Οργανώνοντας το δικό μου cocktail party, για να ευχαριστήσω για τις χαρές που έφερε αυτό το blog, σας προσφέρω την πρώτη γευστική μπουκιά.
Κομμάτια καπνιστού σολομού ακουμπισμένα απαλά πάνω σε μια μίνι κρέπα με crème fraîche. Έξτρα γεύση δίνουν η κάπαρη, το αγγουράκι τουρσί, κλαδάκια άνιθου και ξύσμα λεμονιού. Λίγη αλμύρα και λίγη οξύτητα κόβουν τη λιπαρότητα της σάρκας του ψαριού.
Αυτός είναι ένας δίσκος που μπορείτε να στήνετε πολύ εύκολα και πιστέψτε με πολύ οικονομικά. Και νομίζω πως οι περισσότεροι θα νοιώθαμε πως είμαστε εκλεκτοί καλεσμένοι αν μας πρόσφεραν μια τέτοια μπουκιά στο καλωσόρισμα. Στο δικό μου δίσκο χώρεσαν 100γρ καπνιστού σολομού, που κόστισαν 5€. Βγήκαν 25 μπουκίτσες πολυτελείς και ολοκληρωμένες στη γεύση.
Θα μπορούσατε να έχετε έτοιμο ένα τέτοιο δίσκο καλωσορίσματος στο σαλόνι σας μαζί με ένα αφρώδες παγωμένο prosecco, πριν περάσετε στην τραπεζαρία για το φαγητό (αν και ταιριάζουν τρελά με βότκα ή ένα καλό τσίπουρο). Ή θα μπορούσε να είναι το κύριο φαγητό με σαμπάνια, μια ειδική βραδιά με τον αγαπημένο σας.
Μην εξαιρείτε τα παιδιά σας από τις νέες γεύσεις. Τα δικά μου αγαπούσαν πολύ τη διαδικασία επιλογής διαφόρων υλικών για να δημιουργήσουν την τέλεια -κάθε φορά- μπουκίτσα. Και έπιναν χυμό μήλου με sprite, σε ποτήρια σαμπάνιας.
Η μόνη προετοιμασία που θέλει είναι να φτιάξετε τις μινι κρέπες. Μπορείτε να τις ετοιμάσετε 1 ή 2 μέρες πριν, να τις αφήσετε να κρυώσουν σε σχάρα και να τις φυλάξετε πυργάκια σε τάπερ στο ψυγείο. Τις φέρνετε σε θερμοκρασία δωματίου ή -αν τις ξεχάσετε- τις τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και τις ζεσταίνετε στο φούρνο για λίγα λεπτά.
Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα -αν δεν έχετε χρόνο- blinis από τα μεγάλα σουπερ μάρκετ. Είναι μικρά φουσκωμένα πιτάκια γιατί έχουν μαγιά στη ζύμη τους. Προτιμώ τις κρέπες, γιατί είναι πιο ανάλαφρες, δεν κυριαρχούν στη γεύση και δεν μπουκώνουν τόσο πολύ.
Στα συνοδευτικά του σολομού μπορείτε να συμπεριλάβετε: κάπαρη, μίνι αγγουράκια τουρσί, πολύ λεπτές φέτες λεμονιού (τρώγονται μαζί) ή μικρές φέτες για στίψιμο χυμού πάνω στο σολομό. Επίσης διάφανες φετούλες αγγουριού ή μπαστουνάκια, καθώς και φέτες βραστού αυγού (κομμένες σ’αυτό το καταπληκτικό εργαλείο με τις χορδές!).
Το βασικότερο συνοδευτικό για μένα είναι η crème fraîche. Πανεύκολη, σπιτική, από τα χέρια σας! Είναι κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά που έχει ελαφρά ξινίσει με τη βοήθεια των καλών βακτηριδίων που υπάρχουν στο buttermilk. Η γεύση της είναι ανάμεσα σε κρέμα και γιαούρτι, αλλά η σύστασή της βελούδινη και αέρινη. Ειλικρινά απορώ, πού εξαφανίστηκαν τα λιπαρά της! Στο σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει και μέχρι σήμερα την υποκαθιστούσα με συνδυασμούς. Θέλει κι αυτή 2 νύχτες για να γεννηθεί και διατηρείται 10 μέρες άνετα στο ψυγείο σε βαζάκι.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης