HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ζύμες > Palmier μπισκότα σφολιάτας – γλυκά ή αλμυρά
παλμιέ

Palmier μπισκότα σφολιάτας – γλυκά ή αλμυρά

Τα palmier (παλμιέ), στην συνηθισμένη τους εκδοχή μόνο με ζάχαρη, είναι τα πιο γρήγορα μπισκότα που μπορείτε να ετοιμάσετε για ένα ξαφνικό κέρασμα φίλης ή των παιδιών σας. Γίνονται απλά με έτοιμο φύλλο σφολιάτας.

Ζωή γεμάτη γεύση!

Στο σπίτι μας, τα σερβίριζα με χτυπημένη άγλυκη κρέμα γάλακτος και μαρμελάδα φράουλα και ένα βαρετό χειμωνιάτικο απόγευμα αποκτούσε ξαφνικά χρώμα, γεύση και χαμόγελο γιατί κάτι τόσο ενδιαφέρον διέκοπτε το διάβασμα.

Μπορείτε να σερβίρετε αλμυρά palmier σαν welcome appetizer, ένα ορεκτικό για να τσιμπολογούν πριν το γεύμα ή σε πάρτι, παρέα με τους ξηρούς καρπούς. Τα γλυκά παλμιέ είναι για απογευματινή “γιορτή” ή για κυριακάτικο πρωϊνό ή brunch.

Πολλές παραλλαγές παλμιέ

Αν αφήσετε ελεύθερη τη φαντασία σας θα βρείτε ατελείωτες παραλλαγές τόσο σε γλυκές εκδοχές όσο και σε αλμυρές.

Να δούμε γλυκές εκδοχές:

  • με ζάχαρη (όποιου είδους) και κανέλα
  • με μαρμελάδα, όποια γεύση
  • με ψιλοκομμένα καρύδια και μέλι
  • με μέλι και ταχίνι
  • με μέλι και καβουρντισμένο σουσάμι
  • με μέλι, καβουρντισμένα κουκουνάρια, σταφίδες και ξύσμα λεμονιού

Να δούμε αλμυρές εκδοχές:

  • με τριμμένη παρμεζάνα, ξύσμα λεμονιού, φρέσκο δενδρολίβανο, φρεσκοσπασμένο μαύρο πιπέρι (φωτογραφία)
  • με πέστο βασιλικού
  • με ταπενάντ (μίγμα ελιάς, κάπαρης, αντζούγιας, λαδιού ενίοτε και με λιαστή τομάτα, σκόρδο ή λεμόνι), τριμμένη γραβιέρα και ρίγανη
  • με έτοιμη μουστάρδα με κόκκους ενωμένη με λίγο μέλι και λεπτές φέτες ζαμπόν ή πάριζας
  • με μαρμελάδα κρεμμυδιού, καπνιστό τυρί και φρέσκια ματζουράνα
  • με όποιο τσάτνι έχετε

Η καλή σφολιάτα θέλει βούτυρο

Όσο απλή είναι η πρώτη ύλη, ένα φύλλο σφολιάτας, τόσο δυσεύρετη στην Ελλάδα είναι μια καλή σφολιάτα. Καμία από τις σφολιάτες που αγοράζω στο σούπερ μάρκετ δεν είναι καλή. Όταν την ψήσεις φαίνεται η καλή σφολιάτα. Στην όψη, τα φυλλαράκια της ξεχωρίζουν και στη γεύση είναι καθαρή στον ουρανίσκο. Αυτό γίνεται μόνο αν έχουν χρησιμοποιήσει βούτυρο για το φτιάξιμο του φύλλου κι αυτό είναι σπάνιο πια. Χρησιμοποιούνται φυτικά λίπη, τα οποία μπουκώνουν το φύλλο στο ψήσιμο και είναι αδιάφορα στη γεύση.

H σφολιάτα ψήνεται καλά όταν είναι πολύ παγωμένη σε πολύ ζεστό φούρνο Κλικ για tweet

Ο Στέλιος Παρλιάρος πουλάει σφολιάτα που νομίζω την εισάγει μόνος του, ίσως γιατί έχει δει το πρόβλημα στην αγορά. Δεν την έχω δοκιμάσει, αλλά ξέρω πως η επόμενη μου κίνηση -αν δεν θέλω να αγανακτήσω ξανά με μια χάλια σφολιάτα που μου χαλάει τη συνταγή – είναι ή να πάω στο Κολωνάκι ή να σηκώσω μανίκια και να φτιάξω μόνη μου.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Palmier μπισκότα σφολιάτας – γλυκά ή αλμυρά

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Ζύμες
Servings

30

servings
Prep time

40

minutes
Cooking time

20

minutes
Total time

1

hour 
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας

  • ζάχαρη

  • κανέλα

Μέθοδος

  • Απλώνετε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο, με την πλατιά του πλευρά προς εσάς. Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με ζάχαρη και κανέλα.

    Α. Πιο μεγάλα σε διάμετρο
    Διπλώνετε τις δυο πλατιές πλευρές προς τη μέση ώστε οι άκρες να εφάπτονται. Πασπαλίστε ξανά με ζάχαρη – κανέλα. Ξαναδιπλώνετε τις δυο πλατειές πλευρές προς τη μέση ώστε οι άκρες να εφάπτονται. Πασπαλίστε ξανά με ζάχαρη – κανέλα. Διπλώνετε στη μέση και έχετε πια ένα μακρόστενο κορμό ζύμης. Πασπαλίστε με ζάχαρη.

    Β. Πιο μικρά σε διάμετρο
    Κόβετε το φύλλο κατα μήκος στη μέση (ακολουθήστε τις οδηγίες για το πρώτο μισό φύλλο και μετά για το δεύτερο). Διπλώνετε τις πλατειές πλευρές προς τη μέση. Πασπαλίστε με ζάχαρη – κανέλλα. Διπλώνετε στη μέση και έχετε πια ένα μακρόστενο κορμό ζύμης. Πασπαλίστε με ζάχαρη.

    Διπλώστε τα ρολά στη ζελατίνα και βάλτε στο ψυγείο για 30λεπτά.
  • Κόβετε σε φετούλες, πάχους 1 δαχτύλου, και τις βάζετε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Πιέστε τις να πλατύνουν λίγο.
  • Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών για 15 περίπου λεπτά και γυρίστε από την άλλη τα παλμιέ για άλλα 5 περίπου λεπτά.
    Για τα μικρότερα μειώστε το χρόνο.
    Μόλις πάρουν ξανθό χρώμα από την πάνω πλευρά, τα γυρίζετε με λαβίδα από την άλλη. Προσοχή. Η ζάχαρη έχει γίνει καραμέλα και καίει.

    Γίνονται τραγανά σαν κρυστάλινα.
    Αφήστε να κρυώσουν σε σχάρα.

    Φυλάξτε τα μακριά από υγρασία.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*