Αντί για πατάτες που έχουμε συνηθίσει να τρώμε με τα ψητά, όλα τα άλλα λαχανικά και φρούτα ακόμα είναι πολύ καλή επιλογή, για να παρουσιάσουμε μια λαχταριστή πιατέλα στο τραπέζι.
Τι θα σκεφτόμαστε για λαχανικά; γλυκοπατάτες -κόκκινες που λατρεύω-, κόκκινη κολοκύθα, καρότα, γογγύλια/ρέβες, πατζάρια, λαχανάκια, φινόκιο, πράσα, κρεμμύδια ξερά αλλά και φρέσκα, σκόρδα…
Για φρούτα; κυδώνια, μήλα, αχλάδια, κάστανα…
Τα λαχανικά και τα φρούτα στο φούρνο μπορεί να “ζαρώσουν” αν τα βάλουμε να ψηθούν έτσι και να μην ψηθούν όλα στον ίδιο χρόνο, φυσικά. Υπάρχει τρόπος να τα προετοιμάσουμε, ώστε όλα να μπούν ταυτόχρονα στο ταψί για να πάρουν χρώμα και σε 30 λεπτά να σερβίρονται ζεστά και καραμελωμένα στο τραπέζι μας.
Ο τρόπος λέγεται “άχνισμα” για τα πιο τρυφερά (αχλάδια, μήλα, φρέσκα κρεμμυδάκια) και “μισοβράσιμο” για τα υπόλοιπα (να τα τρυπάει το μαχαίρι μέχρι το κέντρο τους).
Βάλτε, λοιπόν, κατσαρόλα με νερό να βράσει. Ξεκινήστε με τα πιο τρυφερά και καταλήξτε στα πιο σκληρά λαχανικά. Βουτήξτε ελάχιστα τα αχλάδια και βγάλτε τα να κρυώσουν. Συνεχίστε με ό,τι έχετε επιλέξει, ρίχνοντας ίδια λαχανικά στην κατσαρόλα κάθε φορά, όχι ανακατεμένα. Ελέξτε ότι τρυπιούνται με το μαχαίρι, βγάλτε και αφήστε ξεχωριστά. Κρατείστε το νερό του βρασίματος για σούπες, είναι εξαιρετικός ζωμός λαχανικών. Αν βράσετε πατζάρια, κάντε το σε άλλη κατσαρόλα, γιατί θα κάνουν όλο το ζωμό κόκκινο.
Αυτή η προετοιμασία μπορεί να γίνει και 2 μέρες πριν και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο. Δεν θα το έκανα για αχλάδια και μήλα γιατί οξειδώνονται εύκολα.
Την ημέρα του γεύματος, τα φέρνετε όλα σε θερμοκρασία δωματίου και τα αραδιάζετε σε ταψί με ρηχά τοιχώματα.
Ετοιμάζετε το ζωμό που θα τα τυλίξει και θα τα γλασάρει στο φούρνο:
Αν έχετε ζωμό από χοιρινό που ψήνεται στο φούρνο, πάρτε 2 κουταλιές σούπας καθαρού ζωμού. Αν δεν έχετε, βάλτε ένα κομμάτι βούτυρο 50γρ. να λυώσει, προσθέστε λίγο λάδι ελιάς, το χυμό από 1 μικρό πορτοκάλι και 1 μανταρίνι, μισό λεμόνι, 2 κουταλιές σούπας μέλι (ή σκούρα ζάχαρη), 1 κουταλιά σούπας σόγια σως και 1 κουταλιά Grand Marnier. Ανακατέψτε καλά και περιχύστε προσεκτικά τα λαχανικά και τα φρούτα ώστε να καλυφθούν από το μίγμα. Αν σας αρέσει το άρωμα, προσθέστε φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι.
Ψήστε για 30λεπτά στους 200 βαθμούς, μέχρι να δείτε τα φρούτα να έχουν ροδίσει και να έχουν αποκτήσει γυαλάδα.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης