Bρήκα αυτό το χριστουγεννιάτικο στεφάνι γέμισης, στο αρχείο των χριστουγεννιάτικων συνταγών μου, στη βρετανική έκδοση του Good Housekeeping. Η όψη του ήταν πολύ εντυπωσιακή, με τα μεζεδάκια καρφωμένα πάνω του.
Κιμάς από φρέσκο λουκάνικο
Βέβαια, οι Άγγλοι συνηθίζουν να αδειάζουν τα φρέσκα λουκάνικα από το περίβλημά τους και να πλάθουν τον κιμά σε κεφτέδες, χωρίς να προσθέσουν τίποτα, ούτε αλάτι, γιατί ο κιμάς του λουκάνικου έχει ήδη όλα τα μπαχαρικά του. Με τετοιο κιμά η συνταγή έφτιαχνε το στεφάνι.
Όμως η ιδέα ήταν εντυπωσιακή κι εγω το έφτιαξα με κιμά χοιρινό, που είχα διαθέσιμο και έβαλα όποια υλικά ταίριαζαν στη δική μου γεύση.
Οι χριστουγεννιάτικες γεμίσεις
Στον κιμά της παραδοσιακής γέμισης, που σερβίρουμε χύμα στην πιατέλα, βάζουμε κάτι πικάντικο (λουκάνικο ή bacon ή συκωτάκια σβησμένα με κονιάκ), κάτι γλυκό (κάστανα, δαμάσκηνα, σταφίδες, βερύκοκα), κάτι τραγανό (κουκουνάρι, αμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια αιγίνης) ή κάτι φρέσκο (κυδώνια, μήλα).
Στη χριστουγεννιάτικη τερίν γέμισης με κιμά – που είναι για μένα το νοστιμότερο και εντυπωσιακότερο χριστουγεννιάτικο πιάτο- τα έχει όλα αυτά, συν λίγο παραπάνω δυνατό λιαστό κρασί (madeira). Το μίγμα ψήνεται μέσα σε μακρόστενη φόρμα κέϊκ, τυλιγμένο σε φέτες bacon και κόβεται σε όμορφα τακτοποιημένες φέτες στο πιάτο. Αξίζει απόλυτα το κόστος των υλικών του. Επιπλέον μένει στην κατάψυξη, έτοιμο να βγει και να ψηθεί όταν το χρειαζόμαστε.
Στο χριστουγεννιάτικο στεφάνι γέμισης, έβαλα λιγότερα υλικά μέσα στο μίγμα του κιμά αλλά αρκετά για να δώσουν γεύση και να κάνω φαγητό με λίγο κιμά. Τα κυβάκια κόκκινης πιπεριάς και ο μαϊντανός, είναι απαραίτητα για να πάρει χριστουγεννιάτικο χρώμα. Απέξω έβαλα τα μεζεδάκια : ψητό λουκάνικο με κόκκινη πιπεριά, δαμάσκηνα τυλιγμένα με bacon, τοματίνια φρέσκα, λαχανάκια βρυξελλών βρασμένα και σωταρισμένα, κάστανα, καραμελωμένα κρεμμυδάκια και μανιτάρια σωταρισμένα.
Με 200γρ κιμά χοιρινό από μπούτι (6,90ευρώ/κιλό) βγήκε ένα στεφανάκι διαμέτρου 15εκ, που έβγαζε άνετα 3-4 μερίδες συνοδευτικού φαγητού.
Μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερο στεφάνι ή να κάνετε άλλο σχήμα, πχ καρδούλα ή οβάλ. Φροντίστε να σκεφτείτε πρώτα που θα το σερβίρετε και μετά πλάστε το σύμφωνα με τις διαστάσεις της πιατέλας σερβιρίσματος.
Αν σας περισσέψει κιμάς, πλάστε τον μπαλάκια, ψήστε στο τηγάνι ή στο φούρνο και σερβίρετέ τον σαν χριστουγεννιάτικα κεφτεδάκια.