HOME > Συνταγές > Φαγητά > Κρεατικά > Πουλερικά > Γλυκόξινο κοτόπουλο σε μαντεμένιο wok

Γλυκόξινο κοτόπουλο σε μαντεμένιο wok

5 from 2 votes

Διαβάσατε για το διαγωνισμό που τρέχει με τα Butlers και δίνει δώρο ένα μαντεμένιο wok με γυάλινο καπάκι, μπολάκια, πιάτα και πετσέτες;  Δείτε όλες τις πληροφορίες εδώ Μαντεμένιο wok απο τα Butlers-διαγωνισμός

Σας έχω εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και τα σημεία διαφοροποίησης όταν μαγειρεύετε σε μαντεμένιο wok. Με το καπάκι του γίνεται επιπλέον μια γάστρα για το φούρνο. Και είναι τόσο κομψό που έρχεται κατευθείαν στο τραπέζι.

Τι μαγείρεψα στο wok  – Γλυκόξινο κοτόπουλο & Τηγανητό ρύζι

Σε ένα μαντεμένιο wok μπορείτε να κάνετε κάθε τεχνική μαγειρέματος. Δεν είναι μόνο για σωτάρισμα. Μπορείτε να τηγανίσετε σε μπόλικο λάδι, να σιγοψήσετε, να βράσετε, να αχνίσετε. Να σας πω τι μαγείρεψα:

  • σωτάρισα σε δόσεις λωρίδες κοτόπουλο, βάζοντας στο κέντρο το άψητο κρέας, τραβώντας στο πλάϊ όσα κομμάτια είχαν γίνει. Αντί να τα βγάζω σε πιάτο.
  • έβαζα λίγο λάδι όσο να καλύπτει τον μικρό πάτο. Τα λαχανικά σωτάρονται με το ανακάτεμα και γίνονται τραγανά.
  • όταν ήθελα να ψήσω το φαγητό, σκέπασα το σκεύος με το καπάκι να συγκεντρώσει ατμό, όπως μια κατσαρόλα.
  • έκανα το καλύτερο τηγανητό ρύζι! Έβρασα το ρύζι στο wok και το άφησα να κρυώσει. Παρότι λένε site του εξωτερικού πως κολλάει το ρύζι καi συστήνουν να μην το κάνουμε, όσο κόλλησε στον πάτο καθάρισε πολύ εύκολα. Μετά, άπλωσα το κρύο ρύζι πάνω στο wok και το άφησα να στεγνώσει. Έγινε ένα ρύζι που έπεφτε σαν βροχή από το κουτάλι! Ο γιός μου το λάτρεψε.
  • έκανα τηγανητό αυγό για να βάλω στο ρύζι, ψήνοντας λιμνούλες αυγού, γυρνώντας από την άλλη με τα ξυλάκια και τραβώντας στα πλαϊνά, μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Το περίσσιο λάδι ξαναέπεφτε στη βάση! Το αυγό δεν κόλλησε. Όταν τελείωσα, σκούπισα το λάδι, έκοψα με τη σπάτουλα το αυγό σε μικρά κομματάκια και το αφησα να στεγνώσει, περιχύνοντας με σόγια και ξύδι ρυζιού.

Oι Κινέζοι δύο σκεύη χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους. Το wok και ένα ατμομάγειρα για να ετοιμάζουν το καθημερινό τους ρύζι. Φαγητά χρονοβόρα και σιγοψημένα δεν υπάρχουν στο καθημερινό μενού. 20 λεπτών προετοιμασίας είναι όλα τους τα γεύματα.

Το σχήμα του σκεύους και η ψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσει και διατηρεί, βοηθά να έχουμε έλεγχο στο βαθμό ψησίματος. Να ψήσουμε πιο σωστά το κοτόπουλο, να διατηρήσουμε πιο τραγανά τα λαχανικά. Κι αν τα θέλουμε πιο μαλακά τότε προσθέτουμε λίγο νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Γλυκόξινο κοτόπουλο σε μαντεμένιο wok

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Πουλερικά
Servings

2

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

15

minutes
Total time

20

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 500γρ κοτόπουλο φιλέτο σε λωρίδες ή χοιρινό ψαρονέφρι

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο (σε δόσεις)

  • 1 φέτα ταλαγάνι (τυρί που κρατάει στο ψήσιμο και δεν χάνεται)

  • 1 κόκκινη & 1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες

  • 1 μεγάλο καρότο σε μακρόστενα κομμάτια

  • 1 μεγάλο κομμάτι φρέσκιας πιπερόριζας σε μακρόστενα κομμάτια

  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα καρέ

  • 1 μικρή κονσέρβα, με κομμάτια ανανά σε φυσικό χυμό (όχι σε σιρόπι)

  • Για τη μαρινάδα
  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι

  • 1 κουταλιά σούπας πετιμέζι χαρουπιού

  • Για τη σάλτσα
  • 1 κούπα χυμό ανανά από την κονσέρβα (και νερό αν χρειαστεί)

  • 1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ

  • Προαιρετικά : 2 κουταλιές σούπας από όποια σάλτσα σας αρέσει (chilli sauce, ketchup, bbq etc)

  • Για το σερβίρισμα
  • φρέσκο κρεμμύδι σε διαγώνια κοπή

  • ψημένο σουσάμι και αμάρανθος

  • φρέσκος κόλιανδρος ή μαϊντανός

Μέθοδος

  • Μαρινάρισμα
    Ενώνουμε τα υλικά της μαρινάδας σε γουδί και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά, στο ψυγείο, σκεπασμένο.
  • Σωτάρισμα των καρπών
    Ζεσταίνουμε το wok σε μέτρια φωτιά, μέχρι να καίει όταν το πιάνουμε στο πάνω μέρος. Μόνο τότε, ξεκινάμε το μαγείρεμα.
    Σωτάρουμε το σουσάμι και τον αμάρανθο που θα χρειαστούμε για το σερβίρισμα, με στεγνό σωτάρισμα χωρίς λιπαρή ουσία, ανακατεύοντας. Ο αμάρανθος σκάει σαν ποπ κορν και έχει ελαφρά πικρή επίγευση, που μου αρέσει πολύ στην ισορροπία γεύσεων αυτού του πιάτου. Βγάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Με τη σειρά τα υλικά
    Βάζουμε λάδι, όσο να καλύψει τη βάση. Σωτάρουμε το κοτόπουλο για 10λεπτά να πάρει χρώμα, τραβώντας στην άκρη όσα έχουν ψηθεί περισσότερο από τα άλλα. Ανακατεύουμε με την ξύλινη σπάτουλα. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιάτο.
    Βάζουμε ελάχιστο λάδι και ψήνουμε τη φέτα από το ταλαγάνι από τις δύο μεριές. Βγάζουμε στο πιάτο και κόβουμε σε κομμάτια.
    Βάζουμε ελάχιστο λάδι και ψήνουμε τα λαχανικά. Πρώτα τα σκληρά, μετά τα μαλακά. Επομένως, πρώτα τα καρότα και την πιπερόριζα, μετά το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Περίπου 5 λεπτά όλα.
    Ξαναρίχνουμε όλα τα υλικά στο wok, προσθέτουμε τα κομμάτια ανανά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοψήνουμε για 5λεπτά.
  • Η σάλτσα
    Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό ανανά (προσθέτουμε αν θέλουμε σάλτσα έτοιμη) και περιχύνουμε το φαγητό. Ανακατεύουμε με την ξύλινη σπάτουλα να πάει παντού και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα για 3-4 λεπτά.
  • Το σερβίρισμα
    Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον αμάρανθο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και αν θέλετε, φρέσκο κόλιανδρο ή μαίντανό. Σερβίρουμε, όπως είναι στο τραπέζι, πάνω σε βάση, γιατί είναι ένα καυτό σκεύος.
    Όνειρο φαγάκι!

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*