TasteFULL

Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια μπαχαρικών

Γύρισα στη βάση μου. Μετά από δύο συναρπαστικά δημιουργικές, κουραστικές και απολαυστικές εβδομάδες στα Ιωάννινα, έφυγα μόλις ήρθε ο χειμώνας. Ο μισός Νοέμβρης πέρασε με ήλιο, κοντά μανικάκια και μπουφάν μόνο πρωϊ και βράδυ. Τις τελευταίες μέρες ήρθαν οι βροχές, όμως ήταν καλοδεχούμενες πια.

Περπατούσα στους βρεγμένους δρόμους και ψιθύριζα στον εαυτό μου: “It’s beginning to look a lot like Christmas!“. Στο δωμάτιο της Αννας, κρέμασα τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Τα βράδια έβαζα την ηλεκτρική σόμπα που μοιάζει με τζάκι και έβλεπα χριστουγεννιάτικα κινούμενα σχέδια.

Μυρίζοντας την αχνιστή κούπα με τσάϊ, κανέλα, γαρύφαλλα και πορτοκάλι, θυμήθηκα αυτά τα πικάντικα γλυκά μπισκοτάκια μπαχαρικών που είχα φτιάξει πέρσι. Η συνταγή είναι βάση, για να αρωματίσετε τα μπισκότα, με όποιο μίγμα μπαχαρικών σας αρέσει.

Τα ευρωπαϊκά μπισκοτάκια μπαχαρικών

Τα μπισκότα αυτά είναι παραλλαγή των γερμανικών pfeffernüsse ή των ολλανδικών kruidnoten ή γενικά των ευρωπαϊκών peppernuts. Παρότι έχουν το συνθετικό nuts, οι περισσότερες συνταγές δεν περιέχουν ξηρούς καρπούς. Θα μπορούσατε να προσθέσετε αλεσμένο αμύγδαλο, αφαιρώντας ίση ποσότητα από το αλεύρι.

Η εκτέλεση αυτή χτυπά το βούτυρο να αφρατέψει και δίνει μπισκότα σχετικά τρυφερά. Όσο πιο βαριά υλικά χρησιμοποιήσετε (σκούρα ζάχαρη ή μελάσα) το μπισκότο θα γίνει μαλακό στο κέντρο και σκληρό απ’έξω. Πιστεύω πως το ίδιο αποτέλεσμα θα πάρετε αν ακολουθήσετε τη μέθοδο melting αντί creaming, δηλαδή να λυώσετε το βούτυρο αντί να το αφρατέψετε. Σ’αυτήν την περίπτωση, βάλτε ένα κομμάτι μήλο στο βάζο που θα τα φυλάξετε και αφήστε τα να τραβήξουν μια εβδομάδα.

Η συνταγή με τα αρχικά υλικά που δίνω, κάνει τρυφερά μπισκοτάκια που τρώγονται αμέσως.

Μπορείτε να αφήσετε τη ζύμη έτοιμη, σκεπασμένη στο ψυγείο μια νύχτα να ρουφήξει τα αρώματα των μπαχαρικών ή να φτιάξετε δόσεις και να τις φυλάξετε στην κατάψυξη.

Με τα μπισκοτάκια μπαχαρικών μπορούμε να γεμίσουμε τα κρεμασμένα καλτσάκια που θα περιμένουν τον Αη Βασίλη, στο τζάκι. Τα Χριστούγεννα είναι πολύ κοντά!

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

  • 250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2/3 κούπας ζάχαρη κρυσταλική, περίπου 140γρ
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι
  • 1/2 κουταλιά γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά γλυκού καφέ στιγμής σε 1/2 κούπα νερό
  • 1 βανίλια
  • 1 κουταλιά γλυκού μπαχαρικά
  • 1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 3 κούπες και 2 κουταλιές σούπας αλεύρι μαλακό (περίπου 400γρ)
  • 1/2 κουταλιά γλυκού σόδα μαγειρικής

Μέθοδος εκτέλεσης

Εναλλακτικές επιλογές υλικών

  • Αντί για κρυσταλική ζάχαρη,  ζάχαρη ξανθή ή σκούρα.
  • Αντί για μέλι, σιρόπι από γλυκά κουταλιού χωρίς γλυκόζη ή μελάσσα ή πετιμέζι σταφυλιού
  • Αντί για ξύσμα πορτοκαλιού,  ξύσμα λεμονιού ή μανταρινιού
  • Αντί για καφέ, γάλα ή χυμό πορτοκάλι
  • Για μπαχαρικά διαλέξτε: άσπρο, μαύρο ή κόκκινο πιπέρι, γαρύφαλλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο, γλυκάνισο

Χτυπάμε καλά να αφρατέψει το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, το μέλι και το ξύσμα, τουλάχιστον 6 λεπτά, στο μίξερ.

Διαλύουμε τον καφέ στιγμής στο νερό και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε στο 1 την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε το υγρό.

Ενδιάμεσα, έχουμε ετοιμάσει το μίγμα αλευριού κοσκινίζοντας το αλεύρι, τη σόδα μαγειρικής,  την κανέλα, το αλάτι. Το προσθέτουμε απαλά στο μίγμα βουτύρου. Δεν πρέπει να παραζυμώσουμε.

Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο να σφίξει (τουλάχιστον 1 ώρα). Κόβουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κορδόνια πάχους 1 δαχτύλου. Κόβουμε μικρά κομμάτια, σαν νιόκι. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, 180βαθμών για 15λεπτά.

Δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα. Τα φυλάμε όταν κρυώσουν τελείως σε γυάλινο βάζο. Μπορούμε να τα αχνίσουμε ή να τα επικαλύψουμε με σοκολάτα.

Tags: , , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry