Το Μαρώ του Ναρλή, αγαπημένη προσωπικότητα στο νησί, μας δείχνει τη Μελόπιτα Σίφνου, διάσημη γλυκιά πίτα στην Ελλάδα. Ένα πρωϊνό του Σεπτέμβρη, στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα “Το Μαρώ”, στο δρόμο που οδηγεί από την Απολλωνία στο Κάστρο, κάναμε “στο πόδι” το γλυκό, παρέα με τον άνεμο και τη θέα του πελάγους.
Εξερευνώντας την τοπική κουζίνα, είναι φορές που θέλω να κρατήσω, στο βίντεο που ετοιμάζω, την ατμόσφαιρα της μεταφοράς γνώσης. Την κουβέντα που γίνεται, τις αναμνήσεις που ξυπνούν, τις παρατηρήσεις για κάτι που δημιουργείται εκείνη τη στιγμή. Αφήνω το βίντεο μεγαλύτερο στο μοντάζ, για να δώσω περισσότερο χρόνο στο καλωσόρισμα που κάνει το Μαρώ στο σπίτι της και την προθυμία της να μεταφέρει όσα ξέρει για το γλυκό του νησιού της.
Γιατί η Μελόπιτα έχει αξία, όχι σαν μονόλεπτο βιντεάκι εκτέλεσης για να φτιάξουμε άλλο ένα γλυκό στα τόσα, αλλά γιατί παρουσιάζεται στο φυσικό της περιβάλλον, εκεί που δημιουργήθηκε, για τους λόγους που δημιουργήθηκε, με τα υλικά του τόπου που δημιουργήθηκε.

Η Μελόπιτα Σίφνου είναι ένα πλούσιο γλυκό
Η Ανθοτύρα
Η Ανθοτύρα ή ο ανθότυρος είναι το κύριο υλικό του γλυκού και είναι βουτυράτος γιατί την άνοιξη το γάλα των αιγοπροβάτων είναι πλούσιο σε λιπαρά. Το τυρί μικρών παραγωγών είναι προϊόν εδαφοκλιματικών παραγόντων, όπως λέω μεταφράζοντας το προϊόν terroir, με διαφορετική γεύση και σύσταση μέσα στο χρόνο. Η τεχνική τυροκόμησης παραμένει ίδια, σαν κληρονομιά στην περιοχή.
Όσο βουτυράτος και να είναι ο ανθότυρος, είναι ένα βραστό τυρί που έχει λιγότερα λιπαρά και αραιώτερη σύσταση από το Πέτρωμα της Τήνου, το οποίο είναι ένα στραγγιχτό τυρί πήξης. Γι αυτό η γλυκιά τυρόπιτα Τήνου -η οποία ψήνεται κι αυτή χωρίς φύλλο, μόνο η γέμιση- έχει τελείως διαφορετική γεύση και υφή από τη Μελόπιτα Σίφνου, παρότι είναι ίδιας λογικής συνταγή.
Το θυμαρίσιο μέλι
Σε όλη την Ελλάδα το θυμαρίσιο μέλι δεν έχει ίδια γεύση, αφ’ενός γιατί υπάρχουν 31 αυτοφυείς ποικιλίες θυμαριού, αφετέρου η ίδια ποικιλία σε άλλα χώματα και μικροκλίμα δίνει διαφοροποίηση στο φυτό. Είναι κι αυτό προϊόν terroir. Στη Σίφνο, το θυμαρίσιο μέλι είναι καθοριστικό συστατικό γεύσης στη Μελόπιτα. Διαλέξτε ένα μέλι που να έχει ταυτότητα στη γεύση, να το νιώθετε και να σας αρέσει. Αυτή η γεύση θα περάσει ατόφια στη Μελόπιτα.
Τα αυγά
Τα αυγά συμβάλλουν στο δέσιμο και φούσκωμα της κρέμας και φυσικά στη αύξηση της θρεπτικής της δύναμης.
Η κανέλα
Το μόνο αρωματικό στη Μελόπιτα Σίφνου είναι η κανέλα, η οποία δεν μπαίνει μέσα στην κρέμα αλλά μόνο από πάνω μόλις το γλυκό βγεί από το φούρνο. Σε αντίθεση με την γλυκιά Τυρόπιτα Τήνου που η κρέμα αρωματίζεται με κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια ή μαστίχα.
Η μελόπιτα κόβεται παστελωτά

Το γλυκό είναι πολύ δυνατό σε γεύση, υλικά, θερμίδες και κόστος, φυσικά. Δεν μπορείς να φας μεγάλο κομμάτι. Είναι το “καλό” γλυκό για να κεράσουν φιλοξενούμενους και γίνεται γρήγορα και εύκολα. Κόβεται σε μικρά παστελωτά κομμάτια και προσφέρεται σαν λουκούμι. Μικρή μπουκιά, μεγάλη γεύση!
Σας ετοίμασα ένα σχέδιο κοπής πάνω στο ταψί της Μελόπιτας. Μετρήστε το μέσο κάθε φαρδιάς πλευράς του ταψιού και ενώστε το με τις απέναντι γωνίες. Ακολουθήστε μετά παράλληλες κοπές για να βγάλετε παστελωτά κομμάτια.