HOME > Συνταγές > Γλυκά > Μπισκότα/Μαρέγκες > Boules de neige – o Κουραμπιές της Δύσης
μπουλ ντε νεζ, μπισκότα χιονόμπαλες

Boules de neige – o Κουραμπιές της Δύσης

4.3 from 31 votes

Τα Χριστούγεννα κάνουμε μπουλ ντε νεζ. Δεν ξέρω αν τα έχετε ακούσει. Είναι σαν κουραμπιέδες αλλά πιο νόστιμα!” είπε η Ντίνα Μπονέλου στο πρώτο τετ α τετ καφέ γνωριμίας μας. Κι εγώ έλαμψα από χαρά γιατί καταγράφω ξανά μια συνταγή που δεν υπάρχει στο διαδίκτυο. Η έρευνά μου στην Κέρκυρα έχει γίνει σε δύο περιόδους και έχω ελάχιστα αγγίξει τον πλούτο που παραμένει μέσα στα σπίτια, διαθέσιμος να παραδοθεί και να καταγραφεί.

Να γίνει Απτή η Άϋλη κληρονομιά

Έχει μεγάλη ομορφιά ο πολιτισμός των ανθρώπων. Η Κέρκυρα είναι ένας τόπος σε μεσοστράτι πολιτισμών. Επηρεάστηκε από τους λαούς που την κατοίκησαν. Ανέπτυξε παράλληλα, κάθετη διαφοροποίηση στην κουζίνα της, ανάλογα με την κοινωνική τάξη του σπιτιού ή το σημείο που βρίσκεται στο χάρτη του νησιού.

Έχω κάνει έρευνα πεδίου στη Βόρεια, Μέση και Νότια Κέρκυρα για δύο εβδομάδες και παρότι ήταν ελάχιστος ο χρόνος φανερώθηκαν, άμεσα, οι διαφοροποιήσεις στην κουζίνα τους.

Ξέρετε πως είναι ένας πίνακας με βασικές πινελιές; κι ένας άλλος με λεπτομέρειες και αποχρώσεις στις βασικές πινελιές; αυτόν ζωγραφίζω, βουτώντας τα πινέλα μου στις λέξεις και την αγάπη των ανθρώπων για το τόπο και τη ζωή τους. Καταγράφω για να κάνω Απτή (και αγαπητή) την Άυλη γαστρονομική κληρονομιά του τόπου. Για να μπορέσει να έρθει στη δική σας ζωή η δυνατότητα να φτιάξετε νοστιμότερους κουραμπιέδες και να γευτείτε λίγο την Κέρκυρα, όπου κι αν ζείτε στον κόσμο.

Μπουλ ντε νεζ, μπισκότα χιονόμπαλες - στάδια παρασκευής
Mπουλ ντε νεζ, στην κουζίνα της Μαρία Οβάλε – στάδια παρασκευής

Τα Χριστούγεννα στην καρδιά της Ευρώπης

Τα Μπουλ ντε νεζ (boules de neige=μπάλες από χιόνι) δεν εμφανίστηκαν τυχαία στην Κέρκυρα.
Έχουν ρίζα στην καρδιά της Ευρώπης, εκεί που άρχιζαν να εμφανίζονται οι πρώτες χριστουγεννιάτικες αγορές και οι άνθρωποι μετέτρεπαν κάθε πρώτη ύλη σε δημιουργίες ικανές να φέρουν αφθονία και χαρά.

Τότε ξεκίνησαν τα πρώτα μπισκότα, στολισμένα με σφραγίδες, τα οποία ήθελαν εβδομάδες για να γίνουν και να στεγνώσουν. Οι σφραγίδες είχαν εικόνες από όσα λαχταρούσαν να έχουν στη ζωή τους και τα μπισκότα αυτά, τα πρώτα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, ήταν σαν προσευχές και μοίραζαν ευχές, πριν εμφανιστούν οι χάρτινες ευχετήριες κάρτες.

Η καρδιά της Ευρώπης είναι στο σημείο που μοιράζονται σήμερα η Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία. Μόνο που όταν τα Χριστούγεννα άρχισαν να γιορτάζονται στην Ευρώπη είχαμε φτάσει ήδη στον 9ο αιώνα και τότε όλη αυτή η περιοχή, μαζί με μέρος της Ιταλίας, ανήκε στο φραγκικό κράτος του Καρλομάγνου. Τον αποκάλεσαν “πατέρα της Ευρώπης” γιατί την ένωσε για πρώτη φορά μετά τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και ο Πάπας τον έστεψε αυτοκράτορα τα Χριστούγεννα του 800μΧ.

Το σχίσμα καθολικής και ορθόδοξης εκκλησίας ξεκίνησε το 551μΧ και οριστικοποιήθηκε το 1054μΧ. Το τοποθετώ σαν σημείο αναφοράς γιατί η Κέρκυρα είναι ένα από τα μέρη της Ελλάδας όπου συνυπάρχουν οι δύο εκκλησίες και φυσικά έχει επηρεάσει τον πολιτισμό της γαστρονομίας της.

Τα Brédele de Noël της Αλσατίας

Σήμερα, η καρδιά των Χριστουγέννων στην Ευρώπη είναι το Στρασβούργο, η πρωτεύουσα της Αλσατίας. Εχει δυνατό παλμό αυτή η καρδιά και στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας και τώρα καταλαβαίνετε γιατί.

Με το που μπαίνει ο Δεκέμβρης στην Αλσατία, σ’ ολόκληρη την περιφέρεια αρχίζει η τελετουργία του ψησίματος. Φτιάχνουν μια τεράστια ποικιλία petit four (στεγνά γλυκίσματα σε μικρό μέγεθος, που θέλουν λίγο χρόνο ψησίματος), είτε είναι μπισκότα είτε μικρά κέικ με μπαχαρικά, τα οποία ονομάζουν Brédele de Noël.

Dans les premiers jours de décembre, à l’aube ou au crépuscule, les Alsaciens avaient coutume de s’écrier “S’chrischtkindel bacht!” (L’enfant Jésus confectionne des Bredele!)

Patrimoine Culinaire d’Alsace

Η λέξη brédele προκύπτει από το brot (ψωμί στα αλσατικά και γερμανικά) και σημαίνει “μικρά ψωμάκια“, de Noël “των Χριστουγέννων“.
Μικρά μπισκότα, στολισμένα ή σκέτα, σε σχήματα με κουπ πατ ή πλασμένα στο χέρι ή σφραγισμένα με σφραγίδες, γλυκά ψωμιά μπαχαρικών, μικρά κεκάκια, με μπαχαρικά, φρουϊ κονφί, αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια. Τα brédele φτιάχνονται στα σπίτια και μοιράζονται με την οικογένεια και τους φίλους ή πωλούνται στις μεγάλες Χριστουγεννιάτικες αγορές, στα Δημαρχεία των πόλεων. Φτιάχνονται πολύ νωρίς γιατί όλα αυτά τα μπισκότα γίνονται καλύτερα με τον καιρό. Φυλάσσονται σε χριστουγεννιάτικα μεταλλικά κουτιά και φέρνουν απίστευτη χαρά σε μεγάλους και παιδιά!

Τώρα καταλαβαίνω πόσο βαθιές ρίζες είχε η χαρά που ένοιωθα σαν φρέσκια μαμά στην οικογένειά μου όταν γέμιζα πιατέλες και μεταλλικά κουτιά με τα αγαπημένα μου μπισκότα σαμπλέ, που έπαιρναν μορφή από δεκάδες κουπ πατ που αγόραζα κάθε χρόνο. Κάποια χρονιά η ζύμη αυτή έφτιαξε 12 αγγελάκια, που μετέφερε το καθένα μια ευχή γραμμένη σε μια ετικέτα, σε μια φίλη που χρειαζόταν την ενέργειά τους. Κι όταν κρεμούσα με τα κορδελάκια τα μπισκοτένια ανθρωπάκια στο δένδρο μας τα παιδιά μου χαιρόντουσαν τα δημιουργήματά μας και κατανοούσαν πως φτιάχναμε “από το τίποτα κάτι πολύ όμορφο”.

μπουλ ντε νεζ, μπισκότα χιονόμπαλες - στάδια παρασκευής
Mπουλ ντε νεζ, στην κουζίνα της Σοφίας Γκερέκου – στάδια παρασκευής

Τα Μπουλ ντε νεζ – boules de neige

μπουλ ντε νεζ είναι ένα από αυτά τα brédele. Οι παραλλαγές σ’αυτά τα μπισκότα είναι πολλές, όσες και οι άνθρωποι που τα δημιουργούν και τα προσαρμόζουν στις αντιλήψεις τους. Στην Κέρκυρα γεννήθηκαν με την ίδια ζύμη του κουραμπιέ της Ανατολής, με βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι. Μόνο που εδώ το αλεύρι έχει baking powder και οι κρόκοι μπαίνουν στη ζύμη. Η ζύμη γίνεται μπαλάκια, τα οποία κυλούν στο ασπράδι και μετά στα κομμένα αμύγδαλα. Ψήνονται, φουσκώνουν και λυώνουν στο στόμα. Αχνίζονται και γίνονται χιονισμένα μπαλάκια. Πρώτα γεύεσαι την τραγανότητα του αμύγδαλου και μετά# την αφράτη ζύμη που μοσχοβολά βούτυρο.

“Ο κουραμπιές θέλει να μείνει, για να γίνει καλός. Η νόνα μου τους έφτιαχνε ένα μήνα πριν τους τρατάρει” είπε η Ελένη Τσιλιμπάρη και συμφώνησε και η Ντίνα Μπονέλου για τα Μπουλ ντε νεζ. “Και ξέρεις κορίτσι μου πως πρέπει να είναι ο κουραμπιές; αέρινος, να λυώνει στο στόμα και να μην σε μπουκώνει το αλεύρι. Ξέρεις πως το κάναμε; χτυπούσαμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχναμε αυτό το μίγμα σε μια λεκάνη που είχαμε το αλεύρι. Λίγο λίγο διπλώναμε, όσο έπαιρνε το βούτυρο. Όταν δεν κόλλαγε στα χέρια πια, σταματούσαμε”

Ξέρεις και τι άλλο έκαναν τότε που χάθηκε; Νουγκά! ένα γλυκό με αλεύρι, ζάχαρη, αυγά και ένα πιάτο αμύγδαλα ολόκληρα. Θυμάμαι να το ρίχνουν και να γεμίζει η ζύμη. Το έκοβαν μπακλαβαδωτά κομμάτια και ήταν μαστιχωτό. Ήταν λίγο σκούρο, ίσως να είχε κανέλα και γαρύφαλο μέσα. Πολύ νόστιμο! Δεν το έχω φάει από τότε ξανά. Που να βρούμε τώρα την συνταγή;…” Καταθέτω εδώ την μαρτυρία της Ελένης Τσιλιμπάρη κι εύχομαι να προσελκύσει την συνταγή.

Κουραμπιές σημαίνει μπισκότο και στο TasteFULL.gr έχουμε πολλές συνταγές για τα δικά μας brédele :

Boules de neige – o Κουραμπιές της Δύσης

Recipe by Ντίνα Μπονέλου
4.3 from 31 votes
Course: ΜπισκόταCuisine: ΚέρκυραDifficulty: Εύκολη
Servings

80

τμχ
Prep time

1

hour 

10

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

1

hour 

40

minutes

Τα Μπουλ ντε νεζ (boules de neige) δηλαδή τα μπισκότα χιονόμπαλες στα γαλλικά είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων στην Αλσατία.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

 • 500 γρ βούτυρο Κερκύρας σε θερμοκρασία δωματίου

 • 250 γρ ψιλή ζάχαρη κρυσταλλική

 • 3 κρόκους

 • 1 βανιλίνη

 • 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)

 • 3 ασπράδια για το περιτύλιγμα

 • 500 γρ αμύγδαλα, με τη φλούδα ή ξεφλουδισμένα

 • 200 γρ ζάχαρη άχνη

Μέθοδος

 • Προετοιμάζουμε τα υλικά
  Αλέθουμε τη ζάχαρη στο μούλτι είτε στο γουδί να γίνει ψιλή.
  Χωρίζουμε τα αυγά, σε κρόκους και ασπράδια. Βάζουμε τα ασπράδια σε βαθύ πιάτο. Χτυπάμε λίγο με το πηρούνι να γίνουν πιο υδαρή, όχι να ασπρίσουν.
  Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με τη βανιλίνη.
  Το βούτυρο θα πρέπει να είναι μαλακό ώστε να αφήνει λακούβα το πάτημα του δαχτύλου. Αφήστε το εκτός ψυγείου για 4-8 ώρες (ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου σας).
  Κόβουμε τα αμύγδαλα σε κομμάτια, είτε στο μουλτι διακοπτόμενα και λίγα λίγα, είτε στο γουδί. Για μένα το γουδί είναι καλύτερο. Σπάω πρώτα τα μισά και τα βάζω σε πιάτο βαθύ. Τα τελειώνω αυτά και σπάω όσα ακόμα χρειάζομαι. Ετσι αν μου περισσέψουν να μην έχουν λερωθεί με το ασπράδι.
  Παρότι τα άσπρα αμύγδαλα ταιριάζουν χρωματικά, τα αμύγδαλα με τη φλούδα είναι πιο νόστιμα.
 • Φτιάχνουμε τη ζύμη και τα μπουλ ντε νεζ
  Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει. Προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους στο μίγμα. Σε δόσεις προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να γίνει η ζύμη. Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι (μπορεί να περισσέψει 1 κούπα ανάλογα με το βούτυρο και το αφράτεμα που θα κάνουμε).
  Αν τυχόν η ζύμη έγινε σφικτή και θρυμματίζεται, λυώνουμε λίγο βούτυρο και το προσθέτουμε να γίνει απαλή. Ποτέ δεν έχεις σταθερό αποτέλεσμα με τα αλεύρια. Κάθε ένα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά ακόμα και στις διαφορετικές παρτίδες της ίδιας μάρκας.
  Πλάθουμε μικρά μπαλάκια 3εκ, χρησιμοποιώντας το δοσομετρικό κουτάλι της 1/2 κουταλιάς σούπας για να γίνουν ομοιόμορφα. Με το ένα χέρι ρίχνουμε το μπαλάκι στο ασπράδι, το κυλάμε να τυλιχθεί και το ρίχνουμε στο πιάτο με τα αμύγδαλα. Με το άλλο χέρι κυλάμε το μπαλάκι πάνω στα αμύγδαλα να κολλήσουν παντού. Βγάζουμε σε λαμαρίνα καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
 • Ψήνουμε
  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών Κελσίου μέχρι να ροδίσουν, περίπου 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν. Κοσκινίζουμε πάνω τους ζάχαρη άχνη.
  Τα βάζουμε σε όμορφη πιατέλα, σαν ένα πύργο από μικρές χιονόμπαλες.
  Θα πάρετε ένα μπουλ ντε νεζ;

Σημειώσεις

 • Στη Φλώρινα, η μητέρα της Μαίρης Χρυσικού Δημητριάδη κάνει τους κουραμπιέδες με μαρέγκα και καρύδι κάνοντας τα μπαλάκια, τυλίγοντας τα σε μαρέγκα και μετά σε τριμμένα καρύδια. Ακούγεται εξαιρετικό!
 • Αντί για αμύγδαλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυστίκια Αιγίνης ή φουντούκια.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow TasteFULL.gr on Facebook

6 Comments

 1. Εμη

  Eυχαριστώ πολύ για την συνταγή! Οπωσδήποτε θα τη δοκιμάσω…
  Θα ήθελα μερικές διευκρινήσεις. Μπορώ να χρησιμοποιήσω απλό αλεύρι με προσθήκη baking;
  Τα αμύγδαλα ωμά ή ψημένα;

  • Ναι μπορείτε να βάλετε μαλακό αλεύρι (αντί για όλες τις χρήσεις) με baking powder. H αναλογία είναι 1 κουταλιά γλυκού σε κάθε κούπα δοσομετρική. Τα αμύγδαλα θα ψηθούν 20 λεπτά στο φούρνο. Μπορείτε να τα βάλετε ωμά. Αν τα έχετε ξεφλουδίσει θα πρέπει να είναι στεγνά όχι υγρά.

 2. Μαιρη

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ το άρθρο σου, ακόμα μια φορά!
  Εντυπωσιαστηκα με την έρευνα που έκανες και πόσο όμορφα και γλαφυρά την παρουσιάζεις.
  ΜΠΡΑΒΟ καρδούλα μου, υπέροχη δουλειά και τιμή στους ανθρώπους που σε “τσίγκλησαν” 😘

 3. Ζωη

  Ευχαριστώ για τις πολυ ενδιαφερουσες πληροφοριες και την συνταγή! Ηθελα να ρωτησω εαν μπορω να χρησιμοποιησω ghee , απο οτο ξερω ειναι ( σαν) βουτυρο κλαριφιε αλλα εχω καποιες αμφιβολιες καθως νιωθω οτι το ghee εχει πολυ εντονη γευση.
  Ευχαριστώ εκ των προτερων για τον χρόνο σας.

  • Μπορείς να βάλεις κλαριφιέ βούτυρο αντί για νωπό στην συνταγή, όμως να γνωρίζεις πως το κάθε ένα έχει διαφορετική γεύση. Δοκίμασε λίγο ωμό και αν είναι απαλό σε γεύση προχώρα στην συνταγή.Θα πρότεινα να βάλεις βούτυρο Κερκύρας μια φορά για να έχεις μέτρο σύγκρισης. Καλές γιορτές!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*