HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Κονσέρβες > Τζίντζολες στο βάζο

Τζίντζολες στο βάζο

Μην ψάχνετε για λουλούδια! Οι τζίντζολες στην Κέρκυρα είναι τα δικά τους τζίτζιφα, μια ποικιλία που δίνει τραγανούς καρπούς σαν μικρά μηλαράκια, πολύ αρωματικά. Οι τζίντζολες στο βάζο είναι ο παραδοσιακός τρόπος συντήρησης του φρούτου σε γυάλινα βάζα. Όχι όμως σε σιρόπι, αλλά σε ούζο, τσίπουρο ή κονιάκ!

Συνάντησα τις μεθυσμένες τζίντζολες στον Ύψο, στην Κέρκυρα, Νοέμβρη μήνα, με κρύο και βροχή, στη φιλόξενη κουζίνα της Σοφίας Κοσκινά. “Δοκίμασε αυτό!” μου είπε και άνοιξε ένα γυάλινο βάζο με στρογγυλά, ελαφρά ρυτιδιασμένα, μπαλάκια που λαμπύριζαν στο φως. Νόμιζα πως μου έδειχνε ελιές, αλλά ήταν τζίτζιφα.

Τζίντζολες στο βάζο, οι μεθυστικές!

Η Σοφία Κοσκινά, γυναίκα ζυμωμένη με τις παραδόσεις της Κέρκυρας, δεινή μαγείρισσα και ανοικτή αγκαλιά, μου έδειξε όσα μπορούσε τις ημέρες που έμεινα στην Κέρκυρα.

Να τες λοιπόν οι μεθυστικές τζίντολες. Εθιστικές επίσης. Ήθελα να φάω όλο το βάζο μόνη μου. Όταν δοκίμασα, παρασύρθηκα από το άρωμα και τη γεύση τους! Φρεσκάδα φρούτου συντηρημένη ένα χρόνο μετά. Είχε κουκούτσι στη μέση και ήταν πράγματι σαν να έτρωγες μια μεγάλη ελιά. Αναρωτιόμουν πόσο άρωμα ήταν του φρούτου και πόσο του ούζου. Αυτή η ερώτηση απαντήθηκε μόνο όταν έφαγα την πρώτη μου τζίντζολα, μόλις πριν λίγες μέρες.

Υπάρχουν τζίτζιφα και τζίτζιφα

Ziziphus jujube

Ήταν αποκάλυψη οι τζίντζολες για μένα γιατί με οδήγησαν να αναζητήσω φέτος και να βρω, τυχαία στη γειτονιά μου, το μοναδικό φρέσκο τζίτζιφο, της ίδιας Κερκυραϊκής ποικιλίας. Τα υπόλοιπα στο δένδρο είχαν στεγνώσει.
Ziziphus jujube. Guiggiole στα ιταλικά, εξ ου και η λέξη Τζίντζολα. Η φρέσκια τζίντζολα είναι τραγανή, αρωματική και ζουμερή σαν μήλο! Λυπήθηκα που τόσοι Σεπτέμβρηδες της ζωής μου πήγαν χαμένοι.

Αιώνες αιώνων τιμημένο φρούτο στην Κίνα και την Άπω Ανατολή, πλήθος χειρογράφων μαρτυρούν τις θεραπευτικές του ιδιότητες και βεβαιώνουν όσα λέει η κυρία Σοφία Κοσκινά στο βίντεο.

Φρέσκια Τζίντζολα ή Τζιτζιφιά

Ελαίαγνος : καρπός αμυλώδης, κουκούτσι μακρύ

Ελαίαγνος, Ρώσικη ελιά, Μοσχοϊτιά

Elaeagnus angustifolia

Νομίζω οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε σαν τζίτζιφα, ένα ξανθό καρπό με χάρτινο φλουδάκι, πολύ αμυλένιο, που γεμίζει το στόμα σου αλεύρι όταν το φας. Ούτε τραγανό, ούτε αρωματικό. Αυτό ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια της Τζιτζιφιάς και λέγεται Elaeagnus angustifolia. Ελαίαγνος ή Ρώσικη ελιά (γιατί μοιάζει με ελιά και έχει έρθει από τη νότια Ρωσία) ή Μοσχοϊτιά (γιατί μοιάζει με κλαίουσα ιτιά και μοσχοβολά στην άνθισή του). Oleaster, Senjed (περσικά).

Ziziphus Lotus – oι λωτοί του Οδυσσέα ήταν τζίτζιφα!

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη παράπλευρη ανακάλυψη της έρευνας για τα τζίτζιφα. Οι λωτοί που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα δεν ήταν οι λωτοί που τρώμε εμείς σήμερα αλλά τα νόστιμα φρούτα μιας ποικιλίας τζιτζιφιάς, τα οποία φέρνουν σε κατάσταση απάθειας όποιον τα φάει, σαν ναρκωτικά. Ακόμα και σήμερα. Το φυτό αυτό είναι διαδεδομένο στη Μεσόγειο. Στην Κύπρο λέγεται Παλλούρα ή Κονναρκά.

Ziziphus Lotus
Οι λωτοί των Λωτοφάγων ήταν τζίτζιφα – Ziziphus Lotus

Βrodo di giuggiole

Στην Αρχαία Ρώμη, η τζίντζολα ήταν σύμβολο σιωπής, σύνεσης και τύχης και θεωρούσαν καλό να έχουν ένα δέντρο τζιντζολιάς στη νότια πλευρά του σπιτιού. Ο Ηρόδοτος, το 450πΧ, στην “Ιστορία” εντοπίζει την ομοιότητα του τζίτζιφου με το χουρμά και μιλά για ένα “μεθυστικό” κρασί που έφτιαχναν με τζίτζιφα (ίσως να ήταν τα τζίτζιφα lotus).

Αυτό το κρασί επέζησε στους αιώνες, χάρη στη μεταφορά γνώσης ανάμεσα στους ανθρώπους. Στην Ιταλία, στην περιφέρεια του Βένετο, αναγεννήθηκε τα χρόνια της Αναγέννησης σαν Βrodo di Giuggiole. ‘Ενα κρασί που φτιάχνεται με τζίτζιφα και άλλα φθινοπωρινά φρούτα και γοήτευσε τόσο τους ανθρώπους που από το 1612 καταγράφηκε σε λεξικό η διαδεδομένη έκφραση “andare in brodo di giuggiole”, σε δική μας μετάφραση “πλέω σε πελάγη ευτυχίας”!

Είδατε που μας οδήγησε η εξερεύνηση μιας μεθυσμένης τζίντζολας;
Θησαυρός ο πολιτισμός των ανθρώπων κι εγώ νοιώθω σαν αρχαιολόγος που ανακαλύπτει, ενώνει στοιχεία και καταγράφει ιστορίες.
Η συλλογική μάθηση υπήρξε πάντα η μεγαλύτερη ικανότητα των ανθρώπων.
Βοηθά τις επόμενες γενεές να εξελιχθούν συνεχώς περισσότερο, στηριζόμενες στις γνώσεις των προηγούμενων γενεών. Έτσι ο σύντομος χρόνος της δημιουργικής ζωής κάθε ανθρώπου αθροίζει στο συλλογικό δημιούργημα που κληροδοτείται στις επόμενες γενεές.

Τζίντζολες στο βάζο

5 from 3 votes
Recipe by Σοφία Κοσκινά Course: ΟρεκτικάCuisine: ΚέρκυραDifficulty: Εύκολη
Servings

4

βάζα 720ml
Prep time

30

minutes
Cooking time

10

minutes
Total time

40

minutes

Τα θερμαντικά τζίτζιφα είναι ιδανικά για τον χειμώνα. Οι τζίντζολες στο βάζο είναι παραδοσιακός τρόπος συντήρησης του φρούτου.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό 1 τζίντζολες, ώριμες του Σεπτέμβρη

  • 200 ml 200 ούζο ή τσίπουρο ή κονιάκ

Μέθοδος

  • Πλένουμε τις τζίντζολες, στεγνώνουμε και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 120 βαθμών για 10 λεπτά να ψηθούν.
  • Τις ρίχνουμε σε μεγάλη λεκάνη, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και περιχύνουμε με το ούζο ή τσίπουρο ή κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε ζεστά αποστειρωμένα βάζα (4 βάζα των 720ml). Κλείνουμε με τα καπάκια, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Την επόμενη ημέρα, αποθηκεύουμε σε ορθή θέση στο ντουλάπι.
    Διατηρείται δύο χρόνια. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το καταναλώσουμε.
  • Πως αποστειρώνουμε τα βάζα
    Πλένουμε τα βάζα με νερό και υγρό πιάτων, ξεπλένουμε καλά, στραγγίζουμε ελαφρά. Τα βάζουμε αναποδογυρισμένα στη σχάρα του φούρνου να στεγνώσουν για μισή ώρα στους 110 βαθμούς. Τα βάζα καίνε, δεν πιάνονται με γυμνά χέρια.
    Αποστειρώνουμε και τα καπάκια αλλά μόνο για 3 λεπτά, πριν τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί το λευκό δαχτυλίδι χαλάει όταν παραζεσταθεί και καταστρέφεται η ικανότητα να κλείσει αεροστεγώς το βάζο.
    Τα γυάλινα βάζα δεν πρέπει να έχουν κανένα απολύτως σπασμένο ή ξεφλουδισμένο σημείο στα χείλη τους. Όταν τα γεμίζουμε πρέπει να σκουπίζουμε το χείλος ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε υπόλειμμα που εμποδίσει την απόλυτη επαφή βάζου – καπακιού.

    Έχω επιλέξει να “ψήνω” τα βάζα για να αποστειρωθούν αντί να τα “βράζω”, γιατί με το βρασμό επικάθονται πάνω στο γυαλί άλατα.

Notes

  • Στα αστικά σαλόνια της Κέρκυρας, όταν σερβίριζαν κονιάκ πρόσθεταν και μια τζίντζολα στο ποτήρι. Όπως βάζουν άλλοι μια ελιά στο μαρτίνι 🙂

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*