Σαν “πρωτάκι” θα μιλήσω. Η πρώτη φορά συμμετοχής στο Sani Gourmet αλλάζει την οπτική σου. Όχι μόνο στη μαγειρική, αλλά σε όλα. Στη φιλοξενία, την εξυπηρέτηση, την επικοινωνία. Γιατί το επίπεδο σε όλα είναι πολύ υψηλό.
Οι chefs, όσοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ αλλά και όσοι δουλεύουν στις κουζίνες των ξενοδοχείων, κάνουν την καλύτερη προσπάθεια να φέρουν στο πιάτο σου το καλύτερο φαγητό τους. Όλο το προσωπικό στα εστιατόρια εκτελεί μια θεατρική χορογραφία κάθε βράδυ, σερβίροντας και παρουσιάζοντας πιάτα και κρασιά, αποσύροντας διακριτικά τα προηγούμενα για να έρθουν τα επόμενα, σερβίροντας πρώτα τις κυρίες και μετά τους κυρίους ενός τραπεζιού, καθοδηγόντας τους καλεσμένους σε ένα δίωρο ταξίδι απόλαυσης γεύσεων.
Απόλαυσα 4 δείπνα, σε 4 διαφορετικά εστιατόρια και είχα την ευκαιρία να μπω σε διαφορετικά σκηνικά, με διαφορετικό στρώσιμο τραπεζιού, διαφορετικό τρόπο εξυπηρέτησης (πιο επίσημο ή πιο απλό), διαφορετικά μενού και συνοδευτικά ποτά. Ήταν σαν να παρακολουθούσα και να γευόμουν ταυτόχρονα ένα θεατρικό έργο. Κάθε βράδυ κι ένα άλλο θέμα γεννιόταν σε κάθε εστιατόριο. Κατέγραψα στο μυαλό μου την εμπειρία και θα σας μεταφέρω σε επόμενα άρθρα το κάθε γεύμα και το πως με έκανε να νοιώσω.
Σ’αυτό το άρθρο θέλω να εστιάσω στη γενική εικόνα του φεστιβάλ. Εζησα 4 ημέρες στον παλμό του, προσπαθώντας να καταγράψω όσα περισσότερα μπορώ μέσα από το δικό μου φίλτρο. Παράλληλα, με το Greek foodblogs, οργανώσαμε τη ζωντανή αναμετάδοση 3 εκπομπών, το Σάββατο 14 Μαϊου, την Κυριακή 15 Μαϊου και τη Δευτέρα 16 Μαϊου και γυρίσαμε όσα περισσότερα βίντεο προλάβαμε, με υλικό που μας εντυπωσίασε. Αν και μέχρι σήμερα, δεν έχω καταφέρει να βάλω το μυαλό μου σε τάξη μετά την πληθώρα εντυπώσεων, εικόνων και γεύσεων, θα προσπαθήσω να ανέβω ένα σκαλάκι πιο ψηλά για να περιγράψω τη μεγάλη εικόνα.
- Ενα φεστιβάλ είναι μια γιορτή. Κάτι που περιμένεις να συμβεί από χρόνο σε χρόνο. Κάτι που σε παρακινεί να συμμετέχεις, σε όποιο επίπεδο κι αν εμπλέκεσαι. Μια γιορτή που τιμά τη γαστρονομία είναι το Sani Gourmet. Φέτος, στον 6ο χρόνο λειτουργίας του και θέμα την Νέα Ελληνική Κουζίνα κάλεσε 12 Ελληνες και 2 Ελληνίδες chefs να δείξουν τη δική τους οπτική στο θέμα.
- Ενα φεστιβάλ είναι μια κοιτίδα εξελίξεων και αλληλεπιδράσεων. Όσοι συμμετέχουν σ’αυτό παρουσιάζουν και παρουσιάζονται, εκθέτουν και εκτίθενται, επηρρεάζουν και επηρρεάζονται. Στο τέλος, όλοι αποχωρούν με ένα άλλο φίλτρο στην οπτική τους, αποφασισμένοι να προχωρήσουν τη δουλειά τους κι άλλο ένα βήμα πιο ψηλά.
- Ενα τόσο καλά οργανωμένο και καταξιωμένο γαστρονομικό φεστιβάλ μπορεί να καλλιεργήσει την εικόνα της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, να προβάλλει τους Ελληνες chefs και τα ελληνικά προϊόντα με περήφανο ονοματεπώνυμο. Η Ελλάδα δεν έχει πια βιομηχανίες αλλά είναι πλεον εμφανή τα χρυσά χέρια των μικρών παραγωγών.
- Αυτό το φεστιβάλ εξελίσσεται στο Sani Resort, ένα θέρετρο 4.500 στρεμμάτων, σε ένα παράδεισο, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Πανύψηλα πεύκα, πράσινο γκαζόν, λουλούδια και βότανα παντού. Γαλάζια νερά, λευκή άμμος. Η μουσική θεϊκή, από τα πουλιά και το κύμα. Τα αυτοκίνητα είναι περιορισμένα στα parking. Ο αέρας μυρίζει πεύκο και φρεσκάδα θάλασσας. Τα ξενοδοχεία, τα σπίτια, όλα τα κτίρια, αρμονικά ενταγμένα στο τοπίο, αξιοποιούν και προβάλλουν κάθε όμορφη γωνιά.
- Οι μέρες που έζησα στο Sani Gourmet μαγνήτισαν την πυξίδα μου στην καλή ζωή, την υψηλή αισθητική, την ομορφιά της φύσης γύρω μου, την ευγένεια των ανθρώπων, την απλή πολυτέλεια. Περπατώντας στην άμμο, όλη την παραλία από τη μαρίνα προς το δωμάτιο μου στο Beach Club, ένιωσα ελεύθερη, να ξαναπιάσω τη ζωή μου από την αρχή.
Ευχαριστώ πολύ τους οικοδεσπότες του Sani Gourmet, τόσο για την φιλοξενία όσο και για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχω σαν food blogger στο φετινό φεστιβάλ.
Sani Gourmet ’11 – Θοδωρής Κυριακού «Το ταξίδι»
Sani Gourmet ’11 – Αστέριος Κουστούδης «Η πολυτέλεια»
Sani Gourmet ’11 – Χρύσανθος Καραμολέγκος «Η μεσόγειος»
Sani Gourmet ’11 – Κατερίνα Σύρου «Η ελληνίδα μάνα»