Γρανίτα – η βασική συνταγή
Η γρανίτα είναι το light υποκατάστατο του παγωτού, ικανή να ικανοποιήσει τη λαχτάρα μας για παγωμένο γλυκό, χωρίς να δώσει τις θερμίδες των λιπαρών. Αφράτη, φρουτώδης, αρωματική, χρωματιστή, παγωμένη. Ξεδιψά και γλυκαίνει ταυτόχρονα.
H γρανίτα κατάγεται από τη Σικελία και είναι ένα μισο-παγωμένο ποτό που πίνεται με καλαμάκι, αν και συνηθίζεται να τρώγεται και με κουτάλι. Η υφή του είναι σαν λεπτοσπασμένος πάγος.
Αν την ετοιμάσετε σε παγωτομηχανή θα έχετε πιο βελούδινη υφή από το να παγώσετε το μίγμα απλώς στην κατάψυξη.
Η συνταγή που σας δίνω ισχύει για όποια γρανίτα θέλετε να φτιάξετε. Είτε φτιάχνεται από πολτό φρούτου είτε από χυμό. Μπορείτε, επίσης, να παγώσετε τη γρανίτα σε παγοκύστες κάνοντας παγάκια γρανίτας. Θρυμματίστε τα και απολαύστε τα σκέτα, με σόδα ή με το αγαπημένο σας ποτό.
Οι επιλογές είναι ατελείωτες, όσα τα υλικά που είναι σε αφθονία γύρω μας και οι επιταγές της γεύσης μας. Δείτε περισσότερες συνταγές για γρανίτα. Καλό και δροσερό καλοκαίρι!
Γρανίτα φράουλα και φρέσκο λικέρ φράουλας
Γρανίτα λεμόνι με βότκα και λιμοντσέλο
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης
Υλικά
- 2 κούπες πολτός ή χυμός φρούτου
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
Μέθοδος εκτέλεσης
Πολτοποιείστε στο μπλέντερ ή στίψτε τα φρούτα. Μετρήστε 2 κούπες από τον πολτό ή το χυμό του φρούτου.
Ετοιμάστε σιρόπι με 1 κούπα ζάχαρη και 1 κούπα νερό (θα γίνει 1 και 1/2 κούπα σιρόπι). Αφήστε το να κρυώσει και προσθέστε το στο φρούτο. Ανακατέψτε καλά, βάλτε το σε μεταλλικό σκεύος στην κατάψυξη.
Σε 6 περίπου ώρες θα έχει παγώσει γύρω γύρω και στη μέση η γρανίτα θα είναι πιο μαλακή. Με πηρούνι, τρυπήστε και ανακατέψτε την. Αφήστε την άλλες 4 ώρες στην κατάψυξη πριν την σερβίρετε.
Αν θέλετε την χτυπάτε στο μπλέντερ για να γίνει πιο αφράτη.
Άλλες συνταγές με λεμόνια, πορτοκάλια