Έχω τη χαρά να παρουσιάζω στο ελληνικό διαδίκτυο μια νέα συνταγή. Παρουσίασε το προφιτερόλ λεμονιού η Giada de Laurentiis από το εστιατόριο Paolino στο Capri και το έχω δοκιμάσει στην Αθήνα στο εστιατόριο Pulcinella.
Στο ελληνικό διαδίκτυο, όμως, δεν υπάρχει αναφορά επομένως με χαρά παίρνω τη πένα μου και γράφω μια πρωτότυπη συνταγή.
Προφιτερόλ λεμονιού
Όσοι από εμάς σκεφτόμαστε το προφιτερόλ σοκολατένιο, ας κάνουμε μια δοκιμή σε μια πιο ελαφριά, ανοιξιάτικη και σίγουρα πιο δροσερή έκδοσή του. Προφιτερόλ λεμονιού. Δυo λέξεις μπορώ να πω ότι κυριαρχούν σ’αυτό το γλυκό: ελαφρύ και αρωματικό.
Αν σας αρέσει το άρωμα του λεμονιού, κλείστε τα μάτια και απολαύστε. Κάθε μπαλάκι σου είναι ένα ανάλαφρο μπαλόνι με γεύσεις που σε ταξιδεύει.
Στην αρχή έρχεται η δροσιά της κρύας λεμονάτης κρέμας σαντιγύ που περιβάλλει το σουδάκι, ελαφρά υπόξινη. Μετά σκάει η ένταση της βελούδινης κρέμας λεμονιού που κρύβεται μέσα στο σουδάκι και ενώ το στόμα έχει πλημμυρίσει γεύσεις, έρχεται η γλυκιά επίγευση από τη ζύμη να σε προσγειώσει και να σε κάνει να ανοίξεις τα μάτια, αναζητώντας το επόμενο μπαλάκι από την πιατέλα.
Στην κόσμια εκδοχή του τρώγεται με πιρούνι, στη απολαυστική εκδοχή του τρώγεται με τα χέρια. Μικρά σουδάκια, μικρές εκρήξεις λεμονιού στο στόμα!
Έτσι όπως στήνονται στην πιατέλα, οι λευκές μπαλίτσες, η μια πάνω στην άλλη, πασπαλισμένες με κίτρινο ξύσμα λεμονιού και πράσινο ξύσμα λάϊμ, στολισμένες με ανθούς και φύλλα λεμονιάς και φετούλες λεπτές από ζουμερό λεμόνι, δεν μπορώ να φανταστώ ομορφότερο γλυκό για γάμο ή αρραβώνα από αυτό!
Είναι γλυκό της ημέρας, τρυφερό, ζουμερό, φρέσκο. Αν μείνει μια νύχτα στο ψυγείο, την επόμενη δείχνει καλό αλλά έχει στεγνώσει κάπως η κρέμα που περιβάλλει τα σου. Είναι πολύ απλό να το στήσετε, επομένως να έχετε τα υλικά έτοιμα και θέλει μισή ωρίτσα συναρμολόγηση.
Lemon curd παίρνω έτοιμη σε βάζο, Tiptree και είναι εξαιρετική.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης