Ξεκινώ τις συνταγές στο νέο TasteFULL, από ένα αγαπημένο προορισμό. Τη Μάνη. Δεν την αγαπώ για τα δικά μου προσωπικά βιώματα. Την αγαπώ γιατί αγαπώ ανθρώπους μανιάτες και τα δικά τους προσωπικά βιώματα είναι πολύ πιο πλούσια από τα δικά μου.
Η Σταυριανή Ζερβακάκου με έκανε να αγαπήσω την Πόλη. Μας έδειξε όσα αγαπά εκείνη τα 10 χρόνια που ζει και εργάζεται εκεί. Τα έχω μοιραστεί μαζί σας, σε όλα τα βίντεο της Πόλης, στα ταξίδια. Αυτό το καλοκαίρι με κάλεσε στον τόπο καταγωγής και το πατρικό της σπίτι. Κούνος, Μάνης, πάνω από το Γερολιμένα. Είχαμε να γιορτάσουμε τον γάμο της! Η ευρύτερη οικογένεια, Ζερβακιάνοι και Κριαλιάνοι, γέμισαν αυτές τις μέρες με γεύσεις χαράς, υποστήριξης, φροντίδας, ξενοιασιάς!
Με πήγαν αγκαζέ, λόγω σπασμένου ποδιού, στις αγαπημένες τους παραλίες και εστιατόρια. Στο Λιμένι φάγαμε με τη Σταυριανή, αυτή την καταπληκτική τσουχτή.
Η τσουχτή είναι μια μακαρονάδα με μυζήθρα ξερή, καβουρντισμένη σε βούτυρο και ένα αυγό τηγανητό πάνω της. Φτωχό φαγητό σε υλικά, πολύ δυναμωτικό και χορταστικό.
Η Μάνη, με την τσουχτή, φέρνει στην ελληνική κουζίνα, μια εξελιγμένη γευστικά χρήση των διαθέσιμων υλικών. Κλικ για tweet Αυθεντική τσουχτή – τα μακαρόνια της ΜάνηςΜην αγανακτείτε με το βούτυρο στο πιάτο. Να σκέφτεστε πως όλα είναι θέμα μέτρου στη ζωή. Κάθε φαγητό είναι πρόσληψη ενέργειας. Αν δεν την καταναλώσουμε με κατάλληλη δραστηριότητα, τότε αποθηκεύεται στο σώμα.
Η Μάνη, με την τσουχτή, φέρνει στην ελληνική κουζίνα, μια εξελιγμένη γευστικά χρήση των διαθέσιμων υλικών. Κλικ για tweet
Βάζει βούτυρο και όχι λάδι, γιατί το βούτυρο έχει άρωμα και γλύκα. Καβουρντίζει τη μυζήθρα, που είναι ένα άπαχο ξερό τυρί και αναδύει αρώματα έτσι. Βάζει μακαρόνια τρυφερά, σπιτικά ή χυλοπίτες ή μακαρόνια με τρύπα οπωσδήποτε. Τα σπαγγέτι δεν είναι κατάλληλα γι’ αυτό το πιάτο. Το αυγό, πάντα μελάτο, δίνει τη σάλτσα που χρειάζεται το πιάτο για μην δείχνει στεγνό.
Τα βασικά σημεία μιας αυθεντικής τσουχτής
- το μακαρόνι πρέπει να είναι τρυφερό. Ιδανικά να είναι ξερό σπιτικό ζυμαρικό, που είναι πιο απαλό όταν βράζει. Υπάρχουν πολλές μικρές βιοτεχνίες ζυμαρικών που παράγουν σπιτικά ζυμαρικά κατάλληλα γι’αυτό το πιάτο. Αν βάλουμε έτοιμα μακαρόνια της πρέσας, να διαλέξουμε οπωσδήποτε μακαρόνια με τρύπα, γιατί είναι πιο μαλακά από τα συμπαγή σπαγγέτι. Μακαρόνια Νο 2,3 ή 5.
- το τυρί είναι απαραίτητα μυζήθρα. Γιατί η μυζήθρα είναι στεγνή και άπαχη, γι’αυτό χρυσίζει στο βούτυρο και δεν λυώνει. Δεν χρειάζεται υπερβολική ποσότητα για να νοστιμίσει το πιάτο, δοκιμάστε τις δόσεις που προτείνω.
- το βούτυρο, που έβαζαν παλαιότερα, ήταν η γλίνα από την συντήρηση του χοιρινού παστού. Αργότερα χρησιμοποιούσαν φυτίνη, γιατί ήταν διαδεδομένη η χρήση της στην Ελλάδα. Κατσίκες είχαν λίγες στην Μάνη, κυρίως για να έχουν διαθέσιμο γάλα για την οικογένεια. Σας προτείνω να βάλετε κλαριφιέ βούτυρο για να χρυσίσετε την μυζήθρα και νωπό βούτυρο για να τηγανίσετε το αυγό. Διαβάστε τη διαφορά εδώ Βούτυρο.
- το μαύρο πιπέρι είναι βασικό συστατικό του πιάτου. Φρεσκοτριμμένο οπωσδήποτε. Προτείνω να το προσθέσετε στο τέλος του καβουρντίσματος του τυριού, να ζεσταθεί και να μυρωδίσει κι αυτό.
Γιατί την ονόμασαν τσουχτή;
Με την Σταυριανή υποθέταμε πως το τσούξιμο που κάνει το πιπέρι και το ψημένο τυρί με το βούτυρο έδωσαν το όνομα. Όμως μας απάντησε αναγνώστρια, πως, στην Λακωνία,“τσούζω” τα μακαρόνια σημαίνει τα περιχύνω με καυτό ελαιόλαδο για να νοστιμίσουν αλλά και για να μην κολλήσουν.