TasteFULL

Sani Gourmet ’11. Το πρώτο δείπνο ήταν την Παρασκευή 13 Μαϊου 2011, πρώτη ημέρα του φεστιβάλ.

Η παρέα των food bloggers, που θα έμενε μέχρι την Τρίτη, είχε φτάσει διαδοχικά στο resort και συγκεντρώθηκε στο bar του Sea you Up Restaurant για ένα ποτό καλωσορίσματος.

Τo εστιατόριο βρίσκεται στην άκρη της μαρίνας, με θέα το ακρωτήρι της Σάνη. H χαρά να βρεθούμε με φίλους bloggers από κοντά και να φάμε παρέα, μας έκανε να μιλάμε ακατάπαυστα για να προλάβουμε να πούμε όσα θέλαμε, σε μια βραδιά! Με την Ιωάννα είχαμε βρεθεί στην Αθήνα, αλλά με τον Παντελή -που ήρθε από τον Καναδά- και τον Δημήτρη -που μένει Θεσσαλονίκη- γνωριστήκαμε πρώτη φορά από κοντά.

Με αυτή τη διάθεση εξερεύνησης και μοιράσματος εμπειριών, ανεβήκαμε τις σκάλες του εστιατορίου. Η κουπαστή ξύλινη και η αίθουσα λευκή. Η θάλασσα τριγύρω μας κι το ακρωτήρι αγνάντι. Σαν σε καράβι άρχισα να νοιώθω κι ο αποψινός μας chef ήταν καπετάνιος και μάγειρας μαζί.

Αναρωτήθηκα τι είδους ταξίδι θα έκανα μαζί του κι όταν άνοιξα το μενού κατάλαβα πως θα είχαμε πολλούς σταθμούς. Το μενού είχε πολλούς ρωμαλέους μεζέδες πριν φτάσει στο κύριο πιάτο του. Αρνίσια γλώσσα στη σχάρα δεν είχα ξαναφάει. Ο τραχανάς με το κυδώνι ακουγόταν τολμηρός συνδυασμός για μένα. Το δεύτερο πιάτο έδειχνε γεμάτο με πολλές διαφορετικές γεύσεις. Μετά από τα πρώτα, το κύριο και τα υπόλοιπα φαινόντουσαν “ήρεμα νερά”.

Μενού

Στραγγιστό γιαούρτι ρούσας / ελαιόλαδο

Τραχανάς / θαλασσινό κυδώνι / χόρτα

Σάντουϊτς με αρνίσια γλώσσα σχάρας / γλυκοπικάντικη σάλτσα τομάτας

Ουζο Mohito


Ελιοσαλάτα με κουκιά / άνιθο/ καπνιστό χέλι

Χταπόδι με σκόρδο / δενδρολίβανο

Αγκινάρα σχάρας με πατάτα και αντζούγια / φρυγανιά

Ρολό φύλλου με ψητά πατζάρια / κοπανιστή

Δάκρυ του Πεύκου, Κτήμα Κεχρή, Ασύρτικο, Ροδίτης


Καραμελωμένο μαγιάτικο / φασόλια γίγαντες / φύλλα πορτοκαλιού / μάραθος / κρίταμος

Μαλαγουζιά, Κτήμα Γεροβασιλείου, Μαλαγουζιά


Συριανό τυρί σαν Μιχάλη / φέτα / πελτές φράουλας

Σκέρτσο ημίγλυκο ερυθρωπό, Κτήμα Οινογένεσις, Grenache Rouge, Merlot


Καρυδόπιτα με σοκολάτα / πικάντικα βερύκοκα / μαχλέπι

Vin Santo, Boutari, Santorini

Επειδή η εικόνα είναι συνήθως πιο δυνατή από τις λέξεις, δείτε το βίντεο με εικόνα και περιγραφή κάθε πιάτου από τους food bloggers που τρώγαμε παρέα.

Ο Θοδωρής Κυριακού ήταν πράγματι καπετάνιος στο εμπορικό ναυτικό πριν γίνει μάγειρας.

Άνοιξε εστιατόρια (κατα συρροή) στο Λονδίνο και έδωσε μάχη να πείσει τους Λονδρέζους να δεχτούν σαν ελληνικό φαγητό κάτι άλλο από το γνωστό τρίπτυχο: σουβλάκι, χωριάτικη, μουσακά. To Real Greek, είναι αλυσίδα με επτά εστιατόρια και, με σημαντικές διακρίσεις, καταξιώνει τον ελληνικό Meze στη γευστική συνείδηση των Άγγλων.

Στην κουζίνα μας

Τι θα κρατούσα από το ταξίδι στις γεύσεις του Θοδωρή Κυριακού για το σπίτι μου;

  • το μαγιάτικο σαν ψάρι – το ψήσιμο του φιλέτου – το ταίριασμα με βραστή σαλάτα κρίταμου
  • τα στραγγιγμένο γιαούρτι σε τουλουπάνι που δίνει πυκνό τυρί-κρέμα και γίνεται μπαλάκια
  • το πάντρεμα του γλυκού τραχανά με το θαλασσινό κυδώνι
  • το ταίριασμα της ρετσίνας Κεχρή με τους μεζέδες
  • τα ποσαρισμένα βερύκοκα σε vin santo μαζί με στραγγιστό γιαούρτι, σαν γλυκό
  • δοκιμάστε τη Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου και το ημίγλυκο Σκέρτσο της Οινογένεσις

Κατέβηκα από το καράβι του, με ένα αίσθημα περιπέτειας στη γεύση.

Κατευθυνθήκαμε στο bar, για ένα τελευταίο ποτό και για να συναντήσουμε φίλους που είχαν φάει σε άλλα εστιατόρια και να ανταλλάξουμε εμπειρίες. Όπως έμαθα, εκείνο το βράδυ ο chef Νίκος Καραθάνος έστησε το γλυκό μπροστά στους ξένους δημοσιογράφους, σε ένα απόλυτα θεατρικό δρώμενο. Δείτε το βίντεο.

Δείτε εδώ, όσα άρθρα έχω δημοσιεύσει για το Sani Gourmet ’11.

© photos by: Iosifina

Tags: , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry