HOME > Συνταγές > Γλυκά > Το τσουρέκι > Μικρά τρυφερά τσουρέκια σε πολλά σχέδια

Μικρά τρυφερά τσουρέκια σε πολλά σχέδια

Μία είναι η ζύμη τσουρεκιού για μένα. Το τσουρέκι της μαμάς μου-το πιο τρυφερό ♥

Δίνει τα πιο τρυφερά τσουρέκια που μπορείτε να γευτείτε, γιατί περιέχει μεγάλη αναλογία υγρών στη ζύμη. Μέχρι σήμερα τα έχουμε πλέξει κοτσίδες με 6, 5, 4, 3, 2 κορδόνια, τα έχουμε κάνει γεμιστά και έχουμε κάνει σαλιγκαράκια, με ένα κορδόνι βάρους 90γρ.

Δείτε όλη τη δουλειά μου, συγκεντρωμένη  στο άρθρο Τα τσουρέκια αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Όταν προσκαλώ όλους να φτιάξουν τσουρέκια, δεν είναι γιατί απαξιώνω τη δυσκολία ή τις πιθανές κακοτοπιές της συνταγής. Είναι γιατί έχω φωτίσει τόσο πολύ το δρόμο, που έστω κι αν είναι δύσκολος, δεν φοβάσαι να δοκιμάσεις.

Διαβάστε τα 400 σχόλια στα άρθρα τσουρεκιών του TasteFULL και θα καταλάβετε πόσα νέα κορίτσια και αγόρια, πρωτόπειρα στα τσουρέκια, έδειξαν με περηφάνεια στις μανάδες τους τα τσουρέκια τους. Αλλά και έμπειρες μαγείρισσες βρήκαν τα κόλπα που τους έλειπαν για να πετύχουν το τσουρέκι όπως το θέλουν.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους σας! Οι συνταγές της μαμάς μας είναι θησαυροί, όταν μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε, να τους αξιοποιήσουμε και να τους μοιραστούμε.


Απαντώ τις ερωτήσεις σας σε ζωντανή σύνδεση στη σελίδα Facebook (κλικ στην φωτογραφία).

Πάμε παρακάτω. Νέο μάθημα.

Θα κάνουμε μικρά τσουρεκάκια με ζύμη 50γρ το καθένα και θα τα πλάσουμε στεφανάκια, μαργαρίτες, ανεμόμυλους, μικρές 3πλες κοτσίδες, λουλουδάκια-σαλιγκαράκια με ψαλιδιές.

Ξεκίνησα να φτιάξω τα στεφανάκια με πιο σφικτή ζύμη, πιστεύοντας πως η δική μου θα είναι πολύ μαλακή για να είναι εύκολα χειρίσιμη. Πράγματι με την πιο στεγνή ζύμη γίνονται πιο εύκολα τα πλασίματα. Όμως όταν τα δοκίμασα ήταν στεγνά και ψωμένια. Πολύ ωραία για να τα βουτάνε στο γάλα τους τα παιδιά, γιατί έχουν κράτημα. Όμως καμμία σχέση με την τρυφερότητα της δικής μου ζύμης.

Τα ξαναέκανα με την τρυφερή ζύμη. Φούσκωσαν περισσότερο, κράτησαν το σχήμα τους και φυσικά έμειναν τρυφερά και τις επόμενες μέρες. Άλλαξα λίγο τον τρόπο πλασίματος για να μην δυσκολεύομαι με τη μαλακιά ζύμη και έκανα τα στεφανάκια με τη θηλιά.

Τα μικρά τσουρεκάκια είναι πολύ τρυφερά για τα παιδιά σας και τους αγαπημένους σας και πολύ βολικά να παίρνετε μαζί σας στο γραφείο ή στο σχολείο. Η δόση με 1 κιλό αλεύρι βγάζει 40 τσουρεκάκια περίπου.

Για να κάνετε τη ζύμη με νωπή μαγιά και μίξερ, δείτε εδώ τη συνταγή

Για να κάνετε τη ζύμη με ξηρή μαγιά και στο χέρι, δείτε το βίντεο και τα υλικά εδώ.

Μπορείτε να βάλετε νωπή ή ξηρή μαγιά και στις δύο εκτελέσεις, ανάλογα με το τι έχετε διαθέσιμο. Η νωπή πρέπει να γίνει προζύμι πριν ενωθεί με το αλεύρι ενώ η ξηρή δεν το χρειάζεται, μπαίνει κατευθείαν στο αλεύρι. Προσωπικά δεν έχω καταλάβει διαφορά στο αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας ξηρή ή νωπή μαγιά.

Όταν έχει φουσκώσει η ζύμη στη λεκάνη, λαδώστε τα χέρια σας, ξεφουσκώστε την, διπλώστε την αρκετές φορές ώστε να βεβαιωθείτε πως οι φουσκάλες της μαγιάς έχουν μικρύνει αισθητά και έχουν ισομοιραστεί στη ζύμη. Χωρίστε μπαλάκια ζύμης, βάρους 50γρ το καθένα, ζυγίζοντάς τα.

mikra-tsourekia

Στεφανάκια με θηλιά (για μαλακιά ζύμη)

Πλάθετε λεπτό κορδόνι, μήκους 60εκ, προσθέτοντας λίγο αλεύρι τόσο όσο να μην κολλά στον πάγκο. Πιάνετε τις δύο άκρες και στρίβετε μερικές φορές το κορδόνι κρατώντας ανοικτή τη θηλειά από τη μια πλευρά (φωτο 1). Κάντε ένα κύκλο, περνώντας την άκρη του κορδονιού ανάμεσα στη θηλειά (φωτο 2).

Τοποθετείστε το κάθε στεφανάκι με απόσταση από τα διπλανά του. Θα φουσκώσουν πριν μπουν στο φούρνο (φωτο 3) και θα φουσκώσουν κι άλλο μέσα στο φούρνο (φωτο 4).

Αφού φουσκώσουν, αλείψτε με ελαφρά χτυπημένο αυγό και ζάχαρη και πασπαλίστε με ό,τι θέλετε: σουσάμι, παπαρουνόσπορο, τριμμένο αμύγδαλο, καστανή ζάχαρη, αρωματική ζάχαρη κλπ. Ψήστε για 12 λεπτά σε φούρνο αντιστάσεων 200βαθμών, σε ανοιχτόχρωμη λαμαρίνα, στη 2η θέση από κάτω.

Στεφανάκια χωρίς θηλιά (για σφικτή ζύμη)

Πλάθετε λεπτό κορδόνι, μήκους 60εκ, προσθέτοντας λίγο αλεύρι τόσο όσο να μην κολλά στον πάγκο. Σχηματίζετε ένα κύκλο αφήνοντας δεξιά και αριστερά κορδόνια να κρέμονται (φωτο 5). Περνάτε κάθε κορδόνι μέσα έξω στον κύκλο πλέκοντας το στεφανάκι (φωτο 6). Ενώνετε τις δύο άκρες (φωτο 7).

Τοποθετείστε το κάθε στεφανάκι με απόσταση από τα διπλανά του. Θα φουσκώσουν πριν μπουν στο φούρνο και θα φουσκώσουν κι άλλο μέσα στο φούρνο.

Αφού φουσκώσουν, αλείψτε με ελαφρά χτυπημένο αυγό και ζάχαρη και πασπαλίστε με ό,τι θέλετε: σουσάμι, παπαρουνόσπορο, τριμμένο αμύγδαλο, καστανή ζάχαρη, αρωματική ζάχαρη κλπ. Ψήστε για 12 λεπτά σε φούρνο αντιστάσεων 200βαθμών, σε ανοιχτόχρωμη λαμαρίνα, στη 2η θέση από κάτω.

Μαργαρίτες

Πλάθετε το μπαλάκι της ζύμης σε στρογγυλό πιτάκι διαμέτρου 9εκ περίπου. Χωρίζετε με μαχαίρι ή ψαλίδι, οκτώ πέταλα. Στρίβετε κάθε πέταλο κατά 90 μοίρες και το πιέζετε να πλατύνει (φωτο 9). Μεταφέρετε τις μαργαρίτες στο ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους.

Αφού φουσκώσουν, αλείψτε με ελαφρά χτυπημένο αυγό και ζάχαρη, βρέξτε ένα κομμάτι κράνμπερι (ή μισή σταφίδα) με νερό και ακουμπήστε το στο κέντρο του τσουρεκιού (φωτο 10). Στολίστε με το δάχτυλό σας κάθε πέταλο με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο (φωτο 11). Ψήστε για 12 λεπτά σε φούρνο αντιστάσεων 200βαθμών, σε ανοιχτόχρωμη λαμαρίνα, στη 2η θέση από κάτω.

Ανεμόμυλοι

Ανοίγετε το μπαλάκι ζύμης σε τετράγωνο, πλευράς 12 εκ. Κόβετε διαγώνιες εγκοπές χωρίς να ενωθούν στο κέντρο (φωτο 13). Διπλώνετε τη δεξιά άκρη κάθε τριγώνου προς το κέντρο (φωτο 14). Μεταφέρετε στο χαρτί (ή αν δυσκολεύεστε κάντε το σχέδιο στο χαρτί).

Αφού φουσκώσουν, αλείψτε με ελαφρά χτυπημένο αυγό και ζάχαρη, βρέξτε ένα κομμάτι κράνμπερι (ή μισή σταφίδα) με νερό και ακουμπήστε το στο κέντρο του τσουρεκιού (φωτο 15). Ψήστε για 12 λεπτά σε φούρνο αντιστάσεων 200βαθμών, σε ανοιχτόχρωμη λαμαρίνα, στη 2η θέση από κάτω.

Λουλουδάκια-σαλιγκαράκια

Τυλίγετε το κορδόνι σε χαλαρό (όχι σφικτό) σαλιγκαράκι και κάνετε κοψίματα με ψαλίδι, για να σχηματιστούν πεταλάκια (φωτο 17).

Αφού φουσκώσουν, αλείψτε με ελαφρά χτυπημένο αυγό και ζάχαρη, βρέξτε ένα κομμάτι κράνμπερι (ή μισή σταφίδα) με νερό και ακουμπήστε το στο κέντρο του τσουρεκιού (φωτο 17). Ψήστε για 12 λεπτά σε φούρνο αντιστάσεων 200βαθμών, σε ανοιχτόχρωμη λαμαρίνα, στη 2η θέση από κάτω.

3πλες κοτσίδες

Ανοίγετε τη ζύμη σε κορδόνι 60εκ και το μοιράζετε στα 3 (20εκ καθε κορδόνι). Πλέκετε κοτσίδα. Το μέγεθος αρχικά είναι σαν κουλουράκια που όταν φουσκώσουν γίνονται πολύ χαριτωμένα μικρά τσουρέκια.

Αφού φουσκώσουν, αλείψτε με ελαφρά χτυπημένο αυγό και ζάχαρη και πασπαλίστε με ό,τι θέλετε: σουσάμι, παπαρουνόσπορο, τριμμένο αμύγδαλο, καστανή ζάχαρη, αρωματική ζάχαρη κλπ. Ψήστε για 12 λεπτά σε φούρνο αντιστάσεων 200βαθμών, σε ανοιχτόχρωμη λαμαρίνα, στη 2η θέση από κάτω.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*