Αυτή η συνταγή για σοκολατένιες τρούφες με γοήτευσε όταν την είδα. Την παρουσίαζε ένας Ελβετός chocolatier confiseur από την Λωζάνη σε μια εκπομπή του Tyler Florence.
Διαφέρει από την δική μου αγαπημένη συνταγή για σοκολατένιες τρούφες σε πολλά σημεία.
η υφή
Η υφή είναι σαν μους σοκολάτας γιατί η ganache έχει χτυπηθεί στο μίξερ, έχει αφρατέψει και έχει αλλάξει χρώμα.
το σχήμα
Αυτά είναι τετράγωνα σοκολατάκια! Μ’άρεσε τόσο η ιδέα να μην είναι, όπως συνήθως, στρογγυλά και να γλυτώσουμε το πλάσιμο με τα χέρια.
τα υλικά
Αυτή η συνταγή δεν σηκώνει πολλές παραλλαγές στην προσθήκη υλικών παρά μόνο στην επιλογή γεύσης. Έχει λιγότερα λιπαρά και απαιτεί μόνο υγρά υλικά μέσα της, τα οποία προσαρμόζονται εύκολα στη γεύση που θέλουμε. Ίσως να την τύλιγα εξωτερικά σε λεπτοσπασμένο φυστίκι Αιγίνης αλλά το συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι η βελούδινη, παγωμένη υφή της, επομένως δεν θα το πείραζα εύκολα.
Παρατήρησα πως αυτές οι σοκολατένιες τρούφες υγραίνουν το κακάο τους περισσότερο από την παλιά μου συνταγή και είναι λογικό γιατί έχουν λιγότερα λιπαρά και περισσότερα υγρά στο μίγμα. Είναι βελούδινες, όμως, στη γεύση και αξίζουν ένα δεύτερο τύλιγμα στο κακάο όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
Αν χρησιμοποιήσετε κουβερτούρα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο (70%), χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα υγρών. Αν χρησιμοποιήσετε κουβερτούρα 54% σε κακάο, χρειάζεται να μειώσουμε τα υγρά για να μη βγει πολύ μαλακό το μίγμα. Μην χρησιμοποιήσετε κουβερτούρα γάλακτος – αν θέλετε να πετύχετε τέτοια γεύση βάλτε κουβερτούρα 54% ή 70% και για υγρό βάλτε γάλα.
μόνο κρέμα γάλακτος με 15% λιπαρά
Ο φίλος μου ο Τάσος θέλησε να αντικαταστήσει την light κρέμα γάλακτος με πλήρη, για να έχουν πιο γεμάτη γεύση. Μην το κάνετε, γιατί όταν χτυπηθούν τα περισσότερα λιπαρά της κρέμας μετατρέπονται σε βούτυρο και σφίγγει η σοκολάτα. Το δοκίμασα κι εγώ. Όταν κτύπησα το μίγμα έδεσε, δεν ήταν ρευστό. Στο ταψί δεν μπορούσε να απλωθεί. Στη γεύση ήταν περισσότερο βουτυρένια παρά σοκολατένια. Η υφή ήταν περισσότερο σπυρωτή ενώ στην κανονική συνταγή η υφή είναι βελούδινη και ελαφρά λαστιχωτή.
Παραλλαγές γεύσης
Η κρέμα 15% λιπαρά, όσο ζεσταίνεται μπορεί να αρωματισθεί με φλούδα πορτοκαλιού, λεμονιού, μανταρινιού, περγαμόντου, μοσχολέμονου, λοβό βανίλιας, σπόρους κάρδαμου, ξύλο κανέλας, ginger, καυτερή πιπεριά κλπ
Μπορείτε να δώσετε γεύση καραμέλας γάλακτος στην κρέμα ως εξής: βάλτε 2 κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη να καραμελώσουν στο τηγάνι. Προσθέστε λίγη λίγη την καυτή κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας με σπάτουλα ώστε να διαλυθεί η καραμέλα μέσα στην κρέμα και να την χρωματίσει. Ταιριάζει πολύ με ρούμι, ουϊσκι, κονιάκ.
Ανάλογα με τη γεύση, διαλέξτε και το λικέρ : λικέρ πορτοκαλιού, λιμοντσέλο, φουντούκι, τεντούρα, καρύδι κλπ αλλά και ρούμι, ουϊσκι, γλυκό μοσχάτο κλπ
Αν δεν θέλετε καθόλου ποτό και καφέ (παραλλαγή για παιδιά) διαλέξτε χυμούς καλά σουρωμένους : πορτοκάλι, ρόδι, βατόμουρο, φράουλα κλπ. Αν είναι έτοιμος παχύρευστος χυμός (με πούλπα φρούτου) δεν πειράζει. Αρκεί να μην είναι αεριούχος. Το ανθρακικό αλλάζει την ομοιογένεια της σοκολάτας και κάνει σπυρωτό το μίγμα.
Αυτή η συνταγή παρουσιάστηκε στην στήλη μαγειρικής του Μες την Καλή Χαρά, στον Alpha, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης