Σας λέω από την αρχή, πως αυτή η συνταγή είναι για ένα λεμονάτο και αρωματικό λαχανόρυζο, με λαχανικά που κρατάνε στο δόντι και διατηρούν τη φρεσκάδα και το χαρακτήρα τους.
Το ξύσμα λεμονιού κάνει μεγάλη διαφορά στον αρωματικό χαρακτήρα του πιάτου. Προσθέστε και το φρεσκοσπασμένο μαραθόσπορο, μαζί με το φινόκιο και το μάραθο και θα καταλάβετε γιατί το επίθετο “Αρωματικό” πήρε θέση στον τίτλο.
Δεν έχει τομάτα, ούτε πελτέ, ούτε βράζω το λάχανο μισή ώρα να μαλακώσει πρώτα και μετά να βάλω το ρύζι. Απλά μαραίνω τα λαχανικά και ετοιμάζω ένα στρωματάκι για να σκορπίσω πάνω του το ρύζι. Δεν ανακατεύω μετά, σκεπάζω, χαμηλώνω τη φωτιά στο 1 και μετράω 20 λεπτά. Γι’αυτό παραμένουν “ζωντανά”.
Δεν ρίχνω πολύ ρύζι. Το λάχανο είναι το κύριο φαγητό. 1/2 κούπα ρύζι για 1 κιλό λάχανο. Η μεγάλη ποσότητα ρυζιού θέλει περισσότερα υγρά και διαφορετικό μαγείρεμα. Το ρύζι (νυχάκι ή καρολίνα) το ξεπλένω καλά, πριν το χρησιμοποιήσω.
Σερβίρω πασπαλίζοντας με πάπρικα, απλή ή καυτερή και περιχύνοντας με αγουρέλαιο.
Το τελευταίο που ακολουθώ, είναι να αδειάζω όλο το φαγητό από την κατσαρόλα, γιατί συνεχίζει να μαγειρεύεται και να μαλακώνει.
Αντί για ρύζι, δοκιμάστε να βάλετε πληγούρι μέτριο ή κινόα ή ξινόχοντρο. Αντί για λευκό λάχανο, δοκιμάστε το κόκκινο λάχανο. Δείτε πως μεταμορφώνεται όταν στίψετε το χυμό λεμονιού στο τέλος του μαγειρέματος!
