HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Κονσέρβες > Γλυκόξινη σάλτσα τομάτας

Γλυκόξινη σάλτσα τομάτας

Εκτός από την έτοιμη σάλτσα τομάτας που ετοιμάζω για τον χειμώνα, σκέφτηκα πως μια γλυκόξινη σάλτσα μπαίνει επίσης σε βάζα, διατηρείται για καιρό και ταξιδεύει στα Γιάννενα!

Συνοδεύει με διαφορετική γεύση κάθε ψητό σχάρας ή υπόλοιπο ψητό κοτόπουλο φούρνου αλλά είναι και γρήγορη λύση φαγητού με ψωμί και τυρί ή παρέα με τηγανητά αυγά.

Η συνταγή είναι της Χρυσούλας Παπαλέξη, ιδιοκτήτρια της πανσιόν Γανυμήδης, στο Γαλαξίδι και την έδωσε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στον ΑΝΤ1.

Αν δεν είχε τόσο καλή φήμη, τόσα χρόνια, ο Γανυμήδης για το πρωϊνό του, δεν θα την δοκίμαζα.

Αλλά είχα τη τύχη να πάρω πρωϊνό πολλά χρόνια πριν, όταν ο Bruno λειτουργούσε την πανσιόν, και ήταν το μόνο μέρος στην Ελλάδα που είχε σερβίρει τσάτνι τομάτας με τα αυγά του πρωϊνού. Αληθινές μαρμελάδες, τέλειο σερβίρισμα, ξεχωριστοί συνδυασμοί. Ένα πρωϊνό με χαρακτήρα στα τέλη της δεκαετίας του 1980, στην Ελλάδα!

Την έφτιαξα, λοιπόν, την σάλτσα της Χρυσούλας και κάνω θετικά σχόλια. Οι σταφίδες μου φάνηκαν μόνο πολλές, την επόμενη φορά θα βάλω μισή ποσότητα. Όπως όλες οι σάλτσες με πολλά υλικά, όσο μένουν τόσο ωριμάζει και μαλακώνει η γεύση.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Δείτε τις συνταγές συντήρησης της τομάτας

Γλυκόξινη σάλτσα τομάτας

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κονσέρβες
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 και 1/2 κιλό φρέσκιες τομάτες

  • 1 πράσινη πιπεριά

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

  • 2 κλωνάρια σέλερυ

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 1/2 κούπα μαύρη σταφίδα

  • 1/2 κούπα ξανθή σταφίδα

  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό

  • 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό

  • 1/4 κούπας λευκό ξύδι -α δόση

  • 1/2 κούπα λευκή ζάχαρη

  • 1/2 κούπα σκούρα ζάχαρη

  • 1/4 κούπας λευκό ξύδι -β δόση

  • αρωματικό μπουκέτο:
  • σε καθαρό λευκό πανάκι κλείνουμε με σπάγκο ένα κομμάτι μοσχοκάρυδο, 2 γαρύφαλλα, 2 μπαχάρια, ένα μικρό ξυλάκι κανέλλας

Μέθοδος

  • Ξεφλουδίζουμε τις τομάτες -βουτώντας τις για λίγο σε βραστό νερό- και ψιλοκόβουμε.Τις φλούδες δεν τις πετάμε! Τις αποξηραίνουμε για να κάνουμε σκόνη τομάτας.
  • Ψιλοκόβουμε πιπεριά, κρεμμύδι, σέλερυ, σκόρδο, μαϊντανό.
  • Ρίχνουμε τα παραπάνω υλικά σε μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τις σταφίδες, το αλάτι και τη πρώτη ποσότητα ξυδιού.
    Αφήνουμε να βράσουν για 50-60λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Ανακατεύουμε τις διαφορετικές ζάχαρες με τη δεύτερη ποσότητα ξυδιού και προσθέτουμε το μίγμα στην σάλτσα μαζί με το αρωματικό μπουκέτο.
    Αφήνουμε να βράσει για 15 ακόμα λεπτά και είναι έτοιμη.
  • Ρίχνουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε με τα ζεστά καπάκια, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Τα καπάκια -αν έχει πετύχει η αεροστεγής συσκευασία- θα έχουν καμπυλωθεί προς τα μέσα. Όταν ανοίξετε ένα βάζο θα πρέπει να ακούτε το χαρακτηριστικό κλικ, σημάδι ότι τώρα μπήκε αέρας στο βάζο.

    Η σάλτσα διατηρείται σε σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον για 1 χρόνο.

    Αποστειρώστε τα γυάλινα βάζα
    Πλύντε και στραγγίξτε τα βάζα από τα νερά. Μην τα σκουπίσετε. Τοποθετείστε τα στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 100 βαθμούς και αφήστε τα μέχρι να δείτε ότι δεν έχουν καμία σταγόνα νερού επάνω τους. Λίγο πριν αρχίσετε το γέμισμα, βάλτε και τα καπάκια, πλυμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στο φούρνο γιατί χαλάει το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά. Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.