HOME > Συνταγές > Φαγητά > Κρεατικά > Κιμάς > Χριστουγεννιάτικο στεφάνι γέμισης με μεζεδάκια

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι γέμισης με μεζεδάκια

Bρήκα αυτό το χριστουγεννιάτικο στεφάνι γέμισης, στο αρχείο των χριστουγεννιάτικων συνταγών μου, στη βρετανική έκδοση του Good Housekeeping. Η όψη του ήταν πολύ εντυπωσιακή, με τα μεζεδάκια καρφωμένα πάνω του.

Κιμάς από φρέσκο λουκάνικο

Βέβαια, οι Άγγλοι συνηθίζουν να αδειάζουν τα φρέσκα λουκάνικα από το περίβλημά τους και να πλάθουν τον κιμά σε κεφτέδες, χωρίς να προσθέσουν τίποτα, ούτε αλάτι, γιατί ο κιμάς του λουκάνικου έχει ήδη όλα τα μπαχαρικά του. Με τετοιο κιμά η συνταγή έφτιαχνε το στεφάνι.

Όμως η ιδέα ήταν εντυπωσιακή κι εγω το έφτιαξα με κιμά χοιρινό, που είχα διαθέσιμο και έβαλα όποια υλικά ταίριαζαν στη δική μου γεύση.

Οι χριστουγεννιάτικες γεμίσεις

Στον κιμά της παραδοσιακής γέμισης, που σερβίρουμε χύμα στην πιατέλα, βάζουμε κάτι πικάντικο (λουκάνικο ή bacon ή συκωτάκια σβησμένα με κονιάκ), κάτι γλυκό (κάστανα, δαμάσκηνα, σταφίδες, βερύκοκα), κάτι τραγανό (κουκουνάρι, αμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια αιγίνης) ή κάτι φρέσκο (κυδώνια, μήλα).

Στη χριστουγεννιάτικη τερίν γέμισης με κιμά – που είναι για μένα το νοστιμότερο και εντυπωσιακότερο χριστουγεννιάτικο πιάτο- τα έχει όλα αυτά, συν λίγο παραπάνω δυνατό λιαστό κρασί (madeira). Το μίγμα ψήνεται μέσα σε μακρόστενη φόρμα κέϊκ, τυλιγμένο σε φέτες bacon και κόβεται σε όμορφα τακτοποιημένες φέτες στο πιάτο. Αξίζει απόλυτα το κόστος των υλικών του. Επιπλέον μένει στην κατάψυξη, έτοιμο να βγει και να ψηθεί όταν το χρειαζόμαστε.

Στο χριστουγεννιάτικο στεφάνι γέμισης, έβαλα λιγότερα υλικά μέσα στο μίγμα του κιμά αλλά αρκετά για να δώσουν γεύση και να κάνω φαγητό με λίγο κιμά. Τα κυβάκια κόκκινης πιπεριάς και ο μαϊντανός, είναι απαραίτητα για να πάρει χριστουγεννιάτικο χρώμα. Απέξω έβαλα τα μεζεδάκια : ψητό λουκάνικο με κόκκινη πιπεριά, δαμάσκηνα τυλιγμένα με bacon, τοματίνια φρέσκα, λαχανάκια βρυξελλών βρασμένα και σωταρισμένα, κάστανα, καραμελωμένα κρεμμυδάκια και μανιτάρια σωταρισμένα.

Με 200γρ κιμά χοιρινό από μπούτι (6,90ευρώ/κιλό) βγήκε ένα στεφανάκι διαμέτρου 15εκ, που έβγαζε άνετα 3-4 μερίδες συνοδευτικού φαγητού.

Μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερο στεφάνι ή να κάνετε άλλο σχήμα, πχ καρδούλα ή οβάλ. Φροντίστε να σκεφτείτε πρώτα που θα το σερβίρετε και μετά πλάστε το σύμφωνα με τις διαστάσεις της πιατέλας σερβιρίσματος.

Αν σας περισσέψει κιμάς, πλάστε τον μπαλάκια, ψήστε στο τηγάνι ή στο φούρνο και σερβίρετέ τον σαν χριστουγεννιάτικα κεφτεδάκια.

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι γέμισης με μεζεδάκια

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κιμάς
Servings

12

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

40

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για το στεφανάκι
  • 500 γρ. κιμά

  • 1 αυγό

  • 1 φέτα ψωμί, μουσκεμένο και στιμμένο

  • 1 κουταλιά σούπας φρυγανιά

  • 1 κουταλιά σούπας βαλσαμικό ξύδι

  • 1 τριμμένο κρεμμύδι

  • 1 κουταλιά σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • 2 κουταλιές σούπας κόκκινη πιπεριά, κυβάκια

  • 1 κουταλιά σούπας ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι

  • 5-6 φύλλα φασκόμηλου

  • 2 κουταλιές φυστίκια Αιγίνης σπασμένα

  • 2 κουταλιές σταφίδες

  • 1 μέτριο λουκάνικο

  • αλάτι

  • μαύρο πιπέρι

  • Για τα μεζεδάκια
  • φέτες λουκάνικο

  • κάστανα

  • λαχανάκια βρυξελλών

  • μανιτάρια

  • κρεμμυδάκια στιφάδου

  • τοματίνια

  • δαμάσκηνα με bacon

Μέθοδος

  • Αν επιλέξετε κιμά χοιρινό άπαχο, ζητήστε μια φορά περασμένο από τη μηχανή. Αν πάρετε μοσχαρίσιο άπαχο ζητήστε να τον περάσουν δύο φορές. Το μίγμα θέλει να αποκτήσει λεία υφή.
  • Μουσκέψτε τις σταφίδες σε λίγο κονιάκ ή λικέρ ή σε βραστό νερό. Σωτάρετε τα φύλλα φακόμηλου, φρέσκα ή ξερά σε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Αφήστε να κρυώσουν. Αντί για φυστίκια Αιγίνης μπορείτε να βάλετε κουκουνάρι ή φουντούκια.
  • Διαλέξτε ένα λουκάνικο, μαλακό στο πιάσιμο για να μπορέσετε να το αναμείξετε με τον κιμά, σε όποια γεύση σας αρέσει (πράσο, λουκάνικο κλπ).

    Βγάλτε το περιτύλιγμα από το λουκάνικο και σπάστε το σε μικρά κομμάτια με τα χέρια ή με μαχαίρι. Βάλτε όλα τα υλικά σε μια μπασίνα και ζυμώστε πολύ καλά, τουλάχιστον 10 λεπτά. Αφήστε το μίγμα να σταθεί μισή ώρα, αν έχετε χρόνο.
  • Απλώστε μεμβράνη στον πάγκο. Αδειάστε το μίγμα και πλάστε το σε κορδόνι, όσο το πάχος του στεφανιού. Με τη βοήθεια της μεμβράνης να πιέζετε το μίγμα να ενωθεί καλά, να μην έχει κενά. Ετσι, όταν ψηθεί θα έχει αποκτήσει ωραίο σχήμα.
  • Μεταφέρετε το ρολό κιμά στο ταψί, χωρίς τη μεμβράνη. Ενώστε σε κύκλο.
  • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμούς για 35-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος. Θα δείτε πως η πρωτεϊνη έχει πήξει απέξω από τον κύκλο. Ο εσωτερικός κύκλος έχει γεμίσει ζουμάκια.  Μην το ξεκολλήσετε από το ταψί. Αφήστε το να τα ξαναρουφήξει, όπως σας είπα στο άρθρο για τα ζουμερά μπιφτέκια. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει ζουμερός ο κιμάς.
  • Βουτήξτε ένα πινέλο στα ζουμάκια του κέντρου και γλασάρετε το στεφανάκι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τη σάλτσα των καραμελωμένων κρεμμυδιών. Έτσι θα αποκτήσει ένα λούστρο.
  • Παράλληλα, ετοιμάστε τα μεζεδάκια:
    Φέτες λουκάνικο

    Αφαιρέστε το περίβλημα από το λουκάνικο, κόψτε σε κομμάτια και ψήστε στο τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά.

    Δαμάσκηνα με μπέϊκον
    Χωρίς να πλύνετε το τηγάνι, συνεχίστε με τα δαμάσκηνα που έχετε τυλίξει με φέτες μπέϊκον.

    Μανιτάρια καπελάκια
    Ρίξτε λίγο λάδι στο τηγάνι. Ακουμπήστε τα καπελάκια των μανιταριών με το κούφωμα προς τα πάνω και αφήστε να βγάλουν τα υγρά τους. Τότε γυρίστε από την άλλη πλευρά. Ρίξτε λίγο αλάτι και σβήστε με λίγο χυμό λεμόνι.

    Λαχανάκια Βρυξελών
    Ρίξτε λίγο λάδι στο τηγάνι και σωτάρετε τα βραστά λαχανάκια βρυξελλών και τα κάστανα (βραστά ή ψητά), προσθέτοντας λίγο αλάτι και σβήνοντας με γλυκό κρασί.

    Καραμελωμένα κρεμμυδάκια
    Τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια τα έχετε έτοιμα όπως είπαμε στην σχετική συνταγή.

    Τα τοματίνια μπαίνουν φρέσκα.
  • Καρφώνετε με οδοντογλυφίδες τα μεζεδάκια πάνω στο στεφανάκι χριστουγεννιάτικης γέμισης.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*