και σέσκουλα γιατί ήταν Άνοιξη, όμως τα βλίτα είναι η βασική επιλογή για το καλοκαίρι.

Στο μενού του εστιατορίου είναι πιάτο με σταθερούς θαυμαστές. Τη γήινη γεύση των χόρτων ισορροπεί η γλύκα του ξερού κρεμμυδιού. Φρεσκάδα δίνει το φρέσκο κρεμμύδι και τα μυρωδικά. Εκτός από άνιθο, μπορείτε να προσθέσετε όποια μυρωδικά πίτας έχετε διαθέσιμα στην εποχή: καυκαλήθρα, μυρώνια, παπαρούνες, μαργαρίτες.

Αν θέλετε να πειραματιστείτε περισσότερο με το είδος των τσιγαριαστών χόρτων διαβάστε αυτή την συνταγή Τσιγαριαστά χόρτα με αυγά.

Να δοκιμάσετε πρώτα την απλή επιλογή υλικών της συνταγής απο το Σαν το Αλάτι. Έχει μια γευστική υπεροχή μονοσήμαντη.

Χόρτα – Ντομάτα – Φέτα

Βλίτα, σπανάκι, σέσκουλα, αντίδια, όποιο χόρτο γλυκαίνει όταν μαγειρεύεται είναι κατάλληλο. Τα βλίτα αν είναι τρυφερά μπαίνουν κατευθείαν στο τηγάνι για τσιγάρισμα. Αν έχουν πάρει τις μέρες τους, κάντε πρώτα ένα ζεμάτισμα και μετά συνεχίστε.

Η ντομάτα της Τήνου είναι ιδιαίτερη. Έχει νοστιμιά μα κυρίως έχει σάρκα που θυμίζει βελούδο όταν τρίβεται στον τρίφτη. Εννοώ πως δεν χωρίζει σε πολτό και νερά αλλά έχει ενιαίο σώμα, κατακόκκινο και λαμπερό.

Οι δεύτερης διαλογής ντομάτες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικές. Ένα καφάσι ντομάτες θα φέρει πολλές στιγμές χαράς στα τραπέζια του χειμώνα. Δείτε τη συνταγή για να διατηρήσετε τον πολτό ντομάτας σε βάζα και για να κάνετε έτοιμη σάλτσα ντομάτας για τις μακαρονάδες.

Η φέτα να είναι αγελαδινή αν θέλετε να στέκεται στη θέση της, αλλιώς αιγοπρόβεια αν την προτιμάτε μαλακή.

Τσιγαριαστά χόρτα στο φούρνο σαν πίτα

Όταν ψηθούν τα χόρτα στο φούρνο και κρυώσουν κόβονται τέλεια σε κομμάτια, σαν πίτα χωρίς φύλλο. Δύο σημεία βοηθούν σ’αυτό. Πρώτον έχουν χάσει τα υγρά τους στο τηγάνι και δεύτερον μια στρώση τραχανά ανάμεσα στα χόρτα ρουφά όποια υγρά έχουν απομείνει. Ο τραχανάς είναι γλυκός από αλεύρι όχι από πληγούρι. Ρουφά τα υγρά, αφήνει τη νοστιμιά του και εξαφανίζεται διακριτικά ανάμεσα στα χόρτα.

Σαν πίτα χωρίς φύλλο σκεφτείτε αυτό το πιάτο. Ή σαν παστίτσιο σε στρώσεις. Έχουμε ήδη μάθει πως παστίτσιο σημαίνει σύνθεση υλικών. Κι αυτό το πιάτο έχει στρώσεις -πράσινα τα χόρτα, κόκκινη η ντομάτα, λευκό το τυρί.

Όπως και να το πούμε σημασία έχει πως είναι ένα πλήρες, θρεπτικό πιάτο που συνδυάζει τα χόρτα, με το πλήρως αποδεσμευμένο λυκοπένιο στη σάλτσα της ντομάτας και την πρωτεϊνη του τυριού. Έτοιμα σεταρισμένα όλα, να περιμένουν να σερβιριστούν στον επόμενο που θα ανοίξει το ψυγείο, χωρίς να πρέπει να προσθέσει απολύτως τίποτα.

χόρτα στο φούρνο

Sharing is caring!

Υλικά

Για ταψί 25Χ30

Για τα χόρτα

  • 4 κιλά χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, βλίτα)
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • αλάτι, πιπέρι
  • 10 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1/2 ματσάκι άνιθο
  • 2 κουταλιές γλυκού ξερό δυόσμο
  • 3 κούπες σάλτσα ντομάτας
  • 300 γρ φέτα
  • 150 γρ γλυκό τραχανά, αλευρένιο

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1 κιλό φρέσκες ντομάτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 κουταλιά γλυκού πιπέρι
 

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζουμε την σάλτσα ντομάτας

Αναλυτική περιγραφή στο άρθρο Ετοιμη σάλτσα ντομάτας από το βάζο στα μακαρόνια.

Προετοιμάζουμε τα χόρτα

Καθαρίζουμε τα βλίτα και κρατάμε τις τρυφερές κορυφές και φύλλα. Οι βλαστοί είναι κι αυτοί τρυφεροί μέχρι ένα σημείο που αρχίζουν και σκληραίνουν. Αφαιρέστε τις εξωτερικές ίνες τραβώντας με το μαχαίρι. Βάλτε ξεχωριστά τους βλαστούς και ζεματίστε τους για 3 λεπτά, πριν τους βάλετε με τα υπόλοιπα χόρτα για σωτάρισμα.

Τα βλίτα, αν είναι τρυφερά, δεν θέλουν ζεμάτισμα, μπαίνουν κατευθείαν για σωτάρισμα.

Στο σπανάκι αφαιρούμε τα χαλασμένα -εξωτερικά συνήθως- φύλλα και χωρίζουμε τα φύλλα για να μπορέσουν να πλυθούν καλά. Το ίδιο κάνουμε στα σέσκουλα, αν και στις πόλεις συνήθως πωλούνται σε ματσάκια. Οι βλαστοί από τα σέσκουλα έχουν ίνες που θέλουν αφαίρεση με το μαχαίρι. Η γεύση τους είναι πιο ξινή σε σχέση με τα φύλλα και γίνεται πιο απαλή αν τους ζεματίσετε πρώτα.

Πλένουμε τα χόρτα πολύ καλά. Ιδιαίτερα το σπανάκι θέλει πολύ καλό πλύσιμο, γιατί μεγαλώνει απλωτό στο χώμα, δεν παίρνει ύψος όπως τα βλίτα και τα σέσκουλα. Στραγγίζουμε στο σουρωτό. Κόβουμε τα χόρτα σε κομμάτια, 3εκ περίπου.

Ετοιμάζουμε τα τσιγαριαστά χόρτα

Σε μεγάλη σωτέζα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες. Το αφήνουμε να γυαλίσει για 2 λεπτά και αρχίζουμε να προσθέτουμε τα χόρτα σε δόσεις ανακατεύοντας για να χάσουν όγκο και να προσθέσουμε το σύνολο σταδιακά. Για να χάσουν εύκολα όγκο τα χόρτα σκεπάζουμε με καπάκι τη σωτέζα.

Μόλις μπει όλη η ποσότητα των χόρτων βγάζουμε το καπάκι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε τακτικά για να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά και να μείνουν με το λάδι τους. Προσθέτουμε τον άνιθο, τον δυόσμο και πιπέρι.

Στρώνουμε την πίτα και ψήνουμε

Σε ταψί 25Χ30 εκ στρώνουμε τα μισά σωταρισμένα χόρτα. Απλώνουμε πάνω τους τον τραχανά. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα χόρτα. Απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας. Καλύπτουμε την επιφάνεια με τριμμένη φέτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών, στη μεσαία σχάρα, για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Για να βγει σε κομμάτια όπως της φωτογραφίας πρέπει να μείνει να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.

Tags: , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry