Είναι διάσημη και την ξέρετε σίγουρα. Είναι το αγαπημένο γλυκό της κόρης μου, Αννας και φτιάχτηκε για τη χάρη μιας άλλης Άννας, της Anna Pavlova, διάσημης ρωσίδας μπαλαρίνας. Η αέρινη μπαλαρινένια φούστα ενέπνευσε τα κύματα της πάλευκης μαρέγκας.
Σερβίρεται κυρίως, με κόκκινα φρούτα πάνω σε στρώμα χτυπημένης κρέμας γάλακτος. Φράουλες και φρούτα του δάσους συνήθως αλλά με το ρόδι λαμποκοπά κατακόκκινη και γίνεται χριστουγεννιάτικη.
Μπορεί να αποκτήσει χαρακτήρα και διαφορετικό χρώμα, με άλλα φρούτα. Δοκιμάστε με φρούτα του πάθους, να αδειάσετε το ρευστό περιεχόμενο του καρπού με κουταλάκι πάνω στην κρέμα. Ή με ελαφρώς ποσαρισμένα αχλάδια, τριμμένα φουντούκια ή καρύδια και σάλτσα καραμέλας. Όμως μια πάβλοβα δεν είναι φρουτοσαλάτα. Μην ανακατεύετε όλα τα φρούτα. Διαλέξτε το φρούτο που αγαπάτε και σκηνοθετήστε την παρουσίασή του πάνω της.
Αυτό το γλυκό είναι πολύ ελαφρύ και μπορεί να κλείσει πολύ κομψά τα γιορτινά σας γεύματα. Μπορείτε να το παρουσιάσετε με 3 τρόπους:
- σε κλασική τούρτα – ιδανική για γενέθλια, μοιράζεται εύκολα σε τριγωνικά κομμάτια, τρώγεται με πηρούνι
- σε μίνι ατομικές μαρέγκες – ιδανικές για φιλικές συγκεντρώσεις, τρώγονται ανεπίσημα, με το χέρι (finger food)
- σε ποτήρια – ιδανικές για cocktail parties, τρώγονται με κουτάλι (σπάτε κομμάτια μαρέγκας στο ποτήρι, προσθέτετε κρέμα σαντιγύ και μετά φρούτα)
Η μαρέγκα δεν είναι δύσκολη απλά δεν είμαστε εξοικειωμένες μ’αυτήν και την αποφεύγουμε. Αν δεν θέλουμε να την φτιάξουμε, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο δίσκο μαρέγκας στα ζαχαροπλαστεία.
Μπορούμε να την ετοιμάσουμε μερικές μέρες πριν τη γιορτή και να τη φυλάξουμε, σκεπασμένη καλά με μεμβράνη, στην πιατέλα που θα την σερβίρουμε. Αν είναι μικρές μαρέγκες τις φυλάμε σε μεταλικό κουτί.
Με δύο ασπράδια έφτιαξα την τούρτα της φωτογραφίας, διαμέτρου 20 εκ. Ήταν ικανή ποσότητα για 6 τριγωνικές μερίδες.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης