Πρωτογνώρισα το Veneto πέρσι, σας μίλησα γι’αυτό. Για τους πολλούς, είναι ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, στην Κρήτη. Για όσους καταλαβαίνουν, είναι μια ενεργειακή πύλη.
Μόλις διαβείς την πέτρινη αψιδωτή καμάρα της εισόδου, ο κόσμος παύει να υπάρχει. Ο ήχος του νερού από τις κρήνες που τρέχουν στις αυλές, ο αέρας που κινείται δροσερός μέσα στα ανοίγματα, το φως που αγκαλιάζει γλυκά με σκιές τις γωνιές, οι πέτρινοι τοίχοι που κρατούν τον καύσωνα, το θόρυβο, το πλήθος μακριά, είναι τα στοιχεία που σ’αγκαλιάζουν τρυφερά, όσο κινείσαι μέσα στο κτίριο.
Όταν είσαι σε ενεργειακό χώρο, ξεχνάς το χρόνο. Ηρεμείς και χαλαρώνεις. Η αύρα σου επουλώνεται από την αρμονία των στοιχείων γύρω σου.
Αυτό είναι για μένα το Veneto. Ένα ενεργειακό spa. Ένας χώρος με ιστορία 700 ετών, που τον αγάπησε και τον σεβάστηκε ο σημερινός ιδιοκτήτης, αφήνοντας αδιατάρακτη την αρμονία των στοιχείων : φως, νερό, γη, αέρας.
Έμεινα μόνο δύο νύχτες και έφυγα ξεκούραστη, ήρεμη και χαρούμενη.
Δυό λόγοι ακόμα συντέλεσαν σ’αυτό.
Πρώτον, γιατί το εστιατόριο του Veneto είναι πολύ ρομαντικό εστιατόριο και η Βάσω Αλεφαντινού στην κουζίνα μαγειρεύει θαύματα με τα υλικά της κρητικής γης.
Δεύτερον και ουσιαστικότερο, γιατί ο Γιάννης Προκοπάκης, που έχει το ξενοδοχείο, με την Αργυρώ Πετράκη, που είναι οινολόγος και οινοχόος του εστιατορίου και σύντομα σύζυγός του, είναι δυό παιδιά με πάθος για τη ζωή, για τη Κρήτη, για τους φίλους, για τη δουλειά. Ας μην παραλείψω το φαγητό και το κρασί, που είναι το τερέν τους!
Θα τους γνωρίσετε όταν πάτε να δειπνήσετε στο εστιατόριο.
Ο Γιάννης είναι αστείρευτη πηγή γνώσεων, σε ό,τι αφορά τη Κρήτη : την ιστορία, τη γη, τα προϊόντα, τα φαγητά, τις εκδρομές, τα πάντα. Μιλήστε του και θα γοητευθείτε από την ικανότητα διήγησης και τη ζωντάνια του.
Η Αργυρώ θα σας προτείνει κρασί για το φαγητό που διαλέξατε. Ακούστε την! Θα έχετε την ευκαιρία να πιείτε κρασί που θα χαραχτεί στη γευστική σας μνήμη.
Η ικανότητα της Αργυρώς και του Γιάννη να ξεχωρίζουν τα καλά κρασιά είναι ο λόγος που η λίστα κρασιών του Veneto έχει βραβευτεί για τις εξαιρετικές επιλογές ετικετών. Όταν πάτε στο εστιατόριο, ζητήστε να επισκεφτείτε την κάβα. Με ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας (το τρίτο πηγάδι βρίσκεται μέσα στην κάβα), οι πέτρινοι τοίχοι προστατεύουν τα κρασιά μέχρι να φτάσουν στο ποτήρι μας.
Πέρσι ο Γιάννης μου είχε προτείνει δύο λευκά κρασιά, σαν κορυφαία, τα ήπια και τα δύο και είχε απόλυτα δίκιο.
- Το Nostos Roussane του Μανουσάκη (14,5% αλκοολικοί βαθμοί, περασμένο 4 μήνες σε δυνατά καπνισμένο βαρέλι) και
- τον Άσπρο Λαγό του Δουλουφάκη (η καλύτερη οινοποίηση της τοπικής ποικιλιάς Βιδιανό, περασμένο 5 μήνες σε βαρέλι).
Όταν κάποιος γνωρίζει καλά ένα θέμα και οι προτάσεις του σου ταιριάζουν, ξέρετε πως εξελίσσεται η ιστορία. Ζητάς περισσότερα.
Έτσι, φέτος, μπήκαμε παρέα με την Αργυρώ στην κάβα και ζήτησα να μου δείξει μερικά κρασιά που ξεχωρίζει σαν εξαιρετικά και θα μπορούσαμε κι εμείς να τα αναζητήσουμε για τα σπιτικά τραπέζια μας ή όταν τρώμε σε εστιατόριο. Κρατήστε σημειώσεις στην ατζέντα σας.