Θα τους πω κεφτέδες κόκκινης φακής έστω κι αν έχουμε συνηθίσει να εννοούμε σαν κεφτέδες ένα τηγανητό ή ψητό μίγμα. Αυτή τη φορά είναι ένα βραστό μίγμα. Με τη διατροφική πληρότητα ενός κεφτέ από κρέας, ιδανικό για χορτογάγους και νηστεύοντες ή όσους προσέχουν απλά τη διατροφή τους.
Είναι διάσημοι αυτοί οι κεφτέδες. Όπου ταξιδέψετε στην Ανατολή θα τους συναντήσετε. Θα βρείτε στο μενού της λοκάντας, τόσο τη σούπα κόκκινης φακής όσο και αυτά εδώ τα ωμά χοτοφαγικά κεφτεδάκια, που τα λένε mercimek köftesi στην Τουρκία ή vospov kufteh στην Αρμενία. Και οι δύο πρώτες λέξεις σημαίνουν “φακές” στην αντίστοιχη γλώσσα.
Μεζέδες σε πιατέλα
Οι κεφτέδες κόκκινης φακής είναι φαγητό μοιράσματος, καλωσορίσματος, τσιμπολογήματος, παρέας.
Στην Τουρκία είναι το κύριο συνοδευτικό του τσαγιού σε γυναικείες συγκεντρώσεις στα σπίτια. Εκεί τα μυρωδικά μπαίνουν μέσα στο μίγμα του κεφτέ, το σχήμα πλάθεται σε χεριές (με το αποτύπωμα των δαχτύλων) και είναι όλη η γεύση σε μια μπουκιά.
Στην Αρμενία κάνουν ένα στρώμα πράσινων μυρωδικών και πάνω ακουμπούν τους κεφτέδες. Κάθε φορά που παίρνουν ένα τον τυλίγουν στην πρασινάδα και τον τρωνε. Οι κεφτέδες κόκκινης φακής τρώγονται με τα χέρια.

Σερβίρισμα όπως βολεύει εσάς και τους καλεσμένους σας
- Τα έβαλα σαν στρογγυλά κεφτεδάκια πάνω στο στρώμα των μυρωδικών και ήταν πιο βολικό να τα σερβίρω με κουτάλι στο πιάτο μας και να φάμε με μαχαιροπήρουνο σωστή δόση μίγματος και μυρωδικών για να στρογγυλέψω τη γεύση.
- Έκανα ένα βαθούλωμα με τον αντίχειρα σε κάθε κεφτεδάκι και εκεί έβαλα μια τσιμπιά μυρωδικά και μερικά σποράκια ροδιού. Πιανόταν με το χέρι, χωρίς να σπάει και ήταν μια μπουκιά πλήρους γεύσης. Η κόρη μου έβγαλε τα chopstiks και σερβιρίστηκε άνετα με αυτά.
- Μπορείτε να ανακατέψετε τα μυρωδικά, πολύ ψιλοκομμένα στο μίγμα κόκκινης φακής και πληγουριού και να κάνετε μπαλάκια ή σουτζουκάκια. Δεν το έκανα γιατί με τράβηξε περισσότερο ο δρόμος των αντιθέσεων της φωτεινής κίτρινης φακής με το πράσινο των μυρωδικών.
Όπως και να επιλέξετε να σερβίρετε αυτούς τους κεφτέδες, να θυμάστε πως ο συνδυασμός φακής και σταριού (πληγούρι) είναι διατροφικά πλήρης. Οι κόκκινες φακές είναι πιο εύπεπτες και δεν προκαλούν τα γνωστά φουσκώματα των περισσοτέρων οσπρίων.
Παρέα με μια τοματοσαλάτα, οι κεφτέδες κόκκινης φακής μπορούν να γίνουν ιδανικό καλοκαιρινό γεύμα. Η δόση που σας δίνω πρέπει να βγάζει περίπου 50 κεφτεδάκια. Την πήλινη πιατέλα της φωτογραφίας την έβαλα ξεσκέπαστη στο ψυγείο και άδειαζε σταθερά κάθε φορά που άνοιγε η πόρτα του ψυγείου.