HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Κονσέρβες > Σάλτσα τομάτας σε βάζο-έτοιμη για τα μακαρόνια
σάλτσα τομάτας

Σάλτσα τομάτας σε βάζο-έτοιμη για τα μακαρόνια

Είπα να συμπληρώσω το αφιέρωμα στην τομάτα κάνοντας και το τελικό προϊόν : την έτοιμη σάλτσα, στην βασική της μορφή.

Με κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικό. Μια marinara sauce, όπως την λένε οι Ιταλοί. “Η σάλτσα των ναυτικών”, γιατί είναι εύκολο να την φτιάξεις στο πλοίο και δεν χαλάει εύκολα, λόγω της οξύτητας της τομάτας. “Η σάλτσα των φοιτητών” είναι στην ουσία, γιατί οι φίλες μου που σπουδάζουν ήδη παιδιά, ετοιμάζουν και στέλνουν βαζάκια έτοιμης σάλτσας για τα μακαρόνια, την πίτσα, τα nachos, τα αυγά και ό,τι άλλο τα εμπνεύσει η στιγμή.

Η μαγειρεμένη σάλτσα τομάτας είναι πολύ υγιεινό φαγητό, γιατί το λυκοπένιο της τομάτας αποδεσμεύεται πλήρως μόνο κατά το μαγείρεμα, με λάδι ελιάς. Έτσι, ακόμα και πάνω σε τοστ να την τρώνε, μαζί με λίγο τυρί, έχουν προσφέρει στον εαυτό τους και γεύση και θρεπτική αξία.

Οι παραλλαγές στη βασική σάλτσα αρκετές. Αντί για βασιλικό, ρίγανη ή ματζουράνα. Μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι, σωτάρουμε μικρά κομματάκια καρότο και σέλερυ. Μαζί με την τομάτα προσθέτουμε κομματάκια κόκκινης γλυκιάς ή καυτερής πιπεριάς.

Δείτε τις συνταγές συντήρησης της τομάτας

Σάλτσα τομάτας σε βάζο-έτοιμη για τα μακαρόνια

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κονσέρβες
Servings

4

servings
Prep time

35

minutes
Cooking time

45

minutes
Total time

1

hour 

20

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό τομάτες

  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • ζάχαρη

  • μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού

  • Προαιρετικά
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά φλωρίνης σε κυβάκια

Μέθοδος

  • Σωτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι μαύρο ή άσπρο και αφήνετε να σωταριστεί.
  • Προσθέστε τις φρέσκες τομάτες σε όποια μορφή τις προτιμάτε, είτε κομμένες σε κυβάκια είτε περασμένες στο μύλο των λαχανικών.
    Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε 1/2 μπουκάλι έτοιμο πολτό φρέσκιας τομάτας.

    Αν θέλετε αφαιρείτε την φλούδα τους πρώτα, βουτώντας τις ντομάτες για λίγο σε καυτό νερό. Τις φλούδες μην τις πετάξετε. Αποξηράνετέ τις για να κάνετε σκόνη τομάτας.

    Δυναμώστε τη φωτιά και ξαφρίστε -αν χρειάζεται- την σάλτσα. Χαμηλώστε και σιγοβράστε μέχρι να δέσει και να γίνει πιο πυκνή. Θέλει  απο 30′-45′ ανάλογα με τις τομάτες. 
    Δοκιμάστε τη γεύση και διορθώστε τη, με ζάχαρη, αλάτι ή πιπέρι.
    Προσθέστε τα φύλλα του βασιλικού και ανακατέψτε.
  • Γεμίστε τα καυτά βάζα με την καυτή σάλτσα, κλείστε με τα καυτά καπάκια και αναποδογυρίστε. Όταν κρυώσουν θα δείτε ότι τα καπάκια είναι ρουφηγμένα προς τα μέσα, σημάδι ότι έχει κλείσει αεροστεγώς η κονσέρβα και όταν την ανοίξετε θα ακουστεί το χαρακτηριστικό “κλικ”.

    Αποστειρώστε τα γυάλινα βάζα
    Πλύντε και στραγγίξτε τα βάζα από τα νερά. Μην τα σκουπίσετε.
    Τοποθετείστε τα στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 100 βαθμούς και αφήστε τα για 30 λεπτά.
    Λίγο πριν αρχίσετε το γέμισμα, βάλτε στο φούρνο και τα καπάκια, πλυμμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στο φούρνο γιατί χαλάει το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά.
    Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*