HOME > Συνταγές > Γλυκά > Γλυκές πίτες > Γαλατόπιτα με αλεύρι – η βελούδινη
γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα με αλεύρι – η βελούδινη

Μόλις έβγαλα λαχταριστή αυτή τη γαλατόπιτα από το φούρνο. Έχετε δοκιμάσει; Αν σας αρέσουν τα κρεμώδη γλυκά, σηκώστε γρήγορα τα μανίκια. Η κρέμα της είναι δεμένη με αλεύρι, όχι με σιμιγδάλι όπως του γαλακτομπούρεκου και έχει μοναδική υφή, γεύση και κατάλευκο χρώμα.

Δεν έχει καθόλου αυγά μέσα της και ελάχιστο φρέσκο βούτυρο για άρωμα. Ξαπλώνει σε φύλλο σπιτικής ζύμης, προστατεύεται με μια επάλειψη χτυπημένου αυγού και ψήνεται σε δυνατό φούρνο μέχρι να γίνει ροδαλή. Αφήστε την να κρυώσει τελείως πριν την κόψετε σε κομμάτια.

Αυτή η γαλατόπιτα, ή γαλόπιτα όπως την λένε στα Μέγαρα, είναι το αγαπημένο παιδικό γλυκό του μπαμπά μου. Προσπαθεί να το φτιάξει μόνος του με έτοιμο φύλλο και κάθε φορά πιστεύει πως την επόμενη θα το κάνει λίγο καλύτερο. Προφανώς, δεν του το φτιάχνω όσο συχνά το χρειάζεται.

Γαλατόπιτα – με μια ματιά

galatopita-steps

Γαλατόπιτα με αλεύρι – η βελούδινη

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Γλυκές πίτες
Servings

12

servings
Prep time

40

minutes
Cooking time

45

minutes
Total time

1

hour 

25

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 150γρ αλεύρι μαλακό

  • 150γρ αλεύρι για ψωμί

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο

  • μια πρέζα αλάτι

  • χυμό ενός πορτοκαλιού, 80μλ

  • 1/4 κουταλιά γλυκού σόδα

  • 60ml νερό

  • Για την κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα

  • 1 ποτήρι αλεύρι μαλακό (180γρ)

  • 3/4 κούπας ζάχαρη

  • 1 βανίλια

  • 1 κουταλιά γλυκού βούτυρο κλαριφιέ

  • Για την πίτα
  • λάδι, ζάχαρη & κανέλα για τα φύλλα

  • 1 αυγό για επάλειψη της κρέμας

Μέθοδος

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη
    Στο μίξερ, βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι. Ανακατεύουμε να γίνει τριφτό το μίγμα.

    Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο διαλύουμε τη σόδα και ανακατεύουμε. Όσο λειτουργεί το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα συμπληρώνουμε αργά το νερό. Εναλλακτικά, έχω χρησιμοποιήσει έτοιμη πορτοκαλάδα με ανθρακικό, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

    Αφήνουμε να ζυμωθεί ώστε να ξεκολλά από τα τοιχώματα και να μην κολλά στα χέρια μας. Μοιράζουμε σε δύο κομμάτια, τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
  • Ετοιμάζουμε την κρέμα
    Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα, ώστε να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

    Για να είμαι σίγουρη πως δεν έχουν μείνει σβώλοι, περνώ το μίγμα από σουρωτήρι και το ρίχνω στην κατσαρόλα.

    Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει. Η κρέμα είναι βαριά, κολλάει στον πάτο, αν την αφήσουμε. Θέλει συνεχώς γρήγορο ανακάτεμα με σύρμα, βαθιά μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία, όταν δέσει.

    Ακουμπάμε το βούτυρο να λιώσει πάνω στην επιφάνεια της κρέμας και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη (να ακουμπά πάνω στην κρέμα) για να μην πιάσει κρούστα.
  • Ετοιμάζουμε την πίτα
    Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 50 εκ περίπου, με βέργα.

    Βουτυρώνουμε ένα αλουμινένιο ή χάλκινο ταψί 35εκ, απλώνουμε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας τον πάτο και αφήνοντας περιθώριο, ώστε να γυρίσουμε τη ζύμη πάνω στην κρέμα. Λαδώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο.

    Βγάζουμε τη μεμβράνη και ανακατεύουμε καλά την κρέμα. Αν δούμε πως είναι πολύ πυκνή αραιώνουμε με λίγο νερό. Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί. Γυρνάμε το δεύτερο φύλλο προς τα μέσα πάνω στην κρέμα. Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Γυρνάμε τις άκρες του πρώτου φύλλου πάνω από τις άκρες του δευτέρου.
    Λαδώνουμε ελαφρά το φύλλο γύρω γύρω, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
    Χτυπάμε καλά το αυγό με λίγο νερό, σε μπολ. Το ρίχνουμε πάνω στην κρέμα.  Απλώνουμε με πινέλο ή τα δάχτυλα να πάει παντού, πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεων στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Τα τελευταία 15 λεπτά να είστε δίπλα γιατί μπορεί να φουσκώσει πολύ το κέντρο της πίτας. Ανοίξτε το φούρνο και τρυπήστε με τη μύτη μαχαιριού την πίτα σε πολλά σημεία μέχρι κάτω, ώστε να βρει διέξοδο ο ατμός.

    Αφήνω να κρυώσει τελείως πριν κόψω κομμάτι, έστω κι αν έχω ακούσει για 20η φορά “τώρα κρύωσε μαμά;

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*