Τα μανιτάρια stroganoff είναι η πιο γρήγορη και χορταστική παρασκευή με μανιτάρια, που μπορείτε να φτιάχνετε. Η κρεμώδης σάλτσα συνοδεύει πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι ή ψητό κρέας ή απλά σκεπάζει μια μεγάλη φέτα χωριάτικο ψωμί ολικής άλεσης για ένα απλό και χορταστικό γεύμα.
Συχνά τα συνοδεύω με απλό πουρέ πατάτας, χωρίς βούτυρο και λάδι.
Επιμένω να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε. Είναι εντυπωσιακά όταν τα προσφέρετε. Ο γιος μου τα λατρεύει και πιστεύω πως όλα τα παιδιά, σ’αυτό το ηλικιακό γκρουπ -φοιτητές- θα απολαύσουν αυτό το πιάτο. Μπορείτε να τους το μάθετε, επίσης. Θα γίνουν οι masterchef της παρέας τους με ένα μόνο πιάτο!
Η σάλτσα κανονικά γίνεται με crème fraiche, όμως εδώ την αντικαθιστούμε με light κρέμα γάλακτος και γιαούρτι. Λέγονται μανιτάρια stroganoff γιατί ακολουθούν την τεχνική και τα υλικά του φιλέτου stroganoff, όπως θα συναντήσετε κοτόπουλο ή χοιρινό stroganoff.
Το φιλέτο stroganoff είναι βασικό πιάτο των γαλλικών bistrot, γιατί γίνεται γρήγορα. Φημολογείται πως η λέξη bistrot είναι παραλλαγή ρώσικης λέξης που σημαίνει «γρήγορα» και έχει τις ρίζες στη ρώσικη κατοχή της Γαλλίας, μετά την πτώση του Ναπολέοντα.
Αν χρησιμοποιήσετε πλευρώτους και button μανιτάρια, η σάλτσα θα γίνει πιο λευκή, ενώ αν βάλετε Portobello τόσο τα μανιτάρια όσο και η σάλτσα θα γίνουν πολύ σκούρα. Αν έχετε μόνο portobello, υπάρχει λύση. Αφαιρέσετε με κουταλάκι τα μαύρα πτερύγια κάτω από το καπάκι, θα δώσουν πιο καλό αποτέλεσμα στο πιάτο. Τα πτερύγια δεν τα πετάμε φυσικά! Τα αποξηραίνουμε και τα ενώνουμε με αφρό αλατιού για να πάρουμε ένα θαλασσινό αλάτι που μοσχοβολά δάσος!
Για πληρέστερη κατανόηση των ειδών μανιταριών που είναι διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ, μπορείτε να δείτε το άρθρο “Τα μανιτάρια στην κουζίνα μου“.