Θα σας το πω! Αυτός ο μπακλαβάς με έκανε πολύ περήφανη. Και πολύ χαρούμενη όση ώρα τον ετοίμαζα. Βγήκε τέλειος! Τα φύλλα ψημένα και χωρισμένα ένα-ένα, ρούφηξαν το σιρόπι και δεν κολυμπούσαν στο ταψί, όπως συνηθίζουν στους έτοιμους μπακλαβάδες.
Κομμένος σε τετράγωνα κομμάτια με χάρακα, 5Χ5εκ, κάθε κομμάτι στολισμένο με μισό φυστίκι, φουσκωτό – με ροδοψημένα αμύγδαλα και μόνο μια στρώση, στη μέση, με πράσινο φυστίκι Αιγίνης και ποτισμένο όσο χρειάζεται με λεμονάτο σιροπάκι, τόσο λεπτόρευστο για να μην σε ξελιγώνει και τόσο παχύρευστο για να γυαλίσει τα φυλλαράκια και να παραμείνουν τραγανιστά.
Ιδανικό γλυκό για γιορτές και τραπέζια. Κι έχει μια τελετουργία η παρασκευή του που σας επιτρέπει να κάνετε ευχές και γλυκές σκέψεις, τόσες όσα τα φύλλα του μπακλαβά σας. Έτσι έκανα κι εγώ. Κι έφτιαξα αυτόν το μπακλαβά για να γλυκάνω την καινούργια ζωή της κόρης μου στα Ιωάννινα, που ξεκινάει σήμερα.
Όσο απλό γλυκό κι αν φαίνεται ο μπακλαβάς, κρατάει καλά κρυμμένα τα μυστικά της επιτυχίας του. Αν εμπιστεύεστε τις συνταγές που σας δίνω, μην διστάσετε στιγμή. Ακολουθήστε τα βήματα και θα τον φτιάξετε και ξεκούραστα και με σίγουρη επιτυχία.
Πρώτο βήμα: Αναζητείστε τα υλικά σας
- Καλό φύλλο κρούστας : το καλό φύλλο φαίνεται με το μάτι -είναι μεταξωτό, εύκολο να το πιάσεις, δεν σκίζεται εύκολα γιατί δεν είναι στεγνό, αντιθέτως έχει μια ευχάριστη αίσθηση υγρασίας. Τα φύλλα κρούστας για γλυκά έχουν λίγη ζάχαρη στη ζύμη, που τα κάνει να χρυσίζουν περισσότερο στο ψήσιμο.
- Φρέσκοι ξηροί καρποί : ζητείστε σε κάβα φρέσκους ξηρούς καρπούς. Τον Οκτώβριο υπάρχουν στην αγορά φυστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα νέας σοδειάς. Τα καρύδια εμφανίζονται αργότερα, τον Νοέμβριο. Αν οι ξηροί καρποί που έχετε βρεί είναι αμφίβολης γεύσης, μην μπείτε στο κόπο να φτιάξετε μπακλαβά.
- Καλό βούτυρο : Βούτυρο αγελάδος ή βούτυρο τύπου Κερκύρας ή βούτυρο γάλακτος είναι οι αρχικές επιλογές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ελαιόλαδο, όπως συνηθίζουν στο νηστίσιμο μπακλαβά στο Μεσολόγγι.
Δεύτερο βήμα: Προετοιμαστείτε
- Βράστε για 5′ και ξεφλουδίστε τα αμύγδαλα. Στεγνώστε τα σε αερόθερμο φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου για όση ώρα χρειαστεί. Φροντίστε να παραμείνουν λευκά. Όταν τα πιάνετε στις χούφτες σας και τα αφήνετε να πέσουν στο ταψί αφήνουν ένα ξερό κούφιο ήχο και είναι ελαφριά. Κόψτε τα με το μαχαίρι του πολυμίξερ σε λεπτά κομμάτια ή κοπανίστε τα στο γουδί ή κόψτε τα με μαχαίρι σε ξύλο κοπής.
- Ξεφλουδίστε τα φυστίκια Αιγίνης και στεγνώστε τα στο φούρνο -μαζί με τα αμύγδαλα – για 30′ μόνο. Κόψτε τα επίσης σε λεπτά κομμάτια.
- Καθαρίστε το βούτυρο αγελάδος από τα στέρεα υπολείμματα γάλακτος : βάλτε το, σε κατσαρολάκι, να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Θα δημιουργηθεί άσπρος αφρός στην επιφάνεια και υπόλευκο κατακάθι στον πάτο. Αφαιρέστε τον αφρό προσεκτικά, με κουτάλι. Αδειάστε πολύ ήρεμα το καθαρό διαυγές κίτρινο βούτυρο σε ένα μπολ, προσέχοντας να μην παρασυρθεί μέρος από το κατακάθι. Αν χρειαστεί αφαιρέστε με κουτάλι. Αυτό είναι βασικό στάδιο, αν θέλετε ο μπακλαβάς να αποκτήσει ωραία εμφάνιση, δηλ. ομοιόμορφα ροδοψημένα φύλλα. Αν χρησιμοποιήσετε το βούτυρο όπως είναι, όπου το φύλλο αλειφθεί με τα γαλακτώδη περιεχόμενα θα ψηθεί πιο γρήγορα και θα κάνει καφέ κηλίδες.