Αυτό το κοτόπουλο στο φούρνο αξίζει να το δοκιμάσετε χωρίς αλλαγές στη συνταγή. Ο τρόπος ψησίματος το κάνει ανάμεσα σε ποσαριστό και ψητό και έχει ρουφήξει το άρωμα από το εστραγκόν, το λεμόνι και λίγη από την ένταση του σκόρδου. Ζουμερό και αρωματικό, τρυφερό κοτοπουλάκι με σάλτσα που νοστιμίζει απλές, βραστές baby πατάτες.
Δύο είναι τα σημαντικά στοιχεία γεύσης, εξαιρώντας το βασικότερο που είναι ένα σωστά μεγαλωμένο κοτόπουλο.
Τα φρέσκα ανοιξιάτικα λεμόνια
Μείνετε μακριά από γυαλιστερά κερωμένα λεμόνια που έχουν κοπεί προ πολλού από το δέντρο τους. Αυτή η εποχή έχει τα φρέσκα ανοιξιάτικα λεμόνια που είναι έντονα αρωματικά, έχουν αφράτη λευκή φλούδα που δεν πικρίζει και η οξύτητά τους δεν είναι τόσο έντονη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρώνε ωμά τα λεμόνια, μέσα σ’αυτούς κι εγώ όταν ήμουν μικρή. Ήταν συνηθισμένη απόλαυση να μου δίνουν φέτες φρεσκοκομμένου λεμονιού από τη λεμονιά του παππού, αυτά με την παχουλή γλυκιά λευκή φλούδα και να τις τρώω πασπαλισμένες με αλάτι, μαζί με τον μπαμπά μου καθισμένη στα σκαλάκια.
Αυτά τα φρέσκα λεμόνια τα κόβω σε φέτες και τα ψήνω μαζί με το κοτόπουλο και δεν πικρίζουν καθόλου στο ψήσιμο. Για την ακρίβεια γίνονται λουκούμια και μαζί με τα μελωμένα σκόρδα είναι τα συνοδευτικά του κοτόπουλου στο πιάτο.
Το εστραγκόν
Το εστραγκόν ή αρτεμησία ή δρακόντειο ή τάραγκον, όπως και να το γνωρίζετε είναι ένα μυρωδικό που θα πρέπει να μπει περισσότερο στις κουζίνες μας, γιατί δίνει απίστευτη γεύση.
Το ψητό κοτόπουλο με εστραγκόν είναι απο τα βασικότερα πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Σε μας είναι πιο γνωστή η χρήση του στη sauce béarnaise, αυτή τη φανταστική σάλτσα για μια entrecôte, δηλαδή ένα κόντρα φιλέτο, συνταγή σας έχω γράψει.
Στη γαλλική κουζίνα τα herbes fines = εστραγκόν + μυρώνι + μαϊντανό + σχοινόπρασο.
Αν τα έχετε φρέσκα στις γλάστρες σας, ψιλοκόψτε και τυλίξτε με το λεπτό τους άρωμα τις βραστές πατατούλες και περιχύστε με την σάλτσα του ψητού κοτόπουλου αυτής της συνταγής ή αρωματίστε μια απλή ομελέτα για να την κάνετε εξαιρετική!
Αν βρείτε φρέσκο εστραγκόν, βάλτε το σε τάπερ στον καταψύκτη για να έχετε διαθέσιμο. Αλλιώς θα βρείτε σίγουρα αποξηραμένο εστραγκόν σε βαζάκια.
Στη γεύση του εστραγκόν είναι κυρίαρχη η ανηθόλη και βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με το μάραθο, το μαραθόσπορο, το γλυκάνισο, τη γλυκόριζα και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Οι Κινέζοι θα έβαζαν ένα αστεροειδή γλυκάνισο στην κοιλίτσα του κοτόπουλου πριν το βάλουν για ψήσιμο.
Αυτά είναι τα δύο σημαντικά στοιχεία γεύσης αυτού του φαγητού. Τα υπόλοιπα συμπληρώνουν και ισορροπούν. Τα σκόρδα, παρότι πολλά, με αυτόν τον τρόπο κομμένα, περιορίζουν την κυριαρχία τους και γίνονται γλυκά καραμελάκια.
Το ροζ πιπέρι δεν είναι ουσιαστικά πιπέρι. Tο λέμε έτσι γιατί μοιάζει με αυτό και γιατί το πρόσθεσαν στο μίγμα των διαφορετικών πιπεριών και έδωσε το υπέροχο χρώμα και τη φρεσκάδα του αρώματός του στην ένταση των αληθινών πιπεριών. Για την ακρίβεια είναι καρπός ενός αειθαλούς σχίνου που φτάνει τα 15 μέτρα ύψος και είναι τοξικός σε μεγάλες δόσεις. Μην ανησυχείτε. Είναι μια χαρά η δόση της συνταγής.
Μικρές, σημαντικές λεπτομέρειες

Αν έχετε πάρει ένα παχουλό σε λίπος κοτόπουλο, η σάλτσα στο πήλινο ή τη γάστρα σας θα είναι πλούσια σε λιπαρά. Τραβήξτε την με ένα πουάρ και βάλτε την σε ένα μεγάλο ποτήρι. Το λίπος θα ανέβει στην επιφάνεια, όταν μείνει ατάραχο για λίγα λεπτά και θα το αφαιρέσετε. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείτε τον διαχωριστή λίπους.
Το λίπος αυτό είναι πολύ αρωματικό και κρίμα να το πετάξετε. Φυλάξτε το σε ένα βαζάκι στον καταψύκτη. Την επόμενη φορά που θα ψήσετε απλές πατάτες στο φούρνο, βάλτε αυτό μαζί με το λάδι.
Αν θέλετε περισσότερα συνοδευτικά στο τελευταίο μισάωρο, μπορείτε να προσθέσετε στο κοτόπουλο αρακά ή σπαράγγια ή μανιτάρια.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης