TasteFULL

Χριστός Ανέστη και έκανε τους Έλληνες να μαζευτούν στα οικογενειακά τραπέζια, απλώνοντας πάνω τους την αφθονία κάθε σπιτικού. Δεν πιστεύω πως υπάρχει σπίτι που δεν φτιάχνει ή αγοράζει τσουρέκι το Πάσχα.

Αυτό το νόστιμο, γλυκό, τρυφερό ψωμί μεταφέρει ιστορία αιώνων και ενώνει με τα αρώματά του τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Η δική μου προσπάθεια, τα τελευταία χρόνια, ήταν να ανακαλύψω ένα τσουρέκι που να μένει τρυφερό μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, όταν το ψήνουμε την Μ.Δευτέρα ή Τρίτη. Διάβασα πολύ, δοκίμασα πολλές συνταγές και αποφάσισα πως η μία από τις τρεις συνταγές της μαμάς μου είχε σοβαρό λόγο να τα καταφέρει. Δίνει ένα τσουρέκι νόστιμο, αφράτο, διαιτητικό που παραμένει τρυφερό μέρες μετά.

Κάθε τσουρέκι, βάρους μισού κιλού, περιέχει 1 αυγό, 75 γρ ζάχαρη (4 κουταλιές σούπας), 35 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη, 125 μλ γάλα (μισή κούπα).

Το βασικό υλικό για να πετύχεις την εκτέλεση αυτού του τσουρεκιού είναι το αλεύρι. Θέλει λευκό αλεύρι, με περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες 14% – 16%. Εχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα ενισχυμένα σε γλουτένη αλεύρια, όμως νομίζω πως το καλύτερο αποτέλεσμα έχω πετύχει με το Robin Hood, όπως πωλείται σήμερα.

Oι εναλλακτικές των υλικών είναι πολλές, που επηρεάζουν τη γεύση. Θα τα βρείτε όλα στη σελίδα 9 του οδηγού “Τα τσουρέκια αποκαλύπτουν τα μυστικά τους“.

Είμαι στην Πόλη αυτές τις μέρες και ετοιμάζουμε παρέα με τη Σταυριανή Ζερβακάκου, φίλη μου chef που ζει δέκα χρόνια εδώ, ένα οδηγό φαγητού για τις γεύσεις της Πόλης, έξω από τα συνηθισμένα και τα διαφημιζόμενα στέκια. Δοκιμάζω παραλλαγές ψωμιών που μοιάζουν ή λέγονται τσουρέκια, για να βρω κοινά και διαφορές. Είμαι σίγουρη γι’αυτό που σας έχω πει.

Το τσουρέκι είναι μια απλή ιστορία. Κλικ για tweet

Η εκτέλεση που έχω δώσει, με απλό ανακάτεμα υλικών στο χέρι και μετά διπλώματα της ζύμης είναι η πιο εύκολη. Η ζύμη δεν κολλά στα λαδωμένα χέρια.

Αν στη δική σας περίπτωση κολλάει υπερβολικά, σημαίνει πως το αλεύρι δεν είναι αρκετά δυνατό. Κάντε το εξής:

Πάρτε μια φόρμα με τρύπα στη μέση, στρώστε με χαρτί αντικολλητικό τον πάτο, γεμίστε με τη ζύμη μέχρι τη μέση της φόρμας. Φυλάξτε την υπόλοιπη ζύμη στο ψυγείο, μέχρι να είναι διαθέσιμη ξανά η φόρμα. Αλείψτε με λάδι την επιφάνεια και αφήστε να διπλασιαστεί. Γλασάρετε με το χτυπημένο αυγό. Ψήστε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Διαβάστε τα σημεία που λεπτομερώς αναφέρω στο άρθρο της Βασιλόπιτας τσουρέκι .

Μην ψήνετε τσουρέκια σε ανοξείδωτα ταψιά, δεν μεταφέρουν σωστά τη θερμότητα.

Το World Baking Day 2013 έχει στόχο να παρακινήσει τον κόσμο να γίνουν πιο τολμηροί στην κουζίνα, δοκιμάζοντας πιο απαιτητικές συνταγές. “Bake brave” είναι το φετινό motto. Επέλεξαν 100 συνταγές από όλο τον κόσμο και κατέταξαν το τσουρέκι της μαμάς μου στη θέση 97 σε επίπεδο τολμηρότητας.

Η συνταγή του τσουρεκιού, μαζί με μονταρισμένο βίντεο από όλα τα στάδια με υποτίτλους στα αγγλικά δημοσιεύτηκε στο World Baking Day. 47 άτομα έχουν παρακινηθεί να το φτιάξουν την Κυριακή 19 Μαϊου 2013.

Χαίρομαι πολύ όταν οι συνταγές καταφέρνουν να σπάνε το φράγμα της γλώσσας και του τοπικισμού και προσελκύουν τον κόσμο με τη μαγεία τους.

Μοιραστείτε το τσουρέκι μας, λοιπόν. Σε φίλους και συγγενείς που μιλούν ελληνικά ή αγγλικά, που θέλουν να δοκιμάσουν μια εξαιρετικά πετυχημένη σπιτική συνταγή.

Ας μάθουμε τον κόσμο να φτιάχνει τσουρέκι! Κλικ για tweet

Ενημέρωση

Τελικά 124 άτομα έφτιαξαν τσουρέκι! Ένας Άγγλος, ο Signor Biscotti, έκανε και δεύτερη φορά, δοκιμάζοντας νέο πλέξιμο και έγραψε πολύ καλά λόγια για το τρόπο που μετέφερα τη γνώση.

Οκ, χαμογελάω πλατιά!

Sharing is caring!

Tags: ,

Print Friendly, PDF & Email

4 σχόλια για το “Ας μάθουμε τον κόσμο να φτιάχνει τσουρέκι – World Baking Day”

  1. efi Markozane

    Καλημέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε φτιάχουμε τελικά τα τσουρέκια για να τα έχουμε φρέσκα και αφράτα την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα; παλαιότερα είχα φτιάξει πολύ νόστιμα (της Βέφας) αλλά αυτά που φύλαξα είχαν τελικά μουχλιάσει ή σκληρύνει ως το Πάσχα.

    επίσης, με το 1/2 κιλό αλεύρι πόσα τσουρέκια βγάζει η συνταγή; 2;

    ευχαριστώ πολύ

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Καλημέρα, χρόνια πολλά!
      Με 1/2 κιλό αλεύρι βγάζεις 2 τσουρέκια 6κλωνα των 500γρ το καθένα. Να τα κάνεις Μ.Τρίτη η Μ.Τετάρτη, να τα αφήσεις να κρυώσουν σε σχάρα και να τα τυλίξεις προσεκτικά σε μεμβράνη. Αν ακολουθήσεις τη συνταγή για το τσουρέκι της μαμάς μου που έχει περισσότερα υγρά στη ζύμη θα διατηρηθεί αφράτο μέχρι το Πάσχα. Όσο περισσότερα αυγά και βούτυρο εχει η ζύμη του τσουρεκιού, τόσο πιο νόστιμη είναι και τόσο πιο γρήγορα ξεραίνεται.
      Καλή επιτυχία 🙂

      Reply

Απάντηση

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry