HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ζυμαρικά/Ρύζι > Νόστιμη μακαρονάδα με υλικά κονσέρβας και ψίχουλα ψωμιού

Νόστιμη μακαρονάδα με υλικά κονσέρβας και ψίχουλα ψωμιού

Μην προσπεράσετε αυτήν την συνταγή. Εχει σημεία που θα σας χρειαστούν για να φτιάξετε ένα χορταστικό πιάτο με φτηνά και κυρίως διαθέσιμα υλικά.  Αυτή η μακαρονάδα έχει δύο σημεία ενδιαφέροντος.

Υλικά από το ντουλάπι

Το πρώτο σημείο ενδιαφέροντος είναι πως μπορείς με δύο υλικά από το ντουλάπι της κουζίνας, ένα ψαράκι κονσέρβας και τις ψητές κόκκινες πιπεριές βάζου, να φτιάξεις χορταστική και ευπαρουσίαστη σάλτσα για ζυμαρικά. Φρεσκάδα θα πάρει από τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού. Ένταση θα πάρει από την καυτερή ξερή πιπεριά.

Σαρδέλες ή Γάβρος

Απο τα ψαράκια κονσέρβας, μπορείτε να διαλέξετε σαρδέλες ή γάβρο. Ο γάβρος είναι τέλειος, χωρίς λέπια, θέλει μόνο καθάρισμα το κεντρικό κόκκαλο. Οι σαρδέλες, όπως πωλούνται στην Ελλάδα, έχουν λέπια και θέλουν καθάρισμα.

Les sardines!

Οι σαρδέλες είναι εθνικός θησαυρός στην Γαλλία, προσέχουν πολύ το τελικό προϊόν. Καθαρισμένα τα ψαράκια σε πλήθος επιλογών γεύσης (ακόμα και σε λευκό κρασί με μυρωδικά), σερβίρονται με το κουτί τους στο τραπέζι μαζί με ψημένες φετούλες ψωμί και βούτυρο.

Σωταρισμένες οι κόκκινες πιπεριές

Οι ψητές κόκκινες πιπεριές του εμπορίου, ενώ δείχνουν στητές και όμορφες, έχουν μέτρια γεύση. Σωτάροντάς τις ελαφρά στο τηγάνι γίνονται λίγο πιο νόστιμες. Δίνουν χρώμα στη σάλτσα, χωρίς να αφήνουν υγρά και ταιριάζουν πολύ με τα ψαράκια κονσέρβας.

Το ξύσμα λεμονιού έχει και ένταση και άρωμα

Το ξύσμα λεμονιού είναι βασικό υλικό φρεσκάδας, αρώματος και γεύσης στα μαγειρέματά μου. Μεταμορφώνει ό,τι αγγίζει. Αν δεν το έχετε συνηθίσει, δοκιμάζετέ το πιο συχνά. Δίνει μια ένταση αρώματος που “ξυπνά” ένα μίγμα υλικών και το ενώνει σε σύνολο. Σ’αυτή τη σάλτσα, ταιριάζει πολύ και ο χυμός λεμονιού, μια κουταλιά της σούπας είναι αρκετή για να κόψει τη λιπαρότητα του λαδιού.

Ψίχουλα ψωμιού αντί για τυρί

Το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος πως μπορείς να μετατρέψεις τα ψίχουλα του ψωμιού σε πεντανόστιμο “τριμμένο τυρί” για να νοστιμίσεις τα μακαρόνια. Αυτό είναι μια μαστοριά της cucina povera των Ιταλών, που αξίζει πολλά βραβεία!

Υιοθετείστε το όποτε δεν έχετε τυρί για τα μακαρόνια και όποτε θέλετε μια νόστιμη και νηστίσιμη λύση. Αρωματίστε το λάδι με σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά (επιλέξτε ανάμεσα σε δενδρολίβανο, φασκόμηλο, ρίγανη, ματζουράνα), προσθέστε καυτερή πιπεριά αν θέλετε και μετά ρίξτε τα ψίχουλα και αφήστε να ρουφήξουν το αρωματισμένο λαδάκι και να χρυσοψηθούν. Έτοιμο το “τριμμένο τυρί”.

Αντί για ψίχουλα ψωμιού, χρησιμοποιείστε τα ψίχουλα από τα παξιμάδια στον πάτο του βάζου.

Χρώμα καλοκαιριού, άρωμα, γεύση, νοστιμιά, σε μισή ώρα, με κύρια υλικά από το ντουλάπι της κουζίνας. Τέλειο!

Νόστιμη μακαρονάδα με υλικά κονσέρβας και ψίχουλα ψωμιού

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κύριο πιάτοCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Εύκολη
Servings

4

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

15

minutes
Total time

20

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 500 γρ σπαγγέτι

  • 1/2 κούπα λάδι ελιάς

  • 1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο (ψιλοκομμένα μόνο τα φυλλαράκια του)

  • 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

  • 5 κουταλιές σούπας γεμάτες μπαγιάτικα ψίχουλα ψωμιού (σχετικά μαλακά)

  • 1 κονσέρβα ψαράκια (γαύρο ή σαρδέλες)

  • 1 βάζο ψητές κόκκινες πιπεριές, στραγγισμένες, καθαρισμένες από σπόρους και κομμένες σε λωρίδες

  • 1 κούπα μέτρια κομμένο μαϊντανό

  • 1/2 κούπα ξεκουκουτσιασμένες ελιές

  • 1 κουταλιά σούπας κάπαρη

  • ξύσμα ενός λεμονιού

  • λίγο χυμό λεμονιού

Μέθοδος

  • Βράζουμε τα μακαρόνια
    Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το νερό για τα μακαρόνια. Οι Ιταλοί ισχυρίζονται πως θέλει 5λίτρα και 100γρ αλάτι χοντρό για να βράσουμε σωστά 500γρ σπαγγέτι.
  • Ετοιμάζουμε τα ψίχουλα ψωμιού
    Σε τηγάνι μεγάλο, βάζουμε το περισσότερο λάδι (κρατάμε λίγο) να ζεσταθεί μαζί με το σκόρδο και το φρέσκο δεντρολίβανο (αν θέλουμε και μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα).

    Αφαιρούμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και προσθέτουμε τα ψίχουλα ψωμιού. Αφήνουμε να ροδοψηθούν ανακατεύοντας για να μην καούν τοπικά. Η φωτιά να είναι μέτρια δυνατή.

    Αδειάζουμε το τηγάνι, κρατώντας τα αρωματισμένα ψίχουλα για το σερβίρισμα.
  • Ετοιμάζουμε την σάλτσα
    Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες σε φετούλες ή λυωμένες. Προσθέτουμε τις λωρίδες ψητής πιπεριάς και σωτάρουμε να πάρουν γεύση. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, την κάπαρη, τις ελιές.

    Αν μας αρέσει, μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια χοντροκομμένα ή κουκουναρόσπορους, σ’αυτό το σημείο.

    Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Προσθέτουμε τα φιλετάκια ψαριού και ανακατεύουμε ελαφρά για να μην διαλυθούν.
  • Ετοιμάζουμε το πιάτο
    Σουρώνουμε τα μακαρόνια, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και τα σερβίρουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος.

    Πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα ψωμιού και απλώνουμε πάνω τους τη σάλτσα με τις πιπεριές και τα ψαράκια κονσέρβας.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.