TasteFULL

Χριστουγεννιάτικες μπάλες μαρέγκας

Έτσι συμβαίνει σε μένα τα τελευταία χρόνια. Τα Χριστούγεννα εμφανίζονται ξαφνικά στη στροφή. Ενώ δουλεύω γι’αυτά, δοκιμάζω, γράφω, προετοιμάζομαι, το δικό μου σπίτι μένει πάντα πίσω.

Ξαφνικά καταλαβαίνω πως μέσα από τις απαντήσεις στα δικά σας σχόλια, τις σκέψεις για τις δικές σας γιορτές, έχω ξεχάσει να οργανώσω τις δικές μου γιορτές. Ξαφνικά θέλω να δώσω πράγματα σε φιλανθρωπικά παζάρια και μαραθωνίους αγάπης, δώρα σε φίλους που έχουν γενέθλια ή θέλουν στήριξη ή δώρα σε όσους θέλω εγώ να πω ευχαριστώ, γιατί με εμπνέουν ή με υποστηρίζουν.

Εκεί βγάζω τα σκονάκια μου. Διαλέγω συνταγές εύκολες, γρήγορες, οικονομικές και τις ντύνω χριστουγεννιάτικες. Σαν αυτή εδώ. Χριστουγεννιάτικες μπάλες μαρέγκας!

Αν σας ξεφεύγουν οι μαρέγκες είναι γιατί ακόμα δεν έχετε αποκτήσει καλό, μίξερ πάγκου. Μόλις το απέκτησα, οι μαρέγκες έγιναν σαν τα παξιμάδια στο σπίτι μας. Σταθερές αξίες.

Η βασική διαφορά της μαρέγκας και της πάβλοβα είναι πως η πρώτη είναι τραγανή ενώ η δεύτερη μαλακή εσωτερικά, σαν κρέμα ή σαν μαλακό νουγκά. Αυτό που κάνει την πάβλοβα μαλακή εσωτερικά είναι ο συνδυασμός δύο υλικών : ξύδι και κορν φλάουρ.

Οι δικές μου μαρέγκες έχουν πάντα ένα όξινο στοιχείο, είτε ξύδι είτε λεμόνι για να σταθεροποιήσει τα ασπράδια. Στα coffee kisses αρωματίζονται με καφέ. Στα μαρεγκάκια του ονείρου με ανθόνερο. Διατηρείστε τις αναλογίες των υγρών -μην ξεπεράσετε την προσθήκη 1 κουταλιάς σούπας στη δόση – και κάντε όποιο πειραματισμό θέλετε. Οι επόμενες μαρέγκες μου θα γίνουν με αλκοόλ! Θα βάλω λιμοντσέλο, να δω πως θα γίνυν.

Θυμήθηκα πως στα πάβλοβα cupcakes φορμάριζα την μαρέγκα με το κουτάλι του παγωτού μέσα στις θήκες. Είπα να δοκιμάσω πως στέκονται τα μπαλάκια χωρίς θήκες.

Να ‘τα λοιπόν! Στέκονται μια χαρά στη θέση τους, φουσκώνουν όσο πρέπει και γίνονται μπάλες έτοιμες να στολιστούν είτε πριν το ψήσιμο είτε μετά. Επειδή ποτέ δεν έχω αρκετό χρόνο και διάθεση για ψιλοστολίσματα, στόλισα πριν το ψήσιμο με φυστίκια αιγίνης και ψιλοκομμένα κράνμπερις. Τα βάφτισα χριστουγεννιάτικες μπάλες και τα πήγα δώρο.

Από όλα τα γλυκά, οι μαρέγκες, οι ζελέδες και τα γλυκά κουταλιού είναι τα πιο διαιτητικά γιατί έχουν μόνο ζάχαρη, χωρίς λίπος.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 150 ml ασπράδια αυγών (4 μεγάλα αυγά)
  • 220γρ ζάχαρη λευκή ψιλή (περάστε τη στο γουδί ή στο μουλτι)
  • 1 κουταλιά τσαγιού χυμό λεμόνι
  • 2 κουταλιές τσαγιού ανθόνερο

Για το στόλισμα

  • φυστίκι αιγίνης, ξυσμένο στο microplanner ή στον χειροκίνητο τρίφτη τυριού
  • αποξηραμένα κρανμπερις, ψιλοκομμένα

Μέθοδος εκτέλεσης

Προθερμάνετε το φούρνο στους 120 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.

Χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να σφίξουν και να σχηματίζουν  κορυφές. Προσθέστε τη ζάχαρη κουταλιά κουταλιά, το λεμόνι, το ανθόνερο και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει πολύ πηχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.

Κολλήστε, με λίγο μίγμα στις τέσσερις γωνίες, αντικολλητικό χαρτί πάνω σε 2 λαμαρίνες φούρνου.

Σύρτε  το κουτάλι του παγωτού πάνω στο μίγμα ώστε να γεμίσει, χωρίς κενά αέρα. Ανοιγοκλείστε το έλασμα μερικές φορές ώστε να πέσει η μαρέγκα πάνω στο αντικολλητικό χαρτί. Συνεχίστε μέχρι να γεμίσετε και τις δύο λαμαρίνες. Τοποθετήστε σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα στο πλάτος. Πασπαλίστε με φυστίκια και κράνμπερις.

Βάλτε και τις δύο λαμαρίνες στο φούρνο, θέση 1 και 3, και ψήστε για 1 ώρα. Σβήστε τον φούρνο και αφήστε τις μαρέγκες μέσα μέχρι να κρυώσουν τελείως. Θέλει περίπου δύο ώρες. Βγαίνουν περίπου 55 μπάλες μαρέγκας.

Διατηρείστε σε δοχείο αεροστεγές, να μην μπαίνει υγρασία.

Αν ψήσετε λευκές τις μπάλες μπορείτε να διακοσμήσετε με σοκολάτα ή με royal icing χρωματισμένο.

Tags: , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry