HOME > Συνταγές > Φαγητά > Λαχανικά > Αρωματικό λαχανόρυζο – έτοιμο στο μισάωρο
λαχανόρυζο

Αρωματικό λαχανόρυζο – έτοιμο στο μισάωρο

5 from 2 votes

Σας λέω από την αρχή, πως αυτή η συνταγή είναι για ένα λεμονάτο και αρωματικό λαχανόρυζο, με λαχανικά που κρατάνε στο δόντι και διατηρούν τη φρεσκάδα και το χαρακτήρα τους.

Το ξύσμα λεμονιού κάνει μεγάλη διαφορά στον αρωματικό χαρακτήρα του πιάτου. Προσθέστε και το φρεσκοσπασμένο μαραθόσπορο, μαζί με το φινόκιο και το μάραθο και θα καταλάβετε γιατί το επίθετο “Αρωματικό” πήρε θέση στον τίτλο.

Δεν έχει τομάτα, ούτε πελτέ, ούτε βράζω το λάχανο μισή ώρα να μαλακώσει πρώτα και μετά να βάλω το ρύζι. Απλά μαραίνω τα λαχανικά και ετοιμάζω ένα στρωματάκι για να σκορπίσω πάνω του το ρύζι. Δεν ανακατεύω μετά, σκεπάζω, χαμηλώνω τη φωτιά στο 1 και μετράω 20 λεπτά. Γι’αυτό παραμένουν “ζωντανά”.

Δεν ρίχνω πολύ ρύζι. Το λάχανο είναι το κύριο φαγητό. 1/2 κούπα ρύζι για 1 κιλό λάχανο. Η μεγάλη ποσότητα ρυζιού θέλει περισσότερα υγρά και διαφορετικό μαγείρεμα. Το ρύζι (νυχάκι ή καρολίνα) το ξεπλένω καλά, πριν το χρησιμοποιήσω.

Σερβίρω πασπαλίζοντας με πάπρικα, απλή ή καυτερή και περιχύνοντας με αγουρέλαιο.

Το τελευταίο που ακολουθώ, είναι να αδειάζω όλο το φαγητό από την κατσαρόλα, γιατί συνεχίζει να μαγειρεύεται και να μαλακώνει.

Αντί για ρύζι, δοκιμάστε να βάλετε πληγούρι μέτριο ή κινόα ή ξινόχοντρο. Αντί για λευκό λάχανο, δοκιμάστε το κόκκινο λάχανο. Δείτε πως μεταμορφώνεται όταν στίψετε το χυμό λεμονιού στο τέλος του μαγειρέματος!

λαχανόρυζο

Αρωματικό λαχανόρυζο – έτοιμο στο μισάωρο

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Λαχανικά
Servings

4

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

20

minutes
Total time

30

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό λάχανο άσπρο

  • 1 μικρή ρίζα φινόκιο, κομμένη σε λεπτές φέτες

  • 2 καρότα κομμένα σε λοξές φέτες

  • 1 πράσο σε ροδέλες

  • 1 ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

  • 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης σε λωρίδες

  • 1 ματσάκι φρέσκο άνιθο ή μάραθο

  • 1/2 κούπα ρύζι μακρύκκοκο λευκό (110γρ)
    (ή κινόα ή πληγούρι μέτριο ή ξινόχοντρο)

  • Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού

  • 1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένο μαραθόσπορο

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • 1 κούπα νερό

Μέθοδος

  • Ετοιμάστε πρώτα τα υλικά. Κόψτε σε μικρά τετράγωνα το λάχανο (πρώτα σε λωρίδες και μετά κάθετα). Πλύντε, στραγγίστε. Ετοιμάστε φινόκιο, πράσο, κρεμμύδι, καρότο, πιπεριά, ψιλοκόψτε κοτσάνια μυρωδικών.
  • Βάλτε σε μεγάλη κατσαρόλα λίγο λάδι, το μαραθόσπορο και σωτάρετε κρεμμύδι και πράσο. Προσθέστε το φινόκιο, το καρότο και την πιπεριά. Αφήστε για λίγο να σωταριστούν σε μέτρια φωτιά.
    Προσθέστε το λάχανο στην κατσαρόλα μαζί με τα τρυφερά κοτσανάκια του άνιθου ή του μάραθου.
    Τα φύλλα κρατείστε τα για το τέλος. Αν τα βάλετε τώρα θα χάσουν το χρώμα τους
  • Ανακατέψτε τα λαχανικά καλά. Με 10 λεπτά σωτάρισμα, θα έχουν γυαλίσει και θα έχουν αρχίσει να χάνουν τον όγκο τους. Σκορπίστε πάνω τους το ρύζι, καλά πλυμμένο. Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το νερό.
  • Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο 1 και ψήνετε για 20 λεπτά.
    Προσθέστε τα φύλλα άνηθου ή μάραθου ψιλοκομμένα, ελέξτε το λεμόνι και το αλάτι και σερβίρετε όλο το φαγητό σε πιατέλα.
    Περιχύνετε με φρέσκο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με πάπρικα.

    Μην το αφήσετε στην κατσαρόλα περισσότερο χρόνο.
    Συνεχίζει να ψήνεται και χάνει όλη του τη φρεσκάδα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*