HOME > Τα υλικά της κουζίνας > Βούτυρο – νωπό και γάλακτος

Βούτυρο – νωπό και γάλακτος

Έφτασε στα χέρια μου μια συνταγή που με παρακίνησε να αναζητήσω την πιο αφράτη και ανάλαφρη βασιλόπιτα. Η συνταγή ζητούσε βούτυρο γάλακτος. Ξέχασα όσα υπολείμματα είχα στο ψυγείο μου και πήγα να αγοράσω φρέσκο υλικό.

Αγόρασα με 14,50ευρω/κιλό, χύμα βούτυρο νωπό από αιγοπρόβειο γάλα (το λευκό αριστερά, που μοιάζει με βούτυρο Κερκύρας στο χρώμα) και βούτυρο γάλακτος (το κίτρινο δεξιά), που γίνεται από το νωπό αφού το λυώσουν σε χαμηλή φωτιά και αφαιρέσουν τα γαλακτώδη υπολείμματα.

Για να κάνω βούτυρο γάλακτος ή κλαριφιέ

Βάζω το νωπό βούτυρο να λυώσει σε κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά. Αφαιρώ τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια και κάνω αυγά τηγανητά ή καγιανά με αυτό. Το καθαρό βούτυρο (κλαριφιέ) έχει αποκτήσει χρώμα κίτρινο και βρίσκεται κάτω από τον αφρό.
Αδειάζω προσεκτικά σε βάζο γυάλινο. Στον πάτο έχει μια λευκή στρώση γαλατένια, που είναι τα υπολείμματα ορού γάλακτος. Αυτά βάλτε τα στη επόμενη σούπα που θα κάνετε.
Το κλαριφιέ διατηρείται περισσότερο διάστημα από το νωπό βούτυρο.

Το νωπό βούτυρο μου ξύπνησε ξεχασμένες γεύσεις.

“Τηγάνισε αυγά με το νωπό βούτυρο ή βάλτο μαζί με λάδι στο ψητό κατσαρόλας, να δεις ωραία, κρεμώδη σάλτσα που θα κάνει. Στα μακαρόνια να βάλεις το βούτυρο γάλακτος – να το κάψεις και να τα περιχύσεις- αφού έχεις βάλει τυρί”.

Είπα πως θέλω να βάλω βούτυρο γάλακτος στη βασιλόπιτα αντί για νωπό και συμφώνησαν. “Ναι, την κάνει υγρή. Ενώ το νωπό την σφίγγει, γιατί έχει περισσότερη υγρασία”.

Μου πρότειναν και ένα γάλα από τη Βοιωτία, το οποίο είναι παστεριωμένο αλλά όχι ομογενοποιημένο. Εχει τη φυσική κρέμα του γάλακτος και 3,8% λιπαρά. Αυτά είναι τα υλικά της βασιλόπιτας. Για να δούμε το αποτέλεσμα…

Το αποτέλεσμα ήταν θεϊκό! Δοκιμάστε τη βασιλόπιτα μουσελίνα της θείας Πιπίτσας από την Σάμο

βασιλόπιτα μουσελίνα
Η βασιλόπιτα μουσελίνα της θείας Πιπίτσας από τη Σάμο

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.