Τα palmier (παλμιέ), στην συνηθισμένη τους εκδοχή μόνο με ζάχαρη, είναι τα πιο γρήγορα μπισκότα που μπορείτε να ετοιμάσετε για ένα ξαφνικό κέρασμα φίλης ή των παιδιών σας. Γίνονται απλά με έτοιμο φύλλο σφολιάτας.
Ζωή γεμάτη γεύση!
Στο σπίτι μας, τα σερβίριζα με χτυπημένη άγλυκη κρέμα γάλακτος και μαρμελάδα φράουλα και ένα βαρετό χειμωνιάτικο απόγευμα αποκτούσε ξαφνικά χρώμα, γεύση και χαμόγελο γιατί κάτι τόσο ενδιαφέρον διέκοπτε το διάβασμα.
Μπορείτε να σερβίρετε αλμυρά palmier σαν welcome appetizer, ένα ορεκτικό για να τσιμπολογούν πριν το γεύμα ή σε πάρτι, παρέα με τους ξηρούς καρπούς. Τα γλυκά παλμιέ είναι για απογευματινή “γιορτή” ή για κυριακάτικο πρωϊνό ή brunch.
Πολλές παραλλαγές παλμιέ
Αν αφήσετε ελεύθερη τη φαντασία σας θα βρείτε ατελείωτες παραλλαγές τόσο σε γλυκές εκδοχές όσο και σε αλμυρές.
Να δούμε γλυκές εκδοχές:
- με ζάχαρη (όποιου είδους) και κανέλα
- με μαρμελάδα, όποια γεύση
- με ψιλοκομμένα καρύδια και μέλι
- με μέλι και ταχίνι
- με μέλι και καβουρντισμένο σουσάμι
- με μέλι, καβουρντισμένα κουκουνάρια, σταφίδες και ξύσμα λεμονιού
Να δούμε αλμυρές εκδοχές:
- με τριμμένη παρμεζάνα, ξύσμα λεμονιού, φρέσκο δενδρολίβανο, φρεσκοσπασμένο μαύρο πιπέρι (φωτογραφία)
- με πέστο βασιλικού
- με ταπενάντ (μίγμα ελιάς, κάπαρης, αντζούγιας, λαδιού ενίοτε και με λιαστή τομάτα, σκόρδο ή λεμόνι), τριμμένη γραβιέρα και ρίγανη
- με έτοιμη μουστάρδα με κόκκους ενωμένη με λίγο μέλι και λεπτές φέτες ζαμπόν ή πάριζας
- με μαρμελάδα κρεμμυδιού, καπνιστό τυρί και φρέσκια ματζουράνα
- με όποιο τσάτνι έχετε
Η καλή σφολιάτα θέλει βούτυρο
Όσο απλή είναι η πρώτη ύλη, ένα φύλλο σφολιάτας, τόσο δυσεύρετη στην Ελλάδα είναι μια καλή σφολιάτα. Καμία από τις σφολιάτες που αγοράζω στο σούπερ μάρκετ δεν είναι καλή. Όταν την ψήσεις φαίνεται η καλή σφολιάτα. Στην όψη, τα φυλλαράκια της ξεχωρίζουν και στη γεύση είναι καθαρή στον ουρανίσκο. Αυτό γίνεται μόνο αν έχουν χρησιμοποιήσει βούτυρο για το φτιάξιμο του φύλλου κι αυτό είναι σπάνιο πια. Χρησιμοποιούνται φυτικά λίπη, τα οποία μπουκώνουν το φύλλο στο ψήσιμο και είναι αδιάφορα στη γεύση.
H σφολιάτα ψήνεται καλά όταν είναι πολύ παγωμένη σε πολύ ζεστό φούρνο Κλικ για tweetΟ Στέλιος Παρλιάρος πουλάει σφολιάτα που νομίζω την εισάγει μόνος του, ίσως γιατί έχει δει το πρόβλημα στην αγορά. Δεν την έχω δοκιμάσει, αλλά ξέρω πως η επόμενη μου κίνηση -αν δεν θέλω να αγανακτήσω ξανά με μια χάλια σφολιάτα που μου χαλάει τη συνταγή – είναι ή να πάω στο Κολωνάκι ή να σηκώσω μανίκια και να φτιάξω μόνη μου.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης


