HOME > Συνταγές > Γλυκά > Γλυκές ζύμες > Μεγαρίτικες κουταλίτες δηλαδή τηγανίτες
κουταλίτες

Μεγαρίτικες κουταλίτες δηλαδή τηγανίτες

0 from 0 votes

Όταν πηγαίναμε επίσκεψη στην οικογένεια του πατέρα μου, στα Μέγαρα, θυμάμαι τον εαυτό μου και την αδελφή μου να ποδοβολάμε στην αυλή της θείας μου, φωνάζοντας από το δρόμο ακόμα “Ήρθαμε!!! Κουταλίτες! Κουταλίτες!!!” Και η αγαπημένη θεία Καλιάκα (Αλεξάντρα, στο κανονικό της όνομα) άναβε το τηγάνι να κάψει καλά, πριν ρίξει τον χυλό, που είχε ήδη έτοιμο να περιμένει.

Μας σερβίριζε μια πιατέλα τραγανές, ροδοψημένες τηγανίτες, πασπαλισμένες με κανέλα και κρυσταλική ζάχαρη, που μοσχοβολούν στη μνήμη μου μέχρι σήμερα. Και η μαμά μου τις έφτιαχνε, κι εγώ μ’αυτές τις κουταλίτες μεγάλωσα τα παιδιά μου.

Με παραλλαγές, με προσθήκες υλικών, ήταν το σούπερ γρήγορο πρωϊνό που ετοίμαζα στα παιδιά, όταν τα είχα ταϊσει ελαφρά το προηγούμενο βράδυ ή ήθελα να τα καλοπιάσω ή να κάνω τη μέρα γιορτινή ή γιατί η μέρα ήταν βροχερή και δυσκολευόντουσαν να σηκωθούν και να πάρουν μπρος.

Θέλουν προετοιμασία 20 λεπτά από το ξεκίνημα μέχρι το σερβίρισμα.

Οι κυριακάτικες κουταλίτες της φωτογραφίας είναι baby κουταλίτες με baking powder (με το κουταλάκι του γλυκού έριχνα τη ζύμη) και τις πρόσφερα στο γιο μου, σε μια ξαφνική συναισθηματική και νοητή απόδραση στα παιδικά του χρόνια. Θυμηθήκαμε στιγμές, γελάσαμε πολύ και χαρήκαμε γι’αυτά που ζήσαμε. Αννάκι και για σένα είπαμε 😉

Κουταλίτες φτιάχνουν, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο και οι Κρητικοί. Προσθέτοντας, στη ζύμη, προζύμι έφτιαχναν λουκουμάδες. Γιατί που να βρεθεί η μαγιά, νωπή ή ξερή; το προζύμι ήταν ο παραδοσιακός τρόπος να φουσκώσει το ζυμάρι. Αλήθεια, ξέρει κανείς πότε ήρθε στην Ελλάδα η χρήση της νωπής και ξερής μαγιάς; θα ήθελα πολύ να μάθω.

Οι κουταλίτες σερβίρονται με χίλιoυς τρόπους

Εγώ έχω δοκιμάσει:

  • απλά πασπαλισμένες με ζάχαρη (όπως ο λουκουμάς της παραλίας)
  • με μέλι και κανέλα
  • με πετιμέζι (που είναι το αγαπημένο μας)
  • με ταχίνι και πετιμέζι, από τότε που πήγα στην Κωνσταντινούπολη
  • με μασκαρπόνε και σιρόπι από αχλάδια σε κόκκινο κρασί (είχα περισσεύματα από γιορτινό τραπέζι!)
  • ανοιγμένες στη μέση και γεμισμένες με τυρί φέτα ή Philadelphia ή Nutella

Οι προσθήκες στο χυλό

Στα χρόνια που τις έφτιαχνα έκανα προσθήκες στο μίγμα για να μην βαρεθούν τα παιδιά. Μπορείτε να βάλετε:

  • κομματάκια φρέσκων φρούτων (μήλο, αχλάδι, μπανάνα)
  • ξηρούς καρπούς (ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, καρύδια)
  • μούσλι ή κουάκερ
  • μίγμα αλευριών

Δοκιμάστε τις την επόμενη Κυριακή. Μόλις μάθετε την τεχνική τους, θα έχετε ένα εύκολο γλυκάκι σε 20′, όπου κι αν βρίσκεστε.

Μεγαρίτικες κουταλίτες δηλαδή τηγανίτες

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Γλυκές ζύμες
Servings

10

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

15

minutes
Total time

20

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κούπα κίτρινο σταρένιο αλεύρι

  • 3/4 κούπας νερό

  • μια πρέζα αλάτι

  • Για πασπάλισμα
  • ζάχαρη ή μέλι ή πετιμέζι

  • κανέλα

Μέθοδος

  • Χωρίς baking powder, με deep frying
    Βάζω σε βαθύ μπολ το αλεύρι και το αλάτι, ανοίγω τη βρύση να τρέχει σιγανά.
    Βάζω από κάτω το μπολ και ανακατεύω συνεχώς με ένα σύρμα αυγών.
    Τραβώ το μπολ από τη ροή του νερού για να προλάβω να ανακατέψω και το ξαναβάζω για να προσθέσω όσο ακόμα χρειάζομαι.

    Θέλω να γίνει ένας πυκνός χυλός, που να πέφτει από το κουτάλι.

    Το καλό δούλεμα του χυλού “δένει” το μίγμα, αυτό είναι το πρώτο μυστικό.

    Το δεύτερο μυστικό είναι πολύ λάδι στο τηγάνι (όπως για τους λουκουμάδες) και πολύ καυτό, με το που πέσει ο χυλός να φουσκώσει και να ροδοψηθεί.
    Όσο κι αν πιστεύετε το αντίθετο, μ’αυτόν τον τρόπο δεν ρουφούν μέσα λάδι.
    Τους αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί και τους πασπαλίζετε με κανέλα και ζάχαρη.
  • Με baking powder, με shallow frying
    Η μαμά μου πρόσθετε και μια κουταλιά γλυκού baking powder στο χυλό. Με το baking, οι τηγανίτες αποκτούν φυσαλίδες αέρα μέσα τους, που τις φουσκώνει σαν μικρά λουκουμαδάκια, χωρίς μαγιά.

    Τις τηγανίζω σε μικρό κατσαρολάκι, ώστε να έχει ύψος 1 εκ το λάδι, χωρίς να χρειαστεί να σπαταλήσω πολύ από αυτό.
    Ρίχνω κουταλιές από το μίγμα, η μια κοντά στην άλλη.

    Γυρίζω τις τηγανίτες μόλις ροδίσουν και ψήνω και από την άλλη μεριά. Βγάζω σε απορροφητικό χαρτί.

    Η αλήθεια είναι, πως όταν έχουν baking powder – και το επιβεβαιώνει και η θεία μου αυτό- οι κουταλίτες ρουφούν περισσότερο λάδι και είναι λογικό γιατί οι τρυπούλες του αέρα βρίσκοντας διέξοδο στη ζύμη, δημιουργούν είσοδο στο λάδι.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*