HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ψάρι/Θαλασσινά > Καπνιστός σολομός σε μίνι κρέπες
καπνιστός σολομός

Καπνιστός σολομός σε μίνι κρέπες

5 from 1 vote

Οργανώνοντας το δικό μου cocktail party, για να ευχαριστήσω για τις χαρές που έφερε αυτό το blog, σας προσφέρω την πρώτη γευστική μπουκιά.

Κομμάτια καπνιστού σολομού ακουμπισμένα απαλά πάνω σε μια μίνι κρέπα με crème fraîche. Έξτρα γεύση δίνουν η κάπαρη, το αγγουράκι τουρσί, κλαδάκια άνιθου και ξύσμα λεμονιού. Λίγη αλμύρα και λίγη οξύτητα κόβουν τη λιπαρότητα της σάρκας του ψαριού.

Αυτός είναι ένας δίσκος που μπορείτε να στήνετε πολύ εύκολα και πιστέψτε με πολύ οικονομικά. Και νομίζω πως οι περισσότεροι θα νοιώθαμε πως είμαστε εκλεκτοί καλεσμένοι αν μας πρόσφεραν μια τέτοια μπουκιά στο καλωσόρισμα. Στο δικό μου δίσκο χώρεσαν 100γρ καπνιστού σολομού, που κόστισαν 5€. Βγήκαν 25 μπουκίτσες πολυτελείς και ολοκληρωμένες στη γεύση.

Θα μπορούσατε να έχετε έτοιμο ένα τέτοιο δίσκο καλωσορίσματος στο σαλόνι σας μαζί με ένα αφρώδες παγωμένο prosecco, πριν περάσετε στην τραπεζαρία για το φαγητό (αν και ταιριάζουν τρελά με βότκα ή ένα καλό τσίπουρο). Ή θα μπορούσε να είναι το κύριο φαγητό με σαμπάνια, μια ειδική βραδιά με τον αγαπημένο σας.

Μην εξαιρείτε τα παιδιά σας από τις νέες γεύσεις. Τα δικά μου αγαπούσαν πολύ τη διαδικασία επιλογής διαφόρων υλικών για να δημιουργήσουν την τέλεια -κάθε φορά- μπουκίτσα. Και έπιναν χυμό μήλου με sprite, σε ποτήρια σαμπάνιας.

Η μόνη προετοιμασία που θέλει είναι να φτιάξετε τις μινι κρέπες. Μπορείτε να τις ετοιμάσετε 1 ή 2 μέρες πριν, να τις αφήσετε να κρυώσουν σε σχάρα και να τις φυλάξετε πυργάκια σε τάπερ στο ψυγείο. Τις φέρνετε σε θερμοκρασία δωματίου ή -αν τις ξεχάσετε- τις τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και τις ζεσταίνετε στο φούρνο για λίγα λεπτά.

Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα -αν δεν έχετε χρόνο- blinis από τα μεγάλα σουπερ μάρκετ. Είναι μικρά φουσκωμένα πιτάκια γιατί έχουν μαγιά στη ζύμη τους. Προτιμώ τις κρέπες, γιατί είναι πιο ανάλαφρες, δεν κυριαρχούν στη γεύση και δεν μπουκώνουν τόσο πολύ.

Στα συνοδευτικά του σολομού μπορείτε να συμπεριλάβετε: κάπαρη, μίνι αγγουράκια τουρσί, πολύ λεπτές φέτες λεμονιού (τρώγονται μαζί) ή μικρές φέτες για στίψιμο χυμού πάνω στο σολομό. Επίσης διάφανες φετούλες αγγουριού ή μπαστουνάκια, καθώς και φέτες βραστού αυγού (κομμένες σ’αυτό το καταπληκτικό εργαλείο με τις χορδές!).

Το βασικότερο συνοδευτικό για μένα είναι η crème fraîche. Πανεύκολη, σπιτική, από τα χέρια σας! Είναι κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά που έχει ελαφρά ξινίσει με τη βοήθεια των καλών βακτηριδίων που υπάρχουν στο buttermilk. Η γεύση της είναι ανάμεσα σε κρέμα και γιαούρτι, αλλά η σύστασή της βελούδινη και αέρινη. Ειλικρινά απορώ, πού εξαφανίστηκαν τα λιπαρά της! Στο σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει και μέχρι σήμερα την υποκαθιστούσα με συνδυασμούς. Θέλει κι αυτή 2 νύχτες για να γεννηθεί και διατηρείται 10 μέρες άνετα στο ψυγείο σε βαζάκι.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Καπνιστός σολομός σε μίνι κρέπες

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Ψάρι u0026amp; Θαλασσινά
Servings

50

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

45

minutes
Total time

1

hour 

45

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για 200γρ σολoμό,
    περίπου 50 κομμάτια
  • 2 αυγά

  • 120 γρ αλεύρι μαλακό

  • 300 ml γάλα (ή 200ml γάλα & 100ml buttermilk)

  • 25 γρ βούτυρο λιωμένο

  • 1/2 κουτάλι γλυκού αλάτι

  • 1/2 κουτάλι γλυκού πιπέρι

  • 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένος άνιθος ή μάραθος

  • 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

Μέθοδος

  • Κτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός από τα μυρωδικά, τα οποία προσθέτουμε στο τέλος.  Η ζύμη πρέπει να μείνει τουλάχιστον 1 ώρα για να δέσει το αλεύρι (ιδανικά μια νύχτα στο ψυγείο).
  • Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά (από 1-9 στο 4).
    Δεν ρίχνουμε λάδι στο τηγάνι αλλά σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και με αυτό αλείφουμε το τηγάνι. Το ίδιο κάνουμε και όταν ψήνουμε μεγάλες κρέπες.
    Με ένα κουτάλι του γλυκού ρίχνουμε αργά τη ζύμη, ώστε να έχει χρόνο να πιάσει κρούστα στο τηγάνι και να σχηματίσει σχετικά στρογγυλό σχήμα. Αν την ρίξετε γρήγορα, απλά θα απλωθεί όπου βρει.

    Διατηρούμε τη φωτιά σε μέτρια χαμηλά επίπεδα για να μην πάρουν έντονο καφέ χρώμα οι κρέπες.

    Το τηγάνι θερμαίνεται όσο μένει στη φωτιά, με αποτέλεσμα το 4 στο ξεκίνημα να μην καίει τόσο όσο το 4 στη μέση του μαγειρέματος. Γι’αυτό λέμε προσοχή στη φωτιά, ίσως να πρέπει να κατεβεί στο 3 από ένα σημείο και μετά. Μην ανησυχείτε: σας το λέει το φαγητό.

    Οι κρεπούλες παίρνουν πολύ έντονο χρώμα γρήγορα. Μόλις η κρέπα σταθεροποιείται από την πάνω πλευρά και έχει πάρει ελαφρύ χρώμα από την κάτω, την γυρίζουμε. Όταν πάρει ελαφρύ χρώμα και από αυτή την πλευρά την βγάζουμε και την ακουμπάμε σε σχάρα για να κρυώσει.

    Νομίζω πως οι κρέπες χρειάστηκαν 45 λεπτά συνολικό χρόνο ψησίματος.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*