TasteFULL

Χουρμάδες γεμιστοί

Χουρμάδες γεμιστοί με λευκά τυριά ή κρέμες, τυλιγμένοι με αλλαντικά ή με σπασμένους ξηρούς καρπούς είναι εξαιρετική ιδέα για μεζέ ή για γλυκό!

Είχα δει τον Ηλία Μαμαλάκη στην Κρήτη να ετοιμάζει χουρμάδες γεμιστούς με ανθότυρο και μέλι και σκεφτόμουν πόσες παραλλαγές θα μπορούσα να δοκιμάσω με τόσο εύπλαστη πρώτη ύλη.

Ο χουρμάς έχει σαφέστατα γλυκιά γεύση και αμυλώδη, όχι όμως τόσο γλυκιά που να μην ταιριάζει και με αλμυρούς συνδυασμούς. Αρκεί οι επιλογές υλικών να είναι εξίσου διακριτικές.

αλμυρή μπουκιά

Θα μπορούσα να τα σερβίρω σαν ορεκτικά, γεμίζοντάς με ένα λευκό κρεμώδες τυρί, τυλίγοντας με λεπτότατες φέτες προσούτο και περνώντας τα στιγμιαία κάτω από το καυτό γκριλ.

Ελαφρά αλμυρό, ελαφρά κρεμώδες, ελαφρά γλυκό. Λίγη ένταση από σπασμένο μαύρο πιπέρι ή ξύσμα φρέσκου λεμονιού στο τυράκι θα έκανε μεγάλη διαφορά.

γλυκιά μπουκιά

Αυτή τη φορά, έφτιαξα γλυκές μπουκίτσες για επιδόρπιο. Την ώρα του καφέ, αντί για μεγάλο γλυκό, έβγαλα γεμιστούς χουρμάδες πασπαλισμένους με πράσινα φυστίκια Αιγίνης. Τους γέμισα με μασκαρπόνε, μια πυκνή βελούδινη κρέμα με ήπια γεύση που αναδεικνύει τα αρώματα που του προσθέτεις.

Διάλεξα να το αρωματίσω με σπασμένα σποράκια κάρδαμου και λεπτοτριμμένη φλούδα φρέσκου λεμονιού.
Ήταν απόλαυση η κάθε μπουκιά! Χουρμάδες γεμιστοί, αντί για συνηθισμένα γλυκά. Σκεφτείτε το.

Υλικά

  • Χουρμάδες Medjool (μεγάλοι, τρυφεροί, πολύ καλή γεύση)
  • Κρέμα mascarpone
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Μερικά σποράκια κάρδαμου
  • Φυστίκια Αιγίνης

Μέθοδος εκτέλεσης

Ξεφλουδίστε τα φυστίκια αιγίνης

Ξεκινήστε να ετοιμάσετε τα φυστίκια πρώτα (μια μέρα πριν, αν θέλετε να τα ξεφλουδίσετε).

Το ξέρετε ότι τα φυστίκια Αιγίνης ξεφλουδίζονται όπως και τα αμύγδαλα; οι Τούρκοι το ξέρουν, γι'αυτό οι μπακλαβάδες τους με φυστίκι έχουν αυτό το καταπληκτικό πράσινο παπαγαλί χρώμα!

Τα βάζετε σε νερό που βράζει, τα αφήνετε λίγο και δοκιμάζετε να δείτε αν βγαίνει εύκολα η φλούδα τους. Μετά τα απλώνετε σε ταψάκι να στεγνώσουν όλη νύχτα. Την επομένη τα περνάτε για λίγο σε χαμηλό φούρνο (70 βαθμούς) ή τα αφήνετε στον πρωϊνό ήλιο.
Όταν έχουν γίνει τραγανά, κόψτε τα σε μέτρια κομμάτια, να μην γίνουν σκόνη.

Γεμίστε τους χουρμάδες

Ανοίξτε τους χουρμάδες με μια σχισμή κατά μήκος και αφαιρέστε το κουκούτσι. Ετοιμάστε το μίγμα της κρέμας, προσθέτοντας το τριμμένο κάρδαμο(μόνο τα εσωτερικά μαύρα σποράκια σπασμένα στο γουδί) και το ξύσμα λεμονιού.

Δεν σας δίνω αναλογίες. Δοκιμάστε σε μια μικρή ποσότητα αν σας αρέσει ο συνδυασμός και αν ναι, πόση ένταση από τα αρωματικά θέλετε να δώσετε στην κρέμα.

Τοποθετείστε τη κρέμα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και γεμίστε τους χουρμάδες.

Κάθε χουρμά που γεμίζετε, βουτήξτε τον στα κομμένα φυστίκια. Αυτά θα κολλήσουν πάνω στην κρέμα.

Τοποθετείστε σε πιατέλα, καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και διατηρείστε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται μέσα στην ημέρα που ετοιμάζονται.

Tags:

Άλλες συνταγές με , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry