HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ζύμες > Μπατόν σαλέ – τραγανά και ανάλαφρα
μπατόν σαλέ

Μπατόν σαλέ – τραγανά και ανάλαφρα

Τα μπατόν σαλέ ή αλμυρά μπαστουνάκια, όσο παρωχημένα σε δεκαετίες μπορεί να σας φαίνονται, αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή θα τα δείτε με φρέσκο μάτι. Τι έχετε φάει σαν μπατόν σαλέ; μεγάλα μπισκότα αλμυρά, ελάχιστα τριφτά, συνήθως νοτισμένα, με έντονη επίγευση βουτύρου ή μαργαρίνης. Ξεχάστε τα πια!

Τα δικά σας μπατόν σαλέ θα είναι το σημείο διαμαχής στις φιλικές συγκεντρώσεις. Το μπολ δεν θα προλαβαίνετε να το γεμίζετε. Φυλάξτε το μεγάλο βάζο μακριά από τα παιδιά σας αν θέλετε να υπάρχουν προμήθειες για ξαφνικούς καλεσμένους.

Αυτά τα μπισκοτάκια είναι διπλοφουρνιστά. Τραγανά ακόμα και μετά από 1 μήνα. Με γεύση τυριού και βουτύρου. Με επίγευση πεντακάθαρη στον ουρανίσκο και μια λαχτάρα να φας άλλο ένα.

Βούτυρο βάζω νωπό αλλά αυτές οι λίγες κουταλιές βούτυρο γάλακτος που βάζω στα υλικά κάνουν μεγάλη διαφορά στη γεύση και το άρωμα.

Αυτά τα αλμυρά μπισκοτάκια είναι εξαιρετικό δώρο από την κουζίνα σας. Συσκευάστε τα σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και κάντε τα δώρο στους φίλους σας. Συνοδεύουν το ουϊσκι, τη βότκα, το τσίπουρο, τη ρακή ή το κρασί σας

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

μπατόν σαλέ

Μπατόν σαλέ – τραγανά και ανάλαφρα

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Ζύμες
Servings

100

servings
Prep time

1

hour 

55

minutes
Cooking time

55

minutes
Total time

2

hours 

50

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • για 800 γρ. μπατόν σαλέ
  • 250 γρ. νωπό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 3 κουταλιές σούπας βούτυρο γάλακτος

  • 250ml γάλα

  • 2 κρόκους

  • 120γρ τριμμένο κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας

  • 1 κουταλάκι γλυκού μπαίκιν πάουντερ

  • 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι

  • 500 γρ μαλακό αλεύρι

  • Για την επικάλυψη
  • 1 ασπράδι

  • 120γρ τριμμένο κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας

Μέθοδος

  • Στο μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει λίγο και προσθέτουμε τους δύο κρόκους.

    Προσθέτουμε το γάλα εναλλάξ με το μίγμα αλευριού – μπαίκιν πάουντερ. Προσθέτουμε τη μία κούπα τυριού στη ζύμη. Στο τέλος προσθέστε το αλάτι, αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε πρώτα τη ζύμη και να τροποποιήσετε ανάλογα το αλάτι. Νομίζω πως ακόμα κι όταν έχω βάλει κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς -που είναι πολύ αλμυρό- η ζύμη χρειάζεται 1/2 κουταλάκι αλάτι.

    Γίνεται σφικτή ζύμη, που συνήθως ξεκολλάει από τα τοιχώματα, αλλά αν σε σας δεν συμβεί αυτό, μην ρίξετε άλλο αλεύρι. Μαζέψτε τη με μια σπάτουλα και βάλτε τη σε σακούλα τροφίμων.
  • Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα. Αδειάζουμε τον πάγκο της κουζίνας για να πλάσουμε τα μπατόν σαλέ. Θα σας πάρει 45 λεπτά και θα γεμίσετε 4 λαμαρίνες.
  • Βάζουμε το ασπράδι σε μπολάκι, μαζί με ένα πινέλο κουζίνας. Απλώνουμε τριμμένο τυρί σε μια μακριά γραμμή όσο μακριά θα απλώσουμε το κορδόνι της ζύμης. Πλάθουμε λεπτά κορδόνια ζύμης σε πάχος μικρού δαχτύλου. Τα αλείφουμε με το πινέλο με αδιάλυτο ασπράδι αυγού και τα κυλάμε πάνω στη λωρίδα τριμμένου τυριού που έχουμε απλώσει παράλληλα με τη ζύμη. Τα κόβουμε σε κομματάκια 5 εκ. και τα βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος.
  • Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, για 25 λεπτά, στους 170 βαθμούς Κελσίου.
    Μην τα παραψήσετε. Αν γίνουν σκούρα πικρίζει το τυρί. Αφήνετε κάθε φουρνιά να κρυώσει και όταν τελειώσετε το αρχικό ψήσιμο και έχουν όλα τα μπισκοτάκια κρυώσει, τα ξαναβάζετε όλα μαζί στην ίδια λαμαρίνα και τα βάζετε σε φούρνο 130 βαθμών για 30 λεπτά.

    Αυτό το ψήσιμο δεν θα τους δώσει άλλο χρώμα, θα τους πάρει κάθε υγρασία και θα κάνει τα μπισκοτάκια τραγανά.
    Αυτό ήταν.

    Η κουζίνα σας έχει πλημμυρίσει από μικρά αλμυρά μπαστουνάκια που μοσχοβολούν τυρί και βούτυρο. Όταν κρυώσουν εντελώς βάλτε τα σε ένα πήλινο ή γυάλινο βάζο (όχι πλαστικό) και κρύψτε τα, αν δεν θέλετε να καταναλωθούν επιτόπου.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*