Όταν πηγαίναμε επίσκεψη στην οικογένεια του πατέρα μου, στα Μέγαρα, θυμάμαι τον εαυτό μου και την αδελφή μου να ποδοβολάμε στην αυλή της θείας μου, φωνάζοντας από το δρόμο ακόμα “Ήρθαμε!!! Κουταλίτες! Κουταλίτες!!!” Και η αγαπημένη θεία Καλιάκα (Αλεξάντρα, στο κανονικό της όνομα) άναβε το τηγάνι να κάψει καλά, πριν ρίξει τον χυλό, που είχε ήδη έτοιμο να περιμένει.
Μας σερβίριζε μια πιατέλα τραγανές, ροδοψημένες τηγανίτες, πασπαλισμένες με κανέλα και κρυσταλική ζάχαρη, που μοσχοβολούν στη μνήμη μου μέχρι σήμερα. Και η μαμά μου τις έφτιαχνε, κι εγώ μ’αυτές τις κουταλίτες μεγάλωσα τα παιδιά μου.
Με παραλλαγές, με προσθήκες υλικών, ήταν το σούπερ γρήγορο πρωϊνό που ετοίμαζα στα παιδιά, όταν τα είχα ταϊσει ελαφρά το προηγούμενο βράδυ ή ήθελα να τα καλοπιάσω ή να κάνω τη μέρα γιορτινή ή γιατί η μέρα ήταν βροχερή και δυσκολευόντουσαν να σηκωθούν και να πάρουν μπρος.
Θέλουν προετοιμασία 20 λεπτά από το ξεκίνημα μέχρι το σερβίρισμα.
Οι κυριακάτικες κουταλίτες της φωτογραφίας είναι baby κουταλίτες με baking powder (με το κουταλάκι του γλυκού έριχνα τη ζύμη) και τις πρόσφερα στο γιο μου, σε μια ξαφνική συναισθηματική και νοητή απόδραση στα παιδικά του χρόνια. Θυμηθήκαμε στιγμές, γελάσαμε πολύ και χαρήκαμε γι’αυτά που ζήσαμε. Αννάκι και για σένα είπαμε 😉
Κουταλίτες φτιάχνουν, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο και οι Κρητικοί. Προσθέτοντας, στη ζύμη, προζύμι έφτιαχναν λουκουμάδες. Γιατί που να βρεθεί η μαγιά, νωπή ή ξερή; το προζύμι ήταν ο παραδοσιακός τρόπος να φουσκώσει το ζυμάρι. Αλήθεια, ξέρει κανείς πότε ήρθε στην Ελλάδα η χρήση της νωπής και ξερής μαγιάς; θα ήθελα πολύ να μάθω.
Οι κουταλίτες σερβίρονται με χίλιoυς τρόπους
Εγώ έχω δοκιμάσει:
- απλά πασπαλισμένες με ζάχαρη (όπως ο λουκουμάς της παραλίας)
- με μέλι και κανέλα
- με πετιμέζι (που είναι το αγαπημένο μας)
- με ταχίνι και πετιμέζι, από τότε που πήγα στην Κωνσταντινούπολη
- με μασκαρπόνε και σιρόπι από αχλάδια σε κόκκινο κρασί (είχα περισσεύματα από γιορτινό τραπέζι!)
- ανοιγμένες στη μέση και γεμισμένες με τυρί φέτα ή Philadelphia ή Nutella
Οι προσθήκες στο χυλό
Στα χρόνια που τις έφτιαχνα έκανα προσθήκες στο μίγμα για να μην βαρεθούν τα παιδιά. Μπορείτε να βάλετε:
- κομματάκια φρέσκων φρούτων (μήλο, αχλάδι, μπανάνα)
- ξηρούς καρπούς (ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, καρύδια)
- μούσλι ή κουάκερ
- μίγμα αλευριών
Δοκιμάστε τις την επόμενη Κυριακή. Μόλις μάθετε την τεχνική τους, θα έχετε ένα εύκολο γλυκάκι σε 20′, όπου κι αν βρίσκεστε.