Mε τη συμμετοχή μου στο ντοκιμαντέρ Food for Love, της Μαριάννα Οικονόμου, ήμουν καλεσμένη στο 1o Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, που έγινε 22-29/1/2014.
Περισσότερες από 70 ταινίες προβλήθηκαν δωρεάν σε ένα κοινό που αποδείχθηκε φιλοθεάμον: πάνω από 7.000 άτομα ήρθαν στις προβολές.
Την τελευταία ημέρα πρόβαλλαν όλες τις ταινίες που αφορούσαν φαγητό. Από την δημιουργία του κινήματος Slow Food μέχρι την προβολή του χαρακτηριστικού της Ελληνίδας μάνας, να στέλνει αγάπη στα παιδιά της μέσα από το φαγητό, εξ’ου και ο τίτλος Food for Love.
Οργανωθήκαμε κι εμείς λοιπόν, να προσφέρουμε φαγητό με αγάπη στα μεσσηνιακά προϊόντα, στη λήξη του φεστιβάλ.
Ο τροφογράφος Γαστροναύτης, Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, μένει στην Καλαμάτα και εξερευνεί τη Μεσσηνία, τα προϊόντα και την γαστρονομία της. Έχω μια ενστικτώδη αντίληψη των ανθρώπων που πραγματικά γνωρίζουν, από την πρώτη γνωριμία. Κι αν αυτό συνδυάζεται με αρετές καλού ανθρώπου, νιώθω πολύ χαρούμενη που έχω κάνει πιο πλούσια τη ζωή μου με άξιους, δημιουργικούς, νέους φίλους. Ο Παναγιώτης είναι τέτοιος νέος φίλος. Με έβαλε στον κόσμο του και γνώρισα πολλούς φίλους, σαν αυτόν.
Ο Αποστόλης Κουταβάς, είναι ένας νέος κρεοπώλης, τρελλά ψαγμένος, μόλις 30 χρονών. Με οικογενειακή παράδοση 3 γενεών κρεοπωλών, έχει ανοίξει το The Meat Shop, ένα μαγαζί μπουτίκ, όπου φέρνει επίλεκτα κομμάτια κρέατος και κάνει εντυπωσιακές παρασκευές. Μαζί με τον Παναγιώτη, προσπαθούν να μεταφέρουν τα θετικά της, λατρεμένης στους Καλαματιανούς, ψητής γουρνοπούλας, στους σπιτικούς φούρνους με μια παραλλαγή της ιταλικής πορκέτας. Σας έχω βίντεο! Εμαθα από τον Αποστόλη όσα δεν ήξερα για το μοσχάρι & τα δύο κομμάτια που είναι πάντα μαλακά ακόμα κι αν το μοσχάρι είναι σκληρό.
Η Γεωργία Κουταβά, η αδελφή του, ψήνει κάθε μέρα στο μαγαζί τα πιο ζουμερά μπιφτέκια που έχετε φάει, πατατούλες λεμονάτες και ό,τι πει η Παναγία εκείνη την ημέρα: λουκάνικο με κόκκινες πιπεριές, γιουβαρλάκια, γίγαντες που σιγοψήνονται στο φούρνο της μαμάς της όλη νύχτα, μπριζόλες χοιρινές με μανιτάρια. Τα παιδιά έχουν ένα φούρνο μοναδικό στο μαγαζί που ψήνει με αντιστάσεις και ατμό. Τα φαγητά ροδοψήνονται αλλά δεν στεγνώνουν!
Η Σταυρούλα Κουταβά, η άλλη αδελφή, είναι μαζί με τον πατέρα στο εργαστήρι που φτιάχνουν λουκάνικα με πορτοκάλι και παστό χοιρινό. Αυτά τυποποιούνται σε vacum και διατίθενται στην αγορά με το όνομα Κουταβά. Τα είχα χρησιμοποιήσει στο δείπνο της παραμονής πρωτοχρονιάς σπίτι μου, όταν είχα κάνει τερίν λουκάνικου με ξερά φρούτα.
Η Γιάννα Μπαλαφούτη, που έχει την Πυλιακή Γη, φτιάχνει ποιήματα με τα προϊόντα της Μεσσηνίας. Ονειρευόμουν να σερβίρω την πορκέτα με το lemon curd με ελαιόλαδο, όμως δεν υπήρχε διαθέσιμο. Όταν συζητήσαμε το μενού, αντιπρότεινε το πικάντικο τσάτνει καλαματιανής ελιάς και το γλυκό ξερού σύκου σε σιρόπι κονιάκ. Το τσάτνι μέλωσε με χυμό πορτοκάλι και ελαιόλαδο για να τιθασεύσει την αλμύρα του παστού και το γλυκό πρόσφερε το μεθυσμένο σιροπάκι του για να μελώσει το λουκάνικο.
Η εταιρεία Παπαδημητρίου έχει μια μεγάλη γκάμα από ξύδια, βαλσαμικά, κρέμες και μουστάρδες και μας έδωσε τα συνδετικά στοιχεία στα ταιριάσματα γεύσεων.
Ο Μάνος Καραλάκης, μου είχε στείλει ένα πακέτο με νέα φυτά, να τα δοκιμάσω. Ανάμεσα τους φρέσκα φύλλα μουστάρδας, πράσινα και κόκκινα, με έντονη αψάδα και εμφάνιση. Γνωρίστε τα στο βίντεο:
Είπαμε πως, όπως η πορκέτα είναι νέος τρόπος να τρως γουρνοπούλα, έτσι τα φύλλα μουστάρδας είναι εναλλακτική του αλείμματος, άρα τα δύο παντρεύτηκαν στο μενού.
Φτάσαμε, λοιπόν, στην τελική επιλογή μενού.
1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Μενού τελετής λήξης
Χοιρινή πορκέτα με φρέσκα φύλλα πράσινης & κόκκινης μουστάρδας
Λουκάνικο σβησμένο με βαλσαμικό σύκου & σιρόπι κονιάκ, μαζί με μεθυσμένο γλυκό σύκο
Καναπέ με τσάτνι ελιάς και παστό χοιρινό, πασπαλισμένο με ξύσμα πορτοκαλιού
Μίνι μπιφτεκάκια σε ψωμί με απαλή μουστάρδα
Παρότι φοβηθήκαμε τη γευστική επιλογή των καλεσμένων και προσπαθήσαμε να κρατήσουμε πιο κοντά στις γνωστές τους γεύσεις το μενού, ο μεζές που απέσπασε τις θερμότερες κριτικές ήταν το τσάτνι ελιάς με παστό χοιρινό και μετά το λουκάνικο με το σύκο.
Είστε προχωρημένοι, αγαπητοί φίλοι Καλαματιανοί. Το διαπίστωσα στα μέρη που πήγαμε να φάμε: Στου Κώστα, Στο Κύμα, στο Luna Lounge, στη Bistroteca. Ακόμα και στου Βάγια, που είναι ταβέρνα-σπίτι 100χρόνων, το μενού διατηρείται ψαγμένα παραδοσιακό.
Δείτε τι φάγαμε και ποια είναι τα βασικά υλικά της μεσσηνιακής κουζίνας στο άρθρο Γεύσεις Καλαμάτας που δεν πρέπει να χάσετε.
Δείτε στο βίντεο τον Γαστροναύτη κι εμένα να παρουσιάζουμε τα φαγητά που ετοιμάσαμε παρέα με τον Αποστόλη, την Γεωργία και την Σταυρούλα, την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, στη τελετή λήξης του φεστιβάλ.
Δείτε περισσότερα για την #Καλαμάτα
Εξερευνώντας τις γεύσεις της Καλαμάτας