HOME > Συνταγές > Φαγητά > Όσπρια > Κεφτέδες κόκκινης φακής με πληγούρι

Κεφτέδες κόκκινης φακής με πληγούρι

Θα τους πω κεφτέδες κόκκινης φακής έστω κι αν έχουμε συνηθίσει να εννοούμε σαν κεφτέδες ένα τηγανητό ή ψητό μίγμα. Αυτή τη φορά είναι ένα βραστό μίγμα. Με τη διατροφική πληρότητα ενός κεφτέ από κρέας, ιδανικό για χορτογάγους και νηστεύοντες ή όσους προσέχουν απλά τη διατροφή τους.

Είναι διάσημοι αυτοί οι κεφτέδες. Όπου ταξιδέψετε στην Ανατολή θα τους συναντήσετε. Θα βρείτε στο μενού της λοκάντας, τόσο τη σούπα κόκκινης φακής όσο και αυτά εδώ τα ωμά χοτοφαγικά κεφτεδάκια, που τα λένε mercimek köftesi στην Τουρκία ή vospov kufteh στην Αρμενία.  Και οι δύο πρώτες λέξεις σημαίνουν “φακές” στην αντίστοιχη γλώσσα.

Μεζέδες σε πιατέλα

Οι κεφτέδες κόκκινης φακής είναι φαγητό μοιράσματος, καλωσορίσματος, τσιμπολογήματος, παρέας.

Στην Τουρκία είναι το κύριο συνοδευτικό του τσαγιού σε γυναικείες συγκεντρώσεις στα σπίτια. Εκεί τα μυρωδικά μπαίνουν μέσα στο μίγμα του κεφτέ, το σχήμα πλάθεται σε χεριές (με το αποτύπωμα των δαχτύλων) και είναι όλη η γεύση σε μια μπουκιά.

Στην Αρμενία κάνουν ένα στρώμα πράσινων μυρωδικών και πάνω ακουμπούν τους κεφτέδες. Κάθε φορά που παίρνουν ένα τον τυλίγουν στην πρασινάδα και τον τρωνε. Οι κεφτέδες κόκκινης φακής τρώγονται με τα χέρια.

κεφτέδες κόκκινης φακής

Σερβίρισμα όπως βολεύει εσάς και τους καλεσμένους σας

  1. Τα έβαλα σαν στρογγυλά κεφτεδάκια πάνω στο στρώμα των μυρωδικών και ήταν πιο βολικό να τα σερβίρω με κουτάλι στο πιάτο μας και να φάμε με μαχαιροπήρουνο σωστή δόση μίγματος και μυρωδικών για να στρογγυλέψω τη γεύση.
  2. Έκανα ένα βαθούλωμα με τον αντίχειρα σε κάθε κεφτεδάκι και εκεί έβαλα μια τσιμπιά μυρωδικά και μερικά σποράκια ροδιού. Πιανόταν με το χέρι, χωρίς να σπάει και ήταν μια μπουκιά πλήρους γεύσης. Η κόρη μου έβγαλε τα chopstiks και σερβιρίστηκε άνετα με αυτά.
  3. Μπορείτε να ανακατέψετε τα μυρωδικά, πολύ ψιλοκομμένα στο μίγμα κόκκινης φακής και πληγουριού και να κάνετε μπαλάκια ή σουτζουκάκια. Δεν το έκανα γιατί με τράβηξε περισσότερο ο δρόμος των αντιθέσεων της φωτεινής κίτρινης φακής με το πράσινο των μυρωδικών.

Όπως και να επιλέξετε να σερβίρετε αυτούς τους κεφτέδες, να θυμάστε πως ο συνδυασμός φακής και σταριού (πληγούρι) είναι διατροφικά πλήρης. Οι κόκκινες φακές είναι πιο εύπεπτες και δεν προκαλούν τα γνωστά φουσκώματα των περισσοτέρων οσπρίων.

Παρέα με μια τοματοσαλάτα, οι κεφτέδες κόκκινης φακής μπορούν να γίνουν ιδανικό καλοκαιρινό γεύμα. Η δόση που σας δίνω πρέπει να βγάζει περίπου 50 κεφτεδάκια. Την πήλινη πιατέλα της φωτογραφίας την έβαλα ξεσκέπαστη στο ψυγείο και άδειαζε σταθερά κάθε φορά που άνοιγε η πόρτα του ψυγείου.

Κεφτέδες κόκκινης φακής με πληγούρι

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Όσπρια
Servings

50

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

50

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για τους κεφτέδες
  • 1 κούπα κόκκινη φακή

  • 1/2 κούπα ψιλό πληγούρι

  • 3 κούπες νερό

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι ξερό

  • 2 κουταλιές σούπας πελτέ τομάτας

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 1/2 κουταλιά γλυκού πιπέρι

  • 1/2 κουταλιά γλυκού κίμινο τριμμένο

  • 1/2 κουταλιά γλυκού κόλιανδρο ξερό

  • 1/2 κουταλιά γλυκού πάπρικα

  • Για το σερβίρισμα
  • 10 κλαδάκια μαϊντανός

  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι

  • 10 φύλλα δυόσμο

  • 1 λεμόνι

  • 1 ρόδι

Μέθοδος

  • Απλώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια τις φακές και τις καθαρίζουμε απο πετραδάκια ή σπόρους. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι και ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό.

    Βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και φέρνουμε σε έντονο βρασμό για 5 λεπτά. Αφαιρούμε τον αφρό που έχει μαζευτεί στην επιφάνεια. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο 1, κλείνουμε με καπάκι και αφήνουμε μέχρι να βράσουν τελείως, θα χρειαστούν περίπου 40 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε το πληγούρι σε ψιλό σουρωτήρι και ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τις φακές και ανακατεύουμε. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε στη σβηστή εστία. Η υγρασία που υπάρχει στις φακές είναι αρκετή για να φουσκώσει το πληγούρι και να γίνει σφικτό το μίγμα για να μπορέσει να πλαστεί σε μπαλάκια.

    Παράλληλα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε με το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά, σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 2 λεπτά ακόμα και το αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και δοκιμάζουμε τη γεύση. Αν θέλετε πιο έντονη γεύση προσθέστε τώρα ό,τι σας λείπει.

    Δοκιμάστε να πλάσετε ένα κεφτεδάκι. Θα πρέπει με ευκολία να σχηματίζεται και να διατηρεί το σχήμα του. Αν το μίγμα είναι πιο υγρό, αφήστε το καλυμμένο με πετσέτα για περισσότερο χρόνο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. 
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και το δυόσμο και κάνουμε στρώση σε πιατέλα. Με το δοσομετρικό κουτάλι της σούπας παίρνουμε κομμάτια από το μίγμα και πλάθουμε σε μπαλάκια ή σε σουτζουκάκια (οβάλ). Τα ακουμπάμε πάνω στις πρασινάδες και τα πασπαλίζουμε με έξτρα πάπρικα.

    Σκορπίζουμε το ρόδι ανάμεσα και σερβίρουμε με φετούλες λεμόνι.

    Αντί για κεφτεδάκι μπορούμε να κάνουμε πυργάκι το μίγμα και στην κορυφή να βάλουμε λίγα από τα μυρωδικά και σποράκια ροδιού. Έτσι είναι πιο εύκολο να γευτείς όλα τα υλικά μαζί και τρώγεται ακόμα και με chopsticks.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.