Όσοι παραπονιέστε για τις μεγάλες μερίδες των συνταγών, γιατί εσείς μαγειρεύετε για 1 ή 2 άτομα, σας έχω μια μακαρονάδα στη σωστή αναλογία για να μοιραστείτε με τον αγαπημένο σας ή την καλύτερή σας φίλη.
Αν πιστεύετε πως μια μακαρονάδα είναι απλοϊκό φαγητό και δεν δικαιούται τους προβολείς πάνω της, οι γείτονες Ιταλοί θα είχαν πάρει φωτιά στο δευτερόλεπτο.
Αυτή η κυρία, η pasta alla norma, έχει πάρει επαίνους από μακαρονάδες μέχρι το κόκκαλο, που εκτιμούν τόσο το συνδυασμό των υλικών, τη σωστή διαχείρισή τους αλλά και τη σωστή παρουσίαση. Τόσο που ο νονός της, σε ένα δείπνο θεατρικού συναφιού, αναφώνησε όταν τα είδε όλα αυτά να ζωντανεύουν σε ένα πιάτο, μαγειρεμένα από τα χέρια μιας ιταλίδας μαγείρισσας “Signora Saridda questa è ‘na vera Norma” τούτη ‘δω είναι μια πραγματική Norma”.
Ετσι ένα πιάτο που δημιουργήθηκε στην Σικελία, όταν η όπερα “Norma”, του Σικελού Bellini, είχε γίνει ήδη δημοφιλής, βαπτίστηκε με το ίδιο όνομα. Την πιο πλήρη ανάλυση που βρήκα, μπορείτε να δείτε από ένα, παθιασμένο με το πιάτο, φίλο των Συνταγών της Παρέας.
Αυτό το πιάτο με τα λίγα υλικά, παρουσιάζεται στο τραπέζι με τη χάρη και κομψότητα μιας ντίβας και συγκλονίζει με την πληρότητα της γεύσης.
Η σωστή διαχείριση των υλικών είναι το μυστικό επιτυχίας.
- Οι μελιτζάνες, κομμένες σε στικς, είναι περισσότερο βολικές από τις φέτες, για να ενσωματωθούν με τα ζυμαρικά.
- Το τηγάνισμα, γίνεται με το δικό μου τρόπο, χρησιμοποιώντας 3 κουταλιές σούπας για να τηγανίσω 1 μελιτζάνα. Έτσι βγάζω χρυσά μπαστουνάκια μελιτζάνας που στέκουν στο πηρούνι, δεν έχουν καταρρεύσει.
- Η φρέσκια ντομάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους σωτάρεται σε δυνατή φωτιά να χάσει τα υγρά της και να γλασάρει. Με τομάτα κουτιού θα πάρετε περισσότερο χρώμα και περισσότερη σάλτσα, αλλά η φρέσκια έχει άλλη χάρη.
- Ο φρέσκος βασιλικός είναι απαραίτητος. Το πάντρεμα με τη γλύκα της μελιτζάνας και τη φρεσκάδα της τομάτας είναι ο βαθύς αναστεναγμός στη γευστική δοκιμή!
- Το τυρί στη φωτογραφία είναι ήπια φέτα (αυτό είχα) αλλά το σωστό είναι ξερός κρητικός ανθότυρος. Για τους Σικελούς, ανυπερθέτως ΟΧΙ σε παρμεζάνα. Μην το τρίψετε και ασπρίσετε το πιάτο, αλλά κόψτε λεπτές φλoίδες που θα συνοδέψουν τα υπόλοιπα υλικά.