Στην Ελλάδα, τα κεράσια είναι διαθέσιμα μόνο για μερικούς μήνες, τέλος άνοιξης & καλοκαίρι, ανάλογα με την περίοδο ωρίμανσης κάθε ποικιλίας. Η κύρια παραγωγή κερασιών προέρχεται από τη Βόρειο Ελλάδα, αν και υπάρχουν παντού καλλιέργειες, οι οποίες θέλουν υψόμετρο για να ανθίσουν.
Τι ξέρουμε
Υπάρχουν τα γλυκά κεράσια, που τρώμε ωμά και τα ξινά κεράσια (sour cherries) που τα λέμε βύσσινα και τα κάνουμε μόνο μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού, σιρόπι για βυσσινάδα ή λικέρ.
Τα γλυκά κεράσια έχουν πολλές ποικιλίες, που διαφοροποιούν το μέγεθος, το χρώμα, την υφή και τη γεύση.
- Τα κεράσια Βοδενών είναι τα πιο μεγάλα, σκούρα κόκκινα- σχεδόν μαύρα, με γλυκειά σάρκα.
- Τα κεράσια Εδέσσης είναι τα πιο τραγανά, ροδαλά κόκκινα και μεγάλα.
- Τα πετροκέρασα είναι πιο μικρά, λευκόροδα, τραγανά, πιο ξινά και συνήθως γίνονται γλυκό κεράσι.
Τα κεράσια είναι πυρηνόκαρπα, όπως τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκκα, οι βανίλιες. Αυτό σημαίνει πως όταν σπάσουμε το κουκούτσι των φρούτων, βρίσκουμε ένα μικρό ή μεγαλύτερο αμυγδαλάκι, το οποίο είναι η πρώτη ύλη για να κάνουμε λικέρ αμαρέτο ή πικραμύγδαλο.
Άλλωστε και το μαχλέπι που αρωματίζει τα τσουρέκια, είναι το αμυγδαλάκι του κουκουτσιού μιας άγριας ποικιλίας κερασιάς!
Η θρεπτική τους αξία
Τα κεράσια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Εχουν αντιφλεγμονώδη και αποτοξινωτική δράση. Περιέχουν μελατονίνη που βοηθά το ανοσοποιητικό, τον καλό ύπνο και επιβραδύνει τη γήρανση. Ξεκουράζουν τον εγκέφαλο από την πνευματική κόπωση, γι’αυτό είναι κατάλληλα για τους μαθητές σε περίοδο εξετάσεων.
Πως τα διατηρούμε
Αγοράζουμε κεράσια με σφικτή σάρκα, χωρίς μαύρα σημεία. Η φρεσκάδα του κοτσανιού μαρτυρά πόσο καιρό είναι κομμένο από το δέντρο. Τα διατηρούμε
- Στο τραπέζι : πλυμένα, στεγνωμένα, για 1 ημέρα
- Στο ψυγείο : άπλυτα, σε πλαστική σακούλα τροφίμων έως μισό κιλό, για να μην πιέζονται, για 1 εβδομάδα. Κάθε φορά που θέλουμε πλένουμε μια ποσότητα και καταναλώνουμε.
- Στην κατάψυξη: πλυμμένα, στεγνωμένα (ξεκουκουτσιασμένα επίσης), καταψύχουμε σε μια στρώση και βάζουμε σε σακούλες μετά.
Πως τα χρησιμοποιούμε
- Τα τρώμε ωμά, φρεσκοπλυμμένα, αγκαλιά με το μπολ τους!
- Αφαιρούμε το κουκούτσι με το εργαλείο και παγώνουμε τα κεράσια στην κατάψυξη, σε σακούλα τροφίμων. Κάθε φορά που κάνουμε smoothie προσθέτουμε μια χούφτα παγωμένα κεράσια.
- Ωμά, τα βάζουμε σε ζύμη κέϊκ ή κάνουμε το φρουτένιο clafoutis των Γάλλων ή τα βάζουμε σε φρουτοσαλάτες
- Τα αποξηραίνουμε (αφού αφαιρέσουμε το κουκούτσι) σε σιγανό φούρνο για μια νύχτα ή σε αποξηραντή τροφίμων
- Τα φτιάχνουμε μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού. Αν βάλουμε περισσότερο σιρόπι στο γλυκό κουταλιού φτιάχνουμε κερασάδα, όπως φτιάχνουμε βυσσινάδα.
- Λικέρ μπορούμε να φτιάξουμε με τα φρούτα ή με τα κουκούτσια που αφαιρούμε, που έχουν σάρκα φρούτου πάνω τους.
- Με αυτά τα κουκούτσια, μπορούμε να φτιάξουμε ξύδι κερασιού. Βάζουμε μια κούπα κουκούτσια με λίγη σάρκα πάνω τους σε ένα βάζο, προσθέτουμε 2 κούπες ξύδι μήλου και μια κουταλιά γλυκού ζάχαρη. Σε ένα μήνα είναι έτοιμο. Χρησιμοποιείστε το στις βινεγκρέτ, τις σαλάτες οσπρίων και δημητριακών, τα γλασαρίσματα σάλτσας τηγανιού.
- Τα κεράσια μπαίνουν και στα φαγητά, σε ένα γλυκόξινο κοτόπουλο ή σε ένα πολύχρωμο πληγούρι ή για να κάνουμε μια συνοδευτική σάλτσα σε ένα φιλέτο μοσχαρίσιο. Ακόμα για να στολίσουν μια πράσινη σαλάτα με το χρώμα τους. Μπορείτε να τα σκεφτείτε σαν τον καλοκαιρινό αντίποδα του κατακόκκινου ροδιού!
- Ακόμα φτιάχνουμε τσάτνεϊ ή πίκλες ή τα ψιλοκόβουμε στις φρέσκιες καλοκαιρινές σάλτσες που συνοδεύουν τα ψητά κρέατα και ψάρια.
Ξέρετε πως
Με τα φύλλα της κερασιάς κάνουν ντολμαδάκια στην γειτονική Τουρκία;