HOME > Ιστορίες > Food Blogging > 1st GR food blogger Camp – the sweet aftertaste
1st GR food blogger Camp, 2015

1st GR food blogger Camp – the sweet aftertaste

Όσο περισσότερο φροντίζω τα Greek food blogs, τόσο λιγότερο φροντίζω το TasteFULL, το έχετε καταλάβει. Μην απογοητεύεστε, όμως. Η πίστη πάντα ανταμοίβεται. Σας ετοιμάζω τα καλύτερα. Κι έχω θησαυρό συνταγών στο συρτάρι μου. Χρόνο αρκετό για όλα δεν έχω.

Το 1ο GR food blogger Camp έγινε πριν 10 ημέρες και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Πιστεύω πως η δική μου ανάρτηση θα είναι η τελευταία, μεταξύ των bloggers που ανέβασαν υλικό. Όμως αυτές οι μέρες, είχαν ακόμα δουλειά αξιολόγησης, συγκέντρωσης πληροφοριών και θεμάτων που πρέπει να προσεχθούν και πολλή συγκίνηση, γιατί διαβάζοντας κάθε νέα ανάρτηση, έβλεπα πόσο πολύ δεμένοι είμαστε, οι food bloggers, με αυτό που κάνουμε που ξεπερνάμε κάθε έννοια ανταγωνισμού για να δώσουμε χέρι καρδιάς σε όλους τους συναδέλφους αυτής της μπλογκογειτονιάς.

Νομίζω πως αυτό γίνεται γιατί ασχολούμαστε με το φαγητό. Βασικό κίνητρο της δουλειάς μας είναι να προσφέρουμε και να μοιραζόμαστε το φαγητό που ετοιμάζουμε, κοιτώντας τον άλλο στα μάτια όσο δοκιμάζει, με αγωνία να δούμε σημάδια πως του αρέσει. Επίσης, κανείς από τους bloggers δεν θεωρεί πως είναι ο Θεός, επομένως συνεχίζει με λαχτάρα να ψάχνει και να ακούει, για να γίνει καλύτερος. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, νομίζω πως μας κάνουν ανοικτούς και πρόθυμα δεκτικούς.

Γράφω αυτό το άρθρο στη λίμνη των Ιωαννίνων, σε ένα σύντομο διάλειμμα, προσπαθώντας να πάρω αποστάσεις για να δω καλύτερα τα πράγματα. Έχει τέλειο φθινοπωρινό καιρό, ήλιο και λίγη ψύχρα. Έρχεται χειμώνας κι εγώ έχω χάσει προ καιρού την αίσθηση του χρόνου και των εποχών. Για κάποιο λόγο, που δεν κατανοώ αλλά αποδέχομαι, το σύμπαν έχει διαλέξει για μένα μια πορεία, σαν τραινάκι roller coaster.

Όλα γίνονται πολύ γρήγορα, το ένα βήμα οδηγεί στο άλλο, άγνωστοι άνθρωποι έρχονται και βοηθούν τις εξελίξεις, γνωστοί άνθρωποι πιστεύουν και στηρίζουν. Κι εγώ πρέπει να είμαι συγκεντρωμένη, να φροντίζω το όφελος όλων, να κάνω τις κινήσεις γρήγορα και σταθερά. Κι όσο πιο καλά το κάνω, τόσο περισσότερο εμφανίζεται ένα πιο μεγάλο επόμενο βήμα.

Tο μυαλό μου είναι γεμάτο σκέψεις, ιδές και προβληματισμούς για το κοινό καλό των food bloggers μαζί με το δικό μου. Σαν να είμαι ταυτόχρονα, ο πελάτης που βάζει τα ζητούμενα και ο διαφημιστής που κάνει προτάσεις. Και αντί να βρω μια δουλειά που θα πληρώνει τις πιστωτικές κάρτες μου, συνεχίζω με μεγάλη πίστη να μένω σταθερή σ’αυτή τη πορεία, πιστεύοντας πως έτσι πρέπει να γίνει. Για μένα και για όλους. Εύχομαι σε μερικά χρόνια να διαβάζω αυτές τις γραμμές και να έχω αισθανθεί δικαιωμένη. Μακάρι!

Να σας πω τη δική μου ανάγνωση των γεγονότων για το 1o GR food blogger Camp;

 • Ηταν μια μέρα που ξεχείλιζε από ενέργεια και λαχτάρα να επικοινωνήσεις και να μοιραστείς, αγκαλιές, κεράσματα, γνώσεις, φωτογραφίες, με bloggers, αναγνώστες και ειδικούς.
 • Ήταν μια μέρα που ένωσε, για πρώτη φορά, την κοινότητα των food bloggers και παρουσίασε πόσο ενωμένος είναι ο κόσμος του διαδικτύου. Αθήνα, Κρήτη, Ρόδος, Καναδάς, Φιλαδέλφια, 120 άτομα στην αίθουσα και πάνω από 300 στη ζωντανή αναμετάδοση του livestreaming ήρθαν κοντά και επικοινώνησαν, μέσω της τεχνολογίας.
 • Ήταν μια μέρα που τίμησαν την κοινότητά μας, οι επαγγελματίες – chefs, παρουσιαστές, γευσιγνώστες, φωτογράφοι, δικηγόροι – πρόθυμοι να δώσουν το χρόνο και να μοιραστούν τις γνώσεις τους, μαζί μας. Ντίνα, Αλέξανδρε, Παναγιώτη, Ευτύχη σας ευχαριστούμε πολύ που μας εμπιστευτήκατε και δέσατε το όνομά σας σε μια διοργάνωση χωρίς προηγούμενο ιστορικό, χωρίς εγγυήσεις, παρά μόνο εμάς και το όραμά μας. Αλέξανδρε, σ’ευχαριστούμε για τα εξαιρετικά κρασιά Χατζηβαρύτη που μας πρότεινες και το εξαιρετικό catering De Gustibus. Βασίλη, σ’ευχαριστούμε που παρά την υπηρεσία της θητείας σου ήσουν συνεπής στην παρουσία σου και στην παρουσίασή σου.
 • Ήταν μια διοργάνωση επίσημη, σε καταπληκτικό χώρο, η οποία ήθελε με δόξα και τιμή να παρουσιάσει τους food bloggers στην αγορά και το κατάφερε. Οι χορηγοί που πίστεψαν στη δύναμη των food bloggers, έκαναν δυνατή τέτοια διοργάνωση. Αυτό που τους είπαμε ήταν, πως οι food bloggers έχουν γνώσεις και άποψη για το σπιτικό μαγείρεμα και έχουν κοινό που τους παρακολουθεί, όπως ένα περιοδκό έχει τους αναγνώστες του. Έχουν γνώμη, την οποία εκφράζουν με σοβαρότητα και αυθεντικότητα και η οποία θα πρέπει να ακούγεται από τις εταιρείες που σχεδιάζουν προϊόντα φαγητού.
 • Το ΒΗΜΑ Gourmet, ο ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ και η Νταϊνα Κόχυλα, από τα NEA ήταν εκεί, πήραν υλικό και θα γράψουν για μας. Και ξέρουν πως υπάρχουμε πια. Ήταν πολύ όμορφη εικόνα στο lunch break, να βλέπω δημοσιογράφους με τα κασετοφωνάκια τους να παίρνουν συνέντευξη από τους food bloggers και φωτογράφους να μας συγκεντρώνουν για ομαδικές φωτογραφίες.
 • Αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί πρόβαλαν το μήνυμά μας και μας έδωσαν βήμα για συνέντευξη: Λάμψη,  ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ, Athens News, Δίεση. Το Taste Advisor και το μαγικό ραβδάκι της Popi Wallick άνοιξαν τις πόρτες! Η Ελευθεροτυπία έγραψε για μας και το Αθηνόραμα μας έδωσε ολόκληρη σελίδα στο Umami για να καλωσορίσει την κοινότητα μας. Σας ευχαριστούμε όλους!
 • Ο Διονύσης Σαββόπουλος, μας έδωσε άδεια να χρησιμοποιήσουμε το τραγούδι του “Σου μιλώ και κοκκινίζεις” στο βίντεο παρουσίασης των greek food blogs και ήρθε στο Camp, μαζί με την Άσπα του, ακριβώς την ώρα που έπαιξε το βίντεο και μπόρεσα να τους ευχαριστήσω, ελπίζω με σωστή άρθρωση και σύνταξη. Μου πήρε μισή ώρα να ξεκοκκινίσουν τα μάγουλά μου!
 • Ένιωσα περήφανη μπαίνοντας στο αμφιθέατρο, βλέποντας στα banners να “ζωντανεύει” ο μπλογκομάγειρας μας υποστηριζόμενος από τόσο μεγάλες μάρκες.
 • Ένιωσα συγκίνηση βλέποντας έναν έναν τους food bloggers να παρουσιάζουν τον εαυτό τους, ξεπερνώντας το τρέμουλο στη φωνή. Έβλεπα τη σπίθα στα μάτια τους και ήμουν περήφανη γι’αυτούς, σαν να έβλεπα τα παιδιά μου.
 • Εντυπωσιάστηκα με το πόσο εύκολα οργανώθηκε και υλοποιήθηκε το food styling & plating session. Η Ντίνα Νικολάου και ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, παρά το φορτωμένο πρόγραμμά τους, ήταν τόσο προσιτοί, συνεπείς και εύκολοι στη συνεννόηση. Όλες οι επικοινωνίες ήταν απλές, ήρεμες, επικεντρωμένες στο τελικό στόχο. Κι όλες οι αποφάσεις προσαρμοζόντουσαν στα δεδομένα της στιγμής.
 • Εντυπωσιάστηκα από την αμεσότητα και το επικοινωνιακό χάρισμα του φωτογράφου φαγητού Παναγιώτη Μπελτζινίτη. Το workshop που έγινε στην είσοδο του Ιδρύματος Μ.Κακογιάννη ήταν από τα πιο ζωντανά και ενθουσιώδη που έχω δει!
 • Εντυπωσιάστηκα από τη θετική ενέργεια του Ευτύχη Μπλέτσα! Είναι ο πιο συνειδητά θετικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Όσο καιρό κράτησε η διοργάνωση του Camp, τα μηνύματά του ήταν γεμάτα αισιοδοξία, πίστη και ενθουσιασμό πως θα όλα θα πάνε τέλεια! Με εμψύχωνε συνεχώς. Πιστεύω πως τις συμβουλές του για τη Μαγειρική στο γυαλί θα τις χρειαστούμε σύντομα πολλές από εμάς!
 • Οι γνώσεις του Αλέξανδρου Σακκά για το κρασί παραμένουν σταθερή αξία. Δοκιμάζοντας τα κρασιά – χορηγία από το κτήμα Χατζηβαρύτη, το ΟΠΑΠ Γουμένισσα και το Sauvignon Blanc Ασύρτικο, ένιωσα χαρούμενη που εμπιστευτήκαμε την επιλογή του.
 • Οι γνώσεις του δικηγόρου, Βασίλη Σωτηρόπουλου, έβαλαν σε τάξη όσα πρέπει να ξέρουμε και όσα πρέπει να κάνουμε για να προστατεύουμε και να σεβόμαστε τα πνευματικά δικαιώματα υλικού δικού μας και ξένου.
 • Χαρούμενη ένιωσα, επίσης, γιατί με τη χορηγία του μεσημεριανού  φαγητού από την εταιρεία De Gustibus, γευτήκαμε εξαιρετικές λιχουδιές και ξαναθυμήθηκα πως όταν ψάχνω υλικά delicatessen ευρωπαϊκής προέλευσης, με μια παραγγελία στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα τα έχω στο σπίτι μου. Και το κόστος, ειδικά για σπέσιαλ ξύδια και λάδια από καρπούς, που έψαξα ήταν εξαιρετικά προσιτές.
 • Χαρούμενη ένοιωσα, επίσης, με τα δώρα που είχαν συγκεντρωθεί για να κληρωθούν στους συμμετέχοντες στο τέλος του Camp. Βιβλία έδωσαν οι ομιλητές μας, η Ντίνα, ο Αλέξανδρος, ο Ευτύχης αλλά και η Μαρία Λόη, η Μυρσίνη Λαμπράκη, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η Βίκυ Σμυρλή, η Fissler για τη χύτρα ταχύτητος, αλλά και οι bloggers που έχουν εκδώσει δικά τους βιβλία, η Μικρή Κουζίνα, τα Μανιτάρια, η Στέλλα Σπανού. Από τα πιο περιζήτητα δώρα, η συμμετοχή ενός food blogger σε live φωτογράφιση του Παν.Μπελτζινίτη. Ένα δώρο που ξεχάσαμε να κληρώσουμε και θα γίνει στις επόμενες ημέρες είναι η συμμετοχή ενός food blogger σε ένα σεμινάριο του Αλέξανδρου Παπανδρέου. Στην κλήρωση μοιράστηκαν και προϊόντα delicatessen από τη De Gustibus, και κρασιά Χατζηβαρύτη και τα ανάποδα γλαστράκια της Vita Verde. Στους food bloggers μοιράστηκαν μαχαιράκια προετοιμασίας φαγητού από το Cook Shop και βιολογικοί κύβοι από την KNORR.
 • Προσέξατε τους υπέροχους πάγκους κουζίνας /islands, που είχαν στηθεί στην είσοδο του κτιρίου και στο κέντρο της σκηνής; οι εξαιρετικοί  συνεργάτες της Aldaplus έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να στηθούν και να ξεστηθούν όσο πιο γρήγορα γινόταν. Τέλεια ιδέα να έχουμε πάγκο κουζίνας, αντί για απλό τραπέζι, στην συνάντηση των μπλογκομάγειρων!
 • Η πιο δημιουργική πρόταση στην κοινότητά μας έγινε από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου, να εκδόσουμε ένα βιβλίο όλοι οι food bloggers του 1ου Camp, με φωτογράφιση Παν. Μπελτζινίτη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός!
 • Η πιο γαστρονομική πρόταση έγινε από τη Δήμητρα Βέργου να επισκεφτούμε τα Γρεβενά για να μαζέψουμε μανιτάρια στο δάσος και καταγράφηκε στα μυαλά όλων!
 • Η πιο άμεση ανταπόκριση εθελοντή ήταν της Ξανθής Μπαξεβάνη, πείθοντας τον Θάνο, τον άντρα της να αναλάβουν την βιντεοσκόπηση των παρουσιάσεων. Σας ευχαριστούμε πολύ και τους δύο!
 • Όλοι έφυγαν χαρούμενοι και γεμάτοι δώρα, γεύσεις, γνώσεις, συγκινήσεις, με ευχή να ξαναβρεθούμε νωρίτερα από “του χρόνου”. Εμείς τρέξαμε να ξεστήσουμε, να πακετάρουμε για να παραδώσουμε την αίθουσα άμεσα, γιατί σε 2 ώρες είχε άλλη εκδήλωση στον ίδιο χώρο!
 • Οι συνεργάτες του Ιδρύματος Μ.Κακογιάννη μας βοήθησαν, παρά τις αντιξοότητες, να προετοιμάσουμε και να υλοποιήσουμε όσα είχαμε προγραμματίσει, μένοντας δίπλα μας όλη την ώρα και δίνοντας δημιουργικές λύσεις άμεσα, σε όποιο θέμα προέκυπτε. Στέλλα, Γρηγόρη, Σταύρο, Σαράντη, Δημήτρη και όλοι όσοι δουλέψατε για μας, σας ευχαριστούμε πολύ!
 • Τα παιδιά μου ήρθαν, χωρίς να το ζητήσω, για να βοηθήσουν, ακόμα και η Άννα, που σπουδάζει στα Γιάννενα. Σαν ασπίδα προστασίας και υποστήριξης της μαμάς τους. Και η αδελφή μου ήταν εκεί, για να προλαβαίνει κάθε κακοτοπιά στο registration desk και να με ενημερώνει με μηνύματα για να μην ξεχνιέμαι. Και ο μπαμπάς μου ήταν εκεί και κατάλαβε, για πρώτη φορά, τι προσπαθώ να κάνω τόσο καιρό. Αυτή είναι η οικογένειά μου. Στηρίζει ο ένας τον άλλο στα δύσκολα και χαίρεται με τις χαρές του.
 • Στον Γιώργο Δέτση, αφιερώνω το slogan που θα έπρεπε να είχε η εταιρία του: “ΕΝΤΕΛΕΙΑ Πληροφορική- Κάνει τα όνειρά σας πραγματικότητα”.

gfbcamp02

1ο GR food blogger Camp – 16 Οκτωβρίου 2010, Αθήνα, η ανακοίνωση

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*