Μην προσπεράσετε αυτήν την συνταγή. Εχει σημεία που θα σας χρειαστούν για να φτιάξετε ένα χορταστικό πιάτο με φτηνά και κυρίως διαθέσιμα υλικά. Αυτή η μακαρονάδα έχει δύο σημεία ενδιαφέροντος.
Υλικά από το ντουλάπι
Το πρώτο σημείο ενδιαφέροντος είναι πως μπορείς με δύο υλικά από το ντουλάπι της κουζίνας, ένα ψαράκι κονσέρβας και τις ψητές κόκκινες πιπεριές βάζου, να φτιάξεις χορταστική και ευπαρουσίαστη σάλτσα για ζυμαρικά. Φρεσκάδα θα πάρει από τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού. Ένταση θα πάρει από την καυτερή ξερή πιπεριά.
Σαρδέλες ή Γάβρος
Απο τα ψαράκια κονσέρβας, μπορείτε να διαλέξετε σαρδέλες ή γάβρο. Ο γάβρος είναι τέλειος, χωρίς λέπια, θέλει μόνο καθάρισμα το κεντρικό κόκκαλο. Οι σαρδέλες, όπως πωλούνται στην Ελλάδα, έχουν λέπια και θέλουν καθάρισμα.

Les sardines!
Οι σαρδέλες είναι εθνικός θησαυρός στην Γαλλία, προσέχουν πολύ το τελικό προϊόν. Καθαρισμένα τα ψαράκια σε πλήθος επιλογών γεύσης (ακόμα και σε λευκό κρασί με μυρωδικά), σερβίρονται με το κουτί τους στο τραπέζι μαζί με ψημένες φετούλες ψωμί και βούτυρο.
Σωταρισμένες οι κόκκινες πιπεριές
Οι ψητές κόκκινες πιπεριές του εμπορίου, ενώ δείχνουν στητές και όμορφες, έχουν μέτρια γεύση. Σωτάροντάς τις ελαφρά στο τηγάνι γίνονται λίγο πιο νόστιμες. Δίνουν χρώμα στη σάλτσα, χωρίς να αφήνουν υγρά και ταιριάζουν πολύ με τα ψαράκια κονσέρβας.
Το ξύσμα λεμονιού έχει και ένταση και άρωμα
Το ξύσμα λεμονιού είναι βασικό υλικό φρεσκάδας, αρώματος και γεύσης στα μαγειρέματά μου. Μεταμορφώνει ό,τι αγγίζει. Αν δεν το έχετε συνηθίσει, δοκιμάζετέ το πιο συχνά. Δίνει μια ένταση αρώματος που “ξυπνά” ένα μίγμα υλικών και το ενώνει σε σύνολο. Σ’αυτή τη σάλτσα, ταιριάζει πολύ και ο χυμός λεμονιού, μια κουταλιά της σούπας είναι αρκετή για να κόψει τη λιπαρότητα του λαδιού.
Ψίχουλα ψωμιού αντί για τυρί
Το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος πως μπορείς να μετατρέψεις τα ψίχουλα του ψωμιού σε πεντανόστιμο “τριμμένο τυρί” για να νοστιμίσεις τα μακαρόνια. Αυτό είναι μια μαστοριά της cucina povera των Ιταλών, που αξίζει πολλά βραβεία!
Υιοθετείστε το όποτε δεν έχετε τυρί για τα μακαρόνια και όποτε θέλετε μια νόστιμη και νηστίσιμη λύση. Αρωματίστε το λάδι με σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά (επιλέξτε ανάμεσα σε δενδρολίβανο, φασκόμηλο, ρίγανη, ματζουράνα), προσθέστε καυτερή πιπεριά αν θέλετε και μετά ρίξτε τα ψίχουλα και αφήστε να ρουφήξουν το αρωματισμένο λαδάκι και να χρυσοψηθούν. Έτοιμο το “τριμμένο τυρί”.
Αντί για ψίχουλα ψωμιού, χρησιμοποιείστε τα ψίχουλα από τα παξιμάδια στον πάτο του βάζου.
Χρώμα καλοκαιριού, άρωμα, γεύση, νοστιμιά, σε μισή ώρα, με κύρια υλικά από το ντουλάπι της κουζίνας. Τέλειο!