Παραδοσιακό ελληνικό φαγητό! Δεν πιστεύω πως υπάρχει Έλληνας και Ελληνίδα που δεν έχει στις γευστικές του/της αναμνήσεις μια γιαγιά ή μια μαμά να φτιάχνει “αυγά καγιανά” ή “αυγά με τομάτα” στα γρήγορα, σαν ένα απρογραμμάτιστο φαγητό.
Τα υλικά είναι βασικά σε κάθε κουζίνα και δεν ξέμενε κανείς από αυτά: αυγά, φρέσκια τομάτα, λάδι. Και με ό,τι παραπάνω είχε κανείς το πλούτιζε το πιάτο: πιπεριές, ελιές, ζυμωτό ψωμί, παξιμάδια… Κι εγώ τις ίδιες αναμνήσεις έχω, φυσικά. Η δική μου μαμά έβαζε και κόκκινη πιπεριά στη σάλτσα τομάτας και μερικές φορές και κομματάκια πράσινης καυτερής πιπεριάς. Όταν σερβίριζε, πασπάλιζε με φρέσκια ρίγανη και μοσχοβόλαγε ο τόπος!
Το μυστικό στον καλό καγιανά είναι να ψήσετε καλά τη σάλτσα τομάτας ώστε να στεγνώσει όσο περισσότερο γίνεται, χωρίς να την αφήσετε να καεί βέβαια (σκουραίνει πάρα πολύ). Έτσι δεν θα βγάλει τα υγρά της μέσα στα αυγά και το σύνολο θα μπορέσει να ψηθεί σωστά (για να μην μυρίζουν τα αυγά) και να σερβιριστεί χωρίς να βγουν ζουμιά στο πιάτο.