Τα σπαράγγια με τηγανητό αυγό είναι ένα απλό, γρήγορο και χορταστικό πιάτο. Επανέρχομαι στα σπαράγγια, όσο η άνοιξη ζητάει ακόμα αποτοξίνωση του σώματος (έχουν προηγηθεί οι αγκινάρες) και όσο η τιμή τους είναι χαμηλή λόγω της αυξημένης παραγωγής.
Συνήθως πωλούνται 9€ /κιλό (τα πράσινα) ενώ τώρα έχουν 5€/κιλό.
Τα σπαράγγια
Όταν αγοράζετε σπαράγγια, προσέξτε να είναι λεία η επιφάνειά τους (όχι ρυτιδιασμένη) και ελέγξτε το κομμένο μέρος τους που είναι μέσα σε χαρτόνι να είναι όσο πιο φρέσκο γίνεται. Όταν είναι πολυκαιρισμένα, το κάτω μέρος πιάνει μούχλα. Όταν τα φέρετε σπίτι, καταναλώστε τα άμεσα.
Βάλτε όσα τυχόν περισσέψουν σε ένα ποτήρι με λίγο νερό, όρθια, σαν λουλουδάκια, στο ψυγείο και καταναλώστε τα μέσα σε 4 μέρες. Έχουν ανάγκη από υγρασία για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και αν αφήσετε κάποιο για μέρες στο νερό θα το δείτε να “ανθίζει” στην κορυφή του.
Είναι τόσο εξαιρετική λιχουδιά και δίνει τόσο ξεχωριστή γεύση άνοιξης που δεν νομίζω ότι θα προλάβετε να κάνετε το πείραμα.
Μπορείτε να κάνετε τα σπαράγγια βραστά ή ψητά, στο φούρνο ή το γκριλ. Με βούτυρο ή μια sauce hollandaise. Με παρθένο λάδι ελιάς και λεμόνι. Με προσούτο και κατσικίσιο τυρί. Σε τάρτα, σε ομελέτα, σε πίτσα, σε σαντουϊτς, σε σαλάτα.
Χρησιμοποιείστε το κομμάτι του βλαστού που είναι τρυφερό. Θα το καταλάβετε αν ξεκινώντας από το κάτω μέρος δοκιμάζετε σε ποιο ύψος σπάει. Τα ινώδη κομμάτια στο κάτω μέρος ξεφλουδίστε τα και χρησιμοποιείστε τα σε μια σούπα λαχανικών.
Για μένα η εύκολη λύση είναι να τα σερβίρω τα σπαράγγια με αυγό τηγανητό και μια φέτα bacon. Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χορταίνουν. Σαν να τρώτε την πρωτεϊνη με μια σαλάτα!
Απλό, γρήγορο, χορταστικό και πεντανόστιμο.