HOME > Συνταγές > Γλυκά > Γλυκές πίτες > Φοιτητική μηλόπιτα – στην κουζίνα της Αννούλας
μηλόπιτα

Φοιτητική μηλόπιτα – στην κουζίνα της Αννούλας

Δύο ήταν οι στιγμές που με συγκίνησαν πολύ στο ταξίδι μου στα Ιωάννινα και οι δύο προήλθαν από την Άννα. Η μία ήταν όταν μου ζήτησε να μείνω περισσότερες μέρες μαζί της και η άλλη όταν μου ζήτησε να φτιάξω την αγαπημένη της μηλόπιτα, για να δοκιμάσουν οι φίλες της γεύση από τα χέρια μου 🙂

Η συνταγή είναι στο βιβλίο του μίξερ Kitchenaid , αλλά γίνεται εύκολα και στο χέρι. Αυτή η μηλόπιτα έχει την πιο απλή και αυθεντική γεύση που αρέσει σε παιδιά. Πάνω – κάτω ζύμη και στη μέση γέμιση. Η ζύμη είναι σαμπλέ και μοιάζει με μπισκότο. Πολύ ελαφριά και τριφτή.

Η δόση κάνει ένα μικρό ταψάκι 20εκ διάμετρο. Το φουρνάκι της Άννας είναι ένα μωρό Moulinex. Με αυτή τη δόση κάναμε μια λεπτή μηλόπιτα αλλά το σπιτάκι της μοσχοβόλισε και εκείνη έφυγε το πρωϊ γεμάτη χαρά να μοιραστεί το κέρασμα με τις φίλες της.

Δεν είχαμε πλάστη για να ανοίξουμε φύλλο και χρησιμοποιήσαμε το μπουκάλι του κρασιού που είχαμε πιεί τις προηγούμενες μέρες, τυλιγμένο με μεμβράνη. Δεν είχαμε αντικολλητικό χαρτί για το ταψάκι και βάλαμε αλουμινόχαρτο. Για όλα υπάρχουν λύσεις.

Φοιτητική μηλόπιτα – στην κουζίνα της Αννούλας

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Γλυκές πίτες
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 300γρ αλεύρι

  • μια πρέζα αλάτι

  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

  • 175γρ βούτυρο κρύο σε κυβάκια

  • 1 κρόκο αυγού

  • 1 κουταλιά σούπας κρύο νερό

  • Για τη γέμιση
  • 700γρ μήλα

  • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι

  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

  • λίγες σταγόνες λεμόνι

  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο

Μέθοδος

  • Ξεκινήστε πρώτα με τη ζύμη. Βάλτε σε μεγάλο μπολ (ή κατσαρόλα, αν δεν έχετε μπολ) αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
    Τρίψτε με τα δάχτυλά σας να γίνει σαν τραχανάς.
    Προσθέστε τον κρόκο και τη μια κουταλιά νερό και συνεχίστε να ζυμώνετε, μέχρι να ενωθεί η ζύμη σε μια μπάλα.
    Μην παραζυμώνετε τη ζύμη.

    Τυλίξτε τη σε μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο να παγώσει για 30-45 λεπτά.
  • Μερικά λεπτά πριν βγάλετε τη ζύμη από το ψυγείο, ετοιμάστε τη γέμιση.
    Ξεφλουδίστε τα μήλα και τρίψτε τα στο χοντρό τρίφτη.
    Προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το λεμόνι και ανακατέψτε καλά.
    Αφήστε τη στην άκρη μέχρι να ανοίξετε τη ζύμη σε φύλλα.
    Θα βγάλει τους χυμούς του, μην σας ανησυχήσει αυτό.
  • Στρώστε το ταψάκι σας με αντικολλητικό χαρτί ή με αλουμινόχαρτο ή βουτυρώστε και αλευρώστε όπως κάνουμε στα κέϊκ.
    Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις.
  • Παίρνετε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγετε το κάτω φύλλο, ώστε να καλύψει 1,5εκ στο πλαϊνό τοίχωμα του ταψιού.

    Για να έχετε σίγουρα αποτελέσματα (να μην κολλήσει στον πάγκο κλπ) ανοίξτε το φύλλο ως εξής:
    Απλώστε μεμβράνη στον πάγκο, τουλάχιστον τόση όσο το ταψάκι σας (ή αντικολλητικό χαρτί, αν έχετε). Βάλτε τη ζύμη.
    Σκεπάστε με ίδιο μέγεθος μεμβράνη.
    Ανοίξτε με ξύλινο ρολό ή με ένα μπουκάλι κρασιού τη ζύμη σε φύλλο.

    Βγάλτε την πάνω μεμβράνη και μεταφέρετε, σηκώνοντας την κάτω μεμβράνη, το φύλλο στο ταψάκι, αναποδογυρίζοντας προσεκτικά.
  • Πάρτε με τις χούφτες σας τη γέμιση λίγη λίγη, στίψτε πολύ καλά και απλώστε τη στο φύλλο.

    Το ζουμάκι που θα μείνει έχει αλεύρι, αν θέλετε το βάζετε να βράσει μαζί με μια κουταλιά κουάκερ και το κάνετε μια γλυκειά κρέμα.

    Γυρνάτε τα πλαϊνά τοιχώματα πάνω από τη γέμιση. Αλείφετε με πινέλο (ή με το δάχτυλό σας) τη ζύμη με ασπράδι, ώστε να κολλήσει το πάνω φύλλο.
  • Ανοίγετε το πάνω φύλλο όπως και το κάτω. Το ακουμπάτε πάνω στη γέμιση.
    Μπορείτε να διακοσμήσετε την επιφάνεια με κομμάτια ζύμης, αν σας περίσσεψαν. Τρυπήστε με ένα πηρούνι, για να κάνετε διακοσμητικά σχέδια ή να χαράξετε τη πίτα στα κομμάτια που θα κόψετε.

    Αλείψτε το πάνω φύλλο με ασπράδι και πασπαλίστε με ζάχαρη.

    Αν δεν το κάνετε αυτό (γιατί το ξεχάσατε) μπορείτε να αλείψετε την επιφάνεια με λίγη μαρμελάδα βερύκοκο, αραιωμένη με νερό, προς το τέλος του ψησίματος όταν έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα η ζύμη. Γι’αυτό θέλετε οπωσδήποτε πινέλο, γιατί το φύλλο καίει.
  • Ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια (από 30 έως 50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο).

    Μην μετακινήσετε την μηλόπιτα αν δεν κρυώσει εντελώς.
    Η ζύμη, όσο είναι ζεστό το βούτυρο, είναι πολύ εύθραστη.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*