Μια πράσινη σαλάτα δεν μπορεί ποτέ να γίνει βαρετή! Μόλις απομακρυνθείτε από τα κλισέ του μαρουλιού θα απελευθερώσετε τη δημιουργικότητά σας και θα συνδυάζετε υλικά, φτιάχνοντας κάθε φορά μια ξεχωριστή σαλάτα.
Η σημερινή σαλάτα είναι ιδανική να συνοδέψει τηγανητά και ψητά. Την έβαλα δίπλα σε τηγανισμένο Συμιακό γαριδάκι, θα την έβαζα εύκολα παρέα σε κοτόπουλο πανέ, σνίτσελ, μπριζόλα στη σχάρα… Η φρεσκάδα και η οξύτητα του φρέσκου πορτοκαλιού (μόλις βγήκαν τα καινούργια πορτοκάλια), μαζί με τη γλυκιά σπιρτάδα του μαριναρισμένου κρεμμυδιού “κόβουν” το λάδι του τηγανίσματος στη γεύση. Τα ζουμερά και τραγανά λαχανικά “ξυπνούν” και δροσίζουν τον ουρανίσκο. Όσο για το χρώμα, τι να πώ! στολίζει το πιάτο και ανοίγει την όρεξη. Τα cashews ταιριάζουν πολύ σ’αυτην τη σαλάτα!
Σ’ αυτήν τη σαλάτα, θα εφαρμόσετε τρεις τεχνικές:
- πως να κόβετε μπουκιές ένα φύλλο μαρουλιού τύπου romaine (το κλασικό με το μίσχο στη μέση)
- πως να φιλετάρετε ένα πορτοκάλι και
- πως να μαρινάρετε ροδέλες ξερού κρεμμυδιού.
Α. Πως να κόβετε μπουκιές ένα φύλλο μαρουλιού τύπου romaine
Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να τυλίγουμε σε ρολλά τα φύλλα του μαρουλιού και να τα κόβουμε σε λωρίδες ψιλές ή πιο χοντρές μαζί με το τραγανό μίσχο τους. Το κόψιμο με το μαχαίρι οδηγεί σε ευκολότερη οξείδωση των κομμένων επιφανειών, θα έχετε δει να μαυρίζει η ψιλοκομμένη σαλάτα σχετικά γρήγορα. Επίσης, όσο πιο μικρά κομμάτια κόβουμε την σαλάτα τόσο πιο σύντομα χάνει τα θρεπτικά της συστατικά. Αυτοί είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στο νέο τρόπο κοπής της πράσινης σαλάτας: με το χέρι, σε μπουκιές που πιάνονται εύκολα με το πηρούνι και δεν θέλουν κόψιμο με μαχαίρι μετά στο πιάτο.
Στραγγίζετε τα πλυμμένα φύλλα στο στραγγιστήρι λαχανικών (αυτό που με τη βοήθεια της φυγόκεντρου δύναμης αφαιρεί τα νερά από τις σαλάτες και τα μυρωδικά) και τα βάζετε να στεγνώσουν τελείως σε μια πετσέτα κουζίνας. Παίρνετε ένα φύλλο μαρουλιού και το τσακίζετε δεξιά και αριστερά από το μίσχο ώστε να τον αφαιρέσετε και να μείνουν τα μαλακά πράσινα φύλλα μόνο. Τους μίσχους δεν τους πετάτε φυσικά. Η τους τρώτε σαν σνακ, μέχρι να κόψετε τα φύλλα σε κομμάτια μπουκιάς ή τους βάζετε σαν υπόστρωμα σε ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, σέσκουλα (στον πάτο της κατσαρόλας) ή τους προσθέτετε ψιλοκομμένους στο φρικασέ μαζί με τα άλλα μαρούλια ή στο χοιρινό με σέλινο.
Τα κομμένα φύλλα διατηρούνται έτοιμα για κατανάλωση στο ψυγείο για 3 ημέρες (τελείως στεγνά ή σε τάπερ στρωμένο με χαρτί κουζίνας ή σε σακούλα τροφίμων κλειστή με αέρα μέσα της, σαν μπαλίτσα, και ένα χαρτί κουζίνας να απορροφά την υγρασία).
Β. Πως να φιλετάρετε ένα πορτοκάλι
Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται για όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρεϊπ φρουτ, νεράτζια, κίτρο, περγαμόντο και μανταρίνια ακόμα, αρκεί η φλούδα τους να είναι σφικτή πάνω στο φρούτο). Χρειάζεστε πολύ καλά ακονισμένο μαχαίρι και μια επιφάνεια κοπής.
Κόβετε βαθειά το πάνω (εκεί που είναι το κοτσάνι) και κάτω μέρος (το ακριβώς αντίθετο) του φρούτου ώστε να φανεί η σάρκα του. Το ακουμπάτε όρθιο στην επιφάνεια κοπής και κρατώντας το σταθερό με το ένα χέρι, αφαιρείτε με το μαχαίρι λωρίδες από την φλούδα και όλο το άσπρο εσωτερικό, ώστε να φανεί η σάρκα του φρούτου.
Όταν έχετε ολοκληρώσει το καθάρισμα, πάρτε το φρούτο στα χέρια σας και αρχίστε να αφαιρείτε τα φιλετάκια, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στις λευκές μεμβράνες του φρούτου. Βάλτε ένα μπολ από κάτω να μαζεύει το χυμό. Στην αρχή θα σας πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να εξοικειωθείτε στο φιλετάρισμα, αλλά μετά θα το κάνετε με μεγάλη ευκολία. Είναι θέμα συνήθειας.
Τα φιλετάκια διατηρούνται στο ψυγείο μέσα σε τάπερ και -αν τα ετοιμάζετε για τραπέζι- μπορείτε να τα ετοιμάσετε από την προηγούμενη ημέρα και να τα φυλάξετε μέσα στο χυμό τους.
Γ. Πως να μαρινάρετε ροδέλες κρεμμυδιού
Το ξερό κρεμμύδι έχει συχνά έντονη γεύση και μυρωδιά που δεν δένει εύκολα με τις πράσινες σαλάτες. Με το μαρινάρισμα χάνει τη βαρειά μυρωδιά, αποκτά δροσιά και σπιρτάδα και ένα απαλό ροζ χρώμα. Στην ουσία εξευγενίζεται και συνοδεύει εξαιρετικά τα φιλετάκια του πορτοκαλιού.
Κόψτε σε λεπτές ροδέλες το κρεμμύδι και βάλτε το σε μπολ. Περιχύστε με λίγο λευκό ξύδι. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Ανακατέψτε με τα ακροδάχτυλα να πάει παντού το μίγμα και αφήστε το για 30′. Εκτός από τις πράσινες σαλάτες, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην πατατοσαλάτα, στα hamburgers και στα hot dogs.