Είπα να συμπληρώσω το αφιέρωμα στην τομάτα κάνοντας και το τελικό προϊόν : την έτοιμη σάλτσα, στην βασική της μορφή.
Με κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικό. Μια marinara sauce, όπως την λένε οι Ιταλοί. “Η σάλτσα των ναυτικών”, γιατί είναι εύκολο να την φτιάξεις στο πλοίο και δεν χαλάει εύκολα, λόγω της οξύτητας της τομάτας. “Η σάλτσα των φοιτητών” είναι στην ουσία, γιατί οι φίλες μου που σπουδάζουν ήδη παιδιά, ετοιμάζουν και στέλνουν βαζάκια έτοιμης σάλτσας για τα μακαρόνια, την πίτσα, τα nachos, τα αυγά και ό,τι άλλο τα εμπνεύσει η στιγμή.
Η μαγειρεμένη σάλτσα τομάτας είναι πολύ υγιεινό φαγητό, γιατί το λυκοπένιο της τομάτας αποδεσμεύεται πλήρως μόνο κατά το μαγείρεμα, με λάδι ελιάς. Έτσι, ακόμα και πάνω σε τοστ να την τρώνε, μαζί με λίγο τυρί, έχουν προσφέρει στον εαυτό τους και γεύση και θρεπτική αξία.
Οι παραλλαγές στη βασική σάλτσα αρκετές. Αντί για βασιλικό, ρίγανη ή ματζουράνα. Μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι, σωτάρουμε μικρά κομματάκια καρότο και σέλερυ. Μαζί με την τομάτα προσθέτουμε κομματάκια κόκκινης γλυκιάς ή καυτερής πιπεριάς.
Δείτε τις συνταγές συντήρησης της τομάτας







