HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ζύμες > Κρασοκούλουρα τραγανά, χωρίς ζάχαρη
κρασοκούλουρα

Κρασοκούλουρα τραγανά, χωρίς ζάχαρη

“Τα κρασοκούλουρα είναι ιδανική συνοδεία για τον πρωϊνό καφέ, ιδιαίτερα αν σου αρέσει και μια φέτα γραβιέρας, παρέα”. Έτσι είπε η κυρία Μαίρη.

Δεν έχουν καθόλου ζάχαρη στη ζύμη, παρά μόνο σησαμέλαιο, κρασί και αλεύρι. Το κρασί τα κάνει τραγανά και το σησαμέλαιο τους δίνει ιδιαίτερη γεύση ξηρού καρπού.

Μαζί με το μπόλικο σουσάμι που τυλίγονται, τα κρασοκούλουρα γίνονται εξαιρετικά υγιεινά και θρεπτικά κουλουράκια, για την ώρα του πρωϊνού αλλά και για κάθε ώρα που χρειαζόμαστε ένα δυναμωτικό σνακ.

Αυτά τα κρασοκούλουρα έχουν λιτά υλικά, κρασί – λάδι – σιτάρι, τη “μεσογειακή τριάδα” των αρχαίων Ελλήνων

Και οι νεοέλληνες τα αγαπούν, γι’ αυτό έφτασε στα χέρια μου, για την ακρίβεια στο κρεβάτι μου, η συνταγή.

Το μοίρασμα των συνταγών είναι μοίρασμα καλών στιγμών Κλικ για tweet

Η κυρία Μαίρη είναι μια γλυκιά μητέρα και γιαγιά από την Κω. Για μια εβδομάδα ήταν γειτόνισσα στο κρεββάτι μου, στην Α Ορθοπεδική του ΚΑΤ. Με κάτι σπασμένο και οι δυο μας, την άνοιξη του 2015, αναρρώναμε από μια εγχείριση.

Όταν έχεις την τύχη η ανάρρωση να προχωρά φυσιολογικά, οι μέρες στο νοσοκομείο μπορούν να γίνουν πολύ ενδιαφέρουσες και ευχάριστες. Έτσι ήταν οι δικές μου.

Από το απέναντι κρεββάτι, η κυρία Ντίνα έστελνε ραβασάκια σε χαρτοπετσέτα, με ποιηματάκια και συνταγές. Οι συνοδοί των ασθενών, αδελφές, ξαδέλφες, αποκλειστικές, όποια γυναίκα ήταν γελαστή και καλή μαγείρισσα έπιανε εύκολα την κουβέντα για τα φαγητά του τόπου και της κουζίνας της.

Οι γυναίκες μοιράζονται εύκολα, γιατί είναι τρόπος ζωής γι αυτές. Ακόμα πιο σημαντικό -για τη ψυχολογία όλων- είναι πως η κουβέντα για συνταγές και φαγητό σημαίνει πως σύντομα θα είσαι σπίτι σου και όλα θα έχουν επανέλθει στη θέση τους.

Με αγάπη

Κρατώντας πολύ γλυκιά ανάμνηση από εκείνη την περίοδο ανάρρωσης στο ΚΑΤ και τους ανθρώπους που την έκαναν πολύ όμορφη για μένα, σας δίνω μια εύκολη και νόστιμη συνταγή, με απλά, ουσιαστικά υλικά, για να τρέφετε με αγάπη τον εαυτό σας κάθε μέρα.

Κρασοκούλουρα τραγανά, χωρίς ζάχαρη

5 from 4 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Ζύμες
Servings

30

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

1

hour 
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κούπα σησαμέλαιο

  • 1 κούπα λευκό ξηρό κρασί

  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 500γρ αλεύρι μαλακό

  • 10γρ baking powder

  • 1 αυγό για άλειμμα (προαιρετικό)

  • 1 κουταλιά σούπας πετιμέζι χαρουπιού και 2 κουταλιές σούπας νερό (εναλλακτικά)

  • 1/2 κούπα σουσάμι

Μέθοδος

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη
    Σε λεκάνη αναμειγνύουμε το σησαμέλαιο με το κρασί και το αλάτι, ανακατεύοντας με πιρούνι.
    Προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder και ενώνουμε σε ζύμη με το πηρούνι και μετά με τα χέρια μας. Τόσο απλά!
  • Μοιράζουμε και πλάθουμε κουλουράκια
    Κόβουμε κομμάτια βάρους 30 γρ, πλάθουμε κορδόνι μήκους 26 εκ. και στρίβουμε σε πλεξούδες ή κάνουμε όποιο σχήμα θέλουμε.
  • 1η επιλογή γλασαρίσματος
    Ακουμπάμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολητικό χαρτί. Χτυπάμε με πηρούνι ένα αυγό αραιωμένο με λίγο νερό και απλώνουμε με πινέλο στα κουλουράκια. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
    2η επιλογή γλασαρίσματος
    Αν δεν θέλουμε να αρτύσουμε τα κουλουράκια με το αυγό, τότε τα αλείφουμε με αραιωμένο μέλι ή ζαχαρόνερο ή αραιωμένο πετιμέζι σταφυλιού ή χαρουπιού. Το σουσάμι θα κολλήσει κι έτσι.
    Εναλλακτικά, βάζουμε σε πιατάκι το αραιωμένο πετιμέζι χαρουπιού και σε πιατάκι το σουσάμι. Βουτάμε το κουλουράκι στο πετιμέζι, μετά στο σουσάμι και ακουμπάμε στο ταψί.
    Εγώ, τα έβρεξα απλά με νερό και το σουσάμι ξεκολλούσε αρκετά (φωτογραφία).
  • Ψήνουμε
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο φούρνο. Θα πρέπει να είναι τραγανά στο κέντρο τους.
    Διατηρούμε σε τάπερ, για να μείνουν τραγανά.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*