Σας παρουσιάζω την σπιτική κρέμα mascarpone έτσι αστόλιστη, όπως γεννήθηκε, από απλή κρέμα γάλακτος! Βελούδινη, πεντανόστιμη, ανάλαφρη. To mascarpone, βασικό συστατικό του αγαπημένου ιταλικού γλυκού tiramisu, δεν είναι λευκό τυρί -όπως συχνά διαβάζουμε. Είναι κρέμα.
Φτιάχνεται όταν η κρέμα γάλακτος αντιδρά με το όξινο στοιχείο του χυμού λεμονιού, πήζει και διαχωρίζει τα λιπαρά από τα υδαρά της στοιχεία. Στραγγίζει χωρίς βάρος μέσα σε πυκνοϋφασμένη γάζα και μετά, είναι έτοιμη -πυκνή, υπόλευκη κρεμούλα- να φτιάξει το νοστιμότερο τιραμισού που έχετε φάει! Θέλει δυό νύχτες για να γεννηθεί.
Η διαδικασία απλή και εύκολη. Από 1 λίτρο κρέμας γάλακτος παράγεται 650γρ κρέμας mascarpone (σχεδόν 3 έτοιμα κεσεδάκια). Διατηρείται στο ψυγείο, αεροστεγώς κλεισμένο, για 10 ημέρες.
Mascarpone -με 38% λιπαρά
Ξεκινάμε φτιάχνοντας ένα cocktail από τις κρέμες γάλακτος που έχουμε διαθέσιμες στην Ελλάδα, δηλαδή αυτή με την οποία χτυπάμε σαντιγύ με 35% λιπαρά και αυτή που χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα με 15% λιπαρά. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να φτιάξουμε μια κρέμα περιεκτικότητας 25% σε λιπαρά. Με αυτήν ετοίμασα την κρέμα της φωτογραφίας, η οποία έχει -όπως και η έτοιμη- περιεκτικότητα 38% σε λιπαρά.
Mascarpone light -με 28% λιπαρά
Έχω διαβάσει πως γίνεται εξαιρετική κρέμα mascarpone light -με 28% λιπαρά-, ξεκινώντας με κρέμα γάλακτος 19% σε λιπαρά. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, το light cocktail αποτελείται από :
- 800ml κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
- 200ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- η ποσότητα λεμονιού παραμένει ίδια
Χρήσεις
Που αλλού χρησιμοποιούμε mascarpone, εκτός από την αγαπημένη μας τιραμισού;
- στα cheesecakes αντί ή μαζί με cream cheese
- σαν επικάλυψη σε κεϊκ καρότου
- δίπλα σε ποσαρισμένα ή ψητά ή φρέσκα φρούτα
- με χουρμάδες ή δαμάσκηνα, σε γλυκές και αλμυρές μπουκιές
- σαν κρέμα σε τάρτες
- για να φτιάξουμε παγωτό
- για να σερβίρουμε σκωτσέζικα scones (μια και δεν έχουμε τόσο παχειά κρέμα σαν την clotted cream)
- θα την άπλωνα πάνω σε μαρέγκα, θα γέμιζα με αυτήν σουδάκια
- αλλά θα την έβαζα πάνω στα κρακεράκια με τις γλυκόξινες πιπεριές σαν ορεκτικό καλωσορίσματος
- και στο ριζότο για να γίνει βελούδινη η κρέμα,
- σε μια καρμπονάρα για να πάρω την κρέμα χωρίς τα αυγά
- και θα γέμιζα ραβιόλια, μαζί με gorgonzola για να γίνει πιο έντονη η γεύση.